A víz a földi élet alapvető összetevője, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. A testünknek naponta szüksége van vízre ahhoz, hogy megőrizze az optimális működését. Nézzük meg, a vízivás miért fontos az emberi szervezet számára, és rávilágítunk arra is, hogy milyen előnyökkel jár a megfelelő hidratáció.

Az Emberi Test és a Víz

Az emberi test kb. 60-70%-ban vízből áll. Például a vérünk, amely többek között oxigént és tápanyagokat szállít az egész testünkben, jelentős részben vízből áll. De például a vizelettel választjuk ki a felesleges anyagokat, így érthető, hogy a nem kívánatos anyagok eltávolításához is vízre van szükségünk. A verejtékezés során a bőrünkre kiizzadt folyadékkal hűtjük le a testünket. Az agyunk, izmaink és ízületeink víz nélkül nem működhetnek megfelelően. A sejtjeink jelentős része is víz.

A Vízivás jelentősége

  1. Hidratálás: A vízivás az elsődleges módja a test hidratálásának. A megfelelő hidratáltság nélkül a testünk nem tud hatékonyan működni.  Ha testünk nem rendelkezik elegendő folyadékkal, az dehidratációhoz vezethet, ami a fejfájás, szédülés, szájszárazság, és még komolyabb egészségügyi problémák kialakulásának első lépcsője lehet.
  2. Testsúlykontroll: A vízivás segíthet a testsúlykontrollban. Gyakran a szomjúságérzetet éhségként értelmezzük, és ezért több kalóriát fogyasztunk. Ha rendszeresen iszunk vizet, könnyebben megkülönböztethetjük az éhség és a szomjúság érzetét.
  3. Emésztés: A megfelelő mennyiségű víz bevitele elősegíti az emésztést. A víz segíti az élelmiszerek feldolgozását, a tápanyagok felszívódását, és a széklet minőségének kialakítását. Krónikus székrekedés és emésztési problémák jelentősen javulhatnak a megfelelő hidratációval.
  4. Bőrápolás: A bőrünk is javulhat a rendszeres vízivástól. A hidratált bőr fiatalosabb, ragyogóbb és ellenállóbb a szárazság és a ráncok kialakulásával szemben.

Mennyi vizet kell innunk?

A napi ajánlott vízfogyasztási mennyiség személyenként változhat. Függ attól, hogy milyen fizikai aktivitást végezünk, mennyi a testtömegünk, milyen az éghajlat, ahol élünk, milyen idősek vagyunk és egyéb tényezőktől is. Általában javasolt naponta legalább 2-2,5-3 liter folyadékot fogyasztani, ami körülbelül nyolc 8 pohár (kb. 240 ml) vizet jelent.

Fontos: a cukros üdítők, az alkohol tartalmú italok nem ideális folyadékpótlók. Sőt, inkább a folyadékháztartás deficitjéhez vezetnek!

A vízivás elengedhetetlen az egészségünk fenntartásához. A megfelelő hidratáció számos előnnyel jár, beleértve a testsúlykontrollt, az emésztés javulását, a bőrápolást és az általános jólétet.

dr. Kőnig Róbert
gyermeksebész

Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét előtti táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét utáni táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a rostdús étkezés előnyeiről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori székrekedésről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlásról is >>>