Táplálékallergiát kiszűrő étrend

A táplálékallergia meghatározására három módszer áll rendelkezésünkre: bőrpróbák, vérvizsgálatok és a kereső étrend. A táplálékallergiát kiszűrő étrend összeállítása, majd bővítése igen nagy körültekintést igényel a dietetikustól, a diéta betartása pedig igen nagy önfegyelmet a beteg oldaláról.

A táplálékallergiák jelentőségét nem szabad sem alábecsülni, sem túlbecsülni. Magyarországon gyakori az általunk alap élelmiszerként fogyasztott tej, tojás, gabonafélék, szója iránti túlérzékenység, de egyre jelentősebb a földimogyoró-, zöldség-, gyümölcs és adalékanyag- allergia is.

Leggyakoribb kérdések a táplálékallergiát kiszűrő étrendről

Mi a táplálkozási tüneti napló?

Az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer kiszűrésében, sokat segít a táplálkozási tüneti napló vezetése (minimum 1 hónap), és egy olyan lista összeállítása, melynek az egyik oszlopába, a nagy valószínűséggel panaszt okozó élelmiszerek kerüljenek, míg a másik oszlopába, a nagy valószínűséggel panaszt nem okozó élelmiszerek.

A táplálkozási-tüneti naplóban minden egyes étkezést külön, tételesen fel kell tüntetni, hozzárendelve az esetleg jelentkező tüneteket. A tüneteket pontosan, részletesen le kell írni, meg kell határozni az erősségét és a megjelenési idejét. A beteg ezt a naplót a megszokott életkörülményei között, megszokott táplálkozási szokásai mellett kell, hogy vezesse. Ha a módszer alkalmazásával nem tudjuk kiszűrni az allergiás tüneteket okozó élelmiszert, akkor egy szigorú kereső étrendet kell alkalmazni.

Mi a kereső étrend célja és lényege?
A kereső étrend célja

Az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek vagy élelmiszer összetevők kiszűrése.  

Az étrend lényege

Olyan diéta összeállítása, mely nagy valószínűséggel nem fog tüneteket provokálni.
Csak azon élelmiszerek felhasználása a diétában, melyek igen ritkán okoznak tüneteket, ilyen a főtt pulykamell, -burgonya, -rizs és a főtt alma. A diéta betartásának ideje viszonylag hosszú, 5-14 nap.

Tápanyagpótlás hidrolizált (lebontott), hipoallergén speciális – gyógyászati célra szánt élelmiszerek
A szigorú kereső diéta mellett nehéz biztosítani a megfelelő tápanyag bevitelt, különös tekintettel a vitaminokra és az ásványi anyagokra. A hipoallergén speciális élelmiszerek lebontott formában tartalmazzák a tápanyagokat, így már ezek nem provokálhatnak tüneteket, továbbá ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítottak.

A diéta fokozott bővítése.
A beteg által vezetett táplálkozási-tüneti napló és a nagy valószínűséggel panaszt nem okozó élelmiszer lista felhasználásával történik a bővítés. Ez a diétabővítés, annyira egyéntől függő, hogy általános szabály nem tudunk alkalmazni.

Speciális élelmiszerek szerepe a táplálékallergiát kiszűrő étrendben

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu