Lisztérzékenyek étrendje
A lisztérzékenységben elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak, a bélbolyhok lelapulnak, az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik és megjelennek a klinikai tünetek, valamint a laboratóriumi eltérések. A kialakulás oka ismeretlen, de a kiváltó ok a búza, a zab, a rozs és az árpa gluténtartalma.
A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek. Bármely életkorban diagnosztizálható! A betegség bélbiopsziával, valamint a szérumban levő antigliadin, antireticulin és antiendomisium antitest kimutatásával igazolható.
A vékonybél- nyálkahártya boholyatrófiája alakul ki, melynek jellemzője, hogy a felszíni sejtek lelapultak, a mikrobolyhok rövidek és összeolvadtak.
Leggyakoribb kérdések a lisztérzékenyek étrendjéről
Mik a lisztérzékenység tünetei?
Tünetei sokfélék lehetnek (klasszikus és a felszívódási zavarból kialakultak)
- hasmenés (ritkán székrekedés)
- pókhas (gázképződés, a hasfali izomzat petyhüdt)
- gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás
- étvágytalanság, hányás
- pszichés tünetek (depresszió, kedvtelenség)
- vérszegénység (Fe és a B12 vitamin felszívódásának zavara miatt)
- vérzékenység (K-vitamin felszívódásának zavara miatt)
- csontritkulás (Ca felszívódásának zavara miatt)
- alacsony vérnyomás és testhőmérséklet
- fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken
Milyen étrendet kell folytatni?
Megfelelő diétával a nyálkahártya károsodás és a tünetek is megszűnnek. A lisztérzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, gluténmentes étrendet folytathat, amelyet egész életén át be kell tartania. A kezeletlen coeliákia számos szövődményt okozhat pl.: malignus vékonybél elváltozás.
Az étrend célja
- a klinikai tünetek megszüntetése
- a felszívó funkció javítása
- a nyálkahártya bolyhok regenerációjának elősegítése
- a rosszindulatú elváltozások kialakulásának megelőzése
Mi az ajánlott étrend lényege?
Gluténmentes élelmiszerek, a kórokként számon tartott glutén kiiktatása az étrendből. A búza, zab, árpa, rozs ill. az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek kihagyása. A nem fogyasztható gabonák helyettesítése más növényi alapanyagokkal: kukorica, rizs, sárgaborsó és szójaliszt ill. kukorica-, és burgonyakeményítő.
Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, zabot, árpát, rozst, vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítő) még nyomokban sem tartalmaz.
A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek. A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
Felhívjuk a szülők és a felnőtt lisztérzékeny betegek figyelmét, hogy mindig figyelmesen olvassák el a vásárolt készételek, illetve felhasznált alapanyagok összetételét. A gluténmentesség jelölése a következőképpen jelenhet meg az élelmiszerek címkéin:
- „gluténmentes”
- „gliadinmentes”
- „lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják”
- áthúzott búzakalász jel
Jól használható a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank gondozásában, minden évben megjelenő kiadvány, amiben a gyártók által garantált, gluténmentes élelmiszerek kerülnek felsorolásra. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.
Speciális élelmiszerek szerepe a lisztérzékenyek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- csipkebogyó tea
- gluténmentes kenyér
- Pick párizsi
- Delma margarin
- paprika
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zellerkrém leves
- párolt natúr sertésszelet
- paradicsomos kelbimbó (1)
- limonádé
Uzsonna:
- barackos túróturmix
Vacsora:
- töltött karalábé
- gyümölcslé
Reggeli:
- kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
- gluténmentes kenyér
- margarin
- Eidami sajt
- jégsaláta
Tízórai:
- körte
Ebéd:
- karfiolleves
- pulykaragu
- puliszka (2)
- uborkasaláta
Uzsonna:
- almakompót
Vacsora:
- tej
- rántotta
- gluténmentes kenyér
- póréhagyma
Reggeli:
- 2 dl 1,5 %-os tej
- gluténmentes kenyér
- sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
- paradicsom
Tízórai:
- Danone joghurt
Ebéd:
- paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
- roston sült hal
- párolt rizs
- céklasaláta
Uzsonna:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- zöldborsófőzelék
- virsli
- narancslé
Receptek
Paradicsomos kelbimbó
Hozzávalók
- 100 g kelbimbó
- 10 g sűrített paradicsom
- 2 g paprikakrém
- citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
Puliszka
Hozzávalók
- 60 g kukoricaliszt
- 10 g margarin
- só
- (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)
Elkészítés módja
A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.