Tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendje

Ez az összetett érzékenység a tehéntej- (kazein, laktalbumin, laktoglobulin, serum bovin albumin), a tojás- (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), és a szójafehérje által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.

Csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, de felnőttkorban is előfordulhat. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják az érzékenységet, annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el. Sajnos felnőttkorban a gyógyulási esély csökken, és gyakran a diéta egy életre szól.

Az összetett fehérje-érzékenység megelőzése érdekében, különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység, a csecsemő tehéntejet 1 éves, tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!

Leggyakoribb kérdések a sportolók étrendjéről

Milyen tünetekkel jár a tej-, tojás- és szója-érzékenység?

A tünetek igen változatos formában jelenhetnek meg: bőrtünetek (csalánkiütés), emésztőrendszeri tünetek (étvágytalanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom), légzőrendszeri tünetek (ismétlődő hörghurut, asztma). A diéta betartását követően ezek a tünetek megszűnnek.

Mi az ajánlott étrend célja?
  • a tünetek és a panaszok megszüntetése
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • zabpehely (vízben főzve, utólag speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel dúsítva és tálaláskor Szerencsi kakaóporral elkevert porcukorral meghintve)

Tízórai:

  • málnás turmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Ebéd:

  • karfiolleves (tejföl nélkül és durumtészta levesbetéttel)
  • sertésvagdalt (tojás helyett keményítővel)
  • petrezselymes burgonya

Uzsonna:

  • gesztenyegolyó (fagyasztott, egész gesztenye főzve és áttörve, speciális élelmiszer-por, cukor, kókuszreszelék)

Vacsora:

  • borsóval gazdagított pörkölt rizzsel
  • Apenta ásványvíz (kalciumot tartalmaz)

Reggeli:

  • padlizsánkrém (sült padlizsán áttörve, olívaolaj, só, bors)
  • zsemle
  • Maci gabonakávé

Tízórai:

  • répasaláta

Ebéd:

  • halleves
  • mákos tészta (durum tésztából)

Uzsonna:

  • paradicsom
  • ivólé

Vacsora:

  • tej és tojás mentes palacsinta almakrémmel töltve (2)
  • tea citromfűből

Reggeli:

  • sárgabarack lekvár
  • Delma light margarin
  • burgonyás kenyér
  • kakaó (vízzel és speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)

Tízórai:

  • gyümölcslé (100%-os, kalciummal dúsított, Narancsos hohes C)

Ebéd:

  • őszibarackleves (kókusztejjel)
  • pirított sertésmáj
  • burgonyapüré (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)

Uzsonna:

  • tavaszi saláta (öntet: olívaolaj, tárkonyos ecet, só cukor, oregánó)

Vacsora:

  • banánturmix (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)
  • busa kapormártással (tejföl helyett speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel sűrítve)
  • kristályvíz (kalciumot tartalmaz)


Receptek

Málnás turmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)


Hozzávalók

  • 250 g fagyasztott málna
  • 2 dl Kékkúti (kalciumot tartalmazó) szénsavmentes ásványvíz
  • 1-2 dl speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • ízesítőszerek: cukor, fahéj

Elkészítés módja

A kiengedett málnát vízzel, speciális élelmiszerrel és az ízesítőkkel simára turmixoljuk.

 

Tej- és tojásmentes palacsinta almakrémmel töltve


Hozzávalók

  • 4 dl Apenta (kalciumot tartalmazó) szénsavas ásványvíz
  • 10 púpozott evőkanál liszt
  • 4 púpozott evőkanál keményítő
  • késhegynyi kurkuma fűszer
  • olaj a sütéshez
  • 3 alma, meghámozva és lereszelve
  • főzhető vaníliás ízű pudingpor
  • ízesítőszerek: cukor, fahéj

Elkészítés módja

A szódát a liszttel, a keményítővel és a kurkuma fűszerrel simára turmixoljuk és kb. 12 darab palacsintás sütünk belőle. A meghámozott és lereszelt almát kevés (kb. 1,5 dl) vízzel elkeverjük és felfőzzük. Ha elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk ízlés szerint, a cukrot és a fahéjat, majd készre főzzük. Megtöltjük a palacsintákat és fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.