Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendje

Ez az összetett érzékenység a tojásfehérje (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), a szójafehérje és a tejcukor által kiváltott tünetegyüttes, amelyek a tojás-, szójamentes és laktózszegény diéta betartását követően megszűnnek.

Míg a tojásfehérje és a szójafehérje allergiás tüneteket provokál, és az egész szervezetet megterhelve különböző megjelenési formákban, addig a tejcukor csak helyi, emésztőrendszeri tüneteket okoz. Ebből adódóan a panaszok igen változatosak lehetnek, a csalánkiütéstől az asztmán keresztül a hasi fájdalomig bármi előfordulhat.

Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendjéről

Milyen tünetekkel jár a tejcukor-, tojás- és szója érzékenység?

A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) miatt a vezető tüntetek: hasmenés és a hasi görcsök, bár ha jobban megfigyelik csak bizonyos ételek elfogyasztását követően jelentkezik.
A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése következtében jön létre. Az enzim csökkent működése miatt a tejcukor bontása elmarad, így bontatlanul kerül a bél alsóbb szakaszába, ahol ozmotikus hatása révén vizet szív magához, és vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul melynek következményeként savanyú bomlástermékek és gázok szabadulnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, a gázok pedig hasi görcsöket okoznak. A betegek tejcukorbontó képessége eltérő, így mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy mi az a mennyiség ami még nem okoz panaszt.

Mi az ajánlott étrend célja?
  • a tünetek és a panaszok megszüntetése
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • müzli (Magic milk család sárgabarackos joghurtja és zabpehely)
  • limonádé

Tízórai:

  • szőlő

Ebéd:

  • gombaleves (tejföl nélkül)
  • tavaszi rizses hús
  • csemege uborka

Uzsonna:

  • narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • gesztenyés palacsinta (tejmentesen és tojásmentesen)
  • Magic milk tejital

Reggeli:

  • vegyes gyümölcslekvár
  • Liga margarin
  • burgonyás kenyér
  • Magic milk család kakaós itala

Tízórai:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • olasz zöldségleves (sajt nélküli tálalással)
  • spenótfőzelék (speciális élelmiszerrel készítve) (1)
  • főtt burgonya
  • főtt marhaszelet

Uzsonna:

  • Danone Activia joghurt

Vacsora:

  • zöldbabfőzelék (speciális élelmiszerrel)
  • sertéspörkölt
  • limonádé

Reggeli:

  • házilag készített sertéshúskrém
  • Delma light margarin
  • zsemle
  • paprika

Tízórai:

  • mandarin

Ebéd:

  • csontleves durum tésztával
  • grillezett ponty tormamártással (tejföl helyett speciális élelmiszerrel sűrítve) (2)
  • rizs

Uzsonna:

  • trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • karfiol zsemlemorzsával
  • banánturmix (speciális élelmiszerrel készítve)


Receptek

Spenótfőzelék


Hozzávalók

  • 100 g spenótpüré
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1 evőkanál liszt
  • fűszerek: fokhagyma, fekete bors, só

Elkészítés módja

Hagyományos módon elkészítjük a főzeléket, majd a végén 3 evőkanál speciális élelmiszert kevés vízzel feloldunk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket.

 

Tormamártás


Hozzávalók

  • 25 g torma
  • 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • fűszerek: só, cukor, ecet

Elkészítés módja

Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a reszelt, leforrázott tormát, és csontlével felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, és jól összeforraljuk. Végül kevés vízben simára keverjük a speciális élelmiszer-port, és ezzel dúsítjuk a mártást.