Menedzserek étrendje

Menedzsereknél gyakran előfordul a magas vérnyomás, infarktus, átmeneti agyi keringési zavar, agyi érkatasztrófa, gyomor és bélrendszer fekélyes megbetegedése, aranyér, cukorbetegség, emelkedett koleszterin szint stb.

Természetesen a helyes táplálkozással nem váltható ki a mozgás és relaxálás pozitív hatása, de bizonyos betegségek megjelenésének esélye csökkenthető, és a munkabírás fokozható. Az étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, étkezési rostokban és folyadékban gazdag.

Leggyakoribb kérdések menedzserek étrendjéről

Mi az ajánlott étrend célja?
  • fizikai és a szellemi terheltségnek megfelelő energia- és tápanyagigény fedezése
  • ideális testsúly elérésének segítése
  • kellemes közérzet biztosítása
Általános táplálkozási tanácsok
  • Munkavégzés mellett is tartsa be a napi 5 étkezést. Egy-egy étkezésre csak kis adagokat egyen, így elkerülhető az étkezés után jelentkező álmosság és a koncentráló-képesség átmeneti zavara.
  • Az energiabevitel a fizikai és szellemi terheltség függvénye legyen. Kérje szakembertől, dietetikustól ennek meghatározását.
  • Súlyát rendszeresen ellenőrizze, mert sokkal könnyebb megelőzni a túlsúly kialakulását, mint utólag kezelni.
  • Biztosítson nyugodt körülményeket az étkezések idejére! A nyugodt körülmények között elfogyasztott étel kisebb terhet ró az emésztőrendszerére. Reggelijét lehetőleg otthon fogyassza el, ne a munkahelyén két tárgyalás között. Szánjon megfelelő időt az ebédjére, ne sajnálja azt a fél vagy egy órát az idejéből, mert később megtérül, továbbá ez az idő elegendő a szellemi felfrissüléshez is.
Mik az étrend jellemzői?
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel: A fehérjebevitel sovány húsokkal, sovány tejtermékekkel történjék. Részesítse előnyben a baromfihúst és a halat. A felvágottak közül is a soványabbakat válassza, kerülje a szalámi- és kolbászféléket valamint a szalonna túlzott fogyasztását. A tejtermékek közül a joghurt, kefir, túró, sovány sajtok fogyasztása javasolt a tejszín, a tejföl és a zsíros sajtok helyett.
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradékbevitel: Növényi eredetű zsiradékok használata javasolt. Kerülje a bő zsírban történô sütést és a szalonnával tűzdelést. Ételkészítéshez növényi eredetű olajokat használjon. Az ételkészítési módok közül a főzés és a kevés olajon történő párolás javasolt.
  • Megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitel: Ezek fokozzák a fizikai és szellemi teljesítményé, hatékonyabbá teszik munkáját.
  • Megfelelő mennyiségű rostbevitel: A rostok kedvezően befolyásolják a székelések gyakoriságát, (a sokat ülő személyeknél gyakori a szorulás és az aranyér), így a komfortérzete és általános közérzete javul. A gyümölcsöknek, a zöldségféléknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek magas a rosttartalma.
  • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: Nagyon fontos a napi folyadékbevitel: a szervezet megfelelő működéséhez kb. 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Ez lehetőleg ásványvíz, 100%-os zöldséglé vagy gyümölcslé legyen. Kerülje a cukros üdítőket és a túlzott mennyiségű kávé, tea fogyasztását.
  • Kávé mennyiségének csökkentése: Ha iszik kávét, azt ne a reggeli előtt igya, hanem a reggeli után, és lehetőleg tejjel – így kevésbé irritáló a gyomor nyálkahártyájára. A túl sok kávé ingerlékennyé és nyugtalanná teszi, két kávénál többet ne fogyasszon naponta. Reggeli italként kedvezőbb a 100%-os gyümölcslé vagy zöldséglé a cukros tea és kávé helyett.
  • Alkohol mennyiségének csökkentése: A munkavacsorák alkalmával minimalizálja az alkohol fogyasztását. Az alkohol (tévesen!) azt az érzetet kelti, hogy a szellemi és testi teljesítőképessége növekedett, de valójában mindkettő csökkent. Az alkohol felszívódása igen gyors, és azonnal csökkenti az agyműködést (rövid távú emlékező képessége csökken, reflexei lassulnak). Mivel az alkohol fokozza a folyadékürítést, ezért a fejfájás és az egyéb kellemetlen tünetek megjelenése kitolható, ha az alkohol mellé megfelelô mennyiségű nem alkohol tartalmú folyadékot is fogyaszt. A nagyobb mennyiségű alkohol tartós fogyasztása károsítja a májat, a gyomor-bélrendszert és az idegrendszert.
  • Tízórai és uzsonna beiktatása: A tízóraira és az uzsonnára azért van szüksége, hogy megelőzze a farkasétvágyat az ebéd és a vacsora idejére, ebből adódóan kevesebbet fog ezeken az étkezéseken fogyasztani, így sem az emésztőrendszerét, sem a koncentráló képességét nem terheli meg. Gyümölcs, zöldség esetleg joghurt javasolt tízóraira, semmi esetre sem a csoki és a sütemény a helyi büféből, amit esetleg kólával öblítene le.
Speciális élelmiszerek szerepe a menedzserek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • köményes sajt
  • margarin
  • rozskenyér
  • sárgarépalé

Tízórai:

  • alma

Ebéd:

  • zöldbableves
  • grillezett csirkecomb kukoricás rizzsel

Uzsonna:

  • erdei gyümölcsös speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • tükörtojás
  • light margarin
  • francia kenyér
  • 100 %-os vegyes gyümölcslé

Reggeli:

  • aszpikos gépsonka
  • vajkrém
  • magos zsemle
  • zöldpaprika
  • tejeskávé

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • ananászlé
  • görög saláta
  • pirítós

Uzsonna:

  • probiotikus joghurtital
  • Korpovit keksz

Vacsora:

  • busa kapormártásban
  • főtt burgonya
  • limonádé

Reggeli:

  • gyümölcs
  • müzli (1)
  • csipkebogyótea

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • húsleves
  • diétás rakott burgonya (2)
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • snidlinges túrókrém
  • korpás kifli
  • gyümölcstea


Receptek

Gyümölcsös müzli


Hozzávalók

  • 3 evőkanál gyümölcsös müzlipehely
  • 1 dl őszibarackos joghurt
  • 1 dl vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés módja

Az egészet alaposan összekeverjük, majd fél órát állni hagyjuk.
 

Diétás rakott burgonya


Hozzávalók

  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl joghurt
  • 100 g Óvári sajt
  • 1 db virsli

Elkészítés módja

A burgonyát és a tojást megfőzzük. Egy tűzálló edényt margarinnal kikenünk. A burgonyát, a tojást és a virslit felszeleteljük, majd az edényben rétegezzük. A tetejét joghurttal leöntjük, reszelt sajttal meghintjük, végül sütőben készre sütjük.