Köszvényes betegek étrendje

A köszvény a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben (értéke a vérben 417 mmol/l feletti lesz). Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következménye, hogy a húgyutakban kicsapódik és vesekő képződik.
A húgysav a szervezetben lévő és a kívülről bekerült sejtmagokban lévő purinbázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül ki. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purintartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni.

Leggyakoribb kérdések a köszvényes betegek étrendjéről

Mik a kiváltó tényezők és mi az étrend célja?
Kiváltó tényezők

  • elhízás
  • bő táplálkozás
  • nagy mennyiségű hús fogyasztása
  • szeszes ital
  • erős fizikai, pszichés megterhelés

Az étrend célja

  • a purin anyagcserezavar befolyásolása
  • a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben
  • a rohamok kialakulásának megelőzése, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható
Mi az ajánlott étrend lényege?
  • Purinszegény: az alacsony purin tartalmú étrend betartása
    napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)
  • Só és fűszerszegény:
    az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen.
  • Energia-, és zsírszegény:
    az éhezés viszont tilos! Túlsúlyos betegnél nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételek energiatartalma megfelelő legyen, a gyors fogyókúra azonban ellenjavallt, mert a koplalás gátolja a húgysav kiválasztódást. Célszerű a napi 5-6 kis étkezés beiktatása, egyszerre kis mennyiségű étel elfogyasztása.
  • Megfelelő mennyiségű folyadék:
    minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra.
  • Gyümölcs- zöldség nap beiktatása:
    a szervezet tehermentesítése céljából beiktatható az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnap
  • Heti rendszeres sport, ha lehet, akkor ez az úszás legyen

Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérje-gazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol, illetve ezek egyidejű fogyasztása.

Mellőzni kell az:

  • egyszeri nagy mennyiségű alkohol
  • zsíros ételek
  • erős fűszerek

fogyasztását.

Mik a diéta alapját képező élelmiszerek, konyhatechnológiai eljárások?
A diéta alapját képező élelmiszerek

  • a sovány tej-, és tejtermékek – kefir, joghurt, túró, sovány sajt
  • tojás
  • burgonya, rizs és a gabonafélék
  • zöldségek és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó)
  • gyümölcsök

Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások
A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalmát csökkentheti előfőzéssel. Az első főzőlevet le kell önteni, az nem használható fel az ételkészítéshez. Jól beiktathatók az ételsorba a rakott ételek, a húspástétomok, a húspudingok, ezeknek viszonylag alacsony a hústartalma.
Figyeljünk arra, hogy az ételekhez minél kevesebb zsiradékot használjunk. Már a nyersanyag-válogatásnál is az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket válasszuk (pl: félzsíros illetve zsírszegény sajtok: köményes sajt, félzsíros Óvári, 1,4 %-os tej a 2,8 %-os helyett, kapható már zsírszegény túró és sajt is). A húsokból a zsírszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Kerülni kell a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.
Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.

Mennyi a különböző élelmiszerek purintartalma?
Élelmiszercsoportok purintartalma
élesztő sertés-, marhahús sonka tej
húskivonatok borjú-, birkahús angolna kefir, joghurt
csirkemell pulyka lepényhal sajt, tejföl, túró, vaj
liba csirkecomb kakaópor olaj, margarin
szardínia kacsa zöldborsó méz, cukor
kagyló nyúl karfiol rizs
pisztráng őz brokkoli liszt
hering szarvas zöldbab búzadara
halikra szalonna paraj gabonapehely
lazac virsli tofu tészta
tonhal kolbászféle   kenyér
makréla szalámi   burgonya
garnéla füstölt sonka   a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül
belsőségek, máj tőkehal   a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül
füstölt húsok, halak fogas   minden gyümölcs
  ponty   tojás
  szárazbab   üdítő
  szárazborsó   gyümölcslé
  lencse   lekvár
  szója (pl. kocka)   sör
  mák   bor
  napraforgómag   dió
  földimogyoró   kókusz
  mazsola   pisztácia
      mandula
      gomba
Speciális élelmiszerek szerepe a köszvényes betegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • kifli
  • margarin
  • kígyóuborka

Tízórai:

  • gyümölcsjoghurt

Ebéd:

  • gombaleves
  • diós metélt
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • padlizsánkrém
  • pirítós
  • zöldpaprika

Reggeli:

  • kukoricapehely 1,5 %-os tejjel

Tízórai:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • grízgaluska leves
  • rakott patisszon
  • gyümölcslé

Uzsonna:

  • körte

Vacsora:

  • burgonyafőzelék virslivel
  • szénsavmentes ásványvíz

Reggeli:

  • 1,5 %-os tej
  • zsemle
  • margarin
  • köményes sajt
  • jégsaláta

Tízórai:

  • alma

Ebéd:

  • gyümölcsleves
  • karfiolpörkölt (1)
  • párolt rizs
  • csemege uborka

Uzsonna:

  • meggyturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (2)

Vacsora:

  • zöldséges omlett
  • barna kenyér
  • paradicsom


Receptek

Karfiolpörkölt


Hozzávalók

  • 250 g karfiol
  • 3 g étolaj
  • 20 g vöröshagyma
  • 30 g kefir
  • só, pirosparika

 
Elkészítés módja

A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy teflonedényben felmelegítjük az olajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk. Pirospaprikát szórunk rá, majd a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk benne. Kefirrel leöntve tálaljuk.

 

Meggyturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel


Hozzávalók

  • 100 g meggy
  • ½ doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1 dl tej
  • mesterséges édesítő

 
Elkészítés módja

A meggyet kimagozzuk, majd jól megmossuk. A tejjel és a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel jól összeturmixoljuk, ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.