Diéta hasmenés esetén
Hasmenésnek nevezzük a napi székletmennyiség és a széklet folyadéktartalmának megnövekedését, amely együtt járhat a székelés gyakoriságának növekedésével és szüntelen székelési ingerrel. A hasmenés nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, melynek a kiváltó okát lehetőség szerint fel kell kutatni. Ha megtalálták a kiváltó okot, akkor célzott kezeléssel és megfelelő diétával, az esetek nagy százalékában ez az állapot könnyen befolyásolható.
Leggyakoribb kérdések a hasmenéskor alkalmazandó diétáról
Mi válthatja ki a hasmenéses állapotot?
- bizonyos baktériumok és baktériumok által termelt toxinok, vírusok, bélparaziták, kémiai „mérgek” (pl. permetezőszer a zöldségeken, nehézfémek a vízben)
- emésztési és felszívódási zavarokban is megjelenhet a hasmenéses tünet (pl. tejcukor intolerancia),
pszichés túlterheltség
Ha a hasmenés erős hasi fájdalommal, vagy hányással, vagy lázas állapottal jár együtt, esetleg a széklet vért, gennyet tartalmaz, akkor azonnal, ha ezek a tünetek nincsenek, de a hasmenés 48 óránál tovább fennáll, akkor is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Mi az ajánlott étrend célja?
Az étrend célja
- folyadék- és elektrolit pótlás
- energia- és tápanyaghiány pótlás
- az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- a beteg tápláltsági állapotát
- társbetegségek jelenlétét
- egyéni érzékenységet
Mi az ajánlott étrend lényege?
- zsírszegény
- durvarostmentes
- tejcukormentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
- natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
- kímélő fűszerek használata
- gyakori kis étkezések
Speciális élelmiszerek szerepe a hasmenés diétájában
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- pirítós
- tea
Tízórai:
- főtt sárgarépapüré
- tea
Ebéd:
- zabnyákleves
- főtt burgonya
- tea
Uzsonna:
- pürésített almakompót
- tea
Vacsora:
- főtt rizs
- tea
Reggeli:
- gépsonka
- Liga light margarin
- fehér, pirított kenyér
- tea
Tízórai:
- banánturmix (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve)
- tea
Ebéd:
- diétás csontleves
- majoránnás, párolt pulykamell
- rizs
Uzsonna:
- reszelt sárgarépa
- kétszersült
Vacsora:
- diétás tökfőzelék, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve (1)
- tea
Reggeli:
- élőflórás natúr joghurt
- zsemle
- tea
Tízórai:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- diétás zöldségleves (csak fehérrépa, sárgarépa és burgonya felhasználásával)
- alufóliában sütött csirkemell
- burgonyapüré (tej helyett speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve) (2)
Uzsonna:
- gyümölcssaláta (banán és alma felhasználásával)
Vacsora:
- főtt baromfi virsli
- kenyér
- sárgarépalé
Receptek
Gyümölcsös müzli
Hozzávalók
- 100 g tök
- 0,5 dl kefir
- 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 60 g liszt
- ízesítőszerek: só, kapor
Elkészítés módja
A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefirből és lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a speciális port, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!
Burgonyapüré
Hozzávalók
- 250 g burgonya
- 10 g margarin
- 1 dl speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer elkészített oldata (5 evőkanál + 1 dl víz)
- só
Elkészítés módja
Az áttört burgonyát megsózzuk, majd margarinnal és a speciális élelmiszerből készített oldattal habosra keverjük.