Köszvényes betegek étrendje
A köszvény a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben (értéke a vérben 417 mmol/l feletti lesz). Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következménye, hogy a húgyutakban kicsapódik és vesekő képződik.
A húgysav a szervezetben lévő és a kívülről bekerült sejtmagokban lévő purinbázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül ki. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purintartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni.
Leggyakoribb kérdések a köszvényes betegek étrendjéről
Mik a kiváltó tényezők és mi az étrend célja?
- elhízás
- bő táplálkozás
- nagy mennyiségű hús fogyasztása
- szeszes ital
- erős fizikai, pszichés megterhelés
Az étrend célja
- a purin anyagcserezavar befolyásolása
- a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben
- a rohamok kialakulásának megelőzése, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható
Mi az ajánlott étrend lényege?
- Purinszegény: az alacsony purin tartalmú étrend betartása
napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg) - Só és fűszerszegény:
az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen. - Energia-, és zsírszegény:
az éhezés viszont tilos! Túlsúlyos betegnél nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételek energiatartalma megfelelő legyen, a gyors fogyókúra azonban ellenjavallt, mert a koplalás gátolja a húgysav kiválasztódást. Célszerű a napi 5-6 kis étkezés beiktatása, egyszerre kis mennyiségű étel elfogyasztása. - Megfelelő mennyiségű folyadék:
minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra. - Gyümölcs- zöldség nap beiktatása:
a szervezet tehermentesítése céljából beiktatható az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnap - Heti rendszeres sport, ha lehet, akkor ez az úszás legyen
Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérje-gazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol, illetve ezek egyidejű fogyasztása.
Mellőzni kell az:
- egyszeri nagy mennyiségű alkohol
- zsíros ételek
- erős fűszerek
fogyasztását.
Mik a diéta alapját képező élelmiszerek, konyhatechnológiai eljárások?
- a sovány tej-, és tejtermékek – kefir, joghurt, túró, sovány sajt
- tojás
- burgonya, rizs és a gabonafélék
- zöldségek és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó)
- gyümölcsök
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások
A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalmát csökkentheti előfőzéssel. Az első főzőlevet le kell önteni, az nem használható fel az ételkészítéshez. Jól beiktathatók az ételsorba a rakott ételek, a húspástétomok, a húspudingok, ezeknek viszonylag alacsony a hústartalma.
Figyeljünk arra, hogy az ételekhez minél kevesebb zsiradékot használjunk. Már a nyersanyag-válogatásnál is az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket válasszuk (pl: félzsíros illetve zsírszegény sajtok: köményes sajt, félzsíros Óvári, 1,4 %-os tej a 2,8 %-os helyett, kapható már zsírszegény túró és sajt is). A húsokból a zsírszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Kerülni kell a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.
Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.
Mennyi a különböző élelmiszerek purintartalma?
Élelmiszercsoportok purintartalma | |||
---|---|---|---|
Igen magas 150-1000 mg /100g |
Magas 75-150 mg /100g |
Közepes 75 mg /100g alatt |
Alacsony 0-10 mg /100g |
élesztő | sertés-, marhahús | sonka | tej |
húskivonatok | borjú-, birkahús | angolna | kefir, joghurt |
csirkemell | pulyka | lepényhal | sajt, tejföl, túró, vaj |
liba | csirkecomb | kakaópor | olaj, margarin |
szardínia | kacsa | zöldborsó | méz, cukor |
kagyló | nyúl | karfiol | rizs |
pisztráng | őz | brokkoli | liszt |
hering | szarvas | zöldbab | búzadara |
halikra | szalonna | paraj | gabonapehely |
lazac | virsli | tofu | tészta |
tonhal | kolbászféle | kenyér | |
makréla | szalámi | burgonya | |
garnéla | füstölt sonka | a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül | |
belsőségek, máj | tőkehal | a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül | |
füstölt húsok, halak | fogas | minden gyümölcs | |
ponty | tojás | ||
szárazbab | üdítő | ||
szárazborsó | gyümölcslé | ||
lencse | lekvár | ||
szója (pl. kocka) | sör | ||
mák | bor | ||
napraforgómag | dió | ||
földimogyoró | kókusz | ||
mazsola | pisztácia | ||
mandula | |||
gomba |
Speciális élelmiszerek szerepe a köszvényes betegek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- 2 dl 1,5 %-os tej
- kifli
- margarin
- kígyóuborka
Tízórai:
- gyümölcsjoghurt
Ebéd:
- gombaleves
- diós metélt
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- padlizsánkrém
- pirítós
- zöldpaprika
Reggeli:
- kukoricapehely 1,5 %-os tejjel
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- grízgaluska leves
- rakott patisszon
- gyümölcslé
Uzsonna:
- körte
Vacsora:
- burgonyafőzelék virslivel
- szénsavmentes ásványvíz
Reggeli:
- 1,5 %-os tej
- zsemle
- margarin
- köményes sajt
- jégsaláta
Tízórai:
- alma
Ebéd:
- gyümölcsleves
- karfiolpörkölt (1)
- párolt rizs
- csemege uborka
Uzsonna:
- meggyturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (2)
Vacsora:
- zöldséges omlett
- barna kenyér
- paradicsom
Receptek
Karfiolpörkölt
Hozzávalók
- 250 g karfiol
- 3 g étolaj
- 20 g vöröshagyma
- 30 g kefir
- só, pirosparika
Elkészítés módja
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy teflonedényben felmelegítjük az olajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk. Pirospaprikát szórunk rá, majd a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk benne. Kefirrel leöntve tálaljuk.
Meggyturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel
Hozzávalók
- 100 g meggy
- ½ doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 dl tej
- mesterséges édesítő
Elkészítés módja
A meggyet kimagozzuk, majd jól megmossuk. A tejjel és a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel jól összeturmixoljuk, ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.