Tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység a tehéntej- (kazein, laktalbumin, laktoglobulin, serum bovin albumin), a tojás- (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), és a szójafehérje által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.
Csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, de felnőttkorban is előfordulhat. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják az érzékenységet, annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el. Sajnos felnőttkorban a gyógyulási esély csökken, és gyakran a diéta egy életre szól.
Az összetett fehérje-érzékenység megelőzése érdekében, különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység, a csecsemő tehéntejet 1 éves, tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!
Leggyakoribb kérdések a sportolók étrendjéről
Milyen tünetekkel jár a tej-, tojás- és szója-érzékenység?
A tünetek igen változatos formában jelenhetnek meg: bőrtünetek (csalánkiütés), emésztőrendszeri tünetek (étvágytalanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom), légzőrendszeri tünetek (ismétlődő hörghurut, asztma). A diéta betartását követően ezek a tünetek megszűnnek.
Mi az ajánlott étrend célja?
- a tünetek és a panaszok megszüntetése
- megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- zabpehely (vízben főzve, utólag speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel dúsítva és tálaláskor Szerencsi kakaóporral elkevert porcukorral meghintve)
Tízórai:
- málnás turmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Ebéd:
- karfiolleves (tejföl nélkül és durumtészta levesbetéttel)
- sertésvagdalt (tojás helyett keményítővel)
- petrezselymes burgonya
Uzsonna:
- gesztenyegolyó (fagyasztott, egész gesztenye főzve és áttörve, speciális élelmiszer-por, cukor, kókuszreszelék)
Vacsora:
- borsóval gazdagított pörkölt rizzsel
- Apenta ásványvíz (kalciumot tartalmaz)
Reggeli:
- padlizsánkrém (sült padlizsán áttörve, olívaolaj, só, bors)
- zsemle
- Maci gabonakávé
Tízórai:
- répasaláta
Ebéd:
- halleves
- mákos tészta (durum tésztából)
Uzsonna:
- paradicsom
- ivólé
Vacsora:
- tej és tojás mentes palacsinta almakrémmel töltve (2)
- tea citromfűből
Reggeli:
- sárgabarack lekvár
- Delma light margarin
- burgonyás kenyér
- kakaó (vízzel és speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)
Tízórai:
- gyümölcslé (100%-os, kalciummal dúsított, Narancsos hohes C)
Ebéd:
- őszibarackleves (kókusztejjel)
- pirított sertésmáj
- burgonyapüré (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)
Uzsonna:
- tavaszi saláta (öntet: olívaolaj, tárkonyos ecet, só cukor, oregánó)
Vacsora:
- banánturmix (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve)
- busa kapormártással (tejföl helyett speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel sűrítve)
- kristályvíz (kalciumot tartalmaz)
Receptek
Málnás turmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Hozzávalók
- 250 g fagyasztott málna
- 2 dl Kékkúti (kalciumot tartalmazó) szénsavmentes ásványvíz
- 1-2 dl speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- ízesítőszerek: cukor, fahéj
Elkészítés módja
A kiengedett málnát vízzel, speciális élelmiszerrel és az ízesítőkkel simára turmixoljuk.
Tej- és tojásmentes palacsinta almakrémmel töltve
Hozzávalók
- 4 dl Apenta (kalciumot tartalmazó) szénsavas ásványvíz
- 10 púpozott evőkanál liszt
- 4 púpozott evőkanál keményítő
- késhegynyi kurkuma fűszer
- olaj a sütéshez
- 3 alma, meghámozva és lereszelve
- főzhető vaníliás ízű pudingpor
- ízesítőszerek: cukor, fahéj
Elkészítés módja
A szódát a liszttel, a keményítővel és a kurkuma fűszerrel simára turmixoljuk és kb. 12 darab palacsintás sütünk belőle. A meghámozott és lereszelt almát kevés (kb. 1,5 dl) vízzel elkeverjük és felfőzzük. Ha elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk ízlés szerint, a cukrot és a fahéjat, majd készre főzzük. Megtöltjük a palacsintákat és fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.