A legtöbb betegség megelőzéséhez és orvosi kezeléséhez az optimális tápláltsági állapot, a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás elengedhetetlen. Ennek elérésében nyújt segítséget a táplálásterápia.
A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális élelmiszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékot juttassuk a szervezetbe.
Táplálásterápia, mint kiegészítő terápia
A betegek tápanyagigénye különböző kórképekben eltérőek és hagyományos táplálkozással nem minden esetben fedezhetőek. A nem megfelelő táplálkozás egyes tápanyagok hiányához vezethet, melynek következtében a kezelések hatékonysága csökken, a komplikációk száma pedig nő. Mi a megelőzés hívei vagyunk.
A táplálásra úgy tekintünk, mint egyszerűen kivitelezhető, célzott és hatékony terápiára, amely az adott személy tápanyagigényére és gyógyulási folyamatára épül. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek időben megkezdett alkalmazásával és a gyógykezelés részévé váló táplálásterápiával az egészségügyi szakemberek jelentősen javíthatják a kezelések hatékonyságát.
A táplálásterápia hatékonysága költség oldalról is bizonyított. A rövidebb kórházi tartózkodás, a kevesebb gyógyszerfelhasználás és a beteg önállóságának elősegítése hozzájárul a költségek csökkenéséhez az ellátás minden szintjén.
Mikor szükséges a táplálásterápia?
Táplálásterápia minden olyan esetben javallott, amikor a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás a hagyományos étrenddel nem biztosítható. Ilyen esetekben az orvosi célokra fejlesztett speciális élelmiszerek étrendbe iktatása (kizárólagos vagy kiegészítő jelleggel) biztosíthatja a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Táplálásterápia az alábbi esetekben javallott:
Rágási és nyelési nehezítettség okozta evési és ivási képtelenség:
- fej-nyak sebészeti beavatkozás
- szájüregi betegségek
- fej-nyak tumor
- fej, nyak, gége sugárkezelés
- állkapocs törés
Betegek, akik nem akarnak enni és inni:
- depresszió
- anorexia
- idős kori étvágytalanság
Betegek, akik nem tudnak enni és inni:
- kómás betegek
- bénult betegek
- mesterségesen lélegeztettek
- súlyos balesetet szenvedettek
- súlyos műtétet követően
- szájon át történő táplálkozás tilalma esetén
Fokozott energia felhasználásával járó állapotok:
- tüdőbetegségek
- daganatos betegségek
- súlyos fertőzés, szepszis
- felfekvés (decubitus)
- láz
- égés
A táplálék emésztésének és felszívódásának zavarai:
- emésztőrendszeri sipolyok
- gyulladásos bélbetegség
- hasnyálmirigy gyulladás
Nem javasolt a szondatáplálás:
- a gyomor – bél rendszer súlyos vérzése
- gyomor – bél rendszer elzáródása
- intolerancia a lassan adagolt szonda táplálással szemben
Melyek az elégtelen tápanyagbevitel következményei?
Az alultápláltság legkézenfekvőbb következménye a fogyás, amelynek eleinte akár még örülhetünk is. Azonban ez nagyon csalóka is lehet, hiszen lehet valaki akár túlsúlyos is, de ha egy vagy több, az élethez nélkülözhetetlen tápanyag hiányzik a szervezetéből, akkor esetében minőségi éhezésről beszélhetünk. Ez ugyanolyan következményekkel jár, mint a mennyiségi éhezés.
Az alultápláltság következtében – az agy kivételével – valamennyi szerv tömegében megfogyatkozik.
- A vesék működése csökken, illetve elégtelen lesz.
- A gyors fehérje bomlás miatt a bélfal elvékonyodik, csökken a bél mozgása, a táplálék emésztése és felszívódása.
- A bél baktériumflórája megváltozik, túlsúlyba kerülnek a kórokozó baktériumok és elkezdődik a baktériumok beáramlása a szervezetbe.
- Csökkent szívösszehúzódás és alacsony vérnyomás, így a szervek oxigén ellátása.
- Csökken a belégzési erő, az oxigén felvétel.
A rossz tápláltsági állapotnak lelki, pszichés következményei is vannak:
- Fáradékonyság, általános levertség;
- Kezdeményezés hiánya;
- Depresszió;
- Magatartás megváltozása – érdektelenség, önzés, személyiségváltozás;
- Zavartság, teljes kedvtelenség és kimerülés.
Izomerő csökkenés, melynek következtében:
- kevesebb mozgás, csökken a bőr alatti zsírszövet;
- a beteg önállósága, aktivitás kisebb;
- nő az elesés és felfekvés veszélye.
Az alultápláltság
- megnöveli a sebészeti beavatkozások utáni komplikációk rizikóját,
- megemeli a fertőzések kialakulásának esélyét,
- a zsír és izomtömeg csökkenéséhez vezet,
- lassítja a sebgyógyulást,
- növeli a lábadozás és a kórházi tartózkodás idejét,
- jelentős életminőség romláshoz vezet.