Reflux diéta

A gyakori gyomorégésnek sokszor nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig a tünetek hátterében akár komoly szövődményekkel járó betegség, a reflux betegség is állhat. Reflux betegségnek nevezzük azt a rendszeresen, gyakran jelentkező tünet együttest, amelynek során a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik, és ott égő, maró fájdalmat okoz.

Orvosi értelemben véve ez egy emésztési rendellenesség, a savas gyomortartalom visszakerülését jelenti a nyelőcsőbe. Akkor beszélünk reflux betegségről, ha a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen. A gyomornedv maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, akár maradandó elváltozásokat is okozhat.

Ez egy betegség, hiszen a záróizom nem működik megfelelően, aminek oka lehet, akár egy rekeszizom-sérv, akár túlsúly, de a terhesség is előidézheti. Előfordul, hogy súlyemelés, fizikai munka vagy akár szűk ruházat hatására alakul ki a betegség. Vannak bizonyos dolgok, amik kedveznek a betegség előfordulásának, ilyen a rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód, a dohányzás, továbbá a túlzott alkohol, kávé vagy tea fogyasztása. Az életmódváltás és gyógyszeres kezelés jelentősen javíthat az állapotán, ezért a tünetek kezdeti megjelenésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
Különösen veszélyeztetettek azok, akik testsúlyfelesleggel rendelkeznek, légúti betegségben szenvednek és a kismamák. Gyakori a tisztázatlan eredetű fejfájás, melynek hátterében sokszor reflux betegség áll. Ezt a gasztroenterológus szakorvos egy viszonylag egyszerű tükörvizsgálattal meg tudja erősíteni.
A felnőtt lakosság 40-60%-a tapasztal átmeneti gyomorégést, 24%-ában több mint 10 éve fennállnak a panaszok, a lakosság 17%-a refluxos panaszok miatt hetente legalább egyszer gyógyszer szedésére kényszerül.

Leggyakoribb kérdések a refluxosok étrendjéről

Melyek a reflux betegség tünetei?
  • gyomorégés
  • kellemetlen érzés a szegycsont mögött, különösen lefekvés után
  • égő érzés a torokban
  • savas íz a szájban
  • köhögés, köhécselés
  • nyelési problémák, gombócérzés a torokban
  • légúti betegségek fokozódása

A kisebb mennyiségű étkezéskor a has felőli nyomás kisebb mértékű lehet, ezért a visszafolyás is elkerülhető. Ezért ajánlott a rendszeres és kis mennyiségű étkezés. A visszafolyás csökkentése érdekében elsődleges szervezetünk savtalanítása, ezért minden olyan dolgot kerüljünk, mely savasít. Ilyenek az erős fűszerek, a savas ételek, a kávé, az alkohol és a cigaretta.
Reggelente kávé helyett gyógyteát fogyasszunk és egy kevés gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet. A savasodást visszaszorítják a gabonák, müzlik és az élőflórás joghurtok. Ebédhez elengedhetetlen a meleg leves. Többnyire inkább főzeléket, salátát fogyasszunk. A húsfélékhez mindig együnk nyers zöldséget, mely a savasodást visszaszorítja. Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket. Igyunk napi min. 2 l vizet.

Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
Az étrend célja

  • a tápláltsági állapot romlásának megakadályozása
  • a kellemetlen tünetek megelőzése illetve megszüntetése

Az étrend lényege

  • Sokszor, keveset, lassan
    Étkezzen sokszor, keveset, mivel a kiadós étkezés bőséges gyomorsav-elválasztást okoz.
  • Lassan egyen és lassan igyon!
    Az ételt alaposan rágja meg ahelyett, hogy egészben lenyelné. Az italt is kortyolgassa, ne nyelje le gyorsan.
  • Étkezés módja
    Ne étkezzen vízszintes testhelyzetben, vagy előre görnyedve. Étkezést követő 2-3 órán belül ne feküdjön le. Ha egy mód van rá ne szívószállal, vagy keskeny nyakú üvegből igyon. Evés után egy jó órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. Mélyre hajolással járó munkát vagy tornát se végezzen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet kell biztosítani.
  • Fogyasztásra ajánlott ételek
    Magas rosttartalmú élelmiszereket, magas fehérjetartalmú élelmiszereket, sok zöldséget, főzelékfélét, gyümölcsöt.
    Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb.
    Jó hatásúak a könnyen emészthető zsiradékok (mert csökkentik a savtermelést és bevonják a nyálkahártyát, így a gyomorsav károsító hatása kevésbé érvényesül), ilyenek: tejszín, tejföl, vaj, margarin, olaj, olívaolaj.
  • Kerülendő élelmiszerek
    Alkohol, kávé, édesség, elsősorban csokoládé, citrusfélék, szénsavas italok, sör, paradicsomlé, zsíros ételek. Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények, menta, fokhagyma, vöröshagyma. Ne rágózzon vagy szopogasson kemény cukorkát. Az esti lefekvés előtt ne fogyasszon édességet és gyümölcsöt se! Legjobb, ha a vacsora „száraz”, például szendvics, péksütemény vagy más lisztes termék, esetleg puffasztott pelyhek (rizs-, kukoricapehely), zabpehely. Kerülje a dohányzást! Kerülje a dohányzást!
  • Ajánlható konyhatechnikai eljárások
    főzés, gőzben főzés, párolás, zsírszegény konyhatechnikai eljárások (teflonedényben, sütőzacskóban sütés). A fentieken túl, fontos a rendszeres napi székletürítés.
Speciális élelmiszerek szerepe a refluxos betegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • kakaós tej
  • korpás kifli
  • házi májpástétom

Tízórai:

  • banán
  • babapiskóta

Ebéd:

  • zöldborsópüré-krémleves
  • rakott burgonya (hússal)
  • kompót

Uzsonna:

  • lágy tojás
  • Flóra margarin
  • pirított kenyér

Vacsora:

  • rostonsült hal
  • sajtmártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (1))
  • petrezselymes rizs

Reggeli:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • félbarna kenyér
  • sajtkrém
  • jégsaláta

Tízórai:

  • zsírszegény joghurt

Ebéd:

  • rakott tök (2)
  • almakompót
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • tej
  • pulykasonka
  • barna kenyér
  • uborka

Reggeli:

  • tej
  • kalács
  • Delma light margarin
  • lekvár

Tízórai:

  • reszelt alma

Ebéd:

  • tojásleves
  • zöldbabfőzelék
  • párolt vagdalt

Uzsonna:

  • trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kétszersült

Vacsora:

  • virslis-burgonyasaláta
  • kifli
  • szénsavmentes ásványvíz


Receptek

Sajtmártás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel


Hozzávalók

  • 10 g zsírszegény margarin
  • 10 g liszt
  • 100 ml tej
  • 20 g félzsíros sajt
  • só, szerecsendió

Elkészítés módja

A margarint felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és együtt, habzásig, melegítjük. Tűzről levéve, állandó keverés mellett, a tejjel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot és a fűszereket, majd összeforraljuk. Elkészíthetjük úgy is, hogy fele mennyiségű tejet, és fele mennyiségű speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert használunk fel.

 

Rakott tök


Hozzávalók

  • 80 g sertéskaraj
  • 250 g spárgatök
  • 20 g rizs
  • 30 g kefir
  • 10 g olaj
  • ½ vöröshagyma
  • só, borsikafű, petrezselyemzöld, kapor

Elkészítés módja

A felmelegített olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a darált hús, ízesítjük a fűszerekkel, és kevés vízzel puhára pároljuk. Tűzálló edényben rétegenként lerakjuk, majd kefirrel leöntve, jól összesütjük.