Gyakori kérdések az alultápláltságról és táplálásterápiáról

Mi a malnutríció (alultápláltság) és miért veszélyes?
Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) fejlődik ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos szomatikus és pszichés károkkal fenyeget, de ha más patológiás állapottal társul, akkor hosszabb lesz a beteg felépülése, gyakrabban lépnek fel szövődmények, megnövekszik a mortalitás. Ezért a fenyegető vagy fennálló alultápláltságot minél előbb diagnosztizálni kell.
Honnan tudhatom, hogy alultáplált vagyok-e?
Az alultápláltság ránézésre nem állapítható meg! A három lépésben elvégezhető ún. MUST szűrési módszer gyors és megbízható eredményt ad az alultápláltság kialakulásának kockázati tényezőjével kapcsolatban. Ha a MUST pontszám 2 vagy annál több, akkor a táplálásterápia elkezdése javallott.
Akaratom ellenére fogytam. Akkor most alultáplált vagyok?
A nem kívánt fogyás során a szervezet „felemészti” energiaraktárait (zsírok), majd építőelemeit kezdi felélni (fehérjék). Így nem csak testtömegéből veszít, de csökken a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képessége és a sebgyógyulás is. A fogyás következményeként kialakult súlyos alultápláltság (malnutríció) egy vagy több tápanyag relatív vagy teljes hiányával veszélyezteti a szervezet működését.

Keresse fel mielőbb orvosát, dietetikusát, és jelezze felé a fogyást!

Mit jelent az enterális táplálás?

Az enterális táplálás során a tápanyag bevitele a gyomor-bélrendszerbe történik, az aktuális szükségletek figyelembevételével. Kooperáló betegek esetében ez szájon át történő táplálék bevitelt jelent (iható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek). Együttműködés hiányában, vagy ha speciális bevitel szükséges, szondán keresztül kell a beteget táplálni, szondatáplálásra alkalmas, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek alkalmazásával.

Az enterális táplálás sokkal inkább hasonlít az egészséges egyének táplálkozásához, mint a parenterális táplálás. Mivel az enterális oldatok között speciális anyagcsere igényeket kielégítő oldatok is kaphatók, általános szabály, hogy az enterális táplálás elsődleges a parenterálissal szemben.

Mik azok a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek?

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek (iható- vagy szondán keresztül fogyasztható) olyan készítmények, amelyek energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem tartalma révén biztosítja a napi szükségletet. Gondosan összeállított összetevői között szerepelnek a fehérjék, szénhidrátok, antioxidánsok, karotinoidok, omega zsírsavak és közel 30 különböző vitamin és ásványi anyag, melyek mind a kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítják.

A speciális élelmiszerek komplex összetételét nagyon nehéz normál táplálkozás útján fedezni. Pl.: ahhoz, hogy a napi ajánlott 2 doboz iható speciális élelmiszerben lévő tápanyagokat hagyományos táplálkozással szervezetébe juttassa, a normál napi adagon felül 4 zsemlét (600 kcal beviteléhez), 0,7 liter tejet (24g fehérje beviteléhez)m 1,5 kg karfiolt (9,6 mg vas beviteléhez) kellene elfogyasztania.

A kiegészítő táplálásra felírt speciális élelmiszerek könnyen illeszthetők a hagyományos étrendbe. Az ízesített termékek önmagunkban fogyaszthatók, de recept-gyűjteményünkben további felhasználásukhoz kívánunk ötletet adni.

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek gyógyszertári forgalomban kaphatóak, amelyeket szakorvos vagy háziorvos írhat fel a táplálásterápia során.

Milyen mértékű fogyás indokolja a táplálásterápia elkezdését?
Az alultápláltság viszonylag nehezen határozható meg és ismerhető fel, hiszen sok betegség okozhat alultápláltságot, de hosszú idő, amíg markáns tüneteket produkál. Ekkor azonban már sokkal nehezebb a fogyás folyamatát megállítani és a következményeket megszüntetni.

Ezért fontos már akkor elkezdeni a beteg táplálását, amikor még nem alakult ki súlyos alultápláltság, de a betegségéből következtetni lehet, hogy beavatkozás nélkül súlyos állapotba kerülhet.

Mit jelent a szondatáplálás?

Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elegendőt enni felmerülhet a táplálás hagyományostól eltérő módja tápláltsági állapot javítása, fenntartása és/vagy az alultápláltság kialakulásának megelőzése érdekében.

szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot egy eszköz (szonda) segítségével juttatjuk be a gyomorba vagy a bélrendszerbe. Ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványianyag bevitele. A megfelelő táplálékkal – szondán keresztül fogyasztható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel – megállítható a fogyás, tartós fogyasztásuk javítja a beteg általános állapotát, erőnlétét. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség és az állapot javulásával az eltávolítható.

A szondatáplálás nem jelenti a szájon keresztüli táplálkozás tilalmát, tehát a két táplálkozási mód párhuzamosan is történhet. Ha a beteg elfogadja ezeket az eszközöket és a kiegyensúlyozott táplálásához szükséges speciális élelmiszereket, esélyt ad önmagának a gyógyulásra, lesz ereje megküzdeni a nehézségekkel, és számos szövődményt elkerülhet.

Bővebb információt a szondataplalas.hu honlapon talál.