Hasnyálmirigy-gyulladás étrendje

A hasnyálmirigy-gyulladást jellegzetes tünetek kísérik: erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység valamint magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz). A diéta célja a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, a beteg fájdalmainak enyhítése és a tápláltsági állapot romlásnak megakadályozása.

Leggyakoribb kérdések a hasnyálmirigy-gyulladás étrendjéről

Milyen okai és tünetei lehetnek?
Fő okai lehetnek

  • túlzott zsír és fehérjefogyasztás
  • hosszú ideig fennálló és kezeletlen epekövesség
  • nagymértékű alkoholfogyasztás

Tünetei jellegzetesek

  • erőteljes fájdalom
  • fogyás
  • hányinger
  • hányás
  • esetleg hasmenés
  • hasi nyomásérzékenység
  • magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz)
Mi az ajánlott étrend célja és lényege?

Az étrend célja

  • a tápláltsági állapot romlásának megakadályozása
  • hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, és a pancreas emésztőnedv-elválasztás kiiktatása
  • az ételek ne terheljék a gyulladt hasnyálmirigyet

Az étrend lényege

Az étrendi kezelésnél három szakaszt különítünk el a tünetek és laboratóriumi értékek függvényében. Akut szakban ajánlott a szájon át történő táplálás kiiktatása, a folyadék és elektrolitpótlás parenterálisan történik. Hosszú ideig a beteget koplaltatni és szomjaztatni sem ajánlott. Megoldása lehet a szondatáplálás, mely során adagolt, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert juttatnak a vékonybélbe, így a bejuttatott tápanyagok könnyen felszívódhatnak a hasnyálmirigy nyugalomba hagyása mellett is. Az éhezés miatti lebontó folyamatok káros mellékhatásai kiküszöbölhetők, valamint a tápláltsági állapot sem romlik tovább. Az akut szak lezajlása után fokozatosan kezdjük el a szájon át történő táplálást. Először keserű, majd édes teát, szűrt gyümölcslevet adunk. Ezt követi a szénhidrátok, majd a fehérje, legvégül a zsír beépítése az étrendbe.

  • Szájon át történő táplálás megkezdésekor
    A diéta, a szájon át történő táplálás megkezdésekor egy fokozatosan felépített progresszív étrend. Először összetett szénhidrátokat adunk, majd fehérjéket és legvégül építjük vissza az étrendbe a zsírokat. Mindenképpen kerülni kell a hozzáadott zsiradékokat, viszont a kókuszzsírban található közepes szénláncú zsírsavak előnyösek.
  • Szénhidrát beépítésekor ajánlott ételek
    friss, átszűrt gyümölcs és zöldséglevek, gyümölcs és zöldségzselék, reszelt gyümölcsök és zöldségek héj nélkül, kétszersültek, világosra pirított kenyér, pászka, puffasztott rizs, másnapos fehér kenyér. Levesek közül a nyáklevesek, száraz rántással készült zöldséglevesek, zöldségpüré-levesek, vizes burgonyapüré, tejmentes gyümölcslevesek ajánlottak. A főtt rizs, főtt burgonya, burgonyahab is jól használható az étrendben.
  • Fehérjebeépítés időszakában adható ételek
    zsírszegény tejet és tejtermékeket, lebőrözött vagy sütőzacskóban sült csirkemellet, pulykamellet. Kefires habarással, száraz rántással készült főzelékekhez adható sovány húsból készült párolt vagdalt, húspuding, főtt húsgombóc.

Krónikus szakban a diéta zsírszegény, durvarost- és alkoholmentes, normál fehérje- és szénhidráttartalmú valamint fűszerszegény. Naponta hatszori étkezés ajánlott.

Hogyan kell az étrendet összeállítani?
  • Energiagazdag étrend
    mivel ezek a betegek általában lesoványodottak. Javasolt és jól alkalmazhatóak a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, mivel kisebb mennyiség elfogyasztásával, nagyobb energiamennyiséget tudunk bevinni, mint a normál ételekkel.
  • Zsírban szegény
    A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének eleinte maximálisan 30-40 g zsiradékot szabad tartalmaznia, beleértve az élelmiszerekben lévő rejtett zsiradékokat is.
  • Mérsékelten fehérjedús
    Az étrend testsúlykilogrammonként 1-1,2 g fehérjénél ne tartalmazzon többet. Az étrendbe csak sovány húsok (bőr nélküli csirke, pulyka, hal) és húskészítmények (baromfipárizsi, gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak) használhatók fel. Zsírszegény (1,5 %, 0%) tej, valamint a tejtermékek közül a zsírszegény túró, kefir, zsírszegény joghurtok és a félzsíros sajtok (Tenkes, Óvári, Köményes) adhatók. Tojás lágyan illetve bevert tojásként ajánlott.
  • Emelt szénhidráttartalom
    Az étrend szénhidráttartalma emelkedett, mivel a betegek általában soványak. A tápláltsági állapot romlása a betegség romlásával is jár. Nem okoz panaszt a másnapos fehérkenyér, a kétszersült, a világosra pirított kenyér, a pászka, a puffasztott rizs. A burgonya, a rizs, a durum tészta, a zöldségek és gyümölcsök jól használhatók. Egyes zöldségek (zöldbab, zöldborsó) csak áttörve adhatók.
  • Javasolt ételkészítési módok
    főzés, sütőzacskó és a római tál használata, a són és az alufóliában sütés. Az ételeket száraz vagy diétás rántással készítse el, hintéssel vagy áttört burgonyával valamint speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel sűrítse be.
  • Felhasználható fűszerek
    zöldpetrezselyem, kapor, majoranna, kakukkfű, sáfrány, fahéj, citromhéj, narancshéj.
  • Nem javasolt ételek
    friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, töltött sütemények. Vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó, zsíros kekszek, különböző chipsek. Nem ajánlottak a szénsavas üdítőitalok, az erős feketekávé, a zsíros és füstölt húsok és húskészítmények, a száraz hüvelyesek, a káposztafélék, az olajos magvak, az apró magvas gyümölcsök (pl: eper, kivi, szőlő), a durva rostot tartalmazók (pl: szilva), a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni. Tilos az alkohol!
  • Nem használható fűszerek
    csípős paprika, torma, mustár, chili, bors.
Mit tehetek szondatáplálás esetén?

A szondatáplált betegek otthonukban is lábadozhatnak. A Nutricia Otthonápoló Szolgálat nővérei bárhol az országban segítséget nyújtanak. A kezelőorvossal közösen felépített táplálás elősegíti a mihamarabbi gyógyulást. A nővérek a beteg otthonában megtanítják a szonda kezelését, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek használatát. Folyamatos kapcsolatot tartanak fel a betegekkel, így ha bármi probléma felmerül, azonnal tudnak segíteni.

Bővebb információért hívja a Nutricia Otthonápoló Szolgálatot a 06 80 223 223-as telefonszámon, amelyen a dietetikus kolléga minden kérdésre megadja a pontos választ.

Speciális élelmiszerek szerepe a hasnyálmirigy-gyulladás étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • pirítós
  • gépsonka

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • daragaluska leves
  • alufóliában sült csirkemell
  • burgonyahab (1)
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • banán

Vacsora:

  • tökfőzelék kefires habarással
  • lágy tojás

Reggeli:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kifli
  • Tenkes sajt

Tízórai:

  • gyümölcsjoghurt

Ebéd:

  • paradicsomleves
  • roston sült hal
  • főtt rizs
  • almakompót

Uzsonna:

  • narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • baromfipárizsi
  • fehér kenyér
  • hámozott paradicsom

Reggeli:

  • kapros túró
  • félbarna kenyér
  • gyümölcstea

Tízórai:

  • banánturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel

Ebéd:

  • zöldséges pulykaragu durum tésztával
  • piskóta tekercs
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • gyümölcsrizs speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel

Vacsora:

  • szendvics (pulykasonka, Óvári sajt, félbarna kenyér)
  • szőlőlé


Receptek

Burgonyahab


Hozzávalók

  • 250 g burgonya

Elkészítés módja

Az egyenletes kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomón áttörjük. Azonnal tálaljuk.

 

Banánturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel


Hozzávalók

  • 1 darab banán
  • ½ doboz banános speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1 dl tej

Elkészítés módja

A banánt apróra vágjuk, majd a folyadékokkal együtt leturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.