A laktózintolerancia étrendi kezelése

A laktózintolerancia (más néven tejcukor-érzékenység) egy specifikus, laktóztartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiával ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető).

A laktózintolerancia gyakorisága

A tejcukor-érzékenység előfordulása a világ felnőtt lakosainál kb. 75%. Az arányokban országonként, földrészenként nagy eltérés figyelhető meg. Az afrikai, ázsiai régióban az előfordulási arány akár a 90%-ot is elérheti, míg az északi, skandináv országok lakosainak csupán 1-5%-a laktózintoleráns. Ennek hátterében az étkezési szokások állnak. A magyar lakosság 20-30% érzékeny a tejcukorra.

Leggyakoribb kérdések a laktózérzékenyek étrendjéről

Mik a laktózintolerancia tünetei?
  • köldök körüli görcsös fájdalom
  • puffadás, fokozott gázképződés
  • hasmenés
  • hányinger, hányás

Laktózérzékenységben a panaszok laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után már 30 perccel, de legkésőbb 3 órán belül jelentkeznek. Az este elfogyasztott tejcukor másnap reggel még okozhat panaszokat.

A tünetek súlyosságát befolyásolja az egyéni tolerancia. Veleszületett laktáz enzimhiány esetén már kis mennyiségű laktóz fogyasztása is súlyos tüneteket produkálhat, de a legtöbb tejcukorérzékeny bizonyos mennyiségű tejet, tejterméket probléma nélkül is el tud fogyasztani.

Milyen étrendet kell folytatni?

Orvos által igazolt laktózintolerancia esetén fontos megállapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis mennyi tej, tejtermék fogyasztható el probléma nélkül. Dietetikus segítségével összeállított egyéni étrend követése szükséges a tünetek minimalizálása céljából. Mindezen túl – a mindennapok megkönnyítése érdekében – fontos a laktózmentes termékek megismerése, beszerzési helyük felderítése.

A laktózmentes étrend mellett lehetőség van a laktáz enzim szájon át történő pótlására is. Legismertebb formája a laktáz tabletta, de kapszula, cseppek és por formájában is elérhető a készítmény.

A gyakori hasmenés miatt javasolt a bélflórát helyreállítani, illetve az esetlegesen átmenetileg kialakult vitamin-, ásványianyag-hiányt megszüntetni.

Laktózintolerancia csecsemőkorban

A tejcukor lebontása veleszületett képességünk, azonban bizonyos körülmények között anyatejes táplálás során is előfordulhat átmeneti laktózfelszívódási zavar. (Az anyatej tejcukortartalma igen magas.)

Ilyen kiváltó, hajlamosító tényezők lehetnek:

  • császármetszés,
  • nem megfelelő bélflóra kialakulása,
  • hasmenéses megbetegedés.

Segíthet a panaszok enyhítésében, ha az anyatejhez laktáz cseppet adagol a kismama.

A nem anyatejjel táplált gyermekek esetében, akiknél laktózfelszívódási zavar alakul ki, átmenetileg laktózmentes tápszer adására van szükség. (Figyelem! A laktózérzékenység nem keverendő össze a tejfehérjeallergiával!)
Nagyobb gyermekeknél pedig – hasonlóan a felnőtt tejcukorérzékenyek étrendjéhez – laktózmentes termékek és laktáz tabletta beszerzése jöhet szóba.

Speciális élelmiszerek szerepe a tejcukorérzékenyek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu


Táplálásterápia

Nem allergiás reakciót okoz, de a tejcukor is a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken, és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni.

Az allergiát, intoleranciát okozó anyagot más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Fontos kiemelni, hogy nem a tej, tejtermékek étrendbeli kiszorításáról van szó, csupán a laktózt (tejcukrot) tartalmazó készítményeket kell kerülni, egyéni toleranciától függően csökkenteni.

Az étrendbe beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, melyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt. Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukortartalma nem haladja meg a 0,1 grammot 100 grammonként. Csökkent laktóztartalmú egy termék, ha a tejcukortartalma 0,2 g / 100g (MSZ 1382/1-87 számú szabvány).

 

A tanúsított laktózmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel:

  • tejcukor (laktóz)
  • kefir
  • tejsavófehérje
  • tej
  • túró
  • citopánpor
  • tejpor
  • sajt
  • tejes margarin
  • tejszín
  • túró
  • tejsavó alapú édesítőszer
  • tejföl
  • író
  • (laktit – E966)
  • vaj
  • tejsavó
  • kazein
  • joghurt
  • tejsavópor
  • kazeinát

 

Az érintetteknél nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske- és bivalytej is kerülendő!

termék laktóztartalom fogyaszthatóság
tehéntej magas nem
juhtej magas nem
kecsketej magas nem
bivalytej magas nem
vaj magas nem
író magas nem
túró alacsony egyéni tűrőképesség szerint
élőflórás joghurt alacsony egyéni tűrőképesség szerint
élőflórás kefir közepes egyéni tűrőképesség szerint
tejföl magas nem
főző-, hab-, kávétejszín, tejszínhab magas nem
parmezán, brie, camambert, gouda,
gorgonzola, ementáli, eidami,
mozzarella, roquefort
gyakorlatilag laktózmentes* fogyasztható
cheddar alacsony egyéni tűrőképesség szerint

*Sajtok esetében meg kell említeni, hogy már a sajtkészítés során megindul a tejcukor lebontása. Kemény sajtokban (pl. ementáli, parmezán, cheddar) a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik. Félkemény sajtokban (pl. trappista, eidami, gouda) pár napig, lágy sajtokban (brie, camambert) pár hét után ér véget a tejcukor-bontás.

 

Natúr (azaz nem ízesített, nem cukrozott) tejtermékek esetén a címkén található tápértéktáblázatban feltüntetett szénhidrát a készítmény laktóztartalmával egyenlő. Tehát ha egy tejtermék csomagolásán nem található „laktózmentes” feliratot, de a szénhidrát-tartalma 0,1 gramm vagy kevesebb 100 grammban, akkor az természetes módon laktózmentes.

Körültekintően kell eljárni félkész, készételek, felvágottak, húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként sok esetben beleteszik a késztermékekbe. A laktózmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és egyéni céloknak felel meg.

  • Érdemes odafigyelni, milyen fogkrémet választ a laktózérzékeny, mert a többség tartalmaz tejcukrot. Körültekintően kell eljárni gyógyszer-, étrend-kiegészítő vásárlás során is; feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót, konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen készítmény alkalmaz!
  • Az OGYÉI oldaláról ingyenesen letölthető gyógyszerlista tájékoztatást nyújt a forgalomba hozott gyógyszerek tejcukor-tartalmáról.
  • Tej-, tejtermékszegény diéta mellett kiemelkedően fontos a megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitel, hiszen a tej, tejtermékek bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban, viszont ha csökkentjük őket az étrendben, bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról gondoskodni kell.
  • Magas kalciumtartalmú élelmiszerek az olajos magvak (mák, mogyorófélék, dió, mandula); a tengeri halak; a szója (és egyéb hüvelyesek); a brokkoli (és egyéb káposztafélék); a petrezselyemzöld; az amaránt és gyümölcsök közül az aszalványok, a ribizli, illetve a narancslé.
  • Növényi tejek közül mindig az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított verziót válassza! Nagyon alacsony azonban a fehérjetartalmuk, valamint az 1 év alatti csecsemők által fogyasztott élelmiszerekre más mikrobiológiai és toxikológiai elvárások vonatkoznak. Ezért sem biztonságosak a növényi tejek, mivel nem lehet tudni, hogy, milyen mikrobiológiai és toxikológiai tisztasággal rendelkeznek.
  • Ásványvizek körül a 150 mg/liternél magasabb kalcium-tartalmú, szénsavmentes változatok javasoltak.
  • A kalcium megfelelő hasznosulásához, illetve többek között az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontrendszer egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-ellátottság. Kiváló D-vitamin-források a tojás, a máj vagy a halak. Mivel D-vitamin a bőrben is termelődik, kora tavasztól érdemes napi minimum 20 percet tartózkodni a szabad levegőn. Késő ősztől a kora tavaszi időszakban azonban étrend-kiegészítő használata javasolt!

A laktázt tartalmazó készítmények forgalomba kerülése jelentősen megkönnyítette a tejcukorérzékenyek életét. Alkalmazása mellett (az egyéni tolerancia függvényében) laktózt tartalmazó étel is fogyasztható, hiszen hatóanyaga maga a laktáz enzim, mely segít lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot.

A szájon át alkalmazott készítményeket étkezés előtt kell alkalmazni. Feltétlenül el kell olvasni a betegtájékoztatót, de általánosságban elmondható, hogy a tablettákban/kapszulákban lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (200 ml tej elfogyasztása) feldolgozásához elegendő. Az adagolást mindig a tervezett étkezéshez kell igazítani.

Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó tea
  • gluténmentes kenyér
  • Pick párizsi
  • Delma margarin
  • paprika

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zellerkrém leves
  • párolt natúr sertésszelet
  • paradicsomos kelbimbó (1)
  • limonádé

Uzsonna:

  • barackos túróturmix

Vacsora:

  • töltött karalábé
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
  • gluténmentes kenyér
  • margarin
  • Eidami sajt
  • jégsaláta

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • karfiolleves
  • pulykaragu
  • puliszka (2)
  • uborkasaláta

Uzsonna:

  • almakompót

Vacsora:

  • tej
  • rántotta
  • gluténmentes kenyér
  • póréhagyma

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • gluténmentes kenyér
  • sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
  • paradicsom

Tízórai:

  • Danone joghurt

Ebéd:

  • paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
  • roston sült hal
  • párolt rizs
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • zöldborsófőzelék
  • virsli
  • narancslé


Receptek

Paradicsomos kelbimbó


Hozzávalók

  • 100 g kelbimbó
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 2 g paprikakrém
  • citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
 

Puliszka


Hozzávalók

  • 60 g kukoricaliszt
  • 10 g margarin
  • (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)

Elkészítés módja

A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.

Promóciós kód: ALL19PHAPAT27HU  Lezárás dátuma: 2019.05.29.