Étrend, nyelési nehezítettség esetén
Amennyiben Önnél orvosa nyelési nehezítettséget állapított meg, ezentúl fokozottan ügyelnie kell az orvos illetve a dietetikus által előírt diéta betartására.
Séf videó az ételek sűrítéséről
Kérdése van?
Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Zöld Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig,
ingyenesen hívható.

A séfvideóban található receptek
Sült hús püré
Hozzávalók
- 120 g hús (csont és porc nélkül)
- 100 g forró víz
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés módja
Ezt összemixeljük, állni hagyjuk, majd újra mixeljük. Finom szövésű szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk, majd a kellő állagra sűrítjük a sűrítőporral.
150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.
Zellerpüré
Hozzávalók
- 490 g felkockázott nyers zeller
200 g tejjel és annyi vízzel, ami bőven ellepi, feltesszük főni.
Bátra sózzuk, enyhén cukrozzuk. Lefedve közepes lángon addig főzzük, míg teljesen megpuhul a zöldség. Ez körülbelül 30 perc.
Amikor megfőtt, leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd az alábbiak szerint mixeljük:
- 450 g zeller
- 4 g só
- 6 g cukor
- 70 g vaj
- 120 g tejszín
Turmixolás után beállítjuk a sűrítőporral a kívánt állagot.
100 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.
Burgonyapüré
A 600 g burgonyát főni teszünk 10 g sóval. Ha felforrt, lehabozzuk. Amikor megpuhult a burgonya, még melegen áttörjük, és kézi habverővel habosra keverjük az alábbi arányok szerint:
- 500 g főtt, tört burgonya
- 100 g vaj
- 150 g tejszín
- 150 g tej (laktózérzékenyeknél 250 g zabtej, vagy gluténosoknál rizstej)
150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.
Uborkasaláta
Hozzávalók
- 200 g hámozott uborka
- 80-90 g víz
- 2 csipet só
A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd a kapott püréből kiveszünk 150 grammnyit. Hozzáadunk 1 teáskanál 10%-os ételecetet, plusz ízlés szerint 6-8 g cukrot. A maradékba beleturmixolunk 50 g lehámozott, forrázott uborka héjat.
Tálalás előtt állítjuk be a kívánt állagot a sűrítőporral.
80 gramm uborkakrémhez majdnem egy egész adagolókanál sűrítőport teszünk.
Csokoládés kalács
Hozzávalók
- 150 g pirított kalácskockák
- 30 g csokoládé
- 260 g forró víz
A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd 150 gramm kalácspüréhez ½ adagolókanál sűrítőport keverünk.
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerhez 100 grammonként 2 adagolókanál sűrítőport adunk.