Étrend, nyelési nehezítettség esetén

Amennyiben Önnél orvosa nyelési nehezítettséget állapított meg, ezentúl fokozottan ügyelnie kell az orvos illetve a dietetikus által előírt diéta betartására. 

Séf videó az ételek sűrítéséről

Kérdése van?

Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Zöld Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig,
ingyenesen hívható.


A séfvideóban található receptek

Sült hús püré


Hozzávalók

  • 120 g hús (csont és porc nélkül)
  • 100 g forró víz
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés módja

Ezt összemixeljük, állni hagyjuk, majd újra mixeljük. Finom szövésű szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk, majd a kellő állagra sűrítjük a sűrítőporral.

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Zellerpüré


Hozzávalók

  • 490 g felkockázott nyers zeller
    200 g tejjel és annyi vízzel, ami bőven ellepi, feltesszük főni.

Bátra sózzuk, enyhén cukrozzuk. Lefedve közepes lángon addig főzzük, míg teljesen megpuhul a zöldség. Ez körülbelül 30 perc.

Amikor megfőtt, leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd az alábbiak szerint mixeljük:

  • 450 g zeller
  • 4 g só
  • 6 g cukor
  • 70 g vaj
  • 120 g tejszín

Turmixolás után beállítjuk a sűrítőporral a kívánt állagot.
100 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Burgonyapüré


A 600 g burgonyát főni teszünk 10 g sóval. Ha felforrt, lehabozzuk. Amikor megpuhult a burgonya, még melegen áttörjük, és kézi habverővel habosra keverjük az alábbi arányok szerint:

  • 500 g főtt, tört burgonya
  • 100 g vaj
  • 150 g tejszín
  • 150 g tej (laktózérzékenyeknél 250 g zabtej, vagy gluténosoknál rizstej)

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Uborkasaláta


Hozzávalók

  • 200 g hámozott uborka
  • 80-90 g víz
  • 2 csipet só

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd a kapott püréből kiveszünk 150 grammnyit. Hozzáadunk 1 teáskanál 10%-os ételecetet, plusz ízlés szerint 6-8 g cukrot. A maradékba beleturmixolunk 50 g lehámozott, forrázott uborka héjat.

Tálalás előtt állítjuk be a kívánt állagot a sűrítőporral.

80 gramm uborkakrémhez majdnem egy egész adagolókanál sűrítőport teszünk. 

Csokoládés kalács


Hozzávalók

  • 150 g pirított kalácskockák
  • 30 g csokoládé
  • 260 g forró víz

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd 150 gramm kalácspüréhez ½ adagolókanál sűrítőport keverünk.

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerhez 100 grammonként 2 adagolókanál sűrítőport adunk.