Hipertóniás betegek étrendje
Hipertónia (magas vérnyomás betegség) esetén a 3-szor egymás után mért értékek meghaladják a 140/90 Hgmm-es értéket. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként nagyon fontos, hogy életmódunkkal befolyásoljuk ezt a rizikófaktort. A rendszeres fizikai aktivitás és a helyes étrend a gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen tényező a hipertónia kezelésében. A táplálkozással kapcsolatos teendők az elhízás kezelése, az ideális testtömeg elérése, az alkoholfogyasztás elhagyása, a sóbevitel csökkentése, a hiányos kálium, magnézium, kalcium és élelmi rost bevitel pótlása.
Leggyakoribb kérdések a hipertóniás betegek étrendjéről
Mikor az étrend célja és lényege?
Az étrend célja
A vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása.
Az étrend lényege
- Energiaszegény (20-25 kcal/ ideális ttkg)
- Zsírszegény ( 0,8 g/ ideális ttkg)
- Natív cukor mentes
- Nátrium szegény, napi 2g Na/nap.
Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kiiktatjuk az étrendből a füstölt, pácolt húsokat, húskészítményeket, sajtokat, ételkészítésnél a sózás helyett friss, vagy szárított fűszernövényeket használunk. Nem fogyasztunk konzerveket, ételporokkal készült ételeket, sózott olajos magvakat, chipseket. Konyhasó helyett csökkentett Na tartalmú sót használhatunk, vegeta helyett szárított zöldségeket. - Kálium-bő, napi 3500 mg/nap. Magas K tartalmú pl. a szárazhüvelyesek, paradicsom, sárgarépa, paraj, sóska, banán, szőlő, olajos magvak.
- Magnézium-bő, napi 350-500 mg/nap. Mg gazdag a natúr olajos magvak, szárazhüvelyesek.
- Kalcium-bő, napi 1200 mg/nap. Ca pótlásra a zsírszegény tej és tejtermékek, az olajos magvak és a száraz hüvelyesek alkalmasak.
- Élelmi rost-dús, napi 35-45 g/nap. A teljes kiőrlésű péksütemények, naponta többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztása javasolt.
- Alkoholfogyasztás kerülése.
- Napi 4-5x-i kis mennyiségű étkezés.
- Dohányzás esetén, annak elhagyása!
Speciális élelmiszerek szerepe a hipertóniás betegek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Olvasson további cikkeket a témában!
- Colitis Ulcerosa étrendje
- COPD betegség étrendje
- Crohn betegek étrendje
- Csontritkulást megelőző étrend
- Cukorbetegek étrendje
- Dializált betegek étrendje
- Epebetegek étrendje
- Felfekvés (decubitus) diéta
- Fogyókúrás diéta
- Gyermekkori roboráló (testsúlynövelő) receptek
- Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje
- Hasmenés esetén
- Hasnyálmirigy-gyulladás étrendje
- Idősek étrendje
- Koleszterinszegény étrend
- Köszvényes betegek étrendje
- Lábadozó betegek étrendje
- Lelassult fejlődés táplálásterápiája
- Lisztérzékenyek étrendje
- Májbetegek étrendje
- Menedzserek étrendje
- Mucoviscidosis betegség étrendje
- Műtét előtt és után
- Nyelési nehezítettség
- Reflux diéta
- Roboráló (testsúlynövelő)
- Sportolók étrendje
- Székrekedés esetén
- Szoptató édesanyák étrendje
- Sztómás betegek étrendje
- Táplálékallergiát kiszűrő étrend
- Tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendje
- Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendje
- Tejcukor-érzékenyek étrendje
- Tejfehérje-érzékenyek étrendje
- Tojásérzékenyek étrendje
- Várandós kismamák étrendje
- Vashiányos vérszegénység étrendje
- Veseelégtelenségben szenvedők étrendje