Tejfehérje-érzékenyek étrendje

A tehéntejfehérje-érzékenység, a tehéntejben található fehérjék által kiváltott tünetegyüttes. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tejfehérjeérzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el. Csecsemő és gyermekkorban gyakoribb de felnőtt korban is előfordulhat. Sajnos felnőttkorban a gyógyulási esély csökken, és gyakran a diéta egy életre szól.

A tehéntejfehérje-érzékenység tünetei igen változatos formában jelenhetnek meg: csalánkiütés a bőrön, étvágytalanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, ismétlődő hörghurut, asztma, nyugtalanság, fejfájás. A diéta betartását követően ezek a tünetek megszűnnek.

A tehéntejfehérje-érzékenység megelőzése érdekében, különösen, ha a családban már előfordult tejfehérje-érzékenység, a csecsemő tehéntejet 1 éves kora előtt ne kapjon!

Leggyakoribb kérdések a tejfehérje-érzékenyek étrendjéről

Mi az étrend célja?
  • tünetek és a panaszok megszüntetése
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tejfehérje-érzékenyek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • Bábolnai csirke mellsonka
  • Delma light margarin
  • rozskenyér
  • sárgarépalé

Tízórai:

  • banán

Ebéd:

  • zöldségleves
  • grillezett csirkecomb
  • mazsolás rizs

Uzsonna:

  • sütőtökkrém

Vacsora:

  • tükörtojás
  • Liga margarin
  • fehér kenyér
  • vegyes gyümölcslé

Reggeli:

  • padlizsánkrém
  • zsemle
  • kávé

Tízórai:

  • otthon készített meggyes pite

Ebéd:

  • húsleves
  • párolt sertés szelet
  • burgonyapüré (1)

Uzsonna:

  • mézes répasaláta

Vacsora:

  • tejmentes palacsinta
  • ananásszal és Orsi pulyka sonkával

Reggeli:

  • főtt tojás
  • Delma light margarin
  • burgonyás kenyér
  • paradicsom

Tízórai:

  • Cornexi magvas müzli szelet

Ebéd:

  • őszibarackleves (kókusztejjel) (2)
  • Bolognai makaróni (sajt nélkül)

Uzsonna:

  • otthon készített mákos piskóta szelet

Vacsora:

  • ORSI baromfi párizsi
  • korpás zsemle
  • gyümölcstea


Receptek

Burgonyapüré


Hozzávalók

  • 250 g burgonya
  • 10 g Delma light margarin
  • 1 dl speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerből készített oldat

Elkészítés módja

Az áttört burgonyát megsózzuk majd margarinnal és a speciális élelmiszerből készített oldattal habosra keverjük.

 

Őszibarackleves (kókusztejjel)


Hozzávalók

  • 100 g őszibarack
  • 1 evőkanál vanília ízesítésű pudingpor
  • 2 evőkanál kókusztej
  • 15 g kristálycukor
  • ízesítőszerek: citrom, fahéj, szegfűszeg

Elkészítés módja

A megtisztított kockára vágott őszibarackot ízesített vízben puhára főzzük, majd a pudingport a kókusztejjel simára keverjük és besűrítjük a levest.