Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje
A fekély jól körülírt, kerek esetleg ovális seb a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján. A betegséggel járó diéta igen nagy odafigyelést igényel főleg az első időkben.
Fekély akkor alakul ki, ha valamilyen kiváltó ok miatt túl sok gyomorsav termelődik, vagy a gyomrot és a nyombelet a gyomorsav hatásától védő mechanizmus elégtelenül működik. A tünetek a fekély elhelyezkedésétől függően változnak, a vezető panasz a fájdalom és az égő érzés. A gyomorfekélyes betegek arról számolnak be, hogy étkezést követően érzékelik a fájdalmat. A nyombélfekélyes betegek ezzel szemben azt panaszolják, hogy a fájdalom akkor jelentkezik, ha a gyomor üres.
A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.
Leggyakoribb kérdések a gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendjéről
Milyen tünetekkel jár?
- gyomortáji fájdalom, mely sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány (2-3) órával utánuk jelentkezik; sok betegnél ez a fájdalom a deréktájra sugárzik
- éhségfájdalom, ami elsősorban a nyombélfekélyre jellemző. Elsősorban akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és evés után meg is szűnik.
- gyomorégés
- savas felböfögés
A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.
Mit kell tudni az étrendről?
- érzékeny gyomor vagy nyombél nyálkahártyájának megnyugtatása
- energia- és tápanyaghiány pótlása
- beteg kondíciójának javítása
Az étrend lényege
- energia- és fehérjegazdag
- vitaminokban gazdag (sebgyógyulás elősegítő vitaminok: A-, C- és B-vitaminok)
- ásványi anyagok közül vasban és kalciumban gazdag
- durva rost mentes
- kímélő fűszerezésű
- gyakori, kis étkezés javasolt (akut szakban akár két óránként)
- Tilos a dohányzás!
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- a beteg tápláltsági állapotát
- egyéni érzékenységét
- ízlését
Mik a diéta jellemzői?
Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk (pl. burgonya, rizs, pékárú, péksütemények, stb.) Ezen élelmiszereknek jó a savkötő képességük, így elfogyasztásukat követően, rövid időn belül képesek csökkenteni a fájdalmat. Energiát pótolhatunk, könnyen emészthető zsiradékok formájában is (pl. vaj, tejszín, tejföl), melyek előnyös tulajdonsága, hogy lassan ürülnek ki a gyomorból és a nyálkahártyát bevonva, bizonyos szintig védelmet nyújtanak a gyomorsav ellen.
A fehérjegazdagság elérhető dúsítással – speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, tej (egyéni tűrőképességtől függően), tejtermékek, tojás, tojásfehérje ételekhez való keverésével – illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. húsok, tejtermékek (sajt, túró), tojás, máj.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk, helyettük a zsenge, finom rostozatú zöldségeket használjuk.
A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, kis mennyiségű táplálék fogyasztása.
Milyen konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazhatunk?
Sűrítési eljárások: diétás rántás, habarás tejszínnel vagy tejföllel, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.
Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Mire kell figyelni a nyersanyagokkal kapcsolatban?
Húsok, húskészítmények
Ajánlott: sovány húsok (sertés, marha, pulyka, csirke, hal,), sovány felvágottak (gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfivirsli).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt húsok és húskészítmények, zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbász és szalámifélék.
Tej, tejtermékek
Ajánlott: tej (egyéni tűrőképesség szerint), tejtermékek (túró, tejszín, tejföl, vaj).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt, túl érett sajtok.
Zöldség- és főzelékfélék
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni.
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, fokhagyma, retek
Gyümölcsök
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, birsalma, körte, banán.
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres, szőlő, datolya, füge, mazsola, narancs, mandarin, grapefruit, citrom. A savanykás gyümölcsök fokozzák a gyomor savtermelését, az apró magvas gyümölcsök ingerlik a nyálkahártyát.
Gabonaipari és édesipari termékek
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, 4-6 tojásos száraztészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács.
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér).
Tojás
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak.
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta.
Italok
Ajánlott: tea, gyógytea, víz, gyógyvíz, szénsavmentes ásványvíz, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kávé.
Fűszerek
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor, majoránna, bazsalikom.
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (torma, mustár, bors, erős paprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma).
Zsiradékok
Ajánlott: növényi eredetű zsiradékok (olaj, margarin), vaj, vajkrém.
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés és baromfizsír), tepertő, szalonna.
Speciális élelmiszerek szerepe a gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- pulykasonka
- vajkrém
- zsemle
- gyümölcstea
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zöldségleves
- Svájci rakott burgonya (1)
Uzsonna:
- banán
Vacsora:
- tojáskrém (2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel dúsítva)
- sajtos kifli
- citromfű tea
Reggeli:
- Mozzarella sajt
- margarin
- burgonyás kenyér
- körömvirág tea
Tízórai:
- sárgarépakrém (reszelt répa, vaj, petrezselyemzöld)
Ebéd:
- sárgabarackleves (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- párolt csirkemell rizs
Uzsonna:
- fahéjas túrókrém (2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel dúsítva)
Vacsora:
- főtt baromfi virsli
- félbarna kenyér
- gyümölcstea
Reggeli:
- kakaós kalács
- vaj
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- kifli
- birsalma kompót
Ebéd:
- húsgombóc leves
- tojásos galuska (2)
- fejes saláta
Uzsonna:
- sült sütőtök
Vacsora:
- burgonyafőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- alufóliában sütött vagdalt
Receptek
Svájci rakott burgonya
Hozzávalók
- 200 g burgonya
- 1 db főtt tojás
- 1 nyers tojás
- 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 50 g Trappista sajt
- zsemlemorzsa
- margarin
- só
Elkészítés módja
A megfőtt burgonyát és a tojást felszeleteljük és egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba rétegezzük. A tejfölt a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel, a nyers tojással elkeverjük és belereszeljük a sajt felét. A burgonya-tojás halmot leöntjük az öntettel. A tetejét zsemlemorzsával majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Tojásos galuska
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 4 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 3 evőkanál liszt
- olaj
- só, vegeta, víz
Elkészítés módja
2 evőkanál speciális élelmiszer-por, 1 tojás, liszt, só, és víz felhasználásával galuskát készítünk, majd sós vízben kifőzzük, a kifőtt galuskát olajjal meglocsoljuk. 2 evőkanál speciális élelmiszer-por, 1 tojás, vegeta, olaj felhasználásával rántottát készítünk. A végén összekeverjük a galuskát és a rántottát.