Beszéljünk most – röviden – egy olyan gyakori problémáról, amely gyermekkorban sűrűn előfordulhat. A székrekedés, vagyis a nehézkes vagy ritka székletürítés kellemetlen lehet gyermeketek számára, és aggodalomra adhat okot a szülőknek is. A jó hír viszont, hogy a probléma nagyon sokszor józan gondolkodással megoldható, sőt megelőzhető!

Mi okozhat székrekedést?

Gyermekkorban a székrekedés leggyakrabban az étkezési és életmódbeli szokásokból eredhet, például:

 1. Rossz táplálkozás és rosthiány: Az alacsony rosttartalmú étrend és a nem megfelelő folyadékfogyasztás hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához.
 2. Kevesebb mozgás: A mozgás hiánya és az ülő életmód befolyásolhatja a bélműködést.
 3. Szorongás és stressz: A lelkiállapot és stressz is hatással lehet a bélmozgásra.
 4. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például egyes fájdalomcsillapítók vagy vashiány elleni készítmények székrekedést okozhatnak.
 5. Fájdalmas székletürítés: A kellemetlen székletürítési tapasztalatok miatt a gyermek elkezdi visszatartani a székletet, amely hosszú távon székrekedést eredményezhet – véleményem szerint ez a leggyakoribb oka a gyermekkori székelési problémáknak.
A székrekedés, vagyis a nehézkes vagy ritka székletürítés kellemetlen lehet gyermeketek számára, és aggodalomra adhat okot a szülőknek is. A jó hír viszont, hogy a probléma nagyon sokszor józan gondolkodással megoldható, sőt megelőzhető!

Hogyan előzhetjük meg a székrekedést?

 1. Voluminózus étrend: Biztosítsuk, hogy a gyermekek étrendje változatos és rostban gazdag legyen. Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és folyadékok (víz, gyümölcslevek) segíthetnek a rendszeres bélműködés fenntartásában.
 2. Megfelelő folyadékbevitel: Figyeljünk oda, hogy gyermek elegendő vizet fogyasszon. A megfelelő hidratáltság segíthet megelőzni a székrekedést, és könnyíti a székelést mivel kenőcsösebb lesz a széklet.
 3. Rendszeres mozgás: Ösztönözzük a gyermekeket a rendszeres testmozgásra. Az aktív életmód pozitív hatással van a bélműködésre.

Hogyan kezeljük a székrekedést?

 1. Étkezési változtatások: Ha a gyermeknél nehézszékelés lép fel, növeljük a rostban gazdag ételek és folyadékok mennyiségét az étrendjében.
 2. Gyógyszerek: Orvos tanácsára alkalmanként hashajtókat lehet használni, de csak az orvosi utasításoknak megfelelően.
 3. WC-szokások: Bátorítsuk a gyermeket, hogy rendszeresen menjen a WC-re, és ne tartsa vissza a székletet. Érdemes jutalmazni a kicsiket, matricával például.
 4. Szorongás kezelése: Amennyiben úgy gondoljuk, hogy szorongás vagy stressz járulhat a székrekedéshez, beszéljünk erről egy szakemberrel.

Ha a székrekedés hosszabb ideig fennáll, vagy egyéb tünetek is jelentkeznek (például hasi fájdalom, vér a székletben), mindenképpen javasolt orvosi kivizsgálás.

dr. Kőnig Róbert
gyermeksebész

Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét előtti táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét utáni táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a rostdús étkezés előnyeiről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a vízivás fontosságáról is >>>