Étrend nyelési nehezítettség esetén (stroke)

Amennyiben Önnél orvosa nyelési nehezítettséget állapított meg, ezentúl fokozottan ügyelnie kell az orvos illetve a dietetikus által előírt diéta betartására.

A stroke-ot követő nyelészavar esetén számíthat segítségre, támogatásra. Kezelőorvosai és egyéb egészségügyi szakemberek (dietetikus, logopédus, nyelésterapeuta) vizsgálatot követően megfelelő kezelést és tanácsot tudnak nyújtani Önnek.

Stroke utáni nyelési nehézségek

Útmutató stroke betegek, családtagjaik és gondozóik számára

A stroke a szívrohamhoz hasonló, csak az agyban követekezik be. Akkor alakul ki, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen megszűnik valamilyen elzáródás vagy vérzés miatt. Vérellátás hiányában az érintett agyterület működése leállhat.

A stroke hatásai attól függőek, hogy az agy mely részét érintette a stroke és milyen hosszú ideig nem kapott az agyterület vért.

Hogyan érintheti a stroke a nyelést?

Normál esetben a nyelés különösebb gondolkodás vagy erőfeszítés nélkül megtörténik. Valójában azonban ez egy nagyon összetett folyamat, amely során az agynak mintegy 50 különféle izompár működését kell összehangolnia.

Amennyiben a stroke az agy olyan területét érinti, amely szerepet kap a nyelés irányításában, ez befolyásolhatja a rágásra és a biztonságos nyelésre való képességünket (ez az úgynevezett diszfágia).

Milyen tüneteket tapasztalhat stroke-ot követően?

  • Nyelési, rágási nehézségek
  • A torokban akadt étel
  • Köhögés vagy fulladás nyelés közben
  • Sokszor kell nyelni ahhoz, hogy a száj kiürüljön
  • Ételek vagy italok visszafolyása az orron vagy a szájon keresztül
  • Hosszú ideig tart befejezni egy étkezést
  • Krákogós, „nyákos” hang
  • Nyálzás

 

Tudta-e? A betegek több mint fele tapasztal nyelési nehézségeket közvetlenül a stroke után. A legtöbb esetben a nyelés 6 hónapon belül normalizálódik.

A nyelészavar azért fontos, mert egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, úgy mint tüdőgyulladás, alultápláltság és kiszáradás. E mellett meggátolja az embereket abban, hogy élvezzék az étkezéseket és a társas összejöveteleket.

Tünetek: súlyvesztés, alultápláltság és kiszáradás

A megfelelő táplálkozás és hidratáltság rendkívül fontos életünk során. Stroke után ez különösen fontos, hiszen testünk még keményebb munkát végez a gyógyulás érdekében. A nyelési nehezítettség miatt elképzelhető, hogy az étkezések során nehézséget tapasztal. Kényelmetlennek vagy akár fájdalmasnak is találhatja a nyelést, szoronghat a fulladástól, és hosszú ideig tarthat befejeznie egy-egy étkezést. Amikor elveszíti az étkezések élvezeti értékét, úgy dönthet, hogy csökkenti az étkezések számát, illetve az adagot. Idővel ez súlyvesztéshez, alultápláltsághoz és kiszáradáshoz vezethet, amelyek megnehezítik a szervezetek felépülését, gyógyulását.

A nyelészavarban szenvedőknél előfordulhat, hogy az étel vagy az ital véletlenül a gyomor helyett a légutakba kerül. Ezt félrenyelésnek, más szóval „aspirációnak” nevezzük.
A szervezetünk természetes reakciója a „tévútra ment” ételekkel szemben a köhögés. A stroke-on átesett embereknél azonban ez a reakció hiányozhat, így az étel vagy ital a tüdőbe kerül. Ez súlyos fertőzéshez, tüdőgyulladáshoz vezethet.

Keresse dietetikus szakértőnket
a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között, ingyenesen hívható.

Nagy Nóra Zsófia, dietetikus: 
A diszfágia dietiterápiája

Séf videó:
Alapanyagtípusok és módszerek

Séfvideó
Töltött káposzta és zserbó elkészítése diszfágia esetén


A séfvideóban található receptek

Töltött káposzta recept diszfágiában

Hozzávalók:


A káposztás húsgombóchoz:

  • 200 g darált sertéshús
  • 45 g kerek szemű rizs
  • 2-3 g finom só
  • frissen őrölt fekete bors,
    ízlés szerint
  • 3-4 g csemege fűszerpaprika
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 30-35 g hideg víz
  • 250 g apró savanyú káposzta
  • 30 g füstölt kenyérszalonna
  • 60-80 g forró víz
  • 2 adagolókanál
    amilázrezisztens sűrítőpor

A rántáshoz

  • 10 g kacsazsír
  • 10 g finomliszt
  • 1-2 g finom só
  • 2-3 g csípős fűszerpaprika
  • 60 g víz

A tálaláshoz

  • 150 g tejföl
  • ½ adagolókanál
    amilázrezisztens sűrítőpor

 

Töltött káposzta elkészítése nyelési nehezítettség (diszfágia) esetén:

Ha túl savanyúnak találjuk a káposztát, mossuk át hideg vízben, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet. A szalonna füstölt oldalairól késsel lekapargatjuk a felesleges sót, a bőrét levágjuk, majd  5-6 mm-es kockákra vágva egy nagyobb lábosban feltesszük melegedni. Ha megsült, levesszük az edényt a tűzről, és rászórjuk az apró káposzta felét. A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáöntjük a vizet, és alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk belőle, és azokat a szalonnás apró káposztára ültetjük. A maradék apró káposztával betakarjuk az egészet, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi a húsgombócok háromnegyedéig ér. Közepes lángon forrásig melegítjük, majd takaréklángon, lefedve legalább 30 percen át főzzük. Ha főzés közben elpárologna róla a folyadék, pótoljuk, de figyeljünk arra, hogy sose fedje el az egészet! Fél óra múlva forgassuk át a gombócokat, hogy mindenhol kellően megpuhulhassanak. Lefedve további 20-30 percig főzzük.

Amíg fő a káposztás húsgombóc, elkészítjük a rántást. Egy kis edényben felolvasztjuk a zsírt, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, és habverővel kevergetve világos zsemleszínűre pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd rögtön felöntjük a hideg vízzel, alaposan elkeverjük, majd félretesszük. Ha kellemes töltöttkáposzta-illat lengi be a konyhát (és letelt a minimum 1 óra), 2-3 dl forró levet a káposztákról a rántásba öntünk, csomómentesre keverjük, majd kevergetve legalább 6-8 percig főzzük. Az apró káposztát óvatosan félrehúzzuk, majd a rizses gombócokat egy álló mixerbe szedjük, és körülbelül 60-80 g vízzel krémesre pürésítjük – igény esetén bátran adjunk még hozzá vizet. Végül beleszórunk 1 adagolókanál amilázrezisztens sűrítőport, és elkeverjük. A frissen tartó fóliát duplán egymásra hajtjuk, majd erre szedjük a rizses húspépet.

Feltekerve hengerré formáljuk, s elkötjük a végeit, mint egy szaloncukrot, majd fagyasztóba tesszük, amíg enyhén megdermed. Ezt követően a megpuhult savanyú káposztát pürésítjük a rántással (1. kép). Fontos, hogy ne legyen túl híg a pürénk, hogy később is tartson, ezért az elején csak kevés főzőlevet adjunk hozzá. 1 adagolókanál amilázrezisztens sűrítőporral beállítjuk a kívánt állagot. A frissen tartó fóliát ismét duplán hajtjuk, kenünk rá egy adagot a káposztakrémből, majd ráhelyezzük az enyhén megdermedt tölteléket (2. kép). Felhajtjuk, elkötjük a két végét, hűtőbe (vagy fagyasztóba) tesszük. Tálalás előtt óvatosan bontsuk ki, helyezzük tányérra, majd egyszerűen melegítsük vissza mikrohullámú sütőben. A tejfölt is besűrítjük a kívánt állagra, maximum ½ adagolókanál amilázrezisztens sűrítőporral, majd a töltött káposzták mellé kanalazzuk.

Zserbo recept diszfágiában

Hozzávalók


A tésztához

  • 150 g finomliszt
  • 5 g élesztő
  • 1/4 csomag sütőpor
  • 30 g vaj
  • 25 g kacsazsír
  • 20 g porcukor
  • 1 g finom só
  • 1 db tojás
  • 250 g tej
  • 1 adagolókanál amilázrezisztens sűrítőpor

A töltelékhez

  • 100 g darált dió
  • 30 g porcukor
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • ½ adagolókanál amilázrezisztens sűrítőpor
  • 100-120 g forró víz
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 1 adagolókanál amilázrezisztens sűrítőpor

A tetejére

  • 80 g étcsokoládé
  • 120 g habtejszín
  • ½ adagolókanál amilázrezisztens sűrítőpor

 

Zserbo elkészítése nyelési nehezítettség (diszfágia) esetén:

Összeállítjuk a tésztát: a sütőport és a porcukrot a liszthez adjuk, majd belemorzsoljuk a zsiradékot és az élesztőt. Ezután hozzáadunk 1 egész tojást és beleöntjük a tejet. Enyhén sózzuk. Addig dolgozzuk, míg összeáll a tészta. Frissen tartó fóliába tekerjük, majd 10-15 percig a hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt a darált diót összekeverjük a cukrokkal, egy csipet sóval és belereszeljük a megmosott citrom héját. Felöntjük a forró vízzel, mixeljük, majd ½ adagolókanál amilázrezisztens sűrítőporral beállítjuk a kívánt állagot (1. kép). Tálalásig félretesszük.

Ha letelt a 10-15 perc, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a tésztát pedig lisztezett deszkán körülbelül 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 10-14 perc alatt barnára sütjük. A kisült tésztát összetörjük, majd vízzel, valamint a sűrítőporral mixeljük. 200 g tésztához 250-260 g vizet kell adnunk, és ½ adagolókanál sűrítőport. Az elején kissé folyékonynak tűnhet, de ha állni hagyjuk, akkor besűrűsödik és könnyen tudunk majd vele dolgozni. A lekvárhoz nem adunk semmilyen plusz folyadékot, egyszerűen csak hozzáadjuk a sűrítőport, és botmixerrel krémesre mixeljük.

A tejszínt felmelegítjük, hozzáöntjük a csokoládéhoz, és homogén állagúra keverjük. A sűrítőporral beállítjuk a kívánt állagot, és tálalhatunk is! Egy kör vagy szögletes kiszúróban egyéni süteményeket tudunk tálalni (2. kép). Ekkor a rétegek is jobban látszódnak majd. Természetesen ha nincs otthon ilyenünk, akkor egy nagyobb jénaiban is összeállíthatjuk a desszertet (mint egy tiramisut). A rétegezést a tésztakrémmel kezdjük, majd felváltva kenünk rá a diókrémből és a lekvárból. Ezután ismét tészta, dió, lekvár, végül tésztakrém. A tetejét a csokoládéval vonjuk be. Felszolgálás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.

Séfvideó:
Az egyes ételek sűrítéséről


A séfvideóban található receptek

Sült hús püré


Hozzávalók

  • 120 g hús (csont és porc nélkül)
  • 100 g forró víz
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés módja

Ezt összemixeljük, állni hagyjuk, majd újra mixeljük. Finom szövésű szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk, majd a kellő állagra sűrítjük a sűrítőporral.

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Zellerpüré


Hozzávalók

  • 490 g felkockázott nyers zeller
  • 200 g tejjel és annyi vízzel, ami bőven ellepi, feltesszük főni.

Bátran sózzuk, enyhén cukrozzuk. Lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg teljesen megpuhul a zöldség. Ez körülbelül 30 perc.

Amikor megfőtt, leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd az alábbiak szerint mixeljük:

  • 450 g zeller
  • 4 g só
  • 6 g cukor
  • 70 g vaj
  • 120 g tejszín

Turmixolás után beállítjuk a sűrítőporral a kívánt állagot.
100 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

 

Burgonyapüré


A 600 g burgonyát feltesszük főni 10 g sóval. Ha felforrt, lehabozzuk. Amikor megpuhult a burgonya, még melegen áttörjük, és kézi habverővel habosra keverjük az alábbi arányok szerint:

  • 500 g főtt, tört burgonya
  • 100 g vaj
  • 150 g tejszín
  • 150 g tej (laktózérzékenyeknél 250 g zabtej, vagy gluténosoknál rizstej)

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Uborkasaláta


Hozzávalók

  • 200 g hámozott uborka
  • 80-90 g víz
  • 2 csipet só

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd a kapott püréből kiveszünk 150 grammnyit. Hozzáadunk 1 teáskanál 10%-os ételecetet, plusz ízlés szerint 6-8 g cukrot. A maradékba beleturmixolunk 50 g lehámozott, forrázott uborka héjat.

Tálalás előtt állítjuk be a kívánt állagot a sűrítőporral.

80 gramm uborkakrémhez majdnem egy egész adagolókanál sűrítőport teszünk. 

Csokoládés kalács


Hozzávalók

  • 150 g pirított kalácskocka
  • 30 g csokoládé
  • 260 g forró víz

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd 150 gramm kalácspüréhez ½ adagolókanál sűrítőport keverünk.

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerhez 100 grammonként 2 adagolókanál sűrítőport adunk.

 

Promóciós kód: ONS21PHAPAT78ONLHU  Lezárás dátuma: 2021.08.24.