Menedzserek étrendje
Menedzsereknél gyakran előfordul a magas vérnyomás, infarktus, átmeneti agyi keringési zavar, agyi érkatasztrófa, gyomor és bélrendszer fekélyes megbetegedése, aranyér, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint stb.
Természetesen a helyes táplálkozással nem váltható ki a mozgás és relaxálás pozitív hatása, de bizonyos betegségek megjelenésének esélye csökkenthető, és a munkabírás fokozható. Az étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, étkezési rostokban és folyadékban gazdag.
Leggyakoribb kérdések menedzserek étrendjéről
Mi az ajánlott étrend célja?
- fizikai és a szellemi terheltségnek megfelelő energia- és tápanyagigény fedezése
- ideális testsúly elérésének segítése
- kellemes közérzet biztosítása
Általános táplálkozási tanácsok
- Munkavégzés mellett is tartsa be a napi 5 étkezést. Egy-egy étkezésre csak kis adagokat egyen, így elkerülhető az étkezés után jelentkező álmosság és a koncentráló-képesség átmeneti zavara.
- Az energiabevitel a fizikai és szellemi terheltség függvénye legyen. Kérje szakembertől, dietetikustól ennek meghatározását.
- Súlyát rendszeresen ellenőrizze, mert sokkal könnyebb megelőzni a túlsúly kialakulását, mint utólag kezelni.
- Biztosítson nyugodt körülményeket az étkezések idejére! A nyugodt körülmények között elfogyasztott étel kisebb terhet ró az emésztőrendszerére. Reggelijét lehetőleg otthon fogyassza el, ne a munkahelyén két tárgyalás között. Szánjon megfelelő időt az ebédjére, ne sajnálja azt a fél vagy egy órát az idejéből, mert később megtérül, továbbá ez az idő elegendő a szellemi felfrissüléshez is.
Mik az étrend jellemzői?
- Megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel: A fehérjebevitel sovány húsokkal, sovány tejtermékekkel történjék. Részesítse előnyben a baromfihúst és a halat. A felvágottak közül is a soványabbakat válassza, kerülje a szalámi- és kolbászféléket valamint a szalonna túlzott fogyasztását. A tejtermékek közül a joghurt, kefir, túró, sovány sajtok fogyasztása javasolt a tejszín, a tejföl és a zsíros sajtok helyett.
- Megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradékbevitel: Növényi eredetű zsiradékok használata javasolt. Kerülje a bő zsírban történô sütést és a szalonnával tűzdelést. Ételkészítéshez növényi eredetű olajokat használjon. Az ételkészítési módok közül a főzés és a kevés olajon történő párolás javasolt.
- Megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitel: Ezek fokozzák a fizikai és szellemi teljesítményé, hatékonyabbá teszik munkáját.
- Megfelelő mennyiségű rostbevitel: A rostok kedvezően befolyásolják a székelések gyakoriságát, (a sokat ülő személyeknél gyakori a szorulás és az aranyér), így a komfortérzete és általános közérzete javul. A gyümölcsöknek, a zöldségféléknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek magas a rosttartalma.
- Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: Nagyon fontos a napi folyadékbevitel: a szervezet megfelelő működéséhez kb. 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Ez lehetőleg ásványvíz, 100%-os zöldséglé vagy gyümölcslé legyen. Kerülje a cukros üdítőket és a túlzott mennyiségű kávé, tea fogyasztását.
- Kávé mennyiségének csökkentése: Ha iszik kávét, azt ne a reggeli előtt igya, hanem a reggeli után, és lehetőleg tejjel – így kevésbé irritáló a gyomor nyálkahártyájára. A túl sok kávé ingerlékennyé és nyugtalanná teszi, két kávénál többet ne fogyasszon naponta. Reggeli italként kedvezőbb a 100%-os gyümölcslé vagy zöldséglé a cukros tea és kávé helyett.
- Alkohol mennyiségének csökkentése: A munkavacsorák alkalmával minimalizálja az alkohol fogyasztását. Az alkohol (tévesen!) azt az érzetet kelti, hogy a szellemi és testi teljesítőképessége növekedett, de valójában mindkettő csökkent. Az alkohol felszívódása igen gyors, és azonnal csökkenti az agyműködést (rövid távú emlékező képessége csökken, reflexei lassulnak). Mivel az alkohol fokozza a folyadékürítést, ezért a fejfájás és az egyéb kellemetlen tünetek megjelenése kitolható, ha az alkohol mellé megfelelô mennyiségű nem alkohol tartalmú folyadékot is fogyaszt. A nagyobb mennyiségű alkohol tartós fogyasztása károsítja a májat, a gyomor-bélrendszert és az idegrendszert.
- Tízórai és uzsonna beiktatása: A tízóraira és az uzsonnára azért van szüksége, hogy megelőzze a farkasétvágyat az ebéd és a vacsora idejére, ebből adódóan kevesebbet fog ezeken az étkezéseken fogyasztani, így sem az emésztőrendszerét, sem a koncentráló képességét nem terheli meg. Gyümölcs, zöldség esetleg joghurt javasolt tízóraira, semmi esetre sem a csoki és a sütemény a helyi büféből, amit esetleg kólával öblítene le.
Speciális élelmiszerek szerepe a menedzserek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- köményes sajt
- margarin
- rozskenyér
- sárgarépalé
Tízórai:
- alma
Ebéd:
- zöldbableves
- grillezett csirkecomb kukoricás rizzsel
Uzsonna:
- erdei gyümölcsös speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- tükörtojás
- light margarin
- francia kenyér
- 100 %-os vegyes gyümölcslé
Reggeli:
- aszpikos gépsonka
- vajkrém
- magos zsemle
- zöldpaprika
- tejeskávé
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- ananászlé
- görög saláta
- pirítós
Uzsonna:
- probiotikus joghurtital
- Korpovit keksz
Vacsora:
- busa kapormártásban
- főtt burgonya
- limonádé
Reggeli:
- gyümölcs
- müzli (1)
- csipkebogyótea
Tízórai:
- körte
Ebéd:
- húsleves
- diétás rakott burgonya (2)
- céklasaláta
Uzsonna:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- snidlinges túrókrém
- korpás kifli
- gyümölcstea
Receptek
Gyümölcsös müzli
Hozzávalók
- 3 evőkanál gyümölcsös müzlipehely
- 1 dl őszibarackos joghurt
- 1 dl vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Elkészítés módja
Az egészet alaposan összekeverjük, majd fél órát állni hagyjuk.
Diétás rakott burgonya
Hozzávalók
- 250 g burgonya
- 10 g margarin
- 1 tojás
- 1 dl joghurt
- 100 g Óvári sajt
- 1 db virsli
Elkészítés módja
A burgonyát és a tojást megfőzzük. Egy tűzálló edényt margarinnal kikenünk. A burgonyát, a tojást és a virslit felszeleteljük, majd az edényben rétegezzük. A tetejét joghurttal leöntjük, reszelt sajttal meghintjük, végül sütőben készre sütjük.