Lisztérzékenyek étrendje

A lisztérzékenységben elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak, a bélbolyhok lelapulnak, az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik és megjelennek a klinikai tünetek, valamint a laboratóriumi eltérések. A kialakulás oka ismeretlen, de a kiváltó ok a búza, a zab, a rozs és az árpa gluténtartalma.
A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek. Bármely életkorban diagnosztizálható! A betegség bélbiopsziával, valamint a szérumban levő antigliadin, antireticulin és antiendomisium antitest kimutatásával igazolható.
A vékonybél- nyálkahártya boholyatrófiája alakul ki, melynek jellemzője, hogy a felszíni sejtek lelapultak, a mikrobolyhok rövidek és összeolvadtak.

Leggyakoribb kérdések a lisztérzékenyek étrendjéről

Mik a lisztérzékenység tünetei?
Tünetei sokfélék lehetnek (klasszikus és a felszívódási zavarból kialakultak)
  • hasmenés (ritkán székrekedés)
  • pókhas (gázképződés, a hasfali izomzat petyhüdt)
  • gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás
  • étvágytalanság, hányás
  • pszichés tünetek (depresszió, kedvtelenség)
  • vérszegénység (Fe és a B12 vitamin felszívódásának zavara miatt)
  • vérzékenység (K-vitamin felszívódásának zavara miatt)
  • csontritkulás (Ca felszívódásának zavara miatt)
  • alacsony vérnyomás és testhőmérséklet
  • fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken
Milyen étrendet kell folytatni?

Megfelelő diétával a nyálkahártya károsodás és a tünetek is megszűnnek. A lisztérzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, gluténmentes étrendet folytathat, amelyet egész életén át be kell tartania. A kezeletlen coeliákia számos szövődményt okozhat pl.: malignus vékonybél elváltozás.
 

Az étrend célja
  • a klinikai tünetek megszüntetése
  • a felszívó funkció javítása
  • a nyálkahártya bolyhok regenerációjának elősegítése
  • a rosszindulatú elváltozások kialakulásának megelőzése
Mi az ajánlott étrend lényege?

Gluténmentes élelmiszerek, a kórokként számon tartott glutén kiiktatása az étrendből. A búza, zab, árpa, rozs ill. az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek kihagyása. A nem fogyasztható gabonák helyettesítése más növényi alapanyagokkal: kukorica, rizs, sárgaborsó és szójaliszt ill. kukorica-, és burgonyakeményítő.
Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, zabot, árpát, rozst, vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítő) még nyomokban sem tartalmaz.
A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek. A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
Felhívjuk a szülők és a felnőtt lisztérzékeny betegek figyelmét, hogy mindig figyelmesen olvassák el a vásárolt készételek, illetve felhasznált alapanyagok összetételét. A gluténmentesség jelölése a következőképpen jelenhet meg az élelmiszerek címkéin:

  • „gluténmentes”
  • „gliadinmentes”
  • „lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják”
  • áthúzott búzakalász jel

Jól használható a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank gondozásában, minden évben megjelenő kiadvány, amiben a gyártók által garantált, gluténmentes élelmiszerek kerülnek felsorolásra. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.

Speciális élelmiszerek szerepe a lisztérzékenyek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó tea
  • gluténmentes kenyér
  • Pick párizsi
  • Delma margarin
  • paprika

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zellerkrém leves
  • párolt natúr sertésszelet
  • paradicsomos kelbimbó (1)
  • limonádé

Uzsonna:

  • barackos túróturmix

Vacsora:

  • töltött karalábé
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
  • gluténmentes kenyér
  • margarin
  • Eidami sajt
  • jégsaláta

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • karfiolleves
  • pulykaragu
  • puliszka (2)
  • uborkasaláta

Uzsonna:

  • almakompót

Vacsora:

  • tej
  • rántotta
  • gluténmentes kenyér
  • póréhagyma

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • gluténmentes kenyér
  • sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
  • paradicsom

Tízórai:

  • Danone joghurt

Ebéd:

  • paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
  • roston sült hal
  • párolt rizs
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • zöldborsófőzelék
  • virsli
  • narancslé


Receptek

Paradicsomos kelbimbó


Hozzávalók

  • 100 g kelbimbó
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 2 g paprikakrém
  • citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
 

Puliszka


Hozzávalók

  • 60 g kukoricaliszt
  • 10 g margarin
  • (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)

Elkészítés módja

A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.