Hozzávalók
50 g darált pulykahús
25 g hagyma finomra vágva vagy reszelve
25 g sárgarépa finomra vágva vagy reszelve
1 kisebb gomba finomra vágva
50 ml házi alaplé / csökkentett sótartalmú alaplé*
1 teáskanál olívaolaj
100 g édesburgonya hámozva és kockákra vágva
2 teáskanál tejmentes margarin
10 g zsemlemorzsa
1 mérőkanál aminosav alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer
* A leveskocka búzát tartalmazhat. Ellenőrizze a címkét, és kérje orvosa tanácsát, amennyiben gyermeke allergiás a búzára/gluténre.
Elkészítés
1. Főzze puhára az édesburgonyát.
2. Ezalatt hevítse fel az olajat és pirítsa meg a darált húst.
3. Adja hozzá a hagymát, a répát és a gombát, és főzze 5-10 percig, amíg a zöldségek megfőnek.
4. Adja hozzá az alaplevet és főzze 2-3 percig.
5. Vegye le a tűzről. Kissé hűtse le, majd keverje bele az aminosav alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer felét.
6. Szűrje le az édesburgonyát. Adja hozzá a tejmentes margarint, és pürésítse, amíg sima nem lesz.
7. Keverje a maradék aminosav alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszert az édesburgonyához.
8. A húsos keveréket kanalazza bele egy tűzálló edénybe. Rétegezze a tetejére az édesburgonya-pürét.
9. Szórja meg zsemlemorzsával és pirítsa meg forró grill alatt.
Gyors változatok
A család többi tagjának aminosav alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer nélkül kínálja (és amennyiben jobban szeretik, a tejmentes margarin helyett használjon vajat).
A séf tippje
A pürét készítheti édesburgonya helyett fehérrépával.