Tojásérzékenyek étrendje

A tojás érzékenység, a tojásban található fehérje által kiváltott tünetegyüttes, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tojásfehérje-érzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el.

Leggyakoribb kérdések a tojás-érzékenyek étrendjéről

Mi okozza az allergiát?

A tojás, 6 különböző allergént tartalmaz (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim). A tojás sárgája és a fehérje egyaránt allergén tulajdonságot mutat, amelyekkel szembeni érzékenység csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, de felnőtt korban is előfordulhat. A tojás-érzékenység tünetei jelentkezhetnek bőrelváltozásként (az enyhe bőrkiütéstől a súlyos ekcémáig) de visszatérő légúti panaszok (köhögés, asztma) formájában is. A diétát szigorúan betartva ezek a tünetek megszűnnek.

Az tojásfehérje-érzékenység megelőzése érdekében – különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység – a csecsemő tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!

Mi az ajánlott étrend célja?
  • a tünetek és a panaszok megszüntetése
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tojásérzékenyek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • köményes sajt
  • margarin
  • rozskenyér
  • citromos tea

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • zöldborsóleves durum tésztával
  • sertéssült
  • hagymás tört burgonya
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • virsli
  • mustár
  • rozskenyér
  • limonádé

Reggeli:

  • otthon készített pogácsa
  • kakaó speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerrel (1)

Tízórai:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zellerkrémleves
  • főtt marhaszelet
  • meggymártás
  • pirított dara

Uzsonna:

  • probiotikus joghurtital

Vacsora:

  • padlizsánkrém
  • sajtos kenyér
  • gyümölcstea

Reggeli:

  • sonka
  • snidlinges vajkrém
  • zsemle
  • pótkávé

Tízórai:

  • epres túró

Ebéd:

  • gulyásleves
  • diós tészta (durum tésztával)

Uzsonna:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • Kőrös sertésmáj krém speciális élelmiszerrel dúsítva (2)
  • kifli
  • grapefruit lé


Receptek

Kakaó


Hozzávalók

  • 20 g speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (4 evőkanál)
  • 170 ml tej kakaóporral
  • cukor

Elkészítés módja

A tejet felfőzzük a kakaóval majd hozzáadjuk a cukrot. Egy kicsit hagyjuk állni, majd egy kevés kakaóval simára keverjük a speciális – gyógyászati célra szánt – port és hozzáadjuk a kakaóhoz. Kellemes, krémes állagú kakaós italt nyerünk.

 

Kőrös sertésmájkrém


Hozzávalók

  • 30 g Kőrös sertésmájkrém
  • 1 teáskanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1 mokkáskanál margarin

Elkészítés módja

A nyersanyagokat alaposan kikeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük.