Lelassult fejlődés tápláslásterápiája

Az anyatej a legjobb táplálék a babák számára. A legodaadóbb gondoskodás ellenére is akadhatnak azonban olykor olyan helyzetek, amikor a baba fejlődése akadozik, lelassul. Mit tehet ilyenkor a gondos szülő? Hogyan bizonyosodjon meg arról, hogy valóban tartós lelassult fejlődésről van szó? Miről ismerhető fel ez az állapot?

Igyekszünk ezekre a kérdésekre a téma alapos körüljárásával válaszolni. Az egészséges csecsemő átlagos fejlődési ütemének megismerése mellett a lelassult fejlődés lehetséges tüneteit és okait is ismertetjük. Igyekszünk gyakorlati útmutatót adni az érdeklő édesanyák és édesapák számára annak érdekében, hogy a kicsik lelassult fejlődésének gyanújával mielőbb orvoshoz, védőnőhöz forduljanak és hogy a babák minél hamarabb behozzák a lemaradást, amelynek elhanyagolása akár komoly következményekkel is járhat.

Lemaradásról vagy lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha a kisbaba az életkorától elvárható fejlettségi szinttől 2-3 hónapos elmaradást mutat. A csecsemőkori lelassult fejlődés gyakoribb, mint gondolnánk, és az oka általában az, hogy a baba nem jut elegendő, a fejlődését biztosító tápanyaghoz. Ijedtségre semmi ok – hiszen az elmaradást táplálásterápiával a legtöbb esetben kezelni lehet –, de a tüneteket komolyan kell venni, hiszen a hiányos állapotnak hosszútávon maradandó következményei alakulhatnak ki.

Nagyon fontos a lelassult fejlődés idejében történő felismerése és annak kiderítése, hogy mi állhat annak hátterében! A gyanú felmerülésekor mindenképpen szükséges konzultálni a csecsemő kezelőorvosával vagy a védőnővel!

Leggyakoribb kérdések lelassult fejlődés esetén

Hogyan kövessük a baba fejlődését? Mi az a percentilis görbe és miért fontos?

A percentilis görbe igen fontos szerepet tölt be a baba hossz- és súlyadatainak követésében. Ennek segítségével grafikus formában láthatjuk gyermekünk fejlődési görbéjét. Emellett össze tudjuk hasonlítani gyermekünk fejlődési szintjét a vele azonos nemű és életkorú gyermekek fejlődésével.

A percentilis görbe értelmezése

 • A 3%-os percentilisnél kisebb értékek (legalsó görbe alatti terület) azt mutatják, hogy gyermekünk fejlődése az azonos nemű és életkorú gyermekek között az alsó 3%-ba tartozik. Ez az értékzóna jelentős súlyhiányra utal. Ilyenkor feltétlen vizsgálni kell a gyermek egészségi állapotát, figyelembe kell venni táplálkozási körülményeit.
 • A 3 és 10%-os percentilis közötti értékek (alsó két görbe közötti terület) sovány gyermekre utalnak. Esetükben javasolt ellenőrizni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztosított-e számukra.
 • A 10 és 75%-os percentilis közé eső értékek (második és harmadik görbe közötti terület) megfelelő tápláltságot jeleznek.
 • A 75 és 90%-os percentilis közé eső érték (harmadik és negyedik görbe közötti terület) már súlyfölöslegre, túltápláltságra utalnak, míg a 90 és 97%- os percentilis közötti gyermekek (legfelső görbe feletti terület) egyértelműen túlsúlyosak.

Fontos azonban, hogy gyermekünk fejlődését önmagához képest kövessük!

Ha gyermekünk percentilis görbéje a többi görbével viszonylag párhuzamosan fut a többi percentilis görbével, akkor gyermekünk fejlődése harmonikusnak mondható. Azonban ha a gyermek percentilis görbéje egyre inkább lefelé ível, és közben két alatta futó görbét is átszel, az annak a jele lehet, hogy nem gyarapodik megfelelően a baba.

Babamérleg használata – Milyen gyakran mérjük a babát?

Vannak szülők, akik minden etetés előtt és után megmérik a baba súlyát, és aggódva figyelik, vajon mennyit evett egyszerre. Míg más szülők a méricskélés feladatát a védőnőre hagyják, bízva abban, hogy a baba tudja, mikor és mennyit kell ennie. De vajon mi az arany középút?

Milyen gyakran mérjük a babát?
Az arany középút mindig a baba jelenlegi állapotától és fejlődésének ütemétől függ.

Ha komoly probléma van a súlyfejlődéssel

 • A percentilis görbe 3% alatti növekedést mutat.
 • Ez esetben feltétlen szükséges naponta többször is megmérni a gyereket, és nagyon ajánlott az étkezési napló vezetése is

Ha a baba kicsit sovány, de azért folyamatosan fejlődik

 • A percentilis görbe 3-10 % közötti növekedést mutat.
 • Elég néhány naponta megmérni a gyereket, persze lehetőleg a napnak ugyanabban az órájában, evés előtt, és pelenka nélkül (a teli pelenka súlya is félrevezető lehet). Az étkezési napló vezetése természetesen kiegészítheti mindezt, mivel segítséget jelent az édesanyán kívül például a védőnőnek is.

Ha a gyermekünk szépen fejlődik

 • A 10-75% közé eső percentilis értékek esetén a szülők megnyugodhatnak, és bátran mellőzhetik a gyakori méregetést.
 • Egy-egy ellenőrzés havonta sosem árthat, de ilyenkor nem kell aggódni a kisbaba megfelelő súlygyarapodása miatt.

Ha fennáll az elhízás veszélye

 • A 75-90% közötti percentilis értékek szintén óvatosságra intenek. Az eredmény arra utal, hogy kisbabánk könnyen elhízhat, feltehetőleg van is már némi súlyfölöslege.
 • Ilyenkor szintén érdemes hetente kétszer-háromszor mérlegre tenni a gyereket, és rögzíteni az adatokat.

Ha túlsúlyos a kisgyermek

 • A 90% fölötti percentilis érték azt mutatja, hogy egyértelműen oda kell figyelni a diétás táplálkozásra, mert gyermekünket túltápláltuk.
 • Ugyanolyan gyakran méregessünk, mintha kórosan sovány lenne a baba.

Babatáplálási napló PDF letöltése >

Hogyan ismerhető fel a lelassult fejlődés?

Fontos a lelassult fejlődés időben való felismerése, hogy a terápiás kezelés mielőbb elkezdődhessen. De hogyan ismerhető fel a lelassult fejlődés, és milyen okok állhatnak a háttérben?

Lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha

 • a testtömeg elmarad a testhosszhoz képest;
 • a testtömeg elmarad az életkorhoz képest, vagy nem tud felzárkózni az alacsony születési súlyhoz képest;
 • a testhossz és testtömeg eltérése nagyobb mint 2 percentilis érték

A lelassult fejlődés lehetséges okai

A lelassult fejlődés hátterében a felborult energia-egyensúly áll, vagyis a tápanyagbevitel nem fedezi a szükségletet. Ez az alábbi okok miatt történhet:

 • a csecsemő nem jut elegendő táplálékhoz;
 • a csecsemőnek megnövekedtek a tápanyagigényei, amit a normál bevitel
  nem tud fedezni (pl. keringési vagy légzési elégtelenség, fertőzés esetén);
 • fokozott tápanyagvesztés miatt;

A csecsemőkori lelassult fejlődés kezelését minél korábban el kell kezdeni. Az időben megkezdett táplálásterápia segít a lelassult fejlődésből adódó rövid és hosszú távú következmények megelőzésében.

Ne feledje!
A lelassult fejlődés gyanúja esetén keresse fel a gyermek orvosát, aki a diagnózist felállítja, és annak ismeretében a gyermek terápiás kezelését elkezdi.

Mik lehetnek a lelassult fejlődés következményei?

Hazai is nemzetközi szakirodalmak is alátámasztják, hogy a csecsemőkori lelassult fejlődésnek súlyos fizikális és mentális következményei is lehetnek hosszú távon1. Ezért mihamarabb jelezze házi gyermekorvosának, ha a lelassult fejlődés gyanúját látja.

Fizikális következmények

Nyolc éves korra, a korábban az optimálisnál lassabban fejlődő csecsemők átlagban 6 cm-rel alacsonyabbak, mint optimálisan fejlődő társaik.

Mentális következmények

Az optimálisnál lassabban fejlődő csecsemők megközelítőleg 4,2 ponttal alacsonyabb eredményt értek el az IQ teszten, mint optimálisan fejlődő társaik.

Szakirodalom: 
1. Early Intervention and Recovery Among Children With Failure to Thrive: Follow-up at Age 8 | American Academy of Pediatrics (aappublications.org)
Táplálásterápia lelassult fejlődés esetén

A csecsemőkori lelassult fejlődés esetében az energia- és a tápanyagbevitel növelésével csecsemője behozza az elmaradt növekedést, fejlődést.

Az igazi kihívást az okozza, hogy nem tudjuk egyszerűen a naponta elfogyasztott ételek mennyiségét olyan mértékben megnövelni, hogy az fedezni tudná a szükségletet, hanem úgy kell megoldanunk a magasabb bevitelt, hogy közel azonos volumenű ételt kapjunk, mint amit a csecsemő ezelőtt is jóízűen elfogyasztott. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy olyan speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszereket, ételeket és italokat adunk a csecsemőnek, melyeknek magas az energia- és tápanyagtartalmuk.

Behozó növekedés

A behozó növekedés annyit jelent, hogy a csecsemő újra eléri azt a súlyt, amely megfelel a betegség előtti percentilis görbén történő fejlődésnek.

Például ha egy csecsemő testtömege szépen fejlődik az 50-es percentilis görbének megfelelően, de egyszer csak megbetegszik, és a fejlődés leesik a 10-es percentilis értékre, akkor a behozó növekedéstől azt várjuk, hogy újra elérje a csecsemő az 50-es pecentlis értékhez tartozó testtömeget.

Koraszülöttek esetében, ha nagyon vontatott a fejlődés, és épp hogy eléri a 3-as percentilis értéket a testtömege, akkor a kitűzött cél lehet pl. a 10-es percentilis érték elérése. A táplálásterápia során alkalmazott módszerek attól függnek, hogy hány hónapos a csecsemő, illetve hogy mi áll a lelassult fejlődés hátterében. Regisztráljon és kövessen gyermek fejlődését a Nutricia Online Percentilis kalkultárral!

Táplálásterápia

A behozó növekedés elérése érdekében nem elegendő úgy táplálni a csecsemőt, mint az egészségeseket. A lelassult, illetve akadozó fejlődést mutató csecsemők sokkal több energiát és tápanyagot (főleg fehérjét) igényelnek, mint az egészséges társaik. Vigyázzunk azonban, túlzásokba sem szabad esni, hiszen a túl magas energia- és fehérjebevitel megterhelheti a csecsemő még éretlen emésztőrendszerét!

Táplálásterápiát csecsemők esetében kizárólag rendszeres orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni. A táplálásterápia akkor hatékony, ha hosszú távon alkalmazzák. Látványos testtömeg-növekedés eléréséhez időre (gyakran hónapokra) és sok-sok türelemre van szükség.

A táplálásterápia aranyszabályai

 1. Gyakrabban és kisebb adagokkal kínáljuk meg a csecsemőt (naponta 6-7 alkalommal)!
 2. Korától függően dúsítsuk az ételeket, italokat, hogyha csak kis mennyiséget képes elfogyasztani, akkor is megkapja a szükséges tápanyagokat!
 3. Anyatej hiányában a csecsemő fogyasszon naponta speciális összetételű, magas energia- és fehérjetartalmú speciális élelmiszert, mely kifejezetten a lelassult fejlődésű csecsemőknek lett kifejlesztve a behozó növekedés elősegítése céljából!
Speciális élelmiszerek szerepe lelassult fejlődés esetén

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

A gyermek diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

A védőnő válaszol

Mit tegyünk, ha gond van a baba súlyával?

Ha már jól ismerjük a percentilis görbét, könnyen észrevesszük az esetleges súlyproblémát.

A méricskélés ilyenkor elengedhetetlen.

A kanállal etetett babáknál nem okoz gondot a mennyiségek rögzítése, de szoptatás esetén igen körülményes a precíz mérés. Ilyenkor próbáljunk meg kitalálni valamilyen „cseles” megoldást, amivel le tudjuk kötni a baba figyelmét, hogy viszonylag nyugodtan viselje a méricskélést evésekkor. (Érdemes például valamilyen csillogó vagy hangot adó tárggyal lekötni a figyelmét.)  Arra azért ügyeljünk, hogy a heti súlyfejlődést mindig összeírjuk.

A mért adatok alapján a percentilis görbén láthatóvá válik az az ív, ami a baba fejlődésének a mértékét mutatja. Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba súlya nem megfelelően gyarapszik, vagy hogy megállt a fejlődés (esetleg már csökken is a baba súlya), akkor segítséget kell kérnünk a gyerekorvosunktól vagy védőnőnktől.

A megoldás többféle lehet:

1. Étrendmódosítás

A védőnő segítségével át kell gondolni, hogy milyen ételeket milyen mennyiségben fogyaszt az édesanya. Ha szükséges, módosítani kell az anyuka étrendjét, pl. lehetőség van táplálóbb ételek kiválasztására. A felesleges szénhidrátokat (csoki , keksz stb.) felválthatják a teljes kiőrlésű lisztből készült táplálékok. Figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására is.

2. Tejserkentés

Léteznek olyan tejserkentő készítmények, amikről érdemes tájékozódni, ha még szopik a kisbaba.

3. Pihenés

Nagyon fontos, hogy a család gondoskodjon róla, hogy az édesanya is rendszeresen kipihenhesse magát.

4. Táplálékkiegészítés

Ha a fent részletezett megoldások nem hoznak eredményt és az édesanya szeretné, hogy a babája a lehető legmegfelelőbb kiegészítést kapja, akkor érdemes az anyatej mellé speciális tápszert is választani. Van például egy olyan tápszer, ami a baba fejlődésének elindulását segíti. Ha a csecsemő súlya valami miatt nem követi az elvárt növekedés ütemét, ez a táplálék-kiegészítő komoly segítség lehet. Önálló étkezésre is alkalmas, de más ételekhez is könnyű hozzákeverni; mivel folyékony halmazállapotú, nem kell vele sokat pepecselni. És nem utolsósorban:  a babák is nagyon szívesen fogyasztják.

Hogyan követhetjük nyomon egy kisbaba növekedését?

A növekedés rögzítésére, nyomon követésére többféle módszer áll rendelkezésünkre.

1. Étkezési napló

A legtöbben ezt a megoldást választják. Népszerű és valóban egyszerű rögzíteni minden etetéskor az alapvető adatokat; azt, hogy miből mennyit evett a baba. Könnyű „statisztikát” készíteni, a számok magukért beszélnek. Mérhetővé, átláthatóvá válik a mennyiségek változása. Rendszeresen ellenőrizhető a napi, heti stb. fogyasztás.

E módszer hátránya, hogy figyelmen kívül hagyja azokat a tényezőket, amik befolyásolhatják egy csecsemő vagy kisgyermek étvágyát. Számtalan oka lehet ugyanis annak, ha egy baba kevesebbet eszik. Hogy csak néhány jellemző példát említsek: kezdetben a sárgasággal együtt járó aluszékonyság, majd a szoptatási nehézségek és a hasfájás, később a fogzás stb., gyakorlatilag rengeteg dolog. Mi, felnőttek sem tudunk minden nap ugyanannyit enni, miért is várhatnánk el ezt egy kisgyerektől?

2. Mérleg

Sok szülő minden etetés előtt és után megméri a baba súlyát, és aggódva figyeli, vajon mennyit evett egyszerre. Bár az értékek objektívnek tűnnek, a mérés mégsem tűnik igazán egyszerű és biztos megoldásnak. Egy éhesen üvöltő és közben erősen rúgkapáló kisbabát méregetni például nem kis feladat. Evés után a vállunkon várva a büfiztetést, vagy akár már etetés közben gyakran elalszanak a kicsik. Ha ilyenkor  rátesszük őket a mérlegre, biztos felébrednek, és oda a nyugalomnak. Lesz ugyan estére egy pontos adatunk, de egy fáradt, nyűgös gyerekünk is ennek fejében. Ha viszont nem vagyunk következetesek a mérés időpontjában, az eredmények nem lesznek igazán használhatóak.

3. Percentilis-görbe

Az első két módszer hiányosságait pótolhatja a percentilis-kalkulátor ismerete és használata.

a) Ha komoly probléma van a súlyfejlődéssel

A percentilis-görbe 3% alatti növekedést mutat. Ez esetben feltétlen szükséges naponta többször is megmérni a gyereket, és nagyon ajánlott az étkezési napló vezetése is.

b) Ha a baba kicsit sovány, de azért folyamatosan fejlődik

A percentilis-görbe 3-10 % közötti növekedést mutat. Elég néhány naponta megmérni a gyereket, persze lehetőleg a napnak ugyanabban az órájában, evés előtt, és pelenka nélkül (a teli pelenka súlya is félrevezető lehet…). Az étkezési napló vezetése természetesen kiegészítheti mindezt, mivel segítséget jelent az édesanyán kívül például a védőnőnek is.

c) Ha a gyermekünk szépen fejlődik

A 10-75 % közé eső percentilis értékek esetén a szülők megnyugodhatnak, és bátran mellőzhetik a gyakori méregetést. Egy-egy ellenőrzés havonta sosem árthat, de nem kell aggódni a kisbaba megfelelő súlygyarapodása miatt ilyenkor.

d) Ha fennáll az elhízás veszélye

A 75-90 % közötti percentilis értékek szintén óvatosságra intenek. Semmi gondot nem jelent ez az érték, ha a gyermekünk születésekor is hasonlót mértünk. Akkor nagyobb ugyan az átlagnál, de ez egyáltalán nem baj, sőt az a jó, ha ezen az értékhatáron belül marad. Ha viszont csecsemőként a percentilis-görbéje 50 körül mozgott, abban az esetben a későbbi 75-90 % utalhat arra,  hogy gyermekünk hízásra hajlamos lehet ,vagy akár van is már némi súlyfölöslege. Ilyenkor szintén érdemes hetente kétszer-háromszor mérlegre tenni a gyereket, és rögzíteni az adatokat.

e) Ha túlsúlyos a kisgyermek

A 90 fölötti percentilis érték azt mutatja, hogy egyértelműen oda kell figyelni a diétás táplálkozásra, mert gyermekünket túltápláltuk. Ugyanolyan gyakran méregessünk, mintha kórosan sovány lenne a baba.

Mi az a percentilis görbe és miért fontos?

A közelmúltban készítettem egy kis közvélemény-kutatást, ami azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a megkérdezett anyukák nagy része nem is sejti, mi az a négyzetrácsos papír a baba kiskönyvében… Pedig a percentilis görbe igen fontos szerepet tölt be a baba hossz- és súlyadatainak követésében. Erről szeretnék most írni Nektek.

A védőnő vagy a gyermekorvos az egészséges tanácsadáson mért hossz- és súlyadatokat percentilis táblázatokba rögzíti.

 • 3% -os percentilisnél kisebb értékek azt mutatják, hogy gyermekünk fejlődése az azonos életkorú gyermekek között az alsó 3%-ba tartozik. Ez az értékzóna jelentős súlyhiányra utal. Ilyenkor feltétlen vizsgálni kell a gyermek egészségi állapotát, figyelembe kell venni táplálkozási  körülményeit.
 • 3 és 10%-os percentilis közötti értékek sovány gyermekre utalnak. Esetükben javasolt ellenőrizni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztosított-e számára.
 • A 10 és 75% -os percentilis közé eső értékek megfelelő tápláltságot jeleznek. A 75 és 90% -ospercentilis közé eső érték már súlyfölöslegre, túltápláltságra utal, míg a  90 és 97%- os percentilis közötti gyermekek egyértelműen túlsúlyosak.

Fontos azonban, hogy gyermekünk fejlődését önmagához képest tudjuk követni! Ha gyermekünk percentilis görbéje a többi görbével viszonylat párhuzamosan fut, akkor gyermekünk fejlődése harmonikusnak mondható. Azonban ha a gyermek percentilis görbéje egyre inkább lefelé ível, és közben két alatta futó görbét is átszel, az annak a jele lehet, hogy nem gyarapodik megfelelően a baba.

Ha szép súllyal születik a babánk, úgy gondolhatjuk, hogy teljesen kerek a világ. Vagy ha kicsi volt ugyan a születési súlya, de végre elindult a gyarapodása. Aztán egyszer csak észrevesszük, hogy valami mégsem úgy alakul, mint ahogy kellene. A gyerekorvos és a védőnő is többször megméri a gyereket, és csak csóválják a fejüket. Ilyenkor érdemes tanulmányoznunk a táblázatot! Kiderülhet ugyanis, ha magához vagy a korához képest lelassult a fejlődése. Ennek oka lehet egy hosszan tartó vagy krónikus betegség, egy műtét, akár a helytelen táplálkozás stb. Ilyenkor jó tudni, hogy van segítség: az egyénre szabott táplálásterápia.

További részleteket találhatsz a következő webhelyen: www.babafejlodes.hu

Jó méricskélést!

Online Percentilis kalkulátor

Regisztráljon és kövesse gyermeke fejlődését online! 
A Nutricia Percentilis kalkulátor koraszülött babák esetében is használható.

Táplálásterápia


Táplálásterápia

Lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha
 • a testtömeg elmarad a testhosszhoz képest;
 • a testtömeg elmarad az életkorhoz képest, vagy nem tud felzárkózni az alacsony születési súlyhoz képest;
 • a testhossz és testtömeg eltérése nagyobb mint 2 percentilis érték
Hazai és nemzetközi szakirodalmak is alátámasztják, hogy a csecsemőkori lelassult fejlődésnek súlyos fizikális és mentális következményei is lehetnek hosszú távon(1). Ezért mihamarabb jelezze házi gyermekorvosának, ha a lelassult fejlődés gyanúját látja.
Szakirodalom:
(1) Early Intervention and Recovery Among Children With Failure to Thrive: Follow-up at Age 8 | American Academy of Pediatrics (aappublications.org)

Tartsuk szem előtt, hogy a csecsemők számára a legjobb táplálék mindig az anyatej marad. Előfordulhat azonban, hogy bármilyen oknál fogva csecsemője fokozott tápanyag bevitelt igényel ahhoz, hogy az életkorának megfelelő fejlettségi szintet elérje. Ekkor van szükség a táplálásterápiára, amely segít csecsemőjének utolérni az életkorának megfelelő fejlettségi szintet. 

A behozó növekedést segítő táplálásterápia viszonylag kis mennyiségben magas energia- és tápanyagtartalommal rendelkezik.

Optimálisan fejlődő, illetve a behozó növekedést igénylő csecsemők esetében az energia- és tápanyagszükséglet az alábbiak szerint állapítható meg.

Egészséges csecsemő táplálása Behozó növekedéshez szükséges étrendmódosítás
Napi energiaszükséglet (kcal/testtömeg-kilogramm):
95 kcal [8] 120-200 kcal [8,10]
Napi fehérjeszükséglet (g/testtömeg-kilogramm):
1,5-1,6 g [8] 3,0-4,5 g  6 hónapos korban [8,10]
3,0-4,0 g  7-12 hónapos korban [8,10]
Energia %-os megoszlása:
Fehérje: 8-10 % [9]
Szénhidrát: 40-50 % [9]
Zsiradék: 40-50 % [9]
Fehérje: 9-14 %
Szénhidrát: 40-50 %
Zsiradék: 40-50 %
Folyadék (ml/testtömeg-kilogramm):
150 ml (6 hónapos korban)
120 ml (7-12 hónapos korban)
150 ml (6 hónapos korban)
120 ml (7-12 hónapos korban)
Napi étkezések száma:
5 5-7
Naponta elfogyasztott étel mennyisége:
5×180 ml = 900 ml
(étkezésenként általában 180-210 ml)
6×150 ml = 900 ml
(ha étkezésenként csak 150 ml-t tud fogyasztani)

Babatáplálási napló PDF letöltése >

Irodalmi hivatkozások:
[8] Vanessa Shaw, Margaret Lawson: Nutritional Assessment, Dietary Requirements, Feed Supplementation in Clinical Pediatric Dietetics, Blackwell Publishing, Oxford, UK, 2007.
[9] Barna Mária: Várandós és szoptató anyák, valamint a gyermekek táplálása (122-125. old). In Rodler Imre (szerk.): Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2006.
[10] Nutritional Requirements for Children in Health and Disease, Great Ormond Street Hospital for Childre NHS Trust.

A 6 hónaposnál idősebb csecsemők behozó növekedését az étrendmódosítás és a speciális, gyógyászati célra szánt, magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer adása (csecsemőkori táplálásterápia) együttesen segíti elő.

Étrendmódosítás – és speciális, magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer (csecsemőkori táplálásterápia)

Magasabb energiájú és fehérjében gazdagabb élelmiszereket válasszunk!

 • gabonapép helyett tejpépet
 • gyümölcspépek helyett gyümölcsös túrókrémeket, joghurtokat
 • zöldségpürék helyett húsos, halas főzelékeket
 • sovány túró helyett félzsíros túrót

A hagyományos módon elkészített ételeket (pl. főzelékeket) dúsítsuk!

Energiabevitel növelésére
Mit használhatunk? olajat, vajat
Javasolt mennyiség 100 g főzelékhez: 1-1,5 kávéskanálnyi zsiradék
Fehérjebevitel növelésére
Mit használhatunk? pl. húst, túrót, joghurtot, sajtot, tojássárgáját (8 hónapos kortól)
Javasolt mennyiség 100 g főzelékhez: 10-15 g hús, vagy 30-50 ml joghurt, vagy 10-20 g túró, vagy 5-8 g sajt, vagy 1-1 tojássárgája (8 hónapos kortól)
Energia- és fehérjebevitel növelésére
Mit használhatunk? főzelékekhez javasolt magas energia- és fehérjetartalmú speciális élelmiszer
Javasolt mennyiség 100 g főzelékhez: 30-50 ml speciális élelmiszer
(Önálló fogyasztása esetén az orvos határozza meg az életkor és a testtömeg figyelembevételével a pontos mennyiséget.)

A fentiekben ismertetett táplálásterápia nem javasolt olyan csecsemők táplálására, akiknek emésztési, illetve felszívódási problémájuk, vagy különböző anyagcsere betegségük van. Azoknak a csecsemőknek sem javasolt, akiknél tejfehérje allergiát diagnosztizáltak, vagy fokozottan hajlamosak az allergiás megbetegedésekre.

Az alábbiakban a normál étrend, illetve a behozó táplálás különbségeiről olvashat a 6-8 hónapos csecsemők esetében.csecsemő táplálása

Tej-alapú táplálék

Normál étrend Behozó növekedéshez
1. anyatej a vezető táplálék
2. anyatej hiányában: anyatej-kiegészítő tápszer: egészséges csecsemők igényeinek megfelelően kifejlesztett tápszer, legkorábban 6 hónapos kortól adható, kb. 1 éves korig100 ml:
energiatartalma: 60-70 kcal
fehérjetartalma: kb. 1,08-2,45 g

1. anyatej a vezető táplálék
2. anyatej hiányában: speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, magas energia- és tápanyagtartalommal, újszülött kortól adható (kb. 2500 g fölött) 8 kg-ig vagy 18 hónapos korig

100 ml:
energiatartalma: 100 kcal
fehérjetartalma: 2,6 g

gyümölcsökGyümölcsök:

Kezdetben csak a gyümölcs levét kapja a csecsemő, és ha ezt már elfogadta, akkor adható a gyümölcspép. A gyümölcsök adhatósági korát meghatározza az adott gyümölcs emészthetetlen rosttartalma (pl. magok jelenléte), tisztíthatósága (pl. az eper nehezen tisztítható), illetve allergizáló képessége (pl. déligyümölcsök).

Normál étrend Behozó növekedéshez
A gyümölcsök közül kezdetben hámozott és pépesített alma, őszibarack, később a körte, sárgabarack, és ha nincs allergiára való hajlam, akkor a banán, sárgadinnye, narancs bevezetése következhet.

Mindig dúsítsuk a gyümölcspépet anyatejjel vagy speciális magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel. Önmagában csak gyümölcsöt ne kapjon a csecsemő, mert általában a gyümölcsöknek alacsony a kalória tartalma, és nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét.

zöldségekZöldségek:

A zöldségek adhatósági korát meghatározza a zöldség emészthetősége, illetve emészthetetlen rosttartalma (pl. magok jelenléte), valamint az illóolaj-tartalma (az illóolajok puffasztó hatásúak). Először megmosott, hámozott és puhára főzött, majd leturmixolt burgonyát adhatunk, ezt követheti a sárgarépa, petrezselyemgyökér, sütőtök, fözőtök, fejessaláta, és a paradicsom leve. Amikor ezeket már elfogadta a csecsemő, akkor bővíthetjük a választékot passzírozott zöldbabbal és zöldborsóval, spárgával, parajjal és spenóttal.

Normál étrend Behozó növekedéshez

100 g főzelék energia- és tápanyagértékének növelése érdekében hozzáadható:

1. zsiradék: 1 kávéskanál olaj [2,3] és
2. magas fehérje tartalmú élelmiszer [2]: 5-10 g főtt darált hús, vagy 30 ml anyatej vagy 30 ml anyatej-kiegészítő tápszer

Mindig dúsítsunk!
100 g főzelék energia- és tápanyagértékének növelése érdekében adjunk hozzá:
1. zsiradékot: 1-1,5 kávéskanál olajat vagy vajat és
2. magas fehérjetartalmú élelmiszert: 10-15 g főtt darált húst vagy 30-50 ml anyatejet vagy 30-50 ml speciális magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszert.

húsokHús:

Hat hónapos kor után a főzelékekhez adjunk baromfihúst. Kezdetben a szárnyasok húsa javasolt (csirke, pulyka). A húst vízben puhára kell főzni, majd ledarálni, mielőtt a főzelékhez adnánk.

Normál étrend Behozó növekedéshez
A javasolt arány:
100 ml főzelékhez 5-10 g hús

Fehérjedús étrendnél a javasolt arány:
100 ml főzelékhez 10-15 g hús

gabonafélékCereáliák (tejpépek, gabonapépek):

A cereáliákat a csecsemők tejpépek és gabonapépek formájában tudják fogyasztani. A tejpépek olyan élelmiszerek, melyek anyatej-kiegészítő tápszerport (vagy tejport), gabonapelyhet, növényi olajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat valamint gyümölcsöket vagy egyéb ízanyagokat (pl. vanília, csokoládé) tartalmaznak. Csak felforralt és lehűtött ivóvizet kell hozzáadni, és már kész is a finom pép.

A gabonapépek kizárólag gabonapelyhet, bizonyos vitaminokat (pl. B1-vitamint) és esetleg ízanyagokat tartalmaznak, de hozzáadott tápszerport vagy tejport nem. Felforralt és lehűtött ivóvíz, gyümölcslé vagy tápszer hozzáadásával készíthető el.

Normál étrend Behozó növekedéshez
A tejpépek és a gabonapépek íze még kellemesebbé tehető, ha gyümölcspépet vagy főtt és elturmixolt zöldséget (pl. sütőtököt, sárgarépát) is adunk hozzá.
A tejpépek energia- és tápanyagértékük, laktató hatásuk meghaladja a tápszerekét. Kínálhatjuk a baba étvágyától függően reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára.
A gabonapépek energia- és tápanyagértéke attól függ, hogy mivel keverjük össze a gabonapelyhet. Ha anyatejjel vagy tápszerrel készítjük el, akkor az energia- és a fehérjetartalma magasabb lesz, mint csak felforralt és lehűtött ivóvízzel.

Energia- és fehérjedús étrendnél:
nagyon ajánlott a tejpép fogyasztása (a magas energia- és fehérjetartalma miatt).
Ha gabonapépet adunk a babának, készítsük mindig anyatejjel, vagy anyatej hiányában speciális magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel. Ha csak gyümölcslevet vagy vizet adunk a péphez, nem lesz elegendően magas az energia- és fehérjetartalma.

 

Az alábbiakban a normál étrend, illetve a behozó táplálás különbségeiről olvashat a 9-12 hónapos csecsemők esetében.csecsemő táplálása

Tej-alapú táplálék

Tehéntejet önálló italként ne kapjon a csecsemő 1 éves koráig. Anyatej hiányában anyatej-kiegészítő tápszer adása javasolt [3,4,5]. Anyatejből vagy annak hiánya esetén tápszerből minimum 500 ml-t kapjon naponta a csecsemő [3].

Normál étrend Behozó növekedéshez
1. anyatej, kb. 500 ml (1/2 liter) naponta
2. anyatej hiányában: anyatej-kiegészítő tápszer: kb. 500 ml naponta [3],
3. Lassan (7-9 hónapos kortól) bevezethető a joghurt, tehéntúró és a sajt is az étrendbe [3]. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.
1. anyatej, minimum 500 ml naponta (ha van több, akkor kaphat többet is)
2. anyatej hiányában speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer: 200-400 ml naponta
3. A tejtermékekkel (joghurt, túró, sajt) naponta kínáljuk meg a csecsemőt. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.

gabonafélék

Cereáliák:

Továbbra se merüljenek feledésbe a tejpépek!

Normál étrend Behozó növekedéshez
Könnyen, gyorsan elkészíthetők és kiválóan alkalmasak reggelire, vacsorára, esetleg tízórai uzsonnára. Hosszantartó jóllakottság érzését biztosítja a babának. Továbbra is javasolt a tejpép fogyasztása (a magas energia és fehérje tartalma miatt). Praktikusak lehetnek a tejpépek utazások, nyaralások kapcsán, mivel könnyen elvihetőek, egyszerűen elkészíthetőek.

tojásTojás:

Normál étrend Behozó növekedéshez
Főtt tojássárgája már adható. De a főtt tojás fehérjét csak 12 hónapos kor után szabad az étrendbe bevezetni [3]. Tojássárgájával jól dúsíthatók az ételek. Hetente kapjon a csecsemő 1-2 főtt tojássárgáját.

gyümölcsökGyümölcsök:

Aprómagvas és nehezen tisztítható gyümölcsöket (pl. ribizli, eper, málna) 12 hónapos koráig ne kapjon a csecsemő.

Normál étrend Behozó növekedéshez
Gyümölcsök önállóan is adhatók, de italok és ételek készítésére is felhasználhatóak. Pl. finom turmixitalok készíthetőek gyümölcsök és anyatej vagy tápszer habosra turmixolásából. Az eddig elfogadott gyümölcsökből készített gyümölcspürékhez keverjünk joghurtot, túrót vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszert, így az elkészített étel energia- és tápanyagtartalmát megnövelhetjük.

zöldségekZöldségek:

A felhasználható zöldségek köre egyre bővebb, lassan bevezethetőek az illóolaj tartalmú főzelékek (pl. karfiol, karalábé, kelkáposzta) [3,4]. A főzelékek íze 9-10 hónapos kortól fűszerekkel változatosabbá tehető pl. petrezselyem zöldjével, kaporral, majoránnával, póréhagymával. A vöröshagyma és a fokhagyma lehetőség szerint csak 1 éves kor körül kerüljön az ételbe [4].

Normál étrend Behozó növekedéshez
Natúr (bolti) tejet nagyobb mennyiségben még ételkészítéshez se használjunk a kisgyermek 3 éves koráig. Ha a receptek natúr tejet igényelnének, helyettesítsük a tejet anyatejjel vagy anyatej-helyettesítő tápszerrel. Az anyatejet vagy a tápszert mindig utólag adagoljuk az ételhez, és a dúsított ételt már ne tegyük ki hőhatásnak a vitaminok megőrzése érdekében. A csecsemő 1 éves koráig azokat a főzelékeket, amelyek bolti tejet igényelnének, anyatejjel vagy speciális gyógyászati célra szánt, magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel készítsük el, ezeket mindig utólag adagoljuk az ételhez, a vitaminok épségének megőrzése érdekében.

húsokHúsok:

Hat hónapos kor után a főzelékekhez adjunk baromfihúst. Kezdetben a szárnyasok húsa javasolt (csirke, pulyka). A húst vízben puhára kell főzni majd ledarálni, mielőtt a főzelékhez adnánk.

Normál étrend Behozó növekedéshez
A javasolt arány: 100 ml főzelékhez 5-10 g hús. Fehérjedús étrendnél a javasolt arány:
100 ml főzelékhez 10-15 g hús.

Online Percentilis kalkulátor

Regisztráljon és kövesse gyermeke fejlődését online! 
A Nutricia Percentilis kalkulátor koraszülött babák esetében is használható.


Mintaétrend

Az összeállított étlapon bemutatjuk, hogy lelassult fejlődés esetén hogyan illeszthető be a speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer a baba napi étrendjébe.

Időpont 6-8 hónap 9-12 hónap
7 óra
reggeli
anyatej vagy speciális élelmiszer* anyatej vagy speciális élelmiszer*
10 óra
tízórai
gyümölcs
+ anyatej (vagy speciális élelmiszer,* vagy tejtermék)
tejpép
13 óra
ebéd
főzelék
+ hús (vagy hal, vagy anyatej, vagy tejtermék)
főzelék
+ hús (vagy hal, vagy anyatej, vagy tejtermék)
16 óra
uzsonna
gyümölcs
+ anyatej (vagy speciális élelmiszer*, vagy tejtermék)
gyümölcs
+ anyatej (vagy speciális élelmiszer*, vagy tejtermék)
19 óra
vacsora
tejpép vagy főzelék főzelék
+ hús (vagy hal, vagy anyatej, vagy tejtermék)
22 óra
utóvacsora
anyatej vagy speciális élelmiszer* anyatej vagy speciális élelmiszer*

* speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer

A nap folyamán még további folyadékpótlás válhat szükségesé pl. nyáron nagy melegben vagy télen az alacsony páratartalmú fűtött szobában. Folyadékpótlásra javasolható: forralt és lehűtött ivóvíz, babavíz, tea, rostoslé.

Hogyan érdemes dúsítani a csecsemő étrendjében a tej-alapú ételeket, a gyümölcsöket és a főzelékféléket a magasabb tápanyagérték elérése érdekében? Tervezzük meg a baba étrendjét!

“Tej-alapú” táplálék

6-8 hónap 9-12 hónap
Anyatej vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer
naponta 3-4 alkalommal étkezésenként:
180-200 ml anyatej
100-150 ml speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer
Anyatej vagy speciális gyógyászati célra szánt  élelmiszer naponta 2-3 alkalommal étkezésenként:
200-220 ml anyatej
150-175 ml speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer

Tejpép

6-8 hónap 9-12 hónap
naponta 1-2 alkalommal
étkezésenként: 80-100 g
naponta 1-2 alkalommal
étkezésenként: 100-150 g

Gyümölcs

(mindig legyen dúsítva anyatejjel vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel vagy tejtermékkel, pl. joghurttal, túróval)

6-8 hónap 9-12 hónap
naponta 1-2 alkalommal
étkezésenként: 80-100 g
naponta 1-2 alkalommal

Főzelék

(mindig legyen dúsítva anyatejjel vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel, vagy hússal, vagy tejtermékkel, pl. joghurttal, túróval, vagy 8 hónapos kortól tojássárgájával)

6-8 hónap 9-12 hónap
naponta 1-2 alkalommal
étkezésenként: 100-150 g
naponta 1-2 alkalommal
étkezésenként: 150-200 g

Bátran kérje a háziorvosa, védőnője segítségét, illetve írjon nekünk, dietetikus kollégánk segíteni fog a megfelelő étrend kialakításában.

A baba táplálás követéséhez a naponta elfogyasztott élelmiszerből kiszámoljuk, hogy mennyi energiához jut a csecsemő, és milyen mennyiségű tápanyagot fogyasztott el (fehérjéből, szénhidrátból, zsiradékból, vitaminokból, ásványi anyagokból és folyadékból).

Csak akkor tudjuk kiszámolni, hogy a csecsemő mennyi energiát és tápanyagot fogyaszt el naponta, ha táplálási naplót vezetünk 3, illetve 5 napig.

A táplálási napló vezetése során pontosan fel kell írni, hogy miből mennyit evett a csecsemő. Ha az anyuka otthon főz, akkor az étel elkészítéséhez felhasznált nyersanyagokat le kell pontosan mérni, pl. egy főzeléknél a zöldségeket, a hozzáadott olajat stb. Majd meg kell mérni, hogy a készételből mennyit fogyasztott el a kisbaba. Lehet, hogy ez megterhelőnek tűnik, de csak így lehet pontosan kiszámolni, hogy miből mennyit is evett meg a csecsemő. Mindig az elfogyasztott energiát és tápanyagokat vetjük össze a kisbaba szükségleteivel, és ebből határozzuk meg, hogy milyen módosítást kell javasolni az étrendben.

Ha kész bébiételt vagy egyéb, csecsemőknek készült kész élelmiszert adunk a babánknak, akkor célszerű a csomagoláson lévő címkét betenni a naplóba. A címke a csomagolásnak az a része, amelyik az étel energiáját és főbb tápanyagát tartalmazza 100 grammra vagy 1 adagra vonatkozóan. Ha betettük a címkét a naplóba, akkor elegendő csak azt feljegyeznünk, hogy mennyit evett meg csecsemő az adott ételből, és majd a védőnő vagy dietetikus ki fogja számolni, hogy az elfogyasztott táplálékkal mennyi energiához és tápanyaghoz jutott a kisbaba. Ha a szülő írja le a címkéről az energia és tápanyag tartalmakat, akkor az energiát, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot mindig írja le. Jó, ha a nátrium is leírásra kerül, mert a csecsemők táplálásánál az is meg van határozva, hogy nátriumból mennyit ehet.

PÉLDA:
Hogyan vezetheted egy 9 hónapos csecsemő 3 napos táplálkozását a babatáplási naplóban?

Étkezések Mit fogyasztott Mennyit Megjegyzés
7 óra
Reggeli
anyatej 150 ml
10 óra
Tízórai
tejpép 1 adag Az energiát és a tápanyagokat tartalmazó doboz mellékelve.
13 óra
Ebéd
Paradicsomos burgonya hallal (kész bébiétel) 150 g A címkéről a 100 g-ra vonatkozó energia és tápanyag értékeket leírtam, mert nem tudtam levenni az üvegről a címkét:
16:30
Uzsonna
Meggypüré tehéntúróval kb. 100 g Az elkészített étel összesen 120 g lett, és ehhez felhasználtam: 30 g tisztított meggyet, 70 g tehéntúrót, 20 g cukrot
19 óra
Vacsora
Brokkoli pulykahússal (kész bébiétel) 150 g Az energiát és a tápanyagokat tartalmazó címke csatolva a csomagolásról.
21 óra
Utóvacsora
speciális gyógyászati  célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer 150 ml

A fentieken kívül még megiszik 200 ml teát. A teát úgy készítem, hogy 100 ml vízhez adok késhegynyi teafüvet és 5 g cukrot (1 teáskanál).

A fenti minta táplálkozási naplóból már tudunk pontos értékeket számolni, csak elő kell vennünk egy tápanyag táblázatot, melyben benne vannak az élelmiszerek pontos energia és tápanyag értékei. Bátran kérjünk segítséget védőnőtől, dietetikustól az energia és a tápanyagok kiszámításánál!

Receptek – 5 hónapos kortól

Hozzávalók – 4 “katonához”

1 szelet kenyér, 4 hosszúkás katonára vágva
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

Öntsük a speciális élelmiszert egy alacsony falú tálba, és tegyük bele a kenyérkatonákat. Áztassuk a katonák mindkét felét a speciális élelmiszerben, míg az összes folyadék fel nem szívódik.

A beáztatott katonákat tegyük 75 percre a 140 fokra előmelegített sütőbe egy beolajozott tálcán.

20 perc sütés után óvatosan forgassuk meg a katonákat.

Hozzávalók – 1 kisadaghoz

3 evőkanál almás, banános müzli
50 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan keverjük el.
A lágyabb állagért adjunk hozzá még egy kanál speciális élelmiszert.

Hozzávalók – 1 adaghoz

2 db babakeksz
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmisze

Elkészítés:

Törje apró darabokra a 2 db babakekszet, majd keverje el 2 evőkanál speciális élelmiszerrel.
A lágyabb állagért adjon hozzá még egy kanál speciális élelmiszert.

Hozzávalók – 1 adaghoz

2 evőkanál banános gabona/finomra őrölt zabpehely
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

Keverjük el a hozzávalókat!

Hozzávalók – 1 kisadaghoz

5 evőkanál (kb. 50 g) csecsemőknek javasolt gabonapehely
100 ml víz
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, majd hűtsük le kb. 40 fokosra.
Adjuk a vízhez a gabonapépet és a speciális élelmiszert, majd alaposan keverjük el.
Hagyjuk állni néhány percig.

Javasolt állagok:

4 hónapos kortól: kezdetben hígabb állagú vagy krémszerű pürék adása javasolt
8 hónapos kortól: villával áttört, kissé darabosabb ételek; a rágásra szoktatást javasolt 8-10 hónapos kor között megkezdeni

10 hónapos kortól: darabosabb pürék, puha falatos ételek , párolt, főtt zöldség vagy gyümölcsdarabok, kaphat kanalat a gyermek a kezébe
1 éves kortól: önálló evés gyakorlása, falatos ételek, rakott ételek adása megengedett

Receptek – 8, 10 és 12 hónapos kor után

8 hónapos kortól

Hozzávalók – 1-2 adaghoz

90 g friss vagy fagyasztott fehér húsú hal
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
1 teáskanál kukoricaliszt
3 teáskanál reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

Helyezzük a (felengedett) halat 20 ml vízzel egy alacsony falú tálba, fedjük le, majd mikrózzuk kb. 2 percig a legmagasabb fokozaton! Tegyük félre!
Keverjük el a kukoricalisztet a 20 ml speciális élelmiszerrel, míg sima, homogén állagot nem kapunk, majd adjuk hozzá a maradék speciális élelmiszert is.
Az így kapott keveréket mikrózzuk a legmagasabb fokozaton 1 percig, majd keverjük meg. Folytassuk a melegítést alacsonyabb fokozaton egy újabb percen át.
Forgassuk bele a reszelt cheddar sajtot, és amennyiben hígabb állagot szeretnénk, adjunk hozzá egy keveset a hal levéből.
Öntsük a szószt a halra, és melegítsük át az egészet mikróban közepes/alacsony fokozaton 30 másodpercig.
Tálaljuk krumplipürével, főtt rizzsel vagy zöldségekkel.

8 hónapos kortól

Hozzávalók – 3 kisadaghoz

60 g apróra vágott nyers marhahús
30 g (3 db virág) apróra vágott karfiolvirág szár nélkül
15 g hosszú szemű rizs
2 evőkanál olaj
100 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
víz

Elkészítés:

A marhahúst főzzük meg lassú tűzön 60 ml vízben, 10 percig.
150 ml forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a rizst, majd 5 perc elteltével a karfiolt, és főzzük együtt a rizzsel kb. 10 percig. Adjuk a karfiolos rizshez a főtt marhahúst 3-4 percel azelőtt, hogy a rizs teljesen meg nem fő.
Végül adjuk a marhahúsos keverékhez az olajat, a speciális élelmiszert, valamint egy kis vizet.
A lágyabb állagért adjunk hozzá még egy kanál speciális élelmiszert!

10 hónapos kortól

Hozzávalók – 2 adaghoz

90 g darált csirkehús
120 g hámozott burgonya, 2 cm-es kockákra vágva
egy kis méretű vöröshagyma fele, aprítva
fél répa, lereszelve
1 teáskanál paradicsompüré
egy csipet fűszerkeverék
1 teáskanál vaj
2 teáskanál olaj
50 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát (kb. 10 percig). Adjuk hozzá a vajat és a speciális élelmiszert, majd krumplinyomóval pépesítsük, míg krémes állagot nem kapunk.
Ezalatt főzzük meg meg a darált csirkét, a vöröshagymát és a répát 60 ml vízben 10 percig.
A csirkéhez adjuk hozzá a paradicsompürét, az olajat, valamint fűszerezzük.
Az így kapott keveréket tegyük 2 sütésálló edénykébe, és fedjük be a krumplipürével.
Süssük 180 fokon 20 percig.

1 éves kor felett

Hozzávalók – 1-2 adaghoz

1 db közepes/nagy tojás
10 g kis darabokra vágott vaj
50 ml speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Elkészítés:

Verjük fel a speciális élelmiszerrel elkevert tojást egy tálban, majd adjuk hozzá a vajat.
Fedjük le, majd magas fokozaton mikrózzuk 1 percig.
Az egyenletesebb állag érdekében törjük/nyomkodjuk össze a tojást.
További 20 másodpercig mikrózzuk, majd újra törjük/nyomkodjuk össze a rántottát.

Hozzátáplálási tanácsok az Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásának legfrissebb ajánlása alapján készült.

Egészségügyi Közlöny LXIX. Évfolyam 18.szám.

 • A hozzátáplálást legkorábban a betöltött 4. hónaptól (5. hónap kezdetétől) javasolt elkezdeni.
 • A hozzátáplálás megkezdésének valós idejét és az előrehaladást az ételek, állagok, ízek változatosságában, mennyiségben a csecsemő fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg.
 • A hozzátáplálás időszakában fokozatosan váltódnak ki az étkezések, valamint két új íz bevezetése között teljen el legalább 3 nap.
 • Az allergén ételek, apró magvas gyümölcsök bevezetésének idejét, sorrendjét gyermekorvos határozza meg!

Online Percentilis kalkulátor

Regisztráljon és kövesse gyermeke fejlődését online! 
A Nutricia Percentilis kalkulátor koraszülött babák esetében is használható.

Promóciós kód: PAED20PHAPAT01HU      Lezárás dátuma: 2021.03.16.