Tojásérzékenyek étrendje
A tojás érzékenység, a tojásban található fehérje által kiváltott tünetegyüttes, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tojásfehérje-érzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el.
Leggyakoribb kérdések a tojás-érzékenyek étrendjéről
Mi okozza az allergiát?
A tojás, 6 különböző allergént tartalmaz (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim). A tojás sárgája és a fehérje egyaránt allergén tulajdonságot mutat, amelyekkel szembeni érzékenység csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, de felnőtt korban is előfordulhat. A tojás-érzékenység tünetei jelentkezhetnek bőrelváltozásként (az enyhe bőrkiütéstől a súlyos ekcémáig) de visszatérő légúti panaszok (köhögés, asztma) formájában is. A diétát szigorúan betartva ezek a tünetek megszűnnek.
Az tojásfehérje-érzékenység megelőzése érdekében – különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység – a csecsemő tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!
Mi az ajánlott étrend célja?
- a tünetek és a panaszok megszüntetése
- megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tojásérzékenyek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- köményes sajt
- margarin
- rozskenyér
- citromos tea
Tízórai:
- körte
Ebéd:
- zöldborsóleves durum tésztával
- sertéssült
- hagymás tört burgonya
- céklasaláta
Uzsonna:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- virsli
- mustár
- rozskenyér
- limonádé
Reggeli:
- otthon készített pogácsa
- kakaó speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerrel (1)
Tízórai:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zellerkrémleves
- főtt marhaszelet
- meggymártás
- pirított dara
Uzsonna:
- probiotikus joghurtital
Vacsora:
- padlizsánkrém
- sajtos kenyér
- gyümölcstea
Reggeli:
- sonka
- snidlinges vajkrém
- zsemle
- pótkávé
Tízórai:
- epres túró
Ebéd:
- gulyásleves
- diós tészta (durum tésztával)
Uzsonna:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- Kőrös sertésmáj krém speciális élelmiszerrel dúsítva (2)
- kifli
- grapefruit lé

Receptek
Kakaó
Hozzávalók
- 20 g speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (4 evőkanál)
- 170 ml tej kakaóporral
- cukor
Elkészítés módja
A tejet felfőzzük a kakaóval majd hozzáadjuk a cukrot. Egy kicsit hagyjuk állni, majd egy kevés kakaóval simára keverjük a speciális – gyógyászati célra szánt – port és hozzáadjuk a kakaóhoz. Kellemes, krémes állagú kakaós italt nyerünk.
Kőrös sertésmájkrém
Hozzávalók
- 30 g Kőrös sertésmájkrém
- 1 teáskanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 mokkáskanál margarin
- só
Elkészítés módja
A nyersanyagokat alaposan kikeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük.