Hipertóniás betegek étrendje

Hipertónia (magas vérnyomás betegség) esetén a 3-szor egymás után mért értékek meghaladják a 140/90 Hgmm-es értéket. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként nagyon fontos, hogy életmódunkkal befolyásoljuk ezt a rizikófaktort. A rendszeres fizikai aktivitás és a helyes étrend a gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen tényező a hipertónia kezelésében. A táplálkozással kapcsolatos teendők az elhízás kezelése, az ideális testtömeg elérése, az alkoholfogyasztás elhagyása, a sóbevitel csökkentése, a hiányos kálium, magnézium, kalcium és élelmi rost bevitel pótlása.

Leggyakoribb kérdések a hipertóniás betegek étrendjéről

Mikor az étrend célja és lényege?

Az étrend célja
A vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása.

Az étrend lényege

  • Energiaszegény (20-25 kcal/ ideális ttkg)
  • Zsírszegény ( 0,8 g/ ideális ttkg)
  • Natív cukor mentes
  • Nátrium szegény, napi 2g Na/nap.
    Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kiiktatjuk az étrendből a füstölt, pácolt húsokat, húskészítményeket, sajtokat, ételkészítésnél a sózás helyett friss, vagy szárított fűszernövényeket használunk. Nem fogyasztunk konzerveket, ételporokkal készült ételeket, sózott olajos magvakat, chipseket. Konyhasó helyett csökkentett Na tartalmú sót használhatunk, vegeta helyett szárított zöldségeket.
  • Kálium-bő, napi 3500 mg/nap. Magas K tartalmú pl. a szárazhüvelyesek, paradicsom, sárgarépa, paraj, sóska, banán, szőlő, olajos magvak.
  • Magnézium-bő, napi 350-500 mg/nap. Mg gazdag a natúr olajos magvak, szárazhüvelyesek.
  • Kalcium-bő, napi 1200 mg/nap. Ca pótlásra a zsírszegény tej és tejtermékek, az olajos magvak és a száraz hüvelyesek alkalmasak.
  • Élelmi rost-dús, napi 35-45 g/nap. A teljes kiőrlésű péksütemények, naponta többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztása javasolt.
  • Alkoholfogyasztás kerülése.
  • Napi 4-5x-i kis mennyiségű étkezés.
  • Dohányzás esetén, annak elhagyása!
Speciális élelmiszerek szerepe a hipertóniás betegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu