Roboráló (testsúlynövelő) diéta
Ahhoz, hogy a szervezet működni tudjon, energiára van szüksége. Ezt az energiát a táplálkozás során bevitt tápanyagok biztosítják. Energia szükséges az életműködések fenntartásához, a szövetek képzéséhez, működéséhez, az idegrendszerben az elektromos vezetéshez, az izommunkához és az állandó testhőmérséklet fenntartásához.
Vannak az energiát adó makrotápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és léteznek a mikrotápanyagok, melyek energiát nem adnak, de létfontosságúak a szervezet számára. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok.
Leggyakoribb kérdések a roboráló diétával kapcsolatban
Mi az alultápláltság?
Ahhoz, hogy a szervezet működni tudjon, energiára van szüksége. Ezt az energiát a táplálkozás során bevitt tápanyagok biztosítják. Energia szükséges az életműködések fenntartásához, a szövetek képzéséhez, működéséhez, az idegrendszerben az elektromos vezetéshez, az izommunkához és az állandó testhőmérséklet fenntartásához. Vannak az energiát adó makrotápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és léteznek a mikrotápanyagok, melyek energiát nem adnak, de létfontosságúak a szervezet számára. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok.
Hogyan zajlik a tápláltsági állapot felmérése?
A tápláltsági állapot felmérése pontos segítséget nyújt az alultápláltság rizikójának megítélése szempontjából. Ennek során képet kapunk a felnőttkorban általánosan használt BMI (testtömegindex) értékéről, ami a kg-ban megállapított testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének a hányadosa. Amennyiben ez az érték 18,5 alatt van, úgy súlyos alultápláltságról beszélünk. Gyermekeknél a percentil táblázat a mérvadó. Fekvő betegeknél a karkörfogat mérésével becsülhetjük meg a testtömeg-indexet.
A következő szempont, hogy az utolsó 3-6 hónapban történt-e akaratunkon kívüli fogyás. Amennyiben ennek mértéke meghaladja az 5-10 %-ot, szintén figyelmeztető jel lehet egy esetlegesen súlyosabb betegség kivizsgálása céljából.
A harmadik kérdéssor a meglévő diagnosztizált táplálkozást befolyásoló krónikus állapotokra, betegségekre vonatkozik. Az antropometriai méréseken kívül laboratóriumi és immunológiai vizsgálatok is objektív eredményt adnak a tápláltsági állapotról. Nagyon fontos a táplálkozási anamnézis, amelynek során felmérjük egy adott napon, vagy időszakon belül az elfogyasztott táplálék mennyiségét, a használatos ételkészítési technikát és az étkezések gyakoriságát. A tápláltsági állapotra különböző fizikális tünetek is utalnak.
Amennyiben ezen szempontok alapján veszélyeztetett a beteg az alultápláltságra, úgy haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát. A táplálásterápia a komplex kezelés elengedhetetlen része. A helyes táplálkozásnak számos betegség gyógyításában kiemelten fontos szerepe van. A legfontosabb, hogy időben elkezdjük, mielőtt a beteg állapota kritikussá válik és még visszafordíthatók a katabolikus folyamatok. A tápláltsági állapot javulása hozzájárul az alkalmazott terápiák hatékonyságához, pozitívan hat az életfunkciókra, növeli az izomerőt, aminek következtében növekszik a fizikai aktivitás és javul az életminőség.
Az alultápláltságot nem lehet ránézésre megállapítani. A soványság elfogadható, az alultápláltság nem. Ennek megvannak az objektív, illetve szubjektív jelei. Nagyon vékony mezsgyén mozgunk, ezért folyamatos ellenőrzés szükséges. A komplex terápia részeként alkalmazzuk a táplálásterápiát, melynek során természetes tápanyagokat juttatunk a szervezetbe mennyiségileg és minőségileg olyan formában, ahogy az legjobban hasznosul. A tápanyagok hiánya mögött pedig sokféle ok húzódhat.
Milyen okok húzódhatnak a tápanyagok hiánya mögött?
- elégtelen felvétel: mennyiségileg és/vagy minőségileg nem megfelelő táplálkozás pl. anorexia nervosa megbetegedésben
- tápanyagok elégtelen felszívódása: pl. bizonyos bélbetegségekben
- a szervezet túlzottan sok tápanyagot használ fel: pl. elhúzódó, súlyos betegség, műtét, baleset, sérülés pl. égés
- előfordulhat a tápanyagok fokozott vesztése is: pl. hasmenéses állapotokban, nagyfokú vérvesztésnél
Mit kell tudni a roboráló étrendről?
Az étrend célja
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- a beteg kondíciójának javítása
Az étrend lényege
- energiagazdag
- fehérjegazdag
- ásványianyagban gazdag
- vitaminokban gazdag
- gyakori kis étkezések (napi 5-6)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- a testtömeg csökkenését kiváltó alapbetegséget
- az élelmiszerek energia- és fehérjetartalmát
- az élelmiszerek telítőértékét (az alacsony telítőértékűeket kell előnyben részesíteni)
- a beteg egyéni ízlését
Hogyan oszlik el a tápanyagbevitel az étrendben?
Energiaszükséglet: 40-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva
Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva
Zsírszükséglet: Az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek a gyomorfekélye a savtúltengés miatt keletkezett, akkor döntően könnyen emészthető zsiradékokkal fedezzük az energiát.
Szénhidrátszükséglet: Szintén az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek fekélyes vastagbélgyulladása van, akkor az energiát könnyen emészthető szénhidrátok segítségével fedezzük. A szénhidrátoknál az összetett szénhidrátokat kell előnyben részesíteni (a zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben találhatók). Kerülje a túlzott mennyiségű cukor fogyasztását.
Vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: Ha növeljük a fehérjebevitelt a szervezet vitamin és ásványi anyag szükséglete is növekszik. Fokoznunk kell a B2 és a B6 vitaminok bevitelét, valamint az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium bevitelt (3000 mg-nál több kálium, 500 mg-nál több magnézium).*
Rostok: A durva rostok kerülése (ilyen pl. a búzakorpa) mert nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint nagy a telítőértéke.
Fűszerek: Használja ki a fűszerek étvágygerjesztő és emésztést elősegítő hatását, használjon sok friss zöldfűszert, de kerülje az izgató, csípős fűszereket (erős paprika, chili stb.). A megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlás céljából a diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, a burgonya, a gyümölcsök és gabonafélék alkotják. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel. Étvágyjavító hatású az ételek ízléses elkészítése, a szép tálalás, a kellemes étkezési környezet. Fontos követelmény az étrendi változatosság. Az ételsorok kialakításánál figyelembe kell venni, hogy megfelelő tápanyagarányokkal rendelkezzenek, és mennyiségileg elfogyaszthatók legyenek. Ezért kiválóan illeszthetők a diétába a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyek minden követelménynek optimálisan megfelelnek.
*(Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika)
Speciális élelmiszerek szerepe a roboráló étrendben
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- kalács
- margarin
- dzsem
- 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- sajtkrémes kenyér
- tea (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Ebéd:
- zöldborsókrémleves (5 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- mézes pulykamell
- burgonyapüré (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- fejes saláta
Uzsonna:
- epres tejturmix (1 doboz epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- 10 dkg eper egy gombóc tejszínes vagy vaníliafagylalt
Vacsora:
- tojásos galuska (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)
Reggeli:
- sajtkrém
- korpás kifli
- uborka
- 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- joghurt
- 2db kifli
Ebéd:
- becsináltleves (vegyes zöldség, 5 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer, olaj, ízesítők)
- gombával töltött csirke
- rizibizi
- fejes saláta
Uzsonna:
- meggyes pite
Vacsora:
- párizsi sertésszelet csőben sült burgonyával (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- uborkasaláta
Reggeli:
- 1 pár virsli
- tejszínes tormakrém
- barna zsemle
- 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- gyümölcsös túrókrém (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- babapiskóta
Ebéd:
- gyümölcskrém leves (egy doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- Cordon Blue
- sárgarépás rizs
- ananászbefőtt
Uzsonna:
- csokoládépuding (egy doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Vacsora:
- sajtos karfiol (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)

Receptek
Tojásos galuska
Hozzávalók
galuskához
- 1 db tojás
- 5 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 5 evőkanál búzaliszt
- víz, só
tojásrántottához
- 2 db tojás
- 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1/2 evőkanál napraforgóolaj
- kb. 1/2 dl víz,
- ízesítőszerek: só, vegeta
Elkészítés módja
Egy darab tojást feltörünk és megsózunk. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel, a búzaliszttel és kevés vízzel simára keverjük, annyi vizet adva hozzá, hogy könnyű galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, kevés vajban megforgatjuk. A két tojást felütjük, sózzuk. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert a vízzel simára keverjük és a felvert tojáshoz öntjük. Kiolajozott serpenyőbe készre sütjük, majd összekeverjük a galuskával.
Sajtos karfiol
Hozzávalók
- 250 g karfiol
- 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 db tojás
- 0,5 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 1 dkg liszt
- 5 dkg Trappista sajt
- 1 dkg margarin
- ízesítőszerek: só, szerecsendió
Elkészítés módja
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd egy margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, és szerecsendióval megszórjuk. A tetejére tojáshabbal lazított fehérmártás kerül. A margarin felét a finomliszttel habzásig hevítjük, majd a tűzről levéve, állandó kevergetés mellett forró tejjel felengedjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan belekeverjük a tejföllel, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött karfiol tetejét még megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.