A szójaallergia étrendi kezelése

A szójaallergia egy specifikus, szójabab hüvelyes, az abból készült vagy szójaszármazékokat tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az élelmiszer-allergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). A tünetek rövid időn belül jelentkeznek, erősségük függ az elfogyasztott szója mennyiségétől.

A szójaallergia oka, hogy a szójában található (egyébként teljesen ártalmatlan) glicinin, conglicin, Kunitz-tripszininhibítor nevű fehérjékre a szervezet ellenanyag-termeléssel válaszol. Ezek egy részük hőstabil, másik részük hőérzékeny. A gyermekkori szójaallergia kinőhető, a legtöbb esetben 3-5 éves korra megszűnik.

Epidemiológiai vizsgálatok szerint a szója a 3. leggyakoribb allergiát kiváltó táplálék. A szójaallergia nemcsak önmagában, de gyakran a tehéntej-allergiához társulva okoz tüneteket, melynek magyarázata, hogy a tehéntej-allergiások étkezésében a tej helyettesítésére gyakran a szójatermékek kerülnek felhasználásra, és az arra hajlamos egyénekben másodlagos allergiát váltanak ki.

A csecsemőkori és gyermekkori szójaallergiások számának növekedésében a szója alapú tápszerek 6 hónapos kor előtti alkalmazásának van döntő jelentősége.

Leggyakoribb kérdések a szójaallergiások étrendjéről

Mik a szójaallergia tünetei?
  • bőrtünetek: bőrviszketés, kiütések
  • ajak- és szemhéjduzzanat
  • emésztőrendszeri tünetek: hasi fájdalom, haspuffadás, étvágytalanság, böfögés, hasmenés, hányás
  • fejfájás
  • ismétlődő felső légúti tünetek
  • savós középfülgyulladás
  • súlyos esetben anafilaxiás sokk
Milyen étrendet kell folytatni?

A diagnózis felállítása után az elsődleges terápia a szóját és szójaszármazékokat tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztásának kerülése.

Speciális élelmiszerek szerepe a szójaallergiások étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Szójaallergiában adható tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek

Extenzíven hidrolizált terápiás tápszerek

(nem anyatejes csecsemők és gyermekek számára)

A tápszerek / speciális élelmiszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján, az adott tápszer / speciális élelmiszer indikációja szerint történhet!

Tejalapról induló, nagyfokban lebontott (extenzíven hidrolizált) terápiás tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek életkori ajánlással

  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 éves korig
  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 hónapos korig, laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott
  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer 6 hónapos kortól 6 éves korig laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott
Aminosav alapú tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek
  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 12 hónapos korig
  • Speciális élelmiszer 12 hótól 6 éves korig
Rizs- és szentjánoskenyérmag alapú pépek
  • A hozzátáplálás kezdetétől 6 éves korig


Táplálásterápia

A szójabab és származékai a 14 jelölésköteles allergén között szerepelnek. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni.

Az allergiát, intoleranciát okozó anyagot más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

A táplálkozás-élettani szempontból igen értékesnek számító szójabab nem létfontosságú élelmiszer, és a magyar konyhának sem alapvető alapanyaga. Szójafogyasztás nélkül is teljes értékű, egészséges étrend alakítható ki. Fontos tudni, hogy a szójafogyasztás, a szójaszármazékokat tartalmazó ételek leginkább a távol-keleti konyhára jellemzőek, így az ilyen típusú ételek fogyasztását kerülni kell!

Étrendből való kiiktatását azonban az nehezíti meg, hogy az élelmiszeripar számos formában alkalmazza a szóját és származékait. Felhasználási formái igen sokrétűek, számos élelmiszer összetevői között szerepel adalékanyagként, pl. mint lisztkezelőszer, emulgeálószer vagy állományjavító.

Azon termékek vásárolhatók meg, melyeken vagy szerepel, hogy szójamentes vagy az összetevői nem tartalmaznak szóját, illetve ha van külön allergén információ, azon nem található a szója jelölése.

Szójaallergia esetén a nyomokban szóját tartalmazó élelmiszerek nem fogyaszthatóak!

 

  • szójabab (natúr, pörkölt egyaránt)
  • szójaliszt
  • szójacsíra
  • szójakocka
  • szójagranulátum
  • szójaszelet
  • szójakoncentrátum
  • szójafehérje izolátum
  • szójaital (szójatej)
  • szójatúró (tofu)
  • szójajoghurt (yofu)
  • miso
  • tempeh
  • szójalapú ételízesítő (szójaszósz, tamari)
  • szójafehérje termékek (texturált szójafehérje)
  • hidegen préselt szójaolaj
  • gabonaipari termékek (pl. lisztek, pékáruk, finom pékáruk, cukrászipari termékek)
  • édességek
  • kenőzsiradékok (margarinok, vajkrémek), olajok
  • gyümölcskészítmények
  • húsipari termékek
  • félkész-, készételek
  • olajos magvak

Figyelem! A szójából készült hidegen sajtolt olajat a kozmetikai-, gyógyszer- és festékiparban is felhasználják.

  • teljes mértékben finomított (nem hidegen sajtolt) szójababolaj és -zsír
  • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát
  • szójaolajból nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek
  • szójaolajból nyert szterolokból előállított fitoszterol-észter

Szójalecitint (E322) tartalmazó élelmiszerek fogyaszthatóságával kapcsolatban a mai napig folynak a vizsgálatok. Egyes kutatási eredmények alapján a szójaallergiások többségénél nem vált ki allergiás reakciót, ugyanis kémiai összetételéből adódóan kevés fehérjét tartalmaz. A reakció kockázatának mértéke azonban további vizsgálatokat igényel!

Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, mogyoróra, dióra, egyéb hüvelyesekre (elsősorban bab-, borsó- és lencsefélék), de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha egyértelmű tüneteket tapasztal fogyasztásuk után.

Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó tea
  • gluténmentes kenyér
  • Pick párizsi
  • Delma margarin
  • paprika

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zellerkrém leves
  • párolt natúr sertésszelet
  • paradicsomos kelbimbó (1)
  • limonádé

Uzsonna:

  • barackos túróturmix

Vacsora:

  • töltött karalábé
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
  • gluténmentes kenyér
  • margarin
  • Eidami sajt
  • jégsaláta

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • karfiolleves
  • pulykaragu
  • puliszka (2)
  • uborkasaláta

Uzsonna:

  • almakompót

Vacsora:

  • tej
  • rántotta
  • gluténmentes kenyér
  • póréhagyma

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • gluténmentes kenyér
  • sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
  • paradicsom

Tízórai:

  • Danone joghurt

Ebéd:

  • paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
  • roston sült hal
  • párolt rizs
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • zöldborsófőzelék
  • virsli
  • narancslé


Receptek

Paradicsomos kelbimbó


Hozzávalók

  • 100 g kelbimbó
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 2 g paprikakrém
  • citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
 

Puliszka


Hozzávalók

  • 60 g kukoricaliszt
  • 10 g margarin
  • (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)

Elkészítés módja

A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.

Promóciós kód: ALL19PHAPAT26HU  Lezárás dátuma: 2019.05.29.