Ha már jól ismerjük a percentilis görbét, könnyen észrevesszük az esetleges súlyproblémát.

A méricskélés ilyenkor elengedhetetlen.

A kanállal etetett babáknál nem okoz gondot a mennyiségek rögzítése, de szoptatás esetén igen körülményes a precíz mérés. Ilyenkor próbáljunk meg kitalálni valamilyen „cseles” megoldást, amivel le tudjuk kötni a baba figyelmét, hogy viszonylag nyugodtan viselje a méricskélést evésekkor. (Érdemes például valamilyen csillogó vagy hangot adó tárggyal lekötni a figyelmét.)  Arra azért ügyeljünk, hogy a heti súlyfejlődést mindig összeírjuk.

A mért adatok alapján a percentilis görbén láthatóvá válik az az ív, ami a baba fejlődésének a mértékét mutatja. Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba súlya nem megfelelően gyarapszik, vagy hogy megállt a fejlődés (esetleg már csökken is a baba súlya), akkor segítséget kell kérnünk a gyerekorvosunktól vagy védőnőnktől.

A megoldás többféle lehet:

1. Étrendmódosítás

A védőnő segítségével át kell gondolni, hogy milyen ételeket milyen mennyiségben fogyaszt az édesanya. Ha szükséges, módosítani kell az anyuka étrendjét, pl. lehetőség van táplálóbb ételek kiválasztására. A felesleges szénhidrátokat (csoki , keksz stb.) felválthatják a teljes kiőrlésű lisztből készült táplálékok. Figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására is.

2. Tejserkentés

Léteznek olyan tejserkentő készítmények, amikről érdemes tájékozódni, ha még szopik a kisbaba.

3. Pihenés

Nagyon fontos, hogy a család gondoskodjon róla, hogy az édesanya is rendszeresen kipihenhesse magát.

4. Táplálékkiegészítés

Ha a fent részletezett megoldások nem hoznak eredményt és az édesanya szeretné, hogy a babája a lehető legmegfelelőbb kiegészítést kapja, akkor érdemes az anyatej mellé speciális tápszert is választani. Van például egy olyan tápszer, ami a baba fejlődésének elindulását segíti. Ha a csecsemő súlya valami miatt nem követi az elvárt növekedés ütemét, ez a táplálék-kiegészítő komoly segítség lehet. Önálló étkezésre is alkalmas, de más ételekhez is könnyű hozzákeverni; mivel folyékony halmazállapotú, nem kell vele sokat pepecselni. És nem utolsósorban:  a babák is nagyon szívesen fogyasztják.