Vajon befolyásolja-e a műtét kimenetelét, hogy mit eszünk előtte? Egyáltalán mikor, mit, mennyit ehetünk vagy ihatunk egy műtét előtt? Nézzük meg!

Minden műtéti beavatkozás stressz. Viszont nem csupán lelki megterhelés, hanem a testünknek is komoly fizikai kihívás, úgynevezett metabolikus stressz éri. Ezek a hatások lassíthatják a beavatkozás utáni gyógyulást, sőt hajlamosíthatnak minket a beavatkozást követően fertőzésekre is. Helyes műtét előtti táplálkozással a metabolikus stressz kivédhető.

Mégis, miért éheztetjük a betegeket műtétek előtt?

Az operációk, túlnyomó többségükben, altatásban vagyis narkózisban történnek. Ilyenkor az is előfordul, nem is ritkán, hogy az altatószerek kikapcsolják a szervezetünk fontos funkcióit, emiatt a műtét ideje alatt például gépek juttatnak minket levegőhöz. Azért is kapcsoljuk ki az izmokat – köztük a légző izmainkat is -, hogy ne akadályozzák a műtéti beavatkozást, hogy ne érezzünk fájdalmat, még akkor sem, ha altatva vagyunk. Viszont bizonyos reflexek továbbra is működnek. Például ha tele van a gyomrunk és bármi oknál fogva hányunk – amikor altatásban fekszünk a műtőasztalon, vagy épp ébresztenek vagy elaltatnak minket – az komoly probléma! Ugyanis gyomortartalom kerülhet a tüdőbe, miközben mi eszméletlenül fekszünk. Ez a savas folyadék a tüdőben kárt okozhat. Emiatt a gyomrunknak üresnek kell lennie, ha csak lehet és nem akut beavatkozásról van szó!
Az, hogy mennyivel a műtét előtt lehet enni vagy inni, igen változatos különbséget mutat osztályonként és intézményeként. Nem mindegy, hogy gyermekről vagy felnőttről van szó. Nem mindegy, hogy hasi műtét vagy például ortopédiai beavatkozás előtt állunk. Nagy általánosságban elmondható, hogy a szilárd tápláléknak a műtét előtt 2 órával el szükséges hagyni a gyomrot.

De mit tehetünk mi?

2000-es évek elején megalakult az ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) társaság. Célja pedig az volt, hogy tudományos alapokra helyezzék a műtétek körüli eljárásokat.  2005-ben megjelent iránymutató ajánlásuk, melyben egyértelműen leírásra kerül, hogy műtéti beavatkozások előtt, ha a testünk szénhidrát tartalékai, raktárai fel vannak töltve, az kifejezetten jótékony hatású a műtétek utáni felépülésre.
Magyarul, azt tehetjük mi, hogy olyan italokat fogyasztunk műtétek előtt, melyek kifejezetten szénhidrátban gazdagok, de a fentiekben leírtaknak megfelelően kiürülnek a gyomorból 2 óra alatt. Ez kifejezetten igaz, ha cukorbeteg a páciens.

Érdemes erről beszélgetni az ellátó sebésszel és aneszteziológussal, hiszen ma már rendelkezésünkre állnak, a fentiekben említett kiváló szénhidrátban gazdag italok.

dr. Kőnig Róbert
gyermeksebész

Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a műtét utáni táplálásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a rostdús étkezés előnyeiről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori székrekedésről is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a gyermekkori vitamin- és tápanyagpótlásról is >>>
Olvassa el Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész a írását a vízivás fontosságáról is >>>