Diéta hasmenés esetén

Hasmenésnek nevezzük a napi székletmennyiség és a széklet folyadéktartalmának megnövekedését, amely együtt járhat a székelés gyakoriságának növekedésével és szüntelen székelési ingerrel. A hasmenés nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, melynek a kiváltó okát lehetőség szerint fel kell kutatni. Ha megtalálták a kiváltó okot, akkor célzott kezeléssel és megfelelő diétával, az esetek nagy százalékában ez az állapot könnyen befolyásolható.

Leggyakoribb kérdések a hasmenéskor alkalmazandó diétáról

Mi válthatja ki a hasmenéses állapotot?
  • bizonyos baktériumok és baktériumok által termelt toxinok, vírusok, bélparaziták, kémiai „mérgek” (pl. permetezőszer a zöldségeken, nehézfémek a vízben)
  • emésztési és felszívódási zavarokban is megjelenhet a hasmenéses tünet (pl. tejcukor intolerancia),
    pszichés túlterheltség

Ha a hasmenés erős hasi fájdalommal, vagy hányással, vagy lázas állapottal jár együtt, esetleg a széklet vért, gennyet tartalmaz, akkor azonnal, ha ezek a tünetek nincsenek, de a hasmenés 48 óránál tovább fennáll, akkor is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mi az ajánlott étrend célja?
Az étrend célja
  • folyadék- és elektrolit pótlás
  • energia- és tápanyaghiány pótlás
  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
  • a beteg tápláltsági állapotát
  • társbetegségek jelenlétét
  • egyéni érzékenységet
Mi az ajánlott étrend lényege?
  • zsírszegény
  • durvarostmentes
  • tejcukormentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
  • kímélő fűszerek használata
  • gyakori kis étkezések
Speciális élelmiszerek szerepe a hasmenés diétájában

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • pirítós
  • tea

Tízórai:

  • főtt sárgarépapüré
  • tea

Ebéd:

  • zabnyákleves
  • főtt burgonya
  • tea

Uzsonna:

  • pürésített almakompót
  • tea

Vacsora:

  • főtt rizs
  • tea

Reggeli:

  • gépsonka
  • Liga light margarin
  • fehér, pirított kenyér
  • tea

Tízórai:

  • banánturmix (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve)
  • tea

Ebéd:

  • diétás csontleves
  • majoránnás, párolt pulykamell
  • rizs

Uzsonna:

  • reszelt sárgarépa
  • kétszersült

Vacsora:

  • diétás tökfőzelék, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve (1)
  • tea

Reggeli:

  • élőflórás natúr joghurt
  • zsemle
  • tea

Tízórai:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • diétás zöldségleves (csak fehérrépa, sárgarépa és burgonya felhasználásával)
  • alufóliában sütött csirkemell
  • burgonyapüré (tej helyett speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve) (2)

Uzsonna:

  • gyümölcssaláta (banán és alma felhasználásával)

Vacsora:

  • főtt baromfi virsli
  • kenyér
  • sárgarépalé


Receptek

Gyümölcsös müzli


Hozzávalók

  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefir
  • 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 60 g liszt
  • ízesítőszerek: só, kapor

Elkészítés módja

A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefirből és lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a speciális port, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!
 

Burgonyapüré


Hozzávalók

  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 1 dl speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer elkészített oldata (5 evőkanál + 1 dl víz)

Elkészítés módja

Az áttört burgonyát megsózzuk, majd margarinnal és a speciális élelmiszerből készített oldattal habosra keverjük.