Sztómás betegek étrendje
A sztóma egy kb. 2-3 cm-es átmérőjű, a bőrből kissé kiemelkedő bélvégződés, melyet azért hoznak létre, hogy a széklet ki tudjon ürülni a külvilág felé. A sztóma a tápcsatorna sebészeti úton történő kiszájaztatása az adott szakaszon. Ha a vékonybél kerül kivezetésre ileosztómának (ileostoma), ha a vastagbél kolosztómának (colostoma) nevezzük.
Meghatározó különbség a székletürítésben, hogy sztómák esetében a széklet a bélmozgások következtében akarattól függetlenül, szabályozatlanul ürül. Ezért is fontos az étkezések idejének és az étrend összeállításának a kérdése, mivel így némileg befolyásolni tudjuk a székletürítés időpontját és a széklet állagát. Egyes ételek a székletet hígítják, míg a másik székrekedést okozhat. Ileosztóma esetében a vastagbél nem vesz részt a felszívásban, így jelentős folyadék és tápanyagvesztés jellemzi a beteget. Fontos az esetükben, hogy az étrend energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető legyen.
Leggyakoribb kérdések a sztómás betegek étrendjéről
Mikor kerülhet sor sztóma műtétre?
A sztómás betegek diétájának személyre szabottnak kell lennie, amelynek kialakításakor az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
- mi volt az alapbetegség, amely indokolta a műtétet
- mekkora és melyik bélszakasz került eltávolításra
- a megmaradt bélszakasz egészséges-e
Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
-
alkalmazkodás a megváltozott anatómiai, élettani viszonyokhoz
megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
megfelelő mennyiségű folyadékpótlás
a széklet konzisztenciájának (állagának) és ürülési gyakoriságának befolyásolása
Az étrend lényege
- minőségileg és mennyiségileg megfelelő tápanyagbevitel (fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag, nyomelem, víz)
- változatos, ízletes, minél többféle táplálékból álló, minél kevesebb panaszt okozó étrend kialakítása
- bélgázképződés csökkentése
- a táplálkozásból adódó szagképződés elkerülése
- a széklet konzisztenciáját befolyásoló élelmiszerek megválogatása
- napi 4-5 étkezés rendszeresen, azonos időben
A nem javasolt élelmiszerek nem jelentenek tiltást, inkább arra figyelmeztetnek, hogy pl. egy tervezett társasági program előtt lehetőleg ne fogyasszon azokból az élelmiszerekből, melyek kellemetlen tüneteket okozhatnak.
Mire kell figyelni az étrend összeállításakor?
- az alapbetegséget (mely indokolttá tette a műtétet)
- egyéni érzékenységét
A diétának jelentős szerepe van abban, hogy a kellemetlen tüneteket minimálisra csökkentsük.
Leggyakoribb bélgázképző táplálékok: Szárazhüvelyesek, káposztafélék, kukorica, zöldborsó héja, brokkoli, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma, retek, karalábé, uborka, zöldpaprika, szilva, mazsola, cseresznye, meggy, körte, szőlő, feketekávé, sör, szénsavas italok, füstölt, pácolt, zsíros húsok, húskészítmények, magas tejcukor tartalmú ételek, mesterséges édesítőszerek.
Fontos, hogy az ételeket alaposan megrágva, lassan fogyasszuk.
Szagképződést erősítő táplálékok: tojás, szárazhüvelyesek, káposztafélék, gombák, erős fűszerek, vöröshagyma, fokhagyma, füstölt, pácolt húsok, húskészítmények, túlérett sajtok.
Dugóképződést válthatnak ki: aprómagvas gyümölcsök, narancs, grapefruit rostja, paprika, paradicsom héja.
Az étrend gerincét a szénhidrátok alkotják, a zöldség-és gyümölcsfélék, főzelékek, burgonya, gyümölcskészítmények, rizs, gabonakészítmények. Fehérjeforrásként a sovány húsok, húskészítmények, tejtermékek és a tojás (megfelelően elkészítve) szerepeljen az ételsorunkban. Kerüljük a túl zsíros alapanyagokat és a bő zsiradékban sütést. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre ( napi 2–3 l), ami lehet tiszta ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart zöldség- ill. gyümölcslé.
Amennyiben daganat miatt alakították ki a sztómát, úgy olvassa el a daganatos betegek étrendjében leírtakat is. Gyulladásos bélbetegek a Crohn betegek diétája, valamint a colitis ulcerosa étrendje címszó alatt találhatnak még hasznos információkat.
Speciális élelmiszerek szerepe a sztómás betegek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- pulykasonka
- margarin
- zsemle
- gyümölcstea
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- tárkonyos raguleves
- grillezett csirkecomb
- burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)
Uzsonna:
- sült sütőtök
Vacsora:
- csőben sül sajtos metélt (1)
- citromfű tea
Reggeli:
- élőflórás joghurt
- vaj
- kifli
Tízórai:
- birsalma kompót
- háztartási keksz
Ebéd:
- daragaluska leves
- diétás sonkás tészta (gépsonkából és sovány sajttal megszórva)
Uzsonna:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- burgonyafőzelék speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (2)
- főtt krinolin
Reggeli:
- sajtos párizsi
- margarin
- zsemle
- őszibarack ízű tea
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- salátaleves
- almával töltött csirkemell
- rizs
Uzsonna:
- banán
Vacsora:
- rakott tök
- fehér kenyér
Receptek
Csőben sült sajtos metélt
Hozzávalók
- 4 dkg cérnametélt
- 1 db tojás
- 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 5 dkg Tenkes sajt
- 1 dl joghurt margarin (a tál kikenéséhez)
- zsemlemorzsa
- só
Elkészítés módja
A cérnametéltet kifőzzük. Elkészítjük az öntetet: a joghurtot a speciális élelmiszer-porral simára keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a habbá vert fehérjét és a fele sajtot reszelve. A kifőtt tésztát összekeverjük az öntettel, majd egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba helyezzük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és aranysárgára sütjük.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók
- 200 g burgonya
- 4 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 dl joghurt
- 1 evőkanál liszt
- fűszerek: só, babérlevél
Elkészítés módja
A kockára vágott burgonyát megfőzzük, sóval és babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult a burgonya, a speciális élelmiszert és a lisztet simára keverjük a joghurttal és besűrítjük vele a főzeléket.