Alultápláltság

Lábadozás

Táplálásterápia

Idős kor

Speciális élelmiszerek

Műtét esetén

Mit tehetünk, ha hiányos a táplálákozás?

A táplálkozás fontos szerepet játszik egészségünkben, életörömöt ad, energiával és létfontosságú tápanyagokkal lát el minket. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék elfogyasztása az emberi élethez nélkülözhetetlen.

Vannak azonban olyan élethelyzetek – főleg idős korban és betegségek esetén –, amikor csökken az étvágy, és a szükséges táplálék bevitele is komoly kihívást jelent. Bizonyos egészségügyi problémák, mint például a műtét, betegség, lábadozás olyan tényezők, melyek csökkent tápanyagbevitellel járhatnak. Az ebből adódó gyengeség, fáradtság és a hirtelen fogyás olyan tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a folyamat már viszonylag rövid idő alatt, akár napokon belül is alultápláltsághoz vezethet, ezért fontos, hogy már a korai szakaszban figyeljünk, és biztosítsuk a megfelelő energia-, fehérje- és tápanyagbevitelt!

Az alultápláltság egyik oka lehet, ha a szervezet egyszerűen nem jut annyi táplálékhoz, és így a benne lévő tápanyagokhoz, amennyire szüksége lenne. Másik formája a betegséghez kapcsolódó alultápláltság, amikor a betegségből adódóan megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet miatt alakul ki az alultápláltság. Előfordulhat az is, hogy megfelelő táplálkozás mellet a szervezet nem képes hasznosítani az elfogyasztott táplálékot. Ez lehet valamely betegség vagy gyógyszer mellékhatása, vagy előfordulhat, hogy pont a betegségből, sérülésből vagy műtétből adódóan a beteg személy nem képes megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztani.

Egészséges vagy akár túlsúlyos személy is lehet minőségileg alultáplált, ha az elfogyasztott táplálék nem tartalmaz megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket vagy vitaminokat (pl. egyoldalú táplálkozás miatt).

 • megnövelheti a sebészeti beavatkozások utáni komplikációk rizikóját
 • megemelheti a fertőzések kialakulásának esélyét
 • a zsír és izomtömeg csökkenéséhez vezethet
 • lassíthatja a sebgyógyulást
 • növelheti a lábadozás és a kórházi tartózkodás idejét
 • csökkenhet az izomerő, ezzel együtt az önállóság is
 • nőhet az elesés és felfekvés veszélye
 • jelentős életminőség-romláshoz vezethet
  • fáradékonyság, általános levertség
  • kedvetlenség, motiváció hiánya
  • depresszió
  • magatartás megváltozása – érdektelenség, önzés, személyiségváltozás
  • zavartság

  Táplálásterápia – a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagok biztosítása

  A legtöbb betegség orvosi kezeléséhez az optimális tápláltsági állapot, a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás elengedhetetlen. Ennek elérésében nyújt segítséget a táplálásterápia.

  Mikor szükséges a táplálásterápia?

  Táplálásterápia minden olyan esetben javallott, amikor a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás a hagyományos étrenddel nem biztosítható. Ilyen esetekben a speciális élelmiszerek étrendbe iktatása biztosíthatja a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

  Táplálásterápia az alábbi esetekben javallott

  Rágási és nyelési nehezítettség okozta evési és ivási képtelenség:

  • fej-nyak sebészeti beavatkozás
  • szájüregi betegségek
  • fej-nyak daganat
  • fej, nyak, gége sugárkezelés
  • állkapocstörés

  Betegek, akik nem akarnak enni és inni:

  • depresszió
  • anorexia
  • időskori étvágytalanság

  Fokozott energiafelhasználással járó állapotok:

  • tüdőbetegségek
  • daganatos betegségek
  • súlyos fertőzés
  • felfekvés (decubitus)
  • láz
  • égés

  Speciális élelmiszerek – speciális igényekre

  A legtöbb speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer olyan készítmény, mely energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma révén biztosítja a napi szükségletet. Gondosan összeállított összetevőik között szerepelnek fehérjék, szénhidrátok, vitaminok és antioxidánsok, melyek mind a kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítják. A termékek többségének alapanyaga a tehéntej, értékes növényi kivonatokkal és vitaminokkal dúsítva, illetve ma már elérhető teljes mértékben növényi forrásból készülő speciális élelmiszer is.  A fogyasztásra kész, iható termékek segítenek fedezni a hiányos táplálkozásból adódó energia- és tápanyaghiányt, és megelőzni a fogyást.

  Inni könnyebb, mint enni

  Különösen igaz ez betegség, lábadozás esetén, amikor gyengék és étvágytalanok vagyunk, az étel vagy ital elfogyasztása még kis mennyiségben is nehezünkre eshet. Ilyenkor minden korty számít és éppen ezért fontos, hogy minél táplálóbb legyen az élelem, amit magunkhoz veszünk. Iható speciális élelmiszerek formájában koncentráltan, kis mennyiség elfogyasztásával biztosíthatjuk a felépüléshez szükséges energiát, fehérjét és egyéb makro- és mikrotápanyagokat. Nem csak önmagában, hanem ételekhez, italokhoz keverve is fogyaszthatók, így a napi étkezésbe változatosan beépíthetők.

  Táplálásterápia különböző élethelyzetekben

  Táplálkozás műtét előtt és után

  Tervezett műtét előtt már a műtétre készülve érdemes fokozott figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra és fizikai aktivitásra. Fontos, hogy a műtétre váró beteg ne legyen alultáplált, figyeljünk arra, hogy megfelelően táplálkozik-e a műtétet megelőző hetekben. Alultápláltság esetén a  sebgyógyulási folyamat is lassulhat, illetve szövődmények léphetnek fel.

  Diétatár – tudjon meg többet, hogyan készülhet fel a műtére >

  Lábadozó beteg táplálkozása

  A betegség utáni felépülésben kulcsszerepet játszik a táplálkozás bármely életkorban. A gyógyulás minden betegnél megnövekedett tápanyagigénnyel is jár, így a megfelelő étrend egy fontos tényező a hatékony felépülésben. Ha biztosítjuk a lábadozó beteg szervezetének a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokat, jelentősen csökkenhet a szövődmények kockázata, rövidülhet a kórházi tartózkodás, illetve az otthoni felépülés ideje.

  Diétatár – tudjon meg többet a lábadozó beteg táplálkozásáról >

  Táplálkozás idős korban>

  Idős korban különösen fontos a megfelelő tápanyagbevitel és hidratáltság, ezért érdemes odafigyelni az étkezések rendszerességére és összetételére. Napi 4-5 étkezés javasolt, kis mennyiségekben. Az idősek általában kisebb mennyiségelet tudnak elfogyasztani, pedig továbbra is szükségük van a megfelelő mennyiségű fehérjére, vitaminokra és ásványi anyagokra. Fogproblémák esetén az ételek állagának is fontos szerepe lehet.

  Diétatár –  tudjon meg többet az idősek étrendjéről >

  Amenyiben az idős, vagy betegség, műtét  után lábadozó beteg étvágytalanság vagy gyengeség miatt nem tudja elfogyasztani azt az ételmennyiséget, mely az energia- és tápanyagszükségletüket fedezné, az étkezést speciális élelmiszerrel egészíthetjük ki, mellyel pótolhatjuk a hiányt.

  A legtöbb speciális élelmisz önmagában, italként is fogyasztható, de változatosan felhasználható más italokhoz, ételekhez, müzlihez, mártásokhoz keverve is!

  Táplálásterápia egyéni igényekre szabva

  Nutridrink Protein

  Megnövekedett energia- és fehérjeigény fedezésére

  4×200 ml

  Napi 2×200 ml adagolás esetén
  a havi adag: 15 db 4×200 ml csomag.

  Diasip

  Energia- és tápanyagpótlás cukorbetegség esetén

  4×200 ml

  Napi 2×200 ml adagolás esetén
  a havi adag: 15 db 4×200 ml csomag.

  Nutridrink PlantBased

  Fokozott energia- és fehérjeigény fedezésére, növényi forrásból

  4×200 ml

  Napi 2×200 ml adagolás esetén
  a havi adag: 15 db 4×200 ml csomag.

  Stimulance

  6-féle rost keveréke, elégtelen rostbevitel esetén

  400 g

  Napi 10-20 g adagolás esetén 1 doboz 20-40 napra elegendő.

  Gyakran ismételt kérdések

  Honnan tudhatom, hogy alultáplált vagyok-e?

  Az alultápláltság ránézésre nem állapítható meg! A három lépésben elvégezhető ún. MUST szűrési módszer gyors és megbízható eredményt ad az alultápláltság kialakulásának kockázati tényezőjével kapcsolatban. Ha a MUST pontszám 2 vagy annál több, akkor a táplálásterápia elkezdése javallott.

  Tovább a MUST kalkulátorra »

  A MUST egy felnőttek számára kifejlesztett szűrőmódszer. Amennyiben gyermeke tápláltsági állapotát szeretné felmérni, forduljon a gyermek kezelőorvosához!

  Akaratom ellenére fogytam. Akkor most alultáplált vagyok?
  A nem kívánt fogyás során a szervezet „felemészti” energiaraktárait (zsírok), majd építőelemeit kezdi felélni (fehérjék). Így nem csak testtömegéből veszít, de csökken a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képessége és a sebgyógyulás is. A fogyás következményeként kialakult súlyos alultápláltság (malnutríció) egy vagy több tápanyag relatív vagy teljes hiányával veszélyezteti a szervezet működését.

  Keresse fel mielőbb orvosát, dietetikusát, és jelezze felé a fogyást!

  Mik azok a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek?

  A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma révén biztosítja a napi szükségletet. Gondosan összeállított összetevői között szerepelnek a fehérjék, szénhidrátok, esszenciális zsírsavak, antioxidánsok, karotinoidok, és közel 30 különböző vitamin és ásványi anyag, melyek mind a kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítják. A speciális élelmiszerek könnyen beilleszthetők a hagyományos étrendbe. 

  Milyen mértékű fogyás indokolja a táplálásterápia elkezdését?

  Az alultápláltság viszonylag nehezen határozható meg és ismerhető fel, hiszen sok betegség okozhat alultápláltságot, de hosszú idő, amíg markáns tüneteket produkál. Ekkor azonban már sokkal nehezebb a fogyás folyamatát megállítani és a következményeket megszüntetni.

  Az elmúlt 3-6 hónap alatt bekövetkezett 5%-os fogyás (ez 60 kg-os személynél 3 kg-ot jelent) már olyan mértékű, melynél javasolt a táplálásterápia megkezdése speciális élelmiszerrel.

  Kérdés esetén hívja telefonos tanácsadó vonalunkat: 06 80 223 223.

  Kérdése van a táplálásterápiával  kapcsolatosan?

  Keresse szakértőnket e-mailben vagy telefonon!
  E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

  06 80 223 223

  Munkanapokon 9-16 óra között

  Promóciós kód:ONS24ALLPAT15ONLHU Lezárás dátuma: 2024.03.11.