Felfekvés (decubitus) diéta
A dekubitusz (felfekvés) akkor alakul ki, ha a testfelület egy részét tartós nyomás éri, pl. valaki tartósan ugyanabban a testhelyzetben ül vagy fekszik. Az állandó nyomás csökkenti a bőr vérkeringését, mely annyira lelassulhat, hogy elégtelenné válik a bőr oxigén- és tápanyag ellátása. A felfekvés általában a kiálló csontok felett alakul ki pl. farokcsont, könyök, sarok. A felfekvés első figyelmeztető jele a bőr kipirosodása, majd megfelelő kezelés nélkül a bőr felhólyagosodik, kisebesedik.
A felfekvés általában bizonyos betegségek következményeként alakul ki. A diétát ennek az alapbetegségnek a figyelembevételével kell kialakítani.
Leggyakoribb kérdések a decubitus étrendről
Kik a felfekvés veszélyének kitettek?
- nagyon legyengültek
- mozgásukban korlátozott személyek
- ágyhoz kötött betegek
- akik nem érzik a fájdalmat és a nyomást (ezek a jelek mozgásra ösztönzik az embert)
- alultáplált, idős emberek (hiányzik a védő zsírpárna, mely kipárnázza a bőrt, valamint a létfontosságú tápanyagok hiányában a bőr gyógyulása lassul)
- sokáig ugyanabban a pozícióban ülő vagy fekvő egyének
- akiknek betegségük miatt rosszabb a keringésük
- akiknél inkontinencia áll fenn
Mi a decubitus étrend célja?
- megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
- gyulladásos folyamatok szabályozása
- sebgyógyulás serkentése
Speciális élelmiszerek szerepe a decubitus étrendben
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- epres túrókrém speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (1)
- kifli
- körömvirágtea
Tízórai:
- banánturmix
- babapiskóta
Ebéd:
- zöldségkrém leves pirított zsemlekockákkal
- burgonyapüré vagdalttal
Uzsonna:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- tojássaláta (2)
- rozsos kenyér
- limonádé
Reggeli:
- párizsikrém
- sajtos kenyér
- tej
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- tárkonyos raguleves
- zöldbabfôzelék sült virslivel
Uzsonna:
- túróspite
Vacsora:
- palacsinta (ananásszal, sonkával töltve és sajtmártással leöntve)
- tea
Reggeli:
- probiotikus, epres joghurt
- zsemle
- kamillatea
Tízórai:
- répatorta
Ebéd:
- gulyásleves
- mákos guba vanília öntettel
Uzsonna:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- sajtos-tejfölös tészta
- vegyes gyümölcslé
Receptek
Epres túrókrém speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel
Hozzávalók
- 10 dkg túró
- 4 db eper
- 0,5 dl epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Elkészítés módja
Az epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert az áttört túróval habosra keverjük, majd a negyedekre vágott eperrel összekeverjük. 1 epret hagyhatunk díszítésre, amit csak félbe vágunk el, és a túrókrém tetejére helyezzük.
Tojássaláta
Hozzávalók
- 2 db főtt tojás
- 3 evőkanál tejföl
- ízesítőszerek: majonéz, mustár, citromlé, só, porcukor
Elkészítés módja
A tejfölt az ízesítő szerekkel elkeverjük, majd leöntjük vele a cikkekre vágott tojást. Hidegen tálaljuk.