Mit tartalmaz a Nutridrink PlantBased?
Kinek javasolt?
Hogyan és meddig fogyasszam?
Mit tartalmaz a Nutridrink PlantBased?
Kinek javasolt?
Hogyan és meddig fogyasszam?
Vásárlás
BETEGSÉGGEL ÖSSZEFÜGGŐ MEGNÖVEKEDETT ENERGIA- ÉS TÁPANYAGIGÉNY DIÉTÁS ELLÁTÁSÁRA
• NÖVÉNYI FORRÁSBÓL
• VEGÁN TÁPLÁLKOZÁS ESETÉN IS
Bizonyos betegségek, műtétek esetén megnövekedett energia- és tápanyagigény léphet fel, ami egyrészt magából az állapotból, másrészt a különböző kezelések mellékhatásaiból fakad. Összességében a táplálékfelvétel és a tápanyagok hasznosulása is zavart szenvedhet, mivel a beteg nem tudja ezen megemelkedett szükségleteket hagyományos táplálkozással fedezni.
Vegán táplálkozás és tejfehérje-allergia esetén különösen nehéz az igények fedezése, ezért a Nutricia – 125 éves speciális, gyógyászati célokra szánt termékfejlesztési tapasztalataival – ezen esetek diétás ellátására fejlesztette ki az első növényi alapú, iható, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer termékét, mely napi 1-3 palack elfogyasztásával már jelentősen hozzájárulhat a megnövekedett energia- és tápanyagmennyiség biztosításához.
A korszerű kutatások iránti elkötelezettségével a Nutricia már a kezdetektől fogva úttörő munkát végzett a táplálás területén.
Az orvostudomány fejlődésével fontos összefüggéseket fedeztek fel a táplálkozás és kulcsfontosságú életszakaszokban előforduló bizonyos betegségek között, így indult el a speciális táplálásra szánt készítmények fejlesztése. Ez vezetett el azokhoz az áttörő felfedezésekhez, amelyekkel immáron 125 éve nyújt segítséget a táplálásban szülőknek, betegeknek, orvosaiknak és ápolóiknak szerte a világon.
Két különleges ízben
MANGÓ és PASSIÓGYÜMÖLCS
frissítő keveréke
MOKKA
a kávé és csokoládé jellegzetes ízvilágával
Kinek javasolt a Nutridrink PlantBased?
A Nutridrink PlantBased speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer, amely betegséggel összefüggő alultápláltság diétás ellátására szolgál, például az alábbi esetekben:
- Műtétre való felkészülés vagy műtétből való felépülés időszakában
- Kórházi tartózkodás során és azt követően
- Súlyos vagy krónikus betegség alatt és után
- Időskori elesettség esetén
Mi az alultápláltság?
A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék elfogyasztása az emberi élethez nélkülözhetetlen. Az alultápláltság egyik oka lehet, ha a szervezet egyszerűen nem jut annyi táplálékhoz, és így a benne lévő tápanyagokhoz, amennyire szüksége lenne. Másik formája a betegséghez kapcsolódó alultápláltság, amikor megfelelő táplálkozás mellett a szervezet nem képes megemészteni vagy felvenni az elfogyasztott táplálékot (pl. valamely betegség vagy gyógyszer mellékhatásaként), vagy épp a betegségből, sérülésből vagy műtétből adódóan a beteg személy nem képes megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztani. Egészséges vagy akár túlsúlyos személy is lehet minőségileg alultáplált, ha az elfogyasztott táplálék nem tartalmaz megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket vagy vitaminokat (pl. egyoldalú táplálkozás miatt).
Milyen betegségek esetén jellemző az alultápláltság megjelenése?
- daganatos betegségek
- krónikus tüdőbetegségek
- gyomor- és bélrendszeri betegségek (gyulladásos bélbetegségek)
- agyi katasztrófa után (pl. agyvérzés)
- idegendszeri betegségek (demencia, Parkinson-kór)
- műtét előtt, ha alultápláltság is fennáll
- műtét után a lábadozás időszakában
- nagyobb, súlyosabb sérülések esetén, vagy az arc-állkapocs sérüléseinél
- krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
- májbetegségek
- kórházi tartózkodás során és azt követően a megfelelő tápláltsági állapot eléréséig
Melyek az elégtelen tápanyagbevitel következményei?
Az alultápláltság legkézenfekvőbb következménye a fogyás, amelynek eleinte akár még örülhetünk is. Azonban ez nagyon csalóka is lehet, hiszen lehet valaki akár túlsúlyos is, de ha egy vagy több, az élethez nélkülözhetetlen tápanyag hiányzik a szervezetéből, akkor esetében minőségi éhezésről beszélhetünk. Ez ugyanolyan következményekkel jár, mint a mennyiségi éhezés:
- az agy kivételével valamennyi szerv tömegében megfogyatkozik
- a vesék működése csökken, illetve elégtelen lesz
- a gyors fehérje bomlás miatt a bélfal elvékonyodik, csökken a bél mozgása, a táplálék emésztése és felszívódása
- a bél baktériumflórája megváltozik, túlsúlyba kerülnek a kórokozó baktériumok és elkezdődik a baktériumok beáramlása a szervezetbe
- csökkent szívösszehúzódás és alacsony vérnyomás, így a szervek oxigén ellátása
- csökken a belégzési erő, az oxigén felvétel.
- csökken az izomerő, melynek következtében:
-
- kevesebb mozgás, csökken a bőr alatti zsírszövet
- a beteg önállósága, aktivitása csökken
- nő az elesés és felfekvés veszély
Lelki, pszichés következmények:
- fáradékonyság, általános levertség
- kezdeményezés hiánya
- depresszió
- magatartás megváltozása – érdektelenség, önzés, személyiségváltozás
- zavartság, teljes kedvtelenség és kimerülés.
Melyek az alultápláltság negatív hatásai?
- megnöveli a sebészeti beavatkozások utáni komplikációk rizikóját
- megemeli a fertőzések kialakulásának esélyét
- a zsír és izomtömeg csökkenéséhez vezet
- lassítja a sebgyógyulást
- növeli a lábadozás és a kórházi tartózkodás idejét
- jelentős életminőség romláshoz vezet
Az alultápláltság jelei, melyek már ránézésre is feltűnhetnek:
1. Felbontás előtt mindenképp
rázzuk fel
2. Lassan kortyolgassa,
étkezések után, vagy között!
3. Lehűtve
kellemesebb elfogyasztani
4. Fogyassza kb.
1-6 hónapig!
A NutridrinkPlantBased főétkezések után is fogyasztható, vagy köztes étkezésként is sokoldalúan felhasználható. Fogyasztása lehűtve kellemesebb, ezért érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőszekrénybe tenni.
A kezdeti időszakban lassan, kortyonként fogyassza, egyszerre csak kisebb mennyiséget. Később lehet a mennyiséget növelni, étkezésenként 1-1 decilitert hozzáadni az étkezésekhez.
Felbontás után a terméket visszazárva, hűtőszekrényben kell tárolni és 24 órán belül elfogyasztani.
Hozzákeverhető ételekhez, italokhoz, pl. kávéhoz, müzlihez, gyümölcsös turmixokhoz.
Az ételkészítés során kerülje a főzést, forralást, mert a Nutridrink PlantBased veszíthet vitamintartalmából. Ilyen esetekben utólag, már a tűzről levéve keverje a főtt ételekhez a Nutridrink PlantBased-et – ahogyan azt a lenti recepteknél is javasoljuk.
Ossza meg velünk az Ön kedvenc receptjét is!
Beküldöm a receptet 〉〉
Vegán jegeskávé
Hozzávalók
- 1 dl mokka ízű Nutridrink PlantBased
- 1 adag elkészített feketekávé (instant kávéból is készíthető)
- kevés cukor vagy más édesítőszer, ízlés szerint
- 1 dl növényi tej (opcionális)
- jégkocka
Elkészítés
A lehűtött feketekávéhoz hozzáadjuk a mokka ízű Nutridrink PlantBased-et, ízlés szerint édesíthetjük, illetve hígíthatjuk növényi tejjel. Keverjük meg, és jégkockák hozzáadásával varázsoljuk jeges kávévá!
Vegán gyümölcsös müzli
Hozzávalók
- 1 dl mangó és passiógyümölcs ízű Nutridrink PlantBased
- 1 dl növényi tej
- 30 g gabonapehely
- felkockázott friss gyümölcsök (fagyasztott gyümölccsel vagy befőttel is helyettesíthető)
Elkészítés
A gabonapehelyre öntsük rá a Nutridrink PlantBased-et, tetszés szerint felengedhetjük növényi tejjel, majd adjuk hozzá a gyümölcsdarabokat. Keverjük meg és hagyjuk 5-10 percig állni, addigra kellemesen megpuhul a pehely.
Vegán tápláló gyümölcsleves
Hozzávalók (2 adag)
- 1 palack (2 dl) mangó és passiógyümölcs ízű Nutridrink PlantBased
- 20 dkg gyümölcs (lehet fagyasztott is)
- 2 dl víz
- citromhéj, szegfűszeg, fahéj
Elkészítés
A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöket a fűszerekkel ízesített, ízlés szerint édesített alaplében puhára főzzük. Ha már megpuhult a gyümölcs, levesszük a tűzről a levest. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a Nutridrink PlantBased-et. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Fontos: Forralás közben a Nutridrink Plantbased-et ne adjuk az ételhez, mert veszíthet értékes vitamintartalmából.
Vegán csoki-mokka puding
Hozzávalók (2 adag)
- 1 palack mokka ízű Nutridrink PlantBased
- 30 gramm csokoládé ízű pudingpor
- 2 dl víz vagy növényi tej
- 2 ek cukor, vagy más édesítőszer
Elkészítés
A növényi tejet vagy a vizet a cukorral (vagy más édesítőszerrel) és a pudinporral keverjük ki és lassú tűzön főzzük fel. Amikor kezd besűrűsödni vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés mellet adjuk hozzá a Nutridrink PlantBased-et. 2 tálkába tálaljuk és alaposan hűtsük le.
Fontos: Forralás közben a Nutridrink Proteint ne adjuk az ételhez, mert veszíthet értékes vitamintartalmából.
Vegán trópusi chiapuding
Hozzávalók (2 adag)
- 2 dl mangó és passiógyümölcs ízű Nutridrink PlantBased
- 1 banán
- 2 dl ivóvíz vagy növényi tej
- 6 csapott evőkanál chia mag
Elkészítés
A folyékony alapanyagokat és a banánt botturmixxal turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a chia magot, keverjük meg és tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe, hogy a chia magok megszívják magukat, így kellemes, puding állagú tápláló finomságot kapunk.
Vegán tápláló fagylalt
Hozzávalók
- bármelyik ízű Nutridrink PlantBased
Elkészítés
A Nutridrink PlantBased italból kellemes, hűsítő fagylalt készíthető! Töltsük a palack tartalmát pálcikás fagylaltformákba, vagy kisebb műanyag poharakba és fagyasszuk le néhány órára.
Gyakran ismételt kérdések
Hány éves kortól fogyasztható a Nutridrink PlantBased?
A Nutridrink PlantBased 3 éves kortól fogyasztható. 3 év feletti gyermekek számára alkalmazása fokozott figyelmet igényel.
Mennyi ideig fogyasszam?
Általánosságban 1-6 hónapig javasolt a fogyasztása.
Hogyan tároljam?
A Nutridrink PlantBased felbontás nélkül szobahőmérsékleten tárolható. Felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni és 24 órán belül elfogyasztani.
Meddig áll el?
A bontatlan termék a gyártástól számított egy évig áll el, a palackon megjelölt időpontig.
Kérdése van a Nutridrink PlantBased-del kapcsolatosan?
Keresse szakértőnket e-mailben vagy telefonon!
E-mail: tanacsadas@nutricia.hu
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között