Idősek étrendje

Műsorajánló:

Beszélgetés Dr. Molnár Andrea dietetikussal,
az időskori alultápláltság veszélyeiről

Az idős korral járó változások, mint például a fizikai erőnlét fokozatos csökkenése, demencia, fogászati ​​problémák negatív hatással lehetnek a táplálkozás minőségére, mennyiségére és gyakoriságára is. A magány vagy a szerényebb anyagi helyzet is ilyen negatív tényező lehet. A krónikus betegségek jelentősen megváltoztathatják bizonyos tápanyagok iránti igényt (mind mennyiségi, mind minőségi szempontból).
Az energiaszükséglet a korral arányosan csökken: ha a húsz-harminc éves korban bevihető kalóriamennyiséget száz százaléknak tekintjük, ez hatvan év felett már negyedével csökken, hetven év felett pedig már a hetven százalékot sem éri el. Az ennél több energiát tartalmazó étrend már szinte elkerülhetetlenül túlsúlyhoz vezet, annál is inkább, mert ilyenkor már sokkal nehezebb ledolgozni, hiszen idősebb korban a fizikai aktivitás is csökken.

A túl szűkös vagy egyoldalú táplálkozás viszont könnyen vezethet a szervezet leromlásához, különösen, ha az időskorban gyakran előforduló idült emésztési zavarokkal is számolni kell. Így arra kell törekedni, hogy jó minőségű, változatos, de zsírban, “üres kalóriákban” szegény étrendet állítsunk össze.
Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin- és ásványianyag-szükségletük azonban változatlan. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvetően fontos az idősek számára is, ezért étrendjüket a megváltozott körülményekhez kell igazítani.

Idős korban a napi 3 főétkezésen túl érdemes kisétkezéseket is beiktatni. Fontos az ételek állagára is figyelmet fordítani és puhára főtt, könnyen lenyelhető, előre összetört ételeket készíteni, például krémlevesek, pürék, apró, sűrűre főtt darák, húsból, halból készült pástétomok, finomra reszelt saláták, főtt vagy sült zöldségek, túrókrémek formájában.

Az időskori érvágytalanság felismerése

Sok idős ember él magányosan. Ahogy a társas érintkezés, a találkozások ritkulnak, egyre nehezebb felfigyelni az étvágytalanságra és időben felismerni az alultápláltságot. Ha a hozzátartozók észreveszik az olyan árulkodó jeleket, mint például a laza ruházat, laza gyűrű, fáradtság, sápadtság, száraz és repedezett bőr, időben kiderülhetnek a táplálkozási hiányosságok. Cselekedjünk időben és segítsünk mielőbb beépíteni a tápanyagdús, rendszeres étkezéseket az idős családtag napi rutinjába.

Az időskori étvágytalanság jelei

Leggyakoribb kérdések az idősek étrendjéről

Milyen alapvető szükségleteket kell figyelembe venni az időskori étrend kialakításakor?
  • A kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása. A sejtek nehezebben tudják felvenni a vérből a szükséges tápanyagokat, lassul a máj és a vese működése.
  • Időskorban csökken a hormontermelés, a nyál- és a gyomornedv elválasztás még az egyébként teljesen egészségeseknél is. A csökkent nyál- és gyomornedv-elválasztás csökkent savtermelést is jelent, ezért az idősebbek táplálékainak könnyebben emészthetőnek kell lennie.
  • Az emésztést segíti a jó rágás, ezért a hiányzó fogakat pótolni kell.
  • Gyakori az idősebb korban a gyomor és a vastagbél süllyedése, a gyomor és a bélrendszer izomsorvadása. Emiatt lassul a bélrendszer mozgása, a renyheség pedig székrekedéshez vezet. Az étrend összeállításánál ezekre is gondolni kell. A jó bélműködés és rendszeres ürítés feltételei között minden életkorban szerepel a megfelelő testmozgás, az elegendő mennyiségű folyadék és a rostbevitel.
  • Idős korban gyakori a tejcukor iránti érzékenység. Ilyenkor használjon laktózmentes tejtermékeket, laktózmentes speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert.
Mi az ajánlott étrend lényege?
  • Csökkent energiaszükséglet, nagyobb tápanyagsűrűség: az életkorral az energia igény csökken, az alapanyagcsere lassul, a fizikai aktivitás mérséklődik. Ennek függvényében energiában szegényebb, de nagy tápanyagsűrűségű étrendet kell összeállítani.
  • Fehérje: A felvett energia 12-15 %-a származzon fehérjéből, célszerű azonban a fehérjebevitelt az egyén egészségi állapotához, illetve betegségéhez igazítani. Az idős fogyasszon mindennap sovány húst vagy halat, húsból készült ételeket, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket valamint tojást. Az étrend összeállításánál kombinálni kell az állati illetve a növényi fehérjék adását.
  • Csökkentett zsírtartalom: Az étrend csökkentett zsírtartalmú, de nagyon minimálisra lecsökkenteni nem szabad, mert a zsiradék feltétlenül szükséges a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Fontos a jóllakottság érzésének kialakulásához, szerepe van az ételek ízének kialakításában, az ízanyagok hordozásában. A szalonna, zsíros húsok, töpörtyű fogyasztása helyett sovány húsok, tejtermékek ajánlhatók, zsír helyett lehetőleg étolajat, margarint helyes használni. Zsiradékban sütés helyett válasszuk inkább a főzést, párolást, csőben sütést, grillezést.
  • Szénhidrátok: Az étrend összetett szénhidrátokban gazdagabb, mint a normál étrend. Arra kell törekedni, hogy nagyobb mennyiségben fogyasszon összetett szénhidrátokat, mint egyszerű cukrokat (pl: kristálycukor, porcukor, mokkáscukor).
    Az idősek gyakran édes szájúak. Finom, friss gyümölcssalátával, gyümölcsös joghurt és túrókészítményekkel kedveskedhetünk nekik. A szépen terített asztal, az ínycsiklandozóan tálalt étel segít abban, hogy az étkezések örömmel töltsék el az idős embert.
  • Zöldségek, gyümölcsök: Az idősebb korban nehezebben hasznosulnak az élelmi anyagokkal bevitt vitamin- és ásványi anyagok. Egész évben kerüljön az asztalra friss zöldség és gyümölcs, burgonya és teljes kiőrlésű péksütemény.
  • Folyadékbevitel: A folyadékbevitelt, az étrend folyadéktartalmát alapos körültekintéssel kell kezelni, mert az idősek hajlamosabbak a kiszáradásra, kevésbé érzékelik a szomjúságot. A kellő folyadék megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét. Napi 2-2,5 liter víz vagy más, a beteg által kedvelt folyadék elfogyasztása alapvető. A több folyadék elfogyasztása a székrekedés csökkentésében is segíthet.
  • Étkezési gyakoriság: Az étkezések száma lehetőleg legyen öt, több kisebb étkezés célszerű, és ezek során ajánlatos kerülni a felfúvódást okozó ételeket. Ezáltal kevésbé terhelődik az emésztőrendszer, nincs kellemetlen utóérzés, szívesebben fogadják a következő étkezést. Nagyobb odafigyeléssel kellemesebbé tehetjük öreg napjaikat.
  • Kerülendő a túl hideg, illetve a túl forró étel, mert károsítja a szájnyálkahártyát. Napjában egyszer főtt étel is kerüljön az asztalra.
  • Fontos, hogy magas tápértékű élelmiszereket biztosítsunk számukra. Ezen kívül van néhány, az idősek számára létfontosságú tápanyag (D-vitamin és B12-vitamin, folsav, kalcium, jód), ezért a menü tervezésekor olyan élelmiszereket kell választani, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket.
Memóriaromlás megelőzésére
A gondolkodás és a memória romlásának megelőzésében a kielégítő fehérje, C-vitamin-, B-vitamin-csoport- és a folsav-ellátottságnak különleges fontossága van.

  • Fogyasszon minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint ezekből frissen facsart gyümölcs illetve zöldséglevet. Pürésítéssel, apróra vágással segíthetünk a fogazati problémákon.
  • Előnyösek a más rostban gazdag, magas összetett szénhidrát tartalmú élelmiszerek is, pl.: barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények.
Gyakori székrekedés esetén
  • A bélmozgást többek között a savanyú tejkészítmények segítik, amelyek egyben a fokozott fehérjeszükséglet kielégítéséhez is hozzájárulnak.
  • A gyakori székrekedésen javítani lehet, ha búzakorpát ad az ételekhez, ennek mennyiségét azonban fokozatosan kell növelni és egyidejűleg bőséges folyadékot kell fogyasztani hozzá. Úgy számolhat, hogy 1,5-2 dl folyadékot kell elfogyasztani egy evőkanál korpa mellett. A folyadék lehet aludttej, kefir, kompótlé, valódi gyümölcsszörp, tejes gyümölcsturmix, savanyú káposzta vagy a kovászos uborka leve is, amelyek mind jó hatásúak székrekedésnél.
  • Kerülendők viszont a kávé, a cukrozott szörpök, a különböző szénsavas üdítők.
Fűszerezés
Hatvan éves kortól mérsékelten, 75 éves kor felett pedig jelentősen romlik a sós és édes íz iránti érzékenység. A csökkent ízérzékenységnek jele lehet például, hogy az idősek jóval több cukrot tesznek a teába, kávéba, mint a fiatalabbak, erősebben sózzák ételeiket. E kettőnek ártalmai is lehetnek (hízás, cukorháztartás felborulása, vízvisszatartás, stb.). Ugyanakkor nem szükséges takarékoskodni azokkal a fűszerfélékkel, amelyeknek jótékony hatásuk van. Egyes fűszerek ugyanis nemcsak az ízesítésben játszanak szerepet, hanem megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatokat. Ilyen szerepet játszik:

  • az enyhe savanyítás (citrom, ecet) és a gyömbér, a csemegepaprika használata.
  • a kesernyés ízű fűszerek étvágygerjesztők, megindítják a gyomornedv termelését.
  • a mustár segíti a bélnedvek termelődését,
  • a fokhagyma pedig a vitamintartalmán és a fertőtlenítő hatásán túl részt vesz a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában
  • a kurkuma, a mentol, a hagyma és a fekete retek fokozza az epe elválasztását
  • számos fűszer fogyasztása (például az oreganó, kakukkfű, paprika) azért kedvező, mert az élelmi rostokhoz hasonlóan megkötik a bélben az epesavakat, gátolják felszívódásukat. Ajánlható fűszerek az előzőkön kívül: bazsalikom, majoranna, babérlevél, szerecsendió, vasfű, petrezselyem.
Speciális élelmiszerek szerepe idősek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel
  • korpás kenyér
  • párizsikrém
  • paradicsom

Tízórai:

  • banánturmix

Ebéd:

  • karfiol krémleves, ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (1)
  • párolt csirkemell burgonyapürével
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • vaníliás puding

Vacsora:

  • 1,5%-os tej
  • zsemle
  • margarin
  • szilvalekvár

Reggeli:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kalács
  • margarin
  • dzsem

Tízórai:

  • almakompót

Ebéd:

  • csontleves
  • sajtos-tejfölös spagetti durumtésztából
  • gyümölcslé

Uzsonna:

  • körözött
  • kifli

Vacsora:

  • tökfőzelék grillezett csirkecombbal
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • 1,5%-os tej
  • kifli
  • Óvári sajtkrém (2)
  • kígyóuborka

Tízórai:

  • narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • gyümölcsleves
  • roston sült tengeri hal párolt rizzsel
  • tartármártás

Uzsonna:

  • gyümölcsjoghurt

Vacsora:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • főtt virsli
  • mustár
  • félbarna kenyér


Receptek

Karfiolkrémleves


Hozzávalók

  • 60 g karfiol
  • 5 g liszt
  • 20 g tejföl
  • 1/2 doboz ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • só, fehérbors, szerecsendió

Elkészítés módja

A karfiolt rózsáira szedve jól megmossuk, és feltesszük főni. Ha puha szitán áttörjük, vagy leturmixoljuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert. Ezzel behabarjuk a levest, és pár perc forralás után tálalhatjuk.
 

Óvári sajtkrém


Hozzávalók

  • 25 g Óvári sajt
  • 15 g margarin
  • 10 g kefir
  • metélőhagyma, szerecsendió

Elkészítés módja

A lereszelt sajtot összekeverjük a margarinnal, a kefirrel, és a fűszerekkel. Lehűtve, kenyérre kenve, paradicsommal vagy paprikával tálaljuk.