Koleszterinszegény étrend
A vérben az egyik legfontosabb zsírnemű vegyület a koleszterin, amit a szervezet saját maga is elő tud állítani. A vérben lévő mennyiség függ attól, hogy mennyi termelődik a szervezetben, és mennyit viszünk még be a táplálkozással. A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezője, amelyet saját magunk is befolyásolhatunk. A koleszterin szervezetünk számára szükséges vegyület, túlzott mennyiségben azonban káros élettani hatású. A koleszterin a sejtek építőköve, valamint az epesavak, hormonok és D-vitamin képzésében is részt vesz. Túlzott mennyiségben azonban lerakódhat az erek falára, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. A zsírok bizonyos fehérjékhez hozzákapcsolódva képesek haladni a véráramban. Ezeket az összekapcsolódott zsírokat és fehérjéket lipoproteinnek nevezzük.
Leggyakoribb kérdések a koleszterinszegény étrendről
Mik a lipoproteinek?
- LDL (low density lipoprotein), alacsony sűrűségű lipoprotein, amit ártó lipoproteinnek is neveznek. Ezeknél túlnyomórészt koleszterin kapcsolódik a fehérjékhez.
- HDL (high density lipoprotein), nagy sűrűségű lipoprotein, ún. védő lipoprotein, mely megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfal belső felületén, valamint képes a már lerakodott koleszterint felvenni és kiüríteni a szervezetből. Ezt a védőhatást csökkenti a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód.
- VLDL (very low density lipoprotein), nagyon kis sűrűségű lipoprotein, ami nagy mennyiségben tartalmaz trigliceridet. A trigliceridek, „klasszikus” zsírok, melyek mennyisége megemelkedik, ha túl sok szénhidrátot vagy alkoholt fogyasztunk.
A szervezet szabályozza a lipoproteinek mennyiségét. Gond akkor van, ha túlzott mennyiségben fogyasztunk zsiradékot vagy a szabályozó mechanizmus valamilyen okból kifolyólag sérül.
Mikor van szükség koleszterinszegény diétára?
A helyes táplálkozással nagymértékben csökkenhet az erekben a lerakódás, illetve lassítható az érelmeszesedés folyamata. Életmódváltással sokat tehetünk a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Mik a vér koleszterin szintjét meghatározó tényezők?
- örökletes tulajdonságok
- kor (idő előrehaladtával magasabb)
- nem (férfiaknál magasabb)
- egészségi állapot (máj-, pajzsmirigy- vese vagy cukorbetegség növeli a vérben a koleszterintartalmat)
- táplálkozás (sok állati zsiradék bevitele növeli a koleszterin tartalmat)
- mozgásszegény életmód
Normál értékek
Koleszterin
- 29 év alatt 5,2 mmol / l alatt
- 30-39 év 5,7 mmol / l alatt
- 40 év felett 6,2 mmol / l alatt
- LDL: 4 mmol / l alatt
- HDL: 1 mmol / l felett
- Trigliceridek: 2 mmol / l alatt
Mi az étrend lényege?
- koleszterinszegény (napi max. 300 mg koleszterin fogyasztható)
- zsírszegénység (0,5 g / testsúly kg), ezen belül a telítetlen zsírsavak aránya legyen a nagyobb
- szénhidrátszegény (trigliceridszint emelkedettségnél)
- diétás rostokban gazdag
- alkoholfogyasztás csökkentése
Mik a nyersanyag válogatás szempontjai?
- A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. Telített zsírsavak elsősorban az állati eredetű zsiradékokban, élelmiszerekben fordulnak elő látható és ún. rejtett zsírok formájában – húsokban (elsősorban sertés), húskészítményekben, tejben, tejtermékekben. Az állati eredetű zsiradékok hátránya a növényi eredetűekkel szemben, hogy összmennyiségben sok zsírt és koleszterint tartalmaznak, melyek nagy része telített zsírsav, s ezek emelik az LDL koleszterinszintet.
- A telítetlen (egyszeres és többszörösen telítetlen) zsírsavak fogyasztásának növelése. Általában növényi eredetű zsiradékokban fordulnak elő, melyek koleszterint nem tartalmaznak, és ezáltal csökkentik az LDL koleszterin értékeket. A tengeri halakban – makréla, lazac – és a busában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak nemcsak a koleszterin anyagcserére, hanem a véralvadásra is kedvezően hatnak.
- A koleszterin bevitel csökkentése. Jelentős koleszterinforrás a szalonna, tepertő, disznósajt, szív, nyelv, vese, velő, szalámi-és kolbászfélék, kaviár, pacal.
- Az élelmi rostok fogyasztásának növelése.
Az élelmi rostoknak számos kedvező élettani hatást tulajdonítunk
- étvágycsökkentő hatásúak a teltségérzés kiváltása révén
- a bélben megköti az epesavakat, megakadályozza felszívódásukat és ezzel csökkentik a májban a koleszterin szintézist
- székletrendező hatásúak
- csökkentik a velük egyidejűleg fogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását, illetve azt egyenletesebbé teszik
- tisztítja a bélbolyhokat
Az ajánlott napi rostbevitel naponta 30-40g.
A vízoldékony rostok – kifejezetten csökkentik a szérum- és LDL koleszterinszintet, a HDL-szintet nem befolyásolják.
Pektin: zöldség-, főzelékfélékben, gyümölcsökben találhatók (sárgarépa, zeller, káposztafélék, alma, banán, citrusfélék, bogyók, stb.).
Béta-glükán: zabkorpában.
Guár gumi: indiai zabfélében található.
A magas koleszterinszint kialakulásának befolyásolható kockázati tényezői
- dohányzás
- mozgáshiány
- állandó stressz
- túlsúly
- jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása
- sok só fogyasztása (ajánlott napi 5 g alá leszorítani)
Ezeken a tényezőkön mi magunk is tudunk változtatni. A magas koleszterinszint hatékonyan csökkenthető az életmód átalakításával, a bevitt koleszterin csökkentésével, gyógyszerrel, esetleg ezek kombinációjával.
Magas vérzsírszint esetén kerüljük el a hizlalt libát, kacsát, szárnyasbőrt, zsíros sertés-marha- birkahúsokat, a kolbászt, hurkát, szalámit, felvágottakat, belsőségeket (szív, vese, máj, velő), valamint a húskenyeret, kenőmájast. Helyette sovány vörös húsok, szárnyasok bőre nélkül, halak szerepeljenek étrendünkben.
Tej-tejtermékek közül a soványakat – 1,5%-os tej, aludttej fölözve, joghurt, kefir, sovány túró, sovány sajtok (Túra, Köményes, Tenkes, Óvári). A tejföl helyettesíthető kefirrel vagy joghurttal.
Zöldségfélék, gyümölcsök bátran fogyaszthatóak.
A sütéshez, főzéshez olajat vagy margarint válasszunk a zsír helyett.
A kenyerek, pékáruk, lisztek közül a rostdús, teljes kiőrlésűt keressük!
Koleszterintáblázat 100 g tisztított élelmiszerre vonatkoztatva, mg-ban kifejezve
Élelmiszer | Koleszterin szint |
---|---|
Húsok, belsőségek, húskészítmények | |
agyvelő | 3000 mg |
bacon | 70 mg |
borjúmirigy | 200 mg |
borjúnyelv | 72 mg |
borjúvese | 380 mg |
császárhús | 140 mg |
csontvelő | 240 mg |
disznósajt | 110 mg |
fogas, hekk | 30 mg |
főzőkolbász | 100 mg |
Gyulai kolbász | 171 mg |
hering | 64 mg |
húskonzerv | 100 mg |
húskrém | 83 mg |
kenőmájas | 224 mg |
lép | 500 mg |
libamáj krém | 290 mg |
marhamáj | 305 mg |
nyári szalámi | 114 mg |
párizsi, krinolin, szafaládé | 75 mg |
ponty, angolna | 70 mg |
rákhús | 120 mg |
sertésmáj | 430 mg |
szardínia | 70 mg |
téliszalámi | 150 mg |
tőkehal | 50 mg |
tonhal | 70 mg |
tüdő | 350 mg |
vagdalthús-konzerv | 105 mg |
vér | 190 mg |
vitál sonka | 60 mg |
Zsiradékfélék | |
csirkezsír | 85 mg |
füstölt szalonna | 105 mg |
kacsazsír | 100 mg |
libazsír | 100 mg |
majonéz | 110 mg |
marhafaggyú | 100 mg |
sertészsír | 95 mg |
tepertő | 155 mg |
Tej és tejtermékek | |
Brie, Camambert sajt, 50% zsírtartalmú | 92 mg |
Brie, Camambert sajt, 60% zsírtartalmú | 120 mg |
Edami sajt 30% zst | 55 mg |
Edami sajt 40% zst | 80 mg |
Edami sajt 45% zst | 90 mg |
Edami sajt 50% zst | 110 mg |
Ementáli sajt 45% zst | 135 mg |
Étkezési túró 20% zst | 25 mg |
Étkezési túró, félzsíros | 9 mg |
habtejszín | 75 mg |
Hóvirág sajt | 99 mg |
író | 4 mg |
kávétejszín | 37 mg |
krémsajt | 85 mg |
krémtúró 30% zst | 39 mg |
krémtúró 50% zst | 77 mg |
Limburgi, Romadur sajt 40% zst | 69 mg |
Limburgi, Romadur sajt 50% zst | 95 mg |
Mackó sajt | 100 mg |
sűrített tej 7,5 % zst | 28 mg |
tehéntej 2,8% zst | 10 mg |
Tehéntej, kefir, joghurt 3,6 % zst | 13 mg |
tej (sovány) | 2 mg |
tejföl | 40 mg |
tejpor (sovány) | 31 mg |
tejpor (teljes) | 99 mg |
trappista sajt | 107 mg |
vaj | 230 mg |
Tojás | |
tojássárgája | 1190 mg |
tojássárgája (1db) | 190 mg |
Édesipari és egyéb termékek | |
keksz | 37 mg |
tejcsokoládé | 74 mg |
töltött ostya | 30 mg |
Speciális élelmiszerek szerepe a koleszterinszegény étrendben
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- 3 dkg gépsonka
- barna kenyér
- zöldpaprika
- tea
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zöldségleves
- citromos főtt hal
- párolt vegyes zöldség
Uzsonna:
- alma
Vacsora:
- zöldborsófőzelék
- párolt csirkemell (bőre nélkül)
- ásványvíz
Reggeli:
- köményes sajt
- pirított kenyér
- margarin
- narancslé
Tízórai:
- 2 db gesztenyegolyó (1)
Ebéd:
- rakott zöldbab (barna rizzsel, darált pulykahússal)
- paradicsom ivólé
Uzsonna:
- erdei gyümölcsös speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- lazac sonka
- 1 korpás zsemle
- margarin
- limonádé
Reggeli:
- joghurt
- kifli
- tea
Tízórai:
- vegyes gyümölcssaláta
Ebéd:
- erőleves
- sült pulykamell
- ½ adag párolt sárgarépa
- burgonyapüré
Uzsonna:
- eper
Vacsora:
- párolt spárga
- grillezett csirkecomb (bőr nélkül)
- ásványvíz
Receptek
Gesztenyegolyó
Hozzávalók
- 2 evőkanál gesztenye massza
- 1 teáskanál margarin
- 2 db meggy
- kakaópor a formázáshoz
Elkészítés módja
A gesztenye masszát a margarinnal alaposan összedolgozzuk, a golyó közepébe egy meggyet teszünk, majd összegörgetjük, és kakaóporban megforgatjuk.
Burgonyapüré
Hozzávalók
- 250 g burgonya
- 10 g margarin
- 1 dl 1,5%-os tej
- só
Elkészítés módja
A burgonyapürét hagyományos módon elkészítjük, a burgonya főzőlevével és sovány tejjel dúsítjuk.