Gyermekkori roboráló (testsúlynövelő) receptek

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

italok-turmixok

Italok, turmixok

 

Banánturmix

Hozzávalók

  • 1/2 doboz banános, gyermekeknek szánt magas energiatartalmú, rostos speciális élelmiszer
  • 1 db banán
  • 100 ml tej
  • 20 g cukor
  • 1 db tojás

Elkészítés módja

A banánt meghámozzuk, feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a tejet, cukrot, tojást és a banánt. Egy percig turmixszoljuk, majd belekeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert.

A tej helyett is használhatunk gyermekekneknek szánt, magas energiatartalmú, rostos speciális élelmiszert.

Eperturmix

Hozzávalók

  • 1/2 doboz epres gyermek szánt gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 100 g friss v. fagyasztott eper
  • 80 ml epres joghurt
  • 40 g cukor
  • 60 ml tejszín
  • 2 teáskanál citromlé

Elkészítés módja

Az epret a citromlével összeturmixszoljuk, majd hozzáöntjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, a natúr joghurtot, cukrot és a tejszínt. Ezt követően 20-30 másodpercig turmixszoljuk.

Frissen facsart citromlevet használjunk, ne koncentrátumot!

Gyümölcsturmix

Hozzávalók

  • 1/2 doboz epres gyermekeknek szánt speciális élelmiszer (hűtve)
  • 1 db banán v. 1 doboz eper (lehet fagyasztott is)
  • 100 ml natúr joghurt

Elkészítés módja

Összeturmixszoljuk a hozzávalókat, és azonnal fogyasztható is. A gyümölcs választható.

Vanília-barack turmix

Hozzávalók

  • 1 doboz vaníliás, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 100 g (2-3 db) őszibarack
  • 100 ml joghurt

Elkészítés módja

Az őszibarackot feldaraboljuk, majd összeturmixszoljuk a joghurttal, cukorral és gyermekeknek szánt speciális élelmiszerkel.

Az őszibarack helyett használhatunk sárgabarackot, nektarint is.

Túróturmix

Hozzávalók

  • 1 dobozt ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 50 g túró
  • 100 ml tej
  • 50 ml natúr joghurt
  • 10 g cukor

Elkészítés módja

A túrót a tejjel, natúr joghurttal és a cukorral összeturmixszoljuk, majd belekeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Mazsolával ízesíthetjük, vagy szórhatunk a tetejére fahéjat.

Csokiturmix

Hozzávalók

  • 1 doboz csokoládés, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 50 ml tej
  • 1 gombóc csokoládé fagylalt
  • 15 g cukor
  • 1 g vaníliás cukor
  • 5 g kakópor

Elkészítés módja

A gyermekeknek szánt speciális élelmiszert összekeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot, és a fagylaltot és jól összeturmixszoljuk.

Kakaó

Hozzávalók

  • 1 doboz csokoládés, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 2 teáskanál instant kakaó
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés módja

Az instant kakaóport kevés vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert.

Hígíthatjuk tejjel vagy vízzel.

Karamell

Hozzávalók

  • 1 doboz ízesítés nélküli semleges ízű, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 2 teáskanál cukor
  • 1⁄2 dl víz

Elkészítés módja

A kristálycukrot megkaramellizáljuk, vízzel felengedjük, majd amikor a karamell már feloldódott a vízben, hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert.

Forró csoki

Hozzávalók

  • 1 doboz vaníliás, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 3-4 teáskanál instant csokoládé- vagy kakaópor
  • 1 dl forró víz
  • 5 kocka 65-75 %-os étcsokoládé

Elkészítés módja

A forró vizet és a csokoládéport egy bögrében keverjük össze. Melegítsük fel a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert és keverjük össze az olvasztott csokoládéval.

Ne forralja a speciális élelmiszert, mert vitamintartalma sérülhet.

kisétkezések

Kisétkezések

 

Joghurtos müzli

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 dl epres gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 2 dl epres joghurt
  • kb. 80 g gyümölcsös gabonapehely

Elkészítés módja

A gyermekeknek szánt speciális élelmiszert és a joghurtot összekeverjük, majd ráöntjük a gabonapehelyre és 5-10 percig állni hagyjuk, addigra kellemesen megpuhul a pehely.

Banános müzli

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 dl banános, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • kb. 60 g gabonapehely

Elkészítés módja

A gabonapehelyre, (liofilizált banánra) ráöntjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, majd hagyjuk 5-10 percig állni, addigra kellemesen megpuhul a pehely. Ha friss banánt használunk, akkor a végén rászórjuk a banánkarikákat.

Hagymás-virslis burgonyasaláta

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 1 nagyobb darab burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db virsli
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • só, bors, cukor, citromlé

Elkészítés módja

A megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük.
Amikor megpuhult a burgonya, leöntjük a vizet és hagyjuk teljesen kihűlni. Karikákra vágjuk a megfőtt virslit és a hagymát.

A tejfölt a gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel, a majonézzel, sóval, borssal, cukorral és citromlével elkeverjük, majd ráöntjük a hagymás, virslis burgonyára.

1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Céklasaláta

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 dl ízesítés nélküli gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 100 g ecetes cékla (konzerv)
  • 50 g füstölt sajt
  • 4 evőkanál majonéz

Elkészítés módja

A céklát kockára vágjuk, rátesszük a majonézt és alaposan összekeverjük. Lassan hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. A füstölt sajtot kockára vágjuk és hozzákeverjük a céklához.

Bármilyen zöldségből elkészíthető. A javasolt arány: 50 g zöldség, 2 púpozott evőkanál majonéz és ½ dl ízesítés nélküli gyermekeknek szánt speciális élelmiszer.

Füstölt sajtos kukoricasaláta

Hozzávalók 2 adaghoz

  • ½ dl ízesítés nélküli gyermek szánt gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 150 g kukorica (konzerv)
  • 50 g füstölt sajt
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • mustár, só, fehérbors, citromlé, porcukor

Elkészítés módja

A mártás készítésénél figyeljünk a sorrendre!
Először a tejfölhöz adjuk a majonézt, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, ízesítjük a fenti fűszerekkel, és ráöntjük a kukoricára. A füstölt sajtot kockára vágjuk és hozzáadjuk a kukoricához.

Különböző zöldségből elkészíthető.
A tartár mártás arány: 1dl tejföl, ½ dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer, és 3 evőkanál majonéz.

Tzatziki - energiadúsan

Hozzávalók 2 adaghoz

  • ½ dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • só, kapor, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés módja

Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük, és félretesszük, amíg elkészítjük az öntetet.

Az öntet készítésénél figyeljünk a sorrendre! Először a tejfölhöz adjuk a majonézt, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Ezután fűszerezzük sóval, kaporral és zúzott fokhagymával. Az uborkát kézzel kifacsarjuk és összekeverjük az öntettel.

Cukkiniből is elkészíthető.
A mártás arány: 1 dl tejföl, ½ dl ízesítés nélküli gyermekeknek szánt speciális élelmiszer és 3 evőkanál majonéz.

Puliszka

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 4 dl víz
  • 2 dl kukoricadara
  • 1 teáskanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • fél kávéskanál só

Elkészítés módja

A vízbe beletesszük a sót és felforraljuk. A kukoricadarára annyi hideg vizet öntünk, hogy pont ellepje és beleöntjük a vízbe. Állandó keverés mellett 5-10 percig főzzük, míg a dara meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, és lefedve pár percig állni hagyjuk.

Ez idő alatt a megtisztított hagymát kockára vágjuk és olajon arany barnára pirítjuk. A puliszkát evőkanállal kiszaggatjuk, rátesszük a hagymára, és párszor megforgatjuk, hogy mindegyik oldala szépen megpiruljon. Melegen tálaljuk.

A puliszka még laktatóbbá tehető, ha tálalás előtt tejföllel meglocsoljuk, vagy juhtúróval megszórjuk.

Tejbegríz

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 dl vanília ízű, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 3 dl tej
  • 10 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés módja

A tejet feltesszük főni, belekeverjük a búzadarát és csipetnyi sóval ízesítjük. Folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Cukorral édesítjük.

Gyümölcsdarabokkal, kakaóporral, fahéjjal tovább ízesíthető, díszíthető.

Tejbegríz gombóc

Hozzávalók adaghoz

  • 100 ml vanília ízű, gyermekeknek szánt magas energiatartalmú, rostos speciális élelmiszer
  • 200 ml tej
  • 60 g búzadara (kb 6 evőkanál) lehet teljes kiőrlésű búzadara is
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés módja

A tejből, cukorból és búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, majd a tűzről levesszük és hozzáöntjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. a zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk. A kihűlt tejbedara masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és meghempergetjük a zsemlemorzsába. Megszórhatjuk fahéjjal, friss gyümölcspépet és vanília, vagy csokoládésodót tálalhatunk mellé.

Almás túrós zabkása

Hozzávalók

  • 100 ml ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 300 ml tej
  • 40 g zabpehely
  • 100 g tehéntúró
  • 100 g alma
  • 1 evőkanál cukor
  • őrölt fahéj

Elkészítés módja

A tejet felforraljuk, belekeverjük a zabpelyhet és megfőzzük, tűzről lehúzva hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, és a tehéntúrót. A megtisztított almát kis kockákra vágjuk és a tetejére tesszük, kevés fahéjjal ízesítve fogyasztjuk.

levesek

Levesek

 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 200 g (fél fej) brokkoli
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 ml tejszín
  • 10 g liszt
  • 30 g pirított mandula
  • fűszerek: só, bors

Elkészítés módja

A brokkolit megmossuk és rózsákra szétszedjük. Olajon megpirítjuk a brokkolit, liszttel meghintjük, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és felöntjük tejjel majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul.
Az egészet leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges továbbízesítjük, és ismét felforraljuk.
Ha már nem forr, hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert és kicsit felhevítjük, de már nem forraljuk.
Tálaláskor pirított mandulát szórunk a tetejére.

Tálaláskor a tetejére reszelt edámi vagy parmezán sajtot szórhatunk.

Francia hagymaleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 150 g (egy közepes fej) vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl vízben feloldott húsleveskocka
  • 20 ml tejszín
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 15 g vaj
  • 1 szelet kenyér
  • 10 g ementáli sajt
  • fűszerek: só, bors, szerecsendió, fokhagyma, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A vöröshagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a húsleves lét és 10 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint fűszerezzük, majd felforraljuk. A vajból és lisztből rántást készítünk és besűrítjük vele a levest, majd a tűről levéve belekeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert.
Tálalás előtt a kenyeret megpirítjuk, kis kockákra vágjuk és rászórjuk a levesre. A tetejét reszelt sajttal és petrezselyemzölddel szórjuk meg.

Karfiolleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 60 g (negyed fej) karfiol
  • 35 g ementáli sajt
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • fűszerek: só, bors

Elkészítés módja

A karfiolt rózsákra szedjük szét és megfőzzük. Lecsepegtetjük, összeturmixszoljuk, de a főzővizét megtartjuk.
A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, ráöntünk a főzővízből 1 dl-t és kevergetés mellett besűrítjük.
Hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, tetszés szerint fűszerezzük és forrásig hevítjük.
Beleöntjük a karfiol pürét és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük.

Dúsíthatjuk tejszínnel és készíthetjük fagyasztott karfiolból is.

Póréhagymaleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 150 g (3 szál) póréhagyma
  • 1,5 dl vízben feloldott húsleves kocka
  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 30 ml tejszín
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma, szerecsendió

Elkészítés módja

A póréhagymát felszeleteljük és a vajon könnyedén megpirítjuk. Hozzáadjuk a vízben feloldott húsleves kockát, a tejszínnel elkevert lisztet, fűszerezzük, és kevergetés mellett felforraljuk.
Beleöntjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, melegítjük, de már nem forraljuk.

Paradicsomleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 10 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 150 g paradicsompüré
  • 1 db zellergumó
  • 1 dl víz
  • 10 g levestészta
  • fűszerek: só, bors, lestyán, oregánó

Elkészítés módja

Világos rántást készítünk, beleöntjük a paradicsompürét és vízzel felengedjük. Beletesszük a zellert, fűszerezzük és felforraljuk.
Hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, a külön megfőzött tésztát, együtt felhevítjük, de már nem forraljuk.

Édes ízesítéssel is készíthetjük. Kiváló variációkat lehet belőle készíteni más zöldségpürék felhasználásával.

Tárkonyos-tejfölös burgonyakrémleves bacon chipssel

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 3 db közepes burgonya
  • 20 g bacon szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 g vaj
  • 30 g tejföl
  • 30 g tejszín
  • fűszerek: só, bors, tárkony, lestyán, zellergumó

Elkészítés módja

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát felszeleteljük, vajon megpirítjuk, majd rátesszük a burgonyát vízzel felöntjük, ízesítjük zellergumóval, lestyánnal, sóval, borssal.
Ha a burgonya megpuhult, behabarjuk tejföllel és tejszínnel, kiforraljuk. Tűzről levéve hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert és összeturmixszoljuk, tárkonnyal továbbízesítjük.
A bacon szalonnát megsütjük, és chipsként a levesre tálaljuk.

Sűrű zöldségleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 1 evőkanál olaj
  • 230 g fagyasztott zöldségmix (sárgarépa, fehérrépa, borsó, bab, karfiol)
  • 1,5 dl víz
  • 1 db zöldségkocka
  • fűszerek: só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

Az olajra kiolvasztás nélkül rádobjuk a fagyasztott zöldségeket, rászórjuk a zöldségkockát, majd kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet, majd lefedjük kb. 15 percre, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Ezután tetszés szerint leturmixszolhatjuk a teljes levest, vagy csak egy részét. Hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert és felmelegítjük, de már nem forraljuk fel.
Tetejét apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, és készíthetjük friss zöldségből is.

Tejszínes csirkekrémleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 10 dkg csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g levestészta
  • 20 ml tejszín
  • fűszerek: só, bors
  • díszítéshez: petrezselyemzöld, tejföl

Elkészítés módja

A csirkemellet apró kockára vágjuk, megsózzuk, és az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával a vajon megpirítjuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a liszttel elkevert tejszínt, fűszerezzük és felforraljuk.
Beleöntjük gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, a külön megfőzött tésztát és együtt hevítjük, de már nem forraljuk.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel és tejföllel díszítjük.

A csirkehúst helyettesíthetjük mással, pl. pulykahússal is.

Őszibarack leves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 125 g (fél doboz) őszibarackbefőtt, (mirelit őszibarack, friss őszibarack)
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 50 ml tejszín
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 100 ml natúr joghurt
  • egész citrom
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj

Elkészítés módja

Az őszibarackot kockára vágjuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, belereszeljük a citrom héját, vízzel felengedve felforraljuk. Forráskor a lisztet, natúr joghurtot és a tejszínt csomómentesen elkeverjük, habarást készítünk, majd az egészhez hozzáöntjük, ízesítjük és tovább forraljuk.
A tűzről levéve belekeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, ha szükséges együtt hevítjük, de már nem forraljuk fel.

Bármilyen más gyümölcsből vagy akár több gyümölcsből is készíthető.

Gyümölcsleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 doboz vanília ízű, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 40 dkg gyümölcs
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 0,5 l víz
  • 200 ml natúr joghurt
  • ízesítők: citromhéj, szegfűszeg, fahéj; díszítésre friss gyümölcs, tejszínhab

Elkészítés módja

A megtisztított, megmosott gyümölcsöket a fűszerekkel ízesített cukros alaplében puhára főzzük, majd, ha már megpuhult a gyümölcs levesszük a tűzről a levest.
A lisztet 1 dl gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel, natúr joghurttal simára keverjük, ezt követően hozzáöntünk 1 merőkanálnyit a meleg szirupból, majd ezzel behabarjuk a levest. A habarást követően már csak nagyon rövid ideig főzzük a levest.

Ételkészítés során szerzett tapasztalatok:
Kellemes, krémes jellegű az eredetivel szinte azonos ízű levest kapunk. A savanyú gyümölcsök kicsaphatják a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, így az édesebb gyümölcsöket javasoljuk a leveshez (pl. őszibarack, sárgabarack, cseresznye).

főételek

Főételek

 

Burgonyafőzelék

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 400 g burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 ml olaj
  • 40 g liszt
  • 50 ml tejföl
  • ecet
  • fűszerek: só, babérlevél

Elkészítés módja

A megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd zsemleszínű, vöröshagymás rántással besűrítjük. Belekeverjük a simára kevert tejfölt, majd jól összeforraljuk.
Végül a tűzről levéve hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, és ecettel ízesítjük.

Tökfőzelék

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 400 g spárgatök
  • 20 ml olaj
  • 40 g liszt
  • 1 dl tejföl
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 csokor kapor
  • ecet
  • fűszerek: fűszerpaprika, só

Elkészítés módja

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával és hozzáadjuk a gyalult tököt. Finomra vágott kaporral, sóval ízesítjük, majd kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és besűrítjük vele a főzeléket. Végén hozzáöntjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, ezt követően már ne forraljuk. Ízlés szerint ecettel még ízesíthetjük.

További főzelékeket készíthet ugyan ezzel a módszerrel: a rántás és a habarás során a megszokottnál sűrűbb állagot készítsen, és csak a végén hígítsa fel gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel. A gyermekeknek szánt speciális élelmiszer hozzáadása után, a vitaminok érdekében, már ne forralja az ételt.

Fokhagymamártás

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 100 g fokhagyma
  • 200 ml csontlé
  • 80 g olaj
  • 20 g liszt
  • 200 ml tejföl

Elkészítés módja

Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, elkeverjük, majd csontlével felengedve megsózzuk és kiforraljuk. Tálalás előtt tejföllel elkevert gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel dúsítjuk. Főtt hús mellé tálaljuk.

Gombapaprikás

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 400 g csiperkegomba
  • 40 ml olaj
  • 20 g liszt
  • 1 dl tejföl
  • 2 db vöröshagyma
  • fűszerek: fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés módja

A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágva hozzáadjuk a megpirított hagymához. Sóval, borssal ízesítjük, kis vízzel felengedjük, és puhára pároljuk.
A tejfölből és lisztből (szükség esetén kevés hideg vizet adhatunk még hozzá) habarást készítünk és sűrűre behabarjuk vele a pörköltet. Amikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert.

Zöldbabos borjúragu

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 50 ml tejföl
  • 10 g liszt
  • 240 g borjúhús
  • 40 ml olaj
  • 200 g zöldbab
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • ecet
  • fűszerek: fűszerpaprika, bors, só

Elkészítés módja

A finomra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A kockára vágott borjúhúst átforgatjuk benne, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet hozzáadva, rövid lében elkezdjük párolni, majd kis idő múlva hozzáadjuk a zöldbabot.
Amikor minden alkotórész megpuhult, a tejföllel és a liszttel besűrítjük a ragut, a legvégén hozzáadjuk a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Kevés ecettel még ízesíthető.

Harcsapaprikás

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 20 dkg harcsafilé (szürke vagy afrikai)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 ml tejföl
  • 100 ml ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • fűszerek: fűszerpaprika, fokhagyma, só

Elkészítés módja

A halfilét felkockázzuk, a vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paradicsomot és zöldpaprikát felszeleteljük. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot és zöldpaprikát, puhára pároljuk, ezután rátesszük a hal darabokat, fehéredésig sütjük, majd sózzuk, fűszerpaprikával megszórjuk és alaposan összekeverjük, kevés vízzel felöntjük, kis lángon párpercig főzzük.
Amikor a hal puha, tejföllel behabarjuk és kiforraljuk, tűzről lehúzva hozzákeverjük a gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Túrós csuszával, főtt tésztával tálalhatjuk.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók 2 adaghoz

palacsintatészta
  • 1,5 dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 db tojás
  • 50 g (kb. 4 púpozott evőkanál) liszt
  • olaj a sütéshez
töltelék
  • 0,5 dl gyermek szánt gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 1 adag ledarált sertéspörkölt
  • 1,5 dl tejföl

Elkészítés módja

A palacsintatésztához valókat összekeverjük, majd kisütjük. A darált sertéspörköltet 2 kanál tejföllel simára keverjük, és megtöltjük vele a palacsintákat. A maradék tejfölt kevés pörköltlével és 0,5 dl gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel elkeverjük, majd meglocsoljuk vele a palacsintákat, végül az egészet előmelegített sütőben átsütjük.

Burgonyapüré hercegnő módra

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 dl ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 240 g sertéshús
  • 40 g olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 csomag (2 adagos) burgonyapüré pehely
  • 2,5 dl tej
  • 40 g vaj
  • fűszerek: szerecsendió, kakukkfű, só

Elkészítés módja

A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, kakukkfűvel és puhára pároljuk. A burgonyapüré elkészítése során 2,5 dl tejet és 1 mokkáskanál sóval forraljuk fel. A tűzről levéve hozzáadjuk az 1 dl gyermekeknek szánt speciális élelmiszert, majd összekeverjük a burgonyapehellyel, és ezt követően 1-2 percig állni hagyjuk. Végül a 20 g vajat hozzáadva simára keverjük. Egy tűzálló edényt vajjal vékonyan kikenünk, elsimítjuk benne a burgonyapüré felét, ráterítjük a párolthúst, majd befedjük a maradék burgonyapürével, villával megrácsozva forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.

A burgonyapürét készítheti pehely helyett hagyományos módon is, főtt áttört burgonyából, tejből és vajból. Ebben az esetben a tej 1/3-át helyettesítse gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel.

Karfiol csőben sütve

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer
  • 400 g karfiol
  • 50 g vaj
  • 50 g finomliszt
  • 1dl tejföl
  • 100 g trappista sajt
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • fűszerek: szerecsendió, só

Elkészítés módja

A karfiolt megfőzzük, majd egy vajjal kikent, lapos, tűzálló edénybe, rózsáira szedve, egyenletesen elrendezzük.
A tetejére tojáshabbal lazított gratin mártást öntünk.
A gratin mártást úgy készítjük, hogy a vajat és a finomlisztet habzásig hevítjük, a tűzről levéve, állandó keverés közben a gyermekeknek szánt speciális élelmiszerrel felengedjük, sóval, és a lereszelt szerecsendióval ízesítjük, lassú tűzön jól besűrítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tejföllel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét.
A mártással leöntött karfiol tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük, és sütőben szép pirosra sütjük.

desszertek

Desszertek

 

Zabpelyhes sütemény

Hozzávalók kb. 10 adaghoz

  • 3 bögre zabpehely
  • 3,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál só
  • 1 bögre vaj
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 teáskanál narancshéj
  • 2 tojás
  • ½ bögre arany mazsola
  • ½ doboz ízesítés nélküli, gyermekeknek szánt speciális élelmiszer

Elkészítés módja

Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Vékonyan kenjük meg a sütőpapírt olajjal és tegyük félre.
Egy másik tepsire rakjuk rá a zabot és az előmelegített sütőbe 5-7 perc alatt pirítsuk kissé aranyszínűre.
Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, sót valamint a kihűlt zabot és rakjuk félre. A tálban egy elektromos mixerrel verjük fel a vajjal elkevert barna és kristálycukrot közepes fokozaton kb. két percig.
Adjuk hozzá a vaníliát, a narancs héját, a tojást és további 1 percig keverjük.
Ehhez a masszához adjuk hozzá a lisztes keverék 1⁄3-át és a gyermekeknek szánt speciális élelmiszer 1⁄3-át. Ismételjük meg kétszer. 1 percen át újra keverjük össze a mixerrel közepes fokozaton. Adjuk a mazsolát a tésztához.
Takarjuk le a tésztát és pihentessük 30 percen át. Egy kanállal halmozzuk a masszát a sütőpapírra, majd a kanál fejével nyomjuk szét.
Süssük a sütiket 12-14 percen át, amíg kissé barnára sülnek.
2-3 percen át hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a sütit a tepsiből.
Tegyük a sütiket egy légmentes dobozba.

Rakott puding

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

  • 2dl csokoládé ízesítésű, gyermekeknek szánt magas energiatartalmú, rostos speciális élelmiszer
  • 2 dl vanília ízesítésű speciális -gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 3 dl tej
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • babapiskóta vagy házi készítésű piskóta
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés módja

A tej feléből megfőzzük a csokoládés pudingport, majd tűzről levéve gyorsan, állandó keverés mellett hozzákeverjük a csokoládés, gyermekeknek szánt speciális élelmiszert. Ugyanígy járunk el a vaníliás pudingporral is. Veszünk egy üvegtálat az aljára öntjük a vaníliás pudingot majd a tetejét beborítjuk babapiskótával (vagy házi piskótával), rákenjük a gesztenyemasszát és végül ráöntjük a csokoládépudingot. Tejszínhabbal tálaljuk.