Lábadozó betegek étrendje
Lábadozásnak azt az időszakot nevezzük, amikor szervezetünk egy-egy nagyobb akut megbetegedés (pl. tüdőgyulladás, influenza) esetleg krónikus megbetegedés heveny fellángolásának időszaka után (pl. kiújuló gyomorfekély), vagy műtét után regenerálódik.
A teljes felépülést késleltetheti, ha valaki túl korán terheli meg emésztőrendszerét nem megfelelő ételekkel. Egy súlyosabb betegség vagy műtét átmeneti emésztési és felszívódási zavart okozhat, valamint felborulhat a szervezet víz- és anyagcsere háztartása, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő étrendre.
Leggyakoribb kérdések a lábadozó betegek étrendjéről
Mi az étrend célja?
- a beteg általános állapotának javítása
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- megfelelő tápláltsági állapot elérése
- a gyógyulási folyamat előmozdítása
Mi az ajánlott étrend lényege?
- energiagazdag – ha a beteg sokat vesztett testtömegéből
- fehérjegazdag – ha a beteg sokat vesztett testtömegéből vagy az alapbetegség úgy kívánja
- vitamingazdag
- ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag
Az étrend jellemzői
Az étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, keményítőben gazdag élelmiszereket, szárnyast, halat és tejterméket tartalmazzon. Pontos összetétele a betegségtől függ. Aki hasi műtéten esett át, annak kerülnie kell a puffasztó, nagy rosttartalmú élelmiszereket.
A nem megfelelő mennyiségű és minőségű étel kétszeresére növelheti a lábadozás időtartamát. Minthogy a betegek étvágya általában csökken, hasznos, ha többször, de egy-egy alkalommal keveset esznek. Nem előnyös, ha a diétában nagy rosttartalmú ételek vannak, mert azok idő előtti jóllakottságra vezetnek, emiatt a beteg nem jut elegendő tápanyaghoz. A szervezetnek ilyenkor nagy tápértékű, gyógyulást segítő ételekre van szüksége.
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- az alapbetegség jellegét
- a műtét jellegét (ha történt műtét)
- a társbetegségek jelenlétét
- az egyéni ízlést
- az élelmiszerek emészthetőségét (könnyen emészthető élelmiszerek kerüljenek a diétába)
- legyen változatos az étrend
- különös gondot kell fordítani az étvágygerjesztő tálalásra
- gyakori (napi 5-6) étkezés, de egyszerre csak kis adag kerüljön kínálásra
Speciális élelmiszerek szerepe a lábadozó betegek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- főtt tojás
- margarin
- burgonyás kenyér
- tej
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- őszibarack
Ebéd:
- csirkebecsinált leves
- sajtos, tejfölös makaróni (a tejfölbe 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer)
Uzsonna:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- tökfőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)
- natúr pulykamell
- kenyér
Reggeli:
- méz
- vaj
- pirított zsemle
- kefir
Tízórai:
- trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- babapiskóta
Ebéd:
- brokkolikrém leves (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerporral)
- párolt, citromos tengeri halfilé
- sárgarépás rizs
Uzsonna:
- madártej (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Vacsora:
- rakott burgonya
- csemege uborka
Reggeli:
- kakaós kalács pirítva
- margarin
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- gyümölcsös túrókrém (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)
Ebéd:
- paradicsomleves
- sajttal töltött csirkemell
- petrezselymes burgonya
Uzsonna:
- meggyes pite
Vacsora:
- alufóliában sütött Stefánia vagdalt
- fejes saláta
- kenyér
Receptek
Tökfőzelék
Hozzávalók
- 100 g tök
- 0,5 dl kefir
- 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 60 g liszt
- ízesítőszerek: só, kapor
Elkészítés módja
A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefirből és lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a speciális port, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!
Gyümölcsös túrókrém
Hozzávalók
- 50 g félzsíros túró
- 4 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 50 g magozott meggy
- ízesítőszerek: vaníliás cukor, mazsola, citromhéj és citromlé
- speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel is fogyasztható
Elkészítés módja
A túrót szitán áttörjük, és a tejszínhez hozzákeverjük a speciális port, majd a cukorral simára keverjük, és ízesítjük (vaníliás cukor, citromlé, citromhéj és mazsola).