Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekeinek. Azt is tudjuk, hogy az egészséges étrend, testmozgás és megfelelő pihenés mellett a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitel is alapvető fontosságú a gyermekek optimális egészségének és fejlődésének biztosításához. Nézzük meg röviden, hogy miért van szükség a gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlásra, és milyen vitaminokra és tápanyagokra van szükség a kisgyermekkortól a serdülőkorig.

Miért van szükségük vitaminokra és mikrotápanyagokra a gyerekeknek?

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet működésében, úgy mint az immunrendszer, a csontok és a fogak fejlődése, az agyfejlődés támogatása, és az energiaellátás biztosítása. Hiányuk a fejlődésben elmaradásához vezethet, és bizonyos extrém esetben az élettel összeegyeztethetetlen.

Milyen vitaminokat ismerünk és hogyan tudunk hozzájuk jutni legkönnyebben?

  1. A-vitamin: Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látás és az immunrendszer működéséhez. A sárgarépa, a brokkoli és a sütőtök kitűnő A-vitaminforrások.
  2. B-vitamin: A B-vitaminnak nyolc fajtáját különböztetjük meg. Szinte mindegyikük hozzájárul az immunrendszerhez, a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, továbbá a haj, a bőr és a köröm egészségéhez. Zöldségek közül a retekben, kelbimbóban és céklában található nagyobb mennyiségben B-vitaminokból.
  3. C-vitamin: A C-vitamin segíti az immunrendszer működését és a sebgyógyulásban is fontos szerepe van. Citrusfélék, paprika és eper gazdag C-vitaminban.
  4. D-vitamin: A D-vitamin fontos a csontok és fogak egészségéhez, mivel segíti a kalcium felszívódását. A napfény az egyik legjobb D-vitaminforrás, de étrendki-egészítőket is lehet alkalmazni (lsd. lentebb).
  5. E-vitamin: Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül fontos szerepe van a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. A növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák gazdagok benne.
  6. K-Vitamin: A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. Megtalálható a spenótban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a cékla zöldjében és a káposztában is.

Hogyan lehet biztosítani a megfelelő vitaminbevitelt?

A megfelelő étrend az első lépés a gyermekek számára szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításában. Az egészséges és változatos étrend, amely magában foglalja a fent említett élelmiszereket, hozzájárul a gyermekek szükséges tápanyagokkal való ellátásához.

Emellett fontos, hogy konzultáljunk gyermekorvossal vagy táplálkozási szakemberrel a vitamin- és tápanyagpótlásról. Bizonyos esetekben elképzelhető, hogy vitamin- vagy ásványianyag-kiegészítőket is ajánlanak majd a hiányok kiküszöbölésére.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott vitamin- és tápanyagbevitel is káros lehet, ezért mindig kövessük az orvos, szakember ajánlásait!

Kötelező gyermekkori vitaminpótlás

Bár a legtöbb vitamin megtalálható az anyatejben, de a K-vitamin elenyészően szívódik fel a placentán keresztül is, és az anyatejben sem elégséges a mennyisége. Emiatt Magyarországon kötelező adni születéskor 2 mg-ot szájon keresztül még a szülőszobán, majd egy hetesen újra. Ezt követően havonta 1 ampullát.
Fontos: A tápszerekben benne van a K-vitamin, külön pótlása nem indokolt!

Ajánlott gyermekkori vitaminpótlás

D-vitamin pótlására a mi éghajlati övünkön – főleg gyermekkorban – szükség van, a lenti táblázat szerint. Ugyanakkor télen a felnőttek számára is ajánlott pótlása, sőt, előnyös!

KorcsoportEgy napra javasolt dózisBiztonságosan bevihető
mennyiség egy napra eső
felső határa
Csecsemők400-1000 NE1000 NE
Gyermekek (1-6 év)600-1000 NE2000 NE
Gyermekek (6 év felett)600-1000 NE2000 NE
Serdülők800-1000 NE4000 NE
Forrás: Takács I., Benkő I., Toldy E., et al. Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap 153. évfolyam, Szupplementum

Összegzés

A gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlás alapvető fontosságú a gyermekek egészséges növekedése és fejlődése szempontjából. A megfelelő vitamin- és tápanyagbevitel biztosítása az egészséges étrenddel, testmozgással és megfelelő alvással együtt segít abban, hogy a gyermekek egészséges és boldog életet éljenek.

dr. Kőnig Róbert
gyermeksebész

Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét előtti táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét utáni táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a rostdús étkezés előnyeiről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori székrekedésről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a vízivás fontosságáról is >>>