Felfekvés (decubitus) diéta

A dekubitusz (felfekvés) akkor alakul ki, ha a testfelület egy részét tartós nyomás éri, pl. valaki tartósan ugyanabban a testhelyzetben ül vagy fekszik. Az állandó nyomás csökkenti a bőr vérkeringését, mely annyira lelassulhat, hogy elégtelenné válik a bőr oxigén- és tápanyag ellátása. A felfekvés általában a kiálló csontok felett alakul ki pl. farokcsont, könyök, sarok. A felfekvés első figyelmeztető jele a bőr kipirosodása, majd megfelelő kezelés nélkül a bőr felhólyagosodik, kisebesedik.

A felfekvés általában bizonyos betegségek következményeként alakul ki. A diétát ennek az alapbetegségnek a figyelembevételével kell kialakítani.

Leggyakoribb kérdések a decubitus étrendről

Kik a felfekvés veszélyének kitettek?
  • nagyon legyengültek
  • mozgásukban korlátozott személyek
  • ágyhoz kötött betegek
  • akik nem érzik a fájdalmat és a nyomást (ezek a jelek mozgásra ösztönzik az embert)
  • alultáplált, idős emberek (hiányzik a védő zsírpárna, mely kipárnázza a bőrt, valamint a létfontosságú tápanyagok hiányában a bőr gyógyulása lassul)
  • sokáig ugyanabban a pozícióban ülő vagy fekvő egyének
  • akiknek betegségük miatt rosszabb a keringésük
  • akiknél inkontinencia áll fenn
Mi a decubitus étrend célja?
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
  • gyulladásos folyamatok szabályozása
  • sebgyógyulás serkentése
Speciális élelmiszerek szerepe a decubitus étrendben

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • epres túrókrém speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (1)
  • kifli
  • körömvirágtea

Tízórai:

  • banánturmix
  • babapiskóta

Ebéd:

  • zöldségkrém leves pirított zsemlekockákkal
  • burgonyapüré vagdalttal

Uzsonna:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • tojássaláta (2)
  • rozsos kenyér
  • limonádé

Reggeli:

  • párizsikrém
  • sajtos kenyér
  • tej

Tízórai:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • tárkonyos raguleves
  • zöldbabfôzelék sült virslivel

Uzsonna:

  • túróspite

Vacsora:

  • palacsinta (ananásszal, sonkával töltve és sajtmártással leöntve)
  • tea

Reggeli:

  • probiotikus, epres joghurt
  • zsemle
  • kamillatea

Tízórai:

  • répatorta

Ebéd:

  • gulyásleves
  • mákos guba vanília öntettel

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • sajtos-tejfölös tészta
  • vegyes gyümölcslé


Receptek

Epres túrókrém speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel


Hozzávalók

  • 10 dkg túró
  • 4 db eper
  • 0,5 dl epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

 
Elkészítés módja

Az epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert az áttört túróval habosra keverjük, majd a negyedekre vágott eperrel összekeverjük. 1 epret hagyhatunk díszítésre, amit csak félbe vágunk el, és a túrókrém tetejére helyezzük.
 

Tojássaláta


Hozzávalók

  • 2 db főtt tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • ízesítőszerek: majonéz, mustár, citromlé, só, porcukor

 
Elkészítés módja

A tejfölt az ízesítő szerekkel elkeverjük, majd leöntjük vele a cikkekre vágott tojást. Hidegen tálaljuk.