Tejfehérje-allergiások étrendje
Az ételallergiák leggyakoribb fajtája a tejallergia (tejfehérje-allergia), amely egy specifikus, tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az élelmiszerallergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). Nem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel (laktózintoleranciával)!
Allergia esetén a tejben található fehérjéket (béta-laktoglobulin, kazein és alfa-laktalbumin) idegen anyagként (allergénként) észleli a szervezet és kóros immunválasz, ellenanyag-termelés indul meg ellenük.
A kisgyermekek 4-6%-a érintett valamilyen táplálékallergiában, a tejallergia a gyermekek kb. 2,5%-át érinti [2]. A csak anyatejet fogyasztó csecsemők körében sokkal ritkábban (kb. 0,5% ), míg az atópiás (ekcémás bőrbetegségben szenvedő) gyermekeknél jóval gyakrabban (kb. 10%) jelentkezik [3]. Ezen a honlapon a tejallergia megelőzése és kezelése kapcsán felmerült leggyakoribb szülői kérdésekre nyújtunk választ. A honlap tartalma tájékoztató jellegű, az nem helyettesíti a gyermek orvosával, védőnőjével a személyes konzultációt!
Leggyakoribb kérdések tejfehérje-allergia esetén
Mik a tejfehérje-allergia okai?
A tejallergia leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, de bármely későbbi életszakaszban is jelentkezhet. A gyermekek jelentős része 5-10 éves korára kinövi a tejfehérjével szembeni túlérzékenységet. Amennyiben felnőttkorban alakul ki, a gyógyulási esély csekély, általában életre szóló étrendi változtatásokra van szükség.
Kialakulásában fontos szerepet játszanak az örökletes tényezők, illetve a túl korai tejfogyasztása bevezetése hozzátáplálás során, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincsen lehetőség.
Melyek a tejfehérje-allergia tünetei?
Fontos a tünetek mielőbbi felismerése, a pontos diagnózis orvos általi megállapítása, és az előírt diéta tartása.
- gyermekeknél nem megfelelő súlygyarapodás, véres széklet, gyakori „bukás”
- bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok
- száj- és szemhéjduzzanat
- emésztőrendszeri tünetek: étvágytalanság, puffadás, fokozott gázképződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés
- reflux, hányinger, hányás
- ismétlődő felső légúti tünetek
- savós középfülgyulladás
- gégeödéma
- fejfájás, migrén, alvászavar
- súlyos esetben asztmás roham, fulladás, anafilaxiás sokk
A tejfehérje-allergia kezelése
Orvos által igazolt tejallergia esetén a kezelés a tejfehérjét kiiktató diétával valósítható meg. A diéta célja a beteg panaszainak megszüntetése, csecsemő- és kisgyermekkorban az optimális fejlődés biztosítása.
A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és egyéni céloknak felel meg.
Mi a teendő szoptatás esetén?
A csecsemők számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, amelynek előnyeit egyetlen tápszer sem pótolhatja hiánytalanul.
Mire kell odafigyelni szoptatáskor?
Mivel az édesanya által elfogyasztott ételek és italok néhány összetevője átjut az anyatejbe, ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a szoptató anya hogyan táplálkozik.
Szoptatás ideje alatt mindenképpen kerülje:
- az alkoholt
- a dohányzást
- a sok koffeint (pl. napi 2 kávénál többet)
- a drogokat
Allergiára hajlamos csecsemők és az anyatej
Allergiára hajlamos a csecsemő, ha volt már allergiás tünete akár neki, akár szüleinek vagy testvéreinek (pl. ekcéma, hasfájás, véres széklet, szénanátha, szezonális kötőhártyagyulladás, asztma, extrém esetben anafilaxiás sokk), vagy ha halovány „pasztózus” fehérbőrű és kékszemű.
Az allergiára hajlamos csecsemők esetében az anyukának is érdemes diétáznia, ez esetben kerülje el a fő allergének fogyasztását:
- a tehéntejet és származékait
- a mogyorót és más olajos magvakat
- a tojást
- a tengeri halakat
- a szóját ás szójatartalmú élelmiszereket
Speciális élelmiszerek szerepe a tejfehérje-érzékenyek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
A védőnő válaszol
Elválasztás vagy hozzátáplálás
Biztonságos hozzátáplálás
A hozzátápláláskor a hiányzó anyatej-mennyiséget egészítjük ki tápszerrel vagy a különböző ételfajták bevezetésével. Ebben az időszakban gyakori kérdés, hogy az édesanya az etetés előtt vagy után szoptassa-e babáját. – Szőllősy Judit védőnő írása.
Szoptatás az elválasztás idején
Amikor egész kicsi a baba, és még nem áll rendelkezésre elég anyatej, akkor is először szoptat a mama, és utána egészíti ki a hiányt tápszerrel. Így a mellet elég inger éri, hogy beinduljon a tejtermelődés.
Azoknak, akik 1 éves kor felett is szeretnének szoptatni, azt ajánlom, hogy ezt a sorrendet csak 10 hónapos kor után fordítsák meg. Azok viszont, akik az 1 évesnél idősebb babát már nem akarják szoptatni, 8 hónapos kor körül fordítsák meg a sorrendet (előbb adjanak gyümölcsöt, főzeléket vagy tejpépet, és csak ezután anyatejet)!
Az elválasztást az segíti elő, ha az anyatej előtt adunk enni a babának.
Ilyenkor az anyatej termelődése csökkenni kezd, mivel nem éri olyan sok inger a mellet, és hamar elindul a tej elapadása. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a mamának valamilyen okból (pl. betegség, műtét, munkába állás stb.) hamar el kell választani a babát. Az anyatejpótlást mindig a baba korának megfelelő tápszerrel kell megoldani, hogy a baba megfelelőképpen fejlődjön.
Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a kisbabáknak az optimális fejlődésükhöz napi 500-800ml anyatejre, tápszerre vagy – 1 éves kor felett – gyermekitalra van szükségük.
Mit adhatunk tej helyett a gyereknek?
Tejallergiás étrend a mindennapokban
A tejmentes diéta kialakításánál mindig nehéz kérdés, hogy mit adhatunk tej helyett gyermekünknek, ami pótolja a fejlődéshez szükséges fehérjemennyiséget, és amit gyerekünk is szívesen fogyaszt. – Szőllősy Judit védőnő írása.
Amikor kiderül a tejallergia…
Amikor megtudtam, hogy a lányom tejallergiás (tehéntejfehérje-allergia), azt hittem, egy viszonylag egyszerű diétával kezelhető ez a probléma. Bár nagyon szerette a tejet és más tejtermékeket, gondoltam, majdcsak kibírja, hogy kefir, túró és joghurt helyett ízletes gyümölcsöket és egyéb finomságokat kap, a tejecskét és a kakaót pedig lecseréljük más innivalókra. Aztán ahogy nap mint nap nem várt akadályokba ütköztem, rá kellett döbbennem, hogy a helyzet azért mégsem ennyire egyszerű. A palacsintát ugyan meg lehet sütni úgy is, hogy tej helyett csak vizet teszünk bele, kalács is készíthető tej és vaj nélkül, de a normál élelmiszerboltokban nem kapunk ilyet, és ahhoz, hogy házilag készítve ezek minőségben ne maradjanak alatta a tejes verzióknak, elég sok praktikus fortély ismeretére van szükség.
Tejmentes szakácskönyv – praktikus tanácsokkal
Először célszerű beszerezni egy olyan szakácskönyvet, ami kifejezetten allergiás betegek számára készült recepteket tartalmaz, és allergológus szakemberek írták vagy lektorálták. Ma már elég sok igazán jó minőségű ilyen jellegű könyv kapható. Mielőtt megvennénk, nézzük meg, hogy a recepteken kívül tartalmaz-e egyéb praktikus tanácsokat, például olyasmit, hogy hol tudjuk megvásárolni a szükséges alapanyagokat, vagy hogyan kell ezekből a többnyire növényi eredetű porokból olyan alapanyagokat készíteni, amelyek ízben és állagban is valóban kiváltják a tejet, túrót, tejfölt, vajat vagy az egyéb tejtermékeket. Melyiket lehet sütni, melyiket főzni, és melyik az, ami igazán csak nyersen működik. Mi való édes, és mi sós ételekhez? (Szőke Krisztina szakácskönyvét például nagyon tudom ajánlani mindenkinek: Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, SpringMed Kiadó, 2009.)
Tej helyett fogyasztható termékek beszerzése
A bioboltokban, illetve mostanában már több nagyáruház kijelölt polcain is meg tudjuk vásárolni ezeket a tej helyett fogyasztható készítményeket. A szupermarketekkel szemben a kisebb „biopontok”, „ökosarkok” előnye az, hogy ott általában az eladók is „képben vannak”, többnyire tudják, hogy adott allergiára mely termékek adhatók, és melyek nem. A tejérzékenység az egyik alapallergia, az ezzel kapcsolatos tanácsadás egy jobb bioboltban nem okozhat gondot.
Budapesten, a XIII. kerületi Csizma utcában található a Mediline Üzletház, ahova – ha rendszeresen vissza-visszatérünk – érdemes egy törzsvásárlói kártyát kiváltani, amivel nagykereskedelmi áron kaphatjuk meg a kiválasztott termékeket. Mivel a főváros több bioboltját ők látják el áruval, ezért árban, választékban és felkészültségben egyaránt nagyon előkelő helyet foglalnak el.
Speciális gyermektápszer – tej helyett
Kisgyermekek táplálásában a tejet leggyakrabban a gasztroenterológus által felírt speciális gyermektápszerekkel lehet kiváltani. Ezekkel főtt ételeket is készíthetünk, sütésre-főzésre is alkalmasak.
A tejszín pótlása már nehezebb feladat. Létezik ugyan ún. „zabtejszín”, de ennek jellegzetes íze csak elég nagy fantáziával hozható összefüggésbe a tejszín zamatával. Persze egy idő után hozzá lehet szokni, és ha nem hasonlítgatjuk folyton össze az igazi tejszínnel, akkor akár meg is szerethető.
A „rizstejet” otthon, házilag is el tudjuk készíteni, a „kókusztej” pedig valóban kifejezetten ízletes tejpótlék. A mi családunkban ez a kedvenc „tejpor”; kalácsfélék készítésére kiválóan alkalmas, és a hagyományosan tejes édességek elsőosztályú alapanyaga. A vajat sütéshez, főzéshez vagy akár nyersen is általában Liga margarinnal szoktuk helyettesíteni.
Végül is az élet valóban nem állt meg amiatt, hogy a tej helyett új élelmiszereket kellett bevezetünk. Ma már ez gyakorlatilag rutinszerűen megy nekünk. Abban, hogy mások könnyebben eljussanak idáig, sokat segíthetnek a megfelelő könyvek és a felkészült szakemberek.
Allergének feltüntetése a csomagoláson
Tejallergiás étrend a mindennapokban
Mivel az egyik lányom tejfehérje-érzékeny, mindig nagyon körültekintően szoktam vásárolni az élelmiszerboltokban. Minden terméknek alaposan megnézem az összetevőit, nehogy a tudatos diétáztatás ellenére mégis tejet tartalmazó ételt vagy italt adjak neki. – Szőllősy Judit védőnő írása.
Allergének feltüntetése, avagy tartalmazhat-e tejet a kovászos kenyér?
A minap szintén egy áruházban válogattam, kenyeret kellett vennem. A címkéjén annyi volt feltüntetve, hogy kovásszal készült. Megörültem, mert a kovászos kenyér általában nemcsak ízletesebb, különlegesebb, hanem egészségesebb is, mint az élesztővel kelesztett fajták. Valami furcsa, rossz érzés mégis volt bennem, magam sem tudtam, miért. Mielőtt kifizettem volna a kenyeret, biztonságból megkérdeztem, hogy tartalmaz-e tejfehérjét. Otthon is rendszeresen sütünk kenyeret (kovászosat is), és tudom, hogy nem szokás a tésztájába tejet keverni, de biztosra akartam menni.
A pénztáros értetlenül bámult rám, idegesítette, hogy feltartom a sort, és pluszmunkát okozok neki. Kiderült, hogy fogalma sincs arról, mi van a kenyérben. Mivel az ő értetlensége már engem is dühített, nem hagytam annyiban a dolgot, megkértem, hogy hadd beszéljek a boltvezetővel. Ő aztán utánanézett a dolognak, és kiderítette, hogy a kovászt tejben kelesztették.
Valóban annyira fontos az allergének teljes kerülése?
Szülői észrevétel: „Azért nagyon bosszantó ez a dolog, mert az európai uniós szabályozás szerint minden élelmiszeren kötelező az allergének feltüntetése. Az én lányomnál szerencsére nem kellett volna nagyon súlyos reakcióktól tartani, de attól féltem, hogy egy egyéves diétát egyetlen ilyen tejfehérje-bevitel is tönkre tehet. Más családokban, súlyosabb érzékenység esetén egy ismeretlen termék, amelynek az allergén összetevői nincsenek feltüntetve, akár életveszélyes reakciót is kiválthat….”
A védőnő válasza: Teljesen megértem az aggódását. A magyar jogszabályok hazánkban is előírják, hogy az élelmiszereken fel legyenek tüntetve a főbb allergének. Az orvos utasításának megfelelően, a tejfehérje mentes diétát, csak úgy tudják a szülők betartatni gyermekükkel, ha megfelelőek az élelmiszereken az allergén jelölések. Hogy milyen szigorú a diéta azt az orvos határozza meg, de a súlyos tejfehérje allergia esetén, még nyomokban sem tartalmazhat tejfehérjét az élelmiszer amit a csecsemő vagy a kisgyermek elfogyaszt.
Ha hibát látunk az allergének feltüntetésében, jelezzük az illetékes hatóságnál!
Az esetet bejelentettem az ANTSZ illetékes osztályán, ahonnan két hét múlva értesítettek, hogy köszönik a figyelmeztetést, és intézkedtek, hogy (ugyanezzel a termékkel) máskor ilyesmi ne forduljon elő. Ezt a fajta kenyeret azóta valóban másfajta címkével árusítják: ma már egyértelműen látszik, hogy tejfehérjét tartalmaz.
Biztos vannak, akik fölösleges fontoskodásnak, netalántán rosszindulatú kekeckedésnek tartják az efféle bejelentéseket; valójában életeket menthetünk vele. Viszonylag kevés embernél járhat végzetes következményekkel egy-egy ilyen figyelmetlenség, de rájuk is gondolnia kell a társadalomnak, ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha ilyesmit tapasztal, semmiképp se hagyja szó nélkül a dolgot.
Anafilaxia – allergiás roham
Tejallergia leggyakoribb tünetei
Az anafilaxia viszonylag ritkán előforduló, de nagyon súlyos következményekkel járó, életveszélyes allergiás immunreakció. A leggyakrabban gyógyszerérzékenység, rovarcsípés vagy bizonyos ételek váltják ki. – Szőllősy Judit védőnő írása.
Anafilaxia megelőzői tünetei
Az első tünetek van, hogy megtévesztően enyhe formában jelentkeznek, az anafilaxiás sokk az esetek többségében nem első alkalommal fordul elő. Pl. olyan emberek kerülhetnek életveszélyes állapotba egy darázs csípésétől vagy egy ártatlan lázcsillapító gyógyszertől, akiket korábban már csípett meg darázs, és esetleg többször is kaptak ugyanabból az orvosságból.
Nagyon fontos, hogy felismerjük azokat a korai tüneteket, amelyek az anafilaxiás reakció előjelei lehetnek. Általában ugyanis már az első találkozás az allergén anyaggal is kivált jellegzetes reakciókat, csak ezeknél még nemigen szoktunk arra gondolni, hogy legközelebb nagy baj lehet. Ilyen megelőző tünetek:
- csalánkiütés (vörös duzzanat a bőrön): általában viszonylag gyorsan terjed, akár az egész testet beboríthatja
- ajak- és szemhéjduzzanat
- viszketés (gyakran a tenyéren és talpon, de bárhol másutt is jelentkezhet)
- hasmenés, hányinger, hányás
- köhögés, tüsszögés, fulladás, gégeödéma
- pánikérzet, halálfélelem
- hőhullám
- vérnyomásesés
Ezek a tünetek először többnyire csak külön-külön fordulnak elő, rövid ideig tartanak, és mivel nyomtalanul elmúlnak, sokan nem is gondolnak arra, hogy egy akár halálos következő reakció, az anafilaxia előjelei lehettek.
Az anafilaxiás sokk
Az anafilaxiás sokk már nagyon durván jelentkezik. Ha felkészületlenül ér egy családot, az könnyen okozhat végzetes katasztrófát. Általában az allergén anyaggal való találkozást követően 5-20 percen belül már elindul. A fent részletezett tünetek itt már egyidejűleg és súlyos formában léphetnek föl. A csalánkiütés egy-két perc alatt beborítja a testet, iszonyú viszketést okozva; van, hogy a beteg nem képes visszatartani a székletét, leesik a vérnyomása, elveszti az eszméletét, miközben a pulzusa hevesen ver, és kimarad a légzése. Megfelelő gyógyszeres fellépés hiányában a sokk fulladásos halált okozhat. Mindez az első tünetek észrevétele után néhány perccel már megtörténhet.
Ezért ha akár csak a gyanúja is felmerül az anafilaxiának, mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség. Ki kell deríteni, mi minden okozhatja az adott egyénnél ezeket a fokozott reakciókat. Mindig (!) legyen a betegnél (vagy ha gyerek, a családjánál) az orvos által előírt gyógyszer, például antihisztamin, szteroid és adrenalin injekció. Nem szabad megfeledkeznünk ezek szavatossági idejéről; nehogy abban a tudatban legyünk, hogy nálunk van minden szükséges szer, miközben esetleg már lejártak, és elveszítették hatékonyságukat. A tünetek fellépésekor azonnal kell reagálnunk. Az adrenalin injekció olyan kiszerelésben létezik, hogy egy felnőtt magának is be tudja adni, allergiás gyerekeknél viszont végzetes lehet, ha olyan ember felügyeletére bízzuk, akit nem készítettünk fel megfelelően az esetleges problémára. A reakció jelentkezésekor nyugodt, higgadt cselekvésre van szükség, ha pánikba esünk, az megakadályozhatja a hatékony fellépést.
Az anafilaxiás betegek étrendjére is nagyon oda kell figyelni, még ha nem is ételallergia okozta a tüneteket. Gondolnunk kell ugyanis a keresztallergia lehetőségére is. A súlyos sokkos állapot általában akkor alakul ki, ha többféle allergén hatás egyszerre ér valakit. Például nagy melegben (vagy magas láz mellett) kapott gyógyszer, esetleg rovarcsípés és allergén étel találkozása válthatja ki. A legmagasabb hisztamintartalmú vagy hisztamint felszabadító (ezért potenciálisan a legveszélyesebb) élelmiszerek:
- tengeri halak és „tenger gyümölcsei”
- erjesztett, savanyított (fermentált) ételek-italok
- eper
- borjú és marhahús
- sertésmáj.
Tejallergia vizsgálat – a Prick teszt
Tejallergia vizsgálat
Mikor kerül sor a Prick teszt elvégzésre? Mire készüljünk és mit vigyünk magunkkal? Hogyan készíthetjük fel gyermekünket? – Szőllősy Judit védőnő írása.
A tejallergia vizsgálat ideje
A tejfehérje-érzékenységre utaló tünetek jelentkezése esetén általában legalább egy éven keresztül nagyon szigorú tejmentes diétára van szükség. Semmiféle tejtartalmú ételt nem ehet ilyenkor a gyerek, mert csak így van esély arra, hogy kinője az allergiás megbetegedést. A tejterheléses vizsgálatot a legtöbb esetben csak ez után a diétával töltött év után végzik el. Használható eredményt is csak akkor kapunk, ha a vizsgált gyermek szervezetében nincs korábbról maradt tejszármazék. Legelőször kétéves kora körül lehet valakit tejjel terhelni, ez előtt tejalapú csecsemőtápszert használnak.
Prick teszt – bőrteszt
A Prick teszt többnyire reggel kezdődik és a kórházba reggel 8 óra előtt meg kell érkezni. Először a szakorvos vizsgálja meg a gyermeket, majd a szája körüli területet bekenik tejjel, és az alkarjának belső bőrén karcolásokat ejtenek, ahová allergén anyagokat cseppentenek. Amennyiben a bőrpróba és az arcon végzett teszt egyaránt negatív, akkor szájon keresztüli tejterheléssel folytatódik a vizsgálat.
Bármilyen tünet megjelenése esetén azonnal a szakorvoshoz vagy az ápolónőkhöz kell fordulni, hogy – amennyiben szükséges – megfelelő gyógyszeres segítséget nyújthassanak. Akár kiütés, akár hasfájás jelentkezik, a folyamatot azonnal abba kell hagyni!
A vizsgálat során elengedhetetlen a szakorvosi jelenlét, ezért semmiféleképpen ne kísérletezzünk otthon hasonló jellegű terheléssel!
Úgy készüljünk, hogy a fent leírtak minimum egy fél napot igénybe vesznek, és ez alatt nem is szabad elhagynunk a kórházat, ezért vigyünk magunkkal valami játékot, könyvet, hogy le tudjuk kötni a gyerek figyelmét. Készüljünk fel arra, hogy a terhelés hasmenést okozhat, tehát megfelelő mennyiségű WC-papír, esetleg pelenka feltétlen legyen nálunk. A vizsgálathoz szükséges mennyiségű tejet és a bögrét is a legtöbb helyen a beteg szüleinek kell biztosítaniuk. Megfelelő adag élelemről se feledkezzünk meg, ugyanis szükségtelen (ezért egyáltalán nem is ajánlott) koplaltatni a picit – sőt, magunkat sem.
A kórházi vizsgálatot egyes helyeken másnap is megismételhetik. Ha ekkor sem okoz allergiás tüneteket, akkor az orvos utasítására megkezdődhet egy több hetes otthoni terhelés, amelynek végén kiderül, hogy kigyógyult-e gyermekünk a tejfehérje-érzékenységéből, vagy esetleg további szigorú megvonásra van szükség.
A Prick teszt egy bőrpróbás allergiavizsgálat. Sokféle légúti és táplálékallergia gyanúja esetén is el lehet végezni, rutineljárásnak számít. Mivel csak két-három éves kor körül válik megbízhatóvá a bőr válaszkészsége, ezért korábban ennek a vizsgálatnak nem lenne semmi értelme, így érthető, hogy nem is szokták megcsinálni.
A tejcukor érzékenység vizsgálata nem Prick teszttel történik
A laktóz-intolerancia vizsgálata egy teljesen más alapelveken nyugvó diagnosztikai eljárás, mint a bőrpróbás Prick teszt. Míg a tejfehérje-terhelés előtt és közben a tejtartalmú élelmiszereken kívül mindenfélét szabad enni és inni, a laktózvizsgálatra teljesen éhgyomorral, étlen-szomjan kell érkezni. Még fogat mosni is tilos aznap reggel.
Az eljárás teljesen fájdalommentes. A gyermeknek vízben elkevert tejcukrot kell elfogyasztania, majd néhányszor bele kell fújnia egy gépbe, miközben a kilégzéseit elemzik. A kellemetlenséget nem a vizsgálat maga, hanem az ezzel együtt járó korgó pocak jelenti. Éppen emiatt fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő figyelemelterelő „hadműveletekről”: legyenek nálunk izgalmas könyvek és játékok. Ha sikerül érdekes tevékenységekkel lekötnünk a gyerekünket, kevésbé jut eszébe, hogy éhes és szomjas. Egy kifestő, egy társasjáték vagy egy adag gyurma csodákat tehet. Mire ráeszmél a pici, hogy mennyire éhes, már véget is ér az amúgy egyáltalán nem rövid vizsgálat. A végén persze jöhet a kényeztetés: egy-két finom falat a kedvenc nasikból, ekkor már csak arra kell figyelnünk, hogy ne tartalmazzanak olyasmit, amire allergiás vagy érzékeny a gyermek.
A tejfehérje és származékai a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni.
Az allergiát, intoleranciát okozó anyagot más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.
A tejet és minden összetevőjét, származékát szigorúan nélkülözni kénytelen a tejallergiás a táplálkozása során.
Számos élelmiszer gyártása során használják fel alap- és adalékanyagként a tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassa el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit!
Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, azonban minden élelmiszer vásárlása során ellenőrizzük az összetevőket!
tejtermékek | tej, tejpor, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, tejes margarinok, sajtok, tejdesszertek, pudingok, tejes italok |
egyéb állati eredetű tej | kecskesajt, szamártej és bármely más állat teje |
tejet tartalmazó egyéb édesipari termékek | édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi, tejes sütemények |
húsfélék | marhahús |
felvágottak | párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas |
mártások | majonéz, kész üveges mártások |
tejtartalmú pékáruk | tejes kifli, francia kenyerek, bagette-ek |
tejből kivont alkotórészeket tartalmazó élelmiszerek | pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát, E270, E472b összetevőt tartalmazó késztermékek |
gyakori keresztallergiát kiváltó élelmiszerek | szója és szójatartalmú készítmények |
egyéb élelmiszerek | kész zsír, töpörtyű stb. (A töpörtyű ízesítéséhez a sütés utolsó fázisában gyakran használnak tejet, ettől lesz szép, barnás színe és különös zamata. A zsírt éppen ezért mindig érdemes házilag készíteni, zsírszalonnából. |
Az érintetteknél nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej, továbbá ezen állatok húsa is kerülendő!
Gyermekek étrendjének összeállítása során, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosítása érdekében, minden esetben kiemelten fontos az életkori sajátosságok, a mindenkori ajánlások figyelembe vétele!
Mivel a tej nagy mértékben tartalmaz kalciumot, D-vitamint és egyéb, zsírban oldódó vitaminokat, megvonása esetén feltétlen gondoskodni kell ezek megfelelő pótlásáról, hogy ne lépjenek fel hiánytünetek. A tej pótlása speciális tápszerek vagy növényi “tejek” fogyasztásával lehetséges.
Tejhelyettesítő készítmények, amelyek egyben tejmentes ételek:
- speciális tápszerek
- növényi „tejek”: (csak 1 éves kor felett fogyaszthatók)
- rizstej:
⋅ kalciumban gazdag, de egyéb összetevőkben szegény
⋅ nem tartalmaz komplex fehérjét
⋅ kevésbé jó ízű - zabtej:
⋅ alacsony a fehérje- és zsírtartalma
⋅ kalciumot és komplex fehérjét nem tartalmaz
⋅ kevésbé jó ízű - mandulatej:
⋅ magas a fehérje- és kalciumtartalma
⋅ nagyon alacsony a kalóriatartalma
⋅ nem tartalmaz komplex fehérjét
⋅ közepesen jó ízű - kókusztej:
⋅ magas a fitinsavtartalma
⋅ nem tartalmaz komplex fehérjét
⋅ a tejszín és a tejföl helyettesítésére alkalmas
⋅ jól felhasználható gyümölcslevesek, mártások ízesítésére
- rizstej:
A legfontosabb (ha lehetséges) a hosszantartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban. 8 hónapos kor után lehet megkezdeni a savanyított tejtermékek fogyasztását, úgymint natúr joghurt, kefir, író. 9 hónapos kortól sovány, nem penészes, nem érlelt sajtok is kerülhetnek a pici étrendjébe. 10. hónaptól megkóstoltatható a gyermekkel a túró. Érdemes nem túrós desszert, túró rudi formájában, hanem pl. 1-2 kiskanállal feltétként hozzáadni a főzelékekhez.
1 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt a tehén- és egyéb állatok tejének bevezetése!
- Körültekintően kell eljárni gyógyszer-, étrend-kiegészítő vásárlás során is; feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót, konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen készítmény alkalmaz.
- Oda kell figyelni, milyen fogkrémet választ a tejallergiás, mert tejszármazékot tartalmazhat!
- Tejmentes diéta mellett kiemelkedően fontos a megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitel, hiszen a tej, tejtermékek bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban, de ha teljes mértékben kiiktatjuk az életünkből, gondoskodni kell a bevitelről, pótlásról.
- Magas kalciumtartalmú élelmiszerek az olajos magvak (mák, mogyorófélék, dió, mandula); a tengeri halak; a szója (és egyéb hüvelyesek); a brokkoli (és egyéb káposztafélék); a petrezselyemzöld; az amaránt és gyümölcsök közül az aszalványok, a ribizli, illetve a narancslé.
- Növényi tejek közül mindig az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított verziót válassza! Nagyon alacsony azonban a fehérjetartalmuk, valamint az 1 év alatti csecsemők által fogyasztott élelmiszerekre más mikrobiológiai és toxikológiai elvárások vonatkoznak. Ezért sem biztonságosak a növényi tejek, mivel nem lehet tudni, hogy, milyen mikrobiológiai és toxikológiai tisztasággal rendelkeznek.
- Ásványvizek körül a 150 mg/liternél magasabb kalcium-tartalmú, szénsavmentes változatok javasoltak.
- A kalcium megfelelő hasznosulásához, illetve többek között az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontrendszer egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-ellátottság. Kiváló D-vitamin-források a tojás, a máj vagy a halak. Mivel D-vitamin a bőrben is termelődik, kora tavasztól érdemes napi minimum 20 percet tartózkodni a szabad levegőn. Késő ősztől a kora tavaszi időszakban azonban étrend-kiegészítő használata javasolt!
- Tejallergiás csecsemők esetében, ha szoptat az édesanya, akkor számára is kerülendők a tejet tartalmazó ételek!
- Hő hatására a tejcukor reakcióba lép a tejfehérjékkel, mely jelentősen megnöveli az allergizáló hatást!
- A növényi alapú főzőkrémek, tejszínhabok csomagolását is olvassa el körültekintően, gyakran tartalmaznak tejszármazékot!
- Tej alapú szappanok, kozmetikumok esetén előfordulhat bőrgyulladás, ekcéma!
- Étcsokoládékban is fellelhető valamennyi tejszármazék, legyen figyelmes!
- Bár a margarinok alapvetően növényi zsiradékot tartalmaznak, többségüket dúsítják tejjel, tejszármazékkal!
- Számos cukrászdában kapható már tejmentes fagylalt, azonban nagy a keresztszennyeződés veszélye (ugyanazzal a kanállal/lapáttal tálalnak, mint a hagyományos édességeket)!
- Egy szendvics, hamburger, pizza, pogácsa, péksütemény nem attól lesz tejmentes, ha lekerül a tetejéről/eltávolítjuk a sajtot belőle!
Tejfehérje allergiában adható tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek
(nem anyatejes csecsemők és gyermekek számára)
A Magyarországon forgalomban lévő, társadalombiztosítás által támogatott, tejfehérje allergiában adható tápszerek / speciális élelmiszerek, csecsemők és gyermekek számára 0-6 éves korig írhatók fel.
A tápszerek / speciális élelmiszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján, az adott tápszer / speciális élelmiszer indikációja szerint történhet!
Tejfehérje-allergia esetén a tehéntej helyettesítése 3 éves korig feltétlenül tápszerrel / speciális élelmiszerrel történjen!
A kalciummal dúsított növényi tejek fogyasztása tápszer / speciális élelmiszer helyett csak abban az esetben indokolt, ha a kisgyermek nem fogadja el a tápszert / speciális élelmiszert.
Tejallergia esetén, amennyiben az anyatejes táplálás nem elégséges, nagy fokban (extenzíven) hidrolizált fehérjét tartalmazó tápszert, szója-alapú tápszert vagy aminosav-alapú tápszert (speciális tápszerek) fogyaszthat a csecsemő. De mi a különbség az egyes tápszerek között?
Speciális tápszerek csoportjai
Extenzíven hidrolizált tápszerek
Az extenzíven hidrolizált tápszerek a tehéntejfehérjét nagy mértékben (extenzíven) hidrolizált formában tartalmazzák. Ezért az anyatej mennyiségének csökkenése esetén annak kiegészítésére, valamint anyatej hiányában annak helyettesítésére szolgálnak tejallergiában szenvedő gyermekek számára.
Újszülött kortól 6 hónapos korig kizárólagos táplálékként adhatók, 6 hónapos kor után vegyes táplálékkal együtt fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét.
Elérhető tejcukor-mentes és tejcukor-tartalmú változatban is. Standard higítás (100ml): 3 mérőkanál tápszer + 90 ml víz
Szója alapú tápszerek
A szója alapú tápszerek kizárólag növényi eredetű fehérjét tartalmaznak. Tejfehérje-érzékenységben szenvedő gyermekeknek kizárólag 6 hónapos kor felett fogyaszthatják. Gyümölcsös pép formájában is kapható, mely a hozzátáplálást segítheti tejallergiás csecsemők esetében.
Aminosav alapú tápszerek
Az aminosav alapú tápszerek súlyos allergia esetén vagy többszörös táplálékfehérjével szembeni allergia esetén adhatók.
Könnyen felszívódó aminosavakból áll, amelyeket szénhidrátokkal, zsírral, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint nyomelemekkel egészítenek ki. Az aminosav alapú tápszerek teljesen allergénmentesnek tekinthetők, mert a bennük lévő aminosavakat nem a tehéntejfehérje bontásával állítják elő. Tehéntejfehérje-mentes gyártókörnyezetben készülnek. Ez a nagyfokú tisztaság minimalizálhatja a kontamináció veszélyét.
Teljes táplálkozási értékű, tehát kizárólagos és kiegészítő táplálásra egyaránt javasolható. 6 hónap felett vegyes táplálékkal együtt fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét.
Nem tartalmaz: tehéntejfehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot, glutént, szacharózt.
Standard higítás (100 ml): 3 mérőkanál tápszer + 90 ml víz
Néhány esetben az extenzíven hidrolizált tápszer javulást hoz a tünetekben, de nem oldja meg teljesen az összes problémát. Mit lehet ilyenkor tenni?
Az extenzíven hidrolizált tápszer tartalmazhat maradék fehérjéket, amely allergiás reakciót válthat ki a csecsemőknél, gyermekeknél. Ez a nem komplex tehéntejfehérje-allergiás esetek 10%-ában, a komplex tehéntejfehérje-allergiás esetek 40%-ában fordul elő.
Mindig figyelje kisbabája reakcióit, és ha nem gyarapodik a baba súlya megfelelően, ha a baba allergiás tüneteket mutat, akkor az aminosav alapú táplálás a legmegfelelőbb a számára.
Az aminosav alapú tápszereket már több mint 25 éve használják sikeresen az orvosi gyakorlatban. Sok ezer babának segített az allergiás tünetek enyhítésében, súlyos tehéntejfehérje-allergia, többszörös táplálékfehérje-allergia, valamint egyéb bélrendszeri problémák esetében.
Mi az aminosav alapú tápszer?
Az aminosav alapú tápszer olyan csecsemőtápszer, mely a hagyományos csecsemőtápszerekhez képest az alábbi plusz tulajdonságokkal rendelkezik:
- A fehérje forrása nem tehéntejfehérje, hanem az alapját aminosavak alkotják, amelyek a fehérjék építőkövei.
- Ezek az aminosavak segítenek a tünetek enyhítésében, valamint könnyen emésztődnek és hasznosulnak.
- Tejfehérje-mentes gyártókörnyezetben készül.
Az aminosav alapú tápszer várható hatásai
Növekvő étvágy
Amikor a baba elkezdi az aminosav alapú tápszert fogyasztani, először enyhülnek a tünetei, majd apránként visszatér az étvágya is. Ez különösen akkor fontos, ha a kisbaba koránál alacsonyabb testtömegű. Ahogy a csecsemő megszokja az aminosav alapú tápszert, javasolható a mennyiség növelése, mellyel behozó növekedés érhető el. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az aminosav alapú tápszer biztosítja a megfelelő növekedést. [1]
Szelek
Kezdetekben, a kisbabánál szelek jelentkezhetnek. Ezt a tápszer összetevőinek emésztése okozza. Ez teljesen természetes és magától rendeződhet.
Zöldes széklet
Ezt a tápszer összetevőinek emésztése okozza, de amint a szervezet alkalmazkodik az aminosav alapú tápláláshoz, ez megszűnik majd.