Csontritkulást megelőző étrend

20-25 éves korig a csontépítő, majd 40 éves kor után a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csontritkulást megelőző étrend célja a gyermek és fiatal felnőtt korban a megfelelő csonttömeg kialakítása, hogy később ennek hiánya ne okozhasson problémát.

A már kialakult csontritkulást kezelni, gyógyítani csak korlátozottan lehetséges, de kellő odafigyeléssel megelőzhető, illetve a kialakult folyamat lassítható. A gyógyszeres terápia és gyógytorna mellett a megfelelő étrendnek van szerepe a csontritkulás megfelelő kezelésének kialakításában. A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, mivel a csontok fejlődése a 2. magzati hónap végén indul meg. Oxigénigényes folyamat, jó vérellátás szükséges a működéséhez.

Leggyakoribb kérdések a decubitus étrendről

Mik a csontritkulás kifejlődésének kockázati tényezői?
  • genetikai jellemzők,
  • nagyon sovány testalkat,
  • a női nemi hormon (ösztrogén) alacsony szintje,
  • hiányos táplálkozás,
  • tartósan alacsony Ca és D-vitamin ellátottság,
  • felszívódási zavarral járó kórképek,
  • mozgásszegény életmód,
  • dohányzás,
  • nagymértékű koffein és alkoholfogyasztás.

Egyes betegségek és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a fokozott Ca-ürülés. Fokozott kalcium igénye van a terhesség és a szoptatás időszakának is.

Mi a csontritkulást megelőző étrend célja?

Gyermek, serdülő- és fiatalkorban az optimális csúcs csonttömeg elérése, a csontritkulás kialakulásának megelőzése, később a megfelelő csonttömeg megtartása, illetve a csontlebontó folyamatok lassítása!

Fontos az életkornak megfelelő táplálkozás, az optimális energiabevitel és tápanyagösszetétel és az életkornak megfelelő kalcium- és vitaminszükséglet kielégítése. A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel a vitaminokkal együtt elősegítik a kalcium csontokba való beépülését. Az A- és a C-vitamin a csontok vastagságbeli növekedését segíti elő, a D-vitamin pedig a kalcium csontokba épülését segíti elő.

Az egészségnevelés kiemelkedően fontos a betegség megelőzésében!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 800-1200 mg kalcium jusson a szervezetünkbe. Ez átlagérték, mely változhat, terhességben, szoptatás alatt és időskorban 1200-1500 mg az ajánlott mennyiség.
Felnőtteknél, diagnosztizált csontritkulás esetén a napi javasolt kalciumbevitel: 1500 mg.

A kalcium hasznosulását elősegítik:

  • Vitaminok: elsősorban a D-vitamin jelenléte, ezen kívül az A-, a C-, és a K-vitamin
  • Tej és tejtermékekben található tejcukor és kazein
  • Ásványi anyagok és nyomelemek a táplálkozásban (magnézium, cink, mangán, réz)
  • Rendszeres mozgás

A kalcium hasznosulását gátolják:

  • Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein (kávé, tea) fogyasztás
  • Egyes növényekben található oxálsav tartalom (sóska, spenót, mangold, rebarbara)
  • Egyes növényekben található fitát, illetve fitinsav tartalom (korpa, hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű termékek)
  • Az ételek túlzott mértékű sózása
  • Alkoholfogyasztás, dohányzás
  • Mozgásszegény életmód
  • Egyes gyógyszerek (gyomorsav közömbösítők, antibiotikumok)

Különös figyelemmel kell kísérni azokat a betegeket, akiknél tejérzékenységet, illetve laktózintoleranciát diagnosztizáltak, mivel étrendjükből ezáltal kiesnek a tej és tejtermékek, valamint a tejalapú készítmények! A kalcium pótlását mindenképpen meg kell oldani. Forduljon táplálkozási szakemberhez a megfelelő étrend kialakítása céljából!

Mi a csontritkulást megelőző étrend lényege?

Életkoronként fokozott figyelmet kell fordítani a helyes étrend és életmód kialakítására. A napi energiamennyiség a tápláltsági állapotnak és fizikai aktivitásnak megfelelő legyen. Az étrend megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon, amiben legyen állati és növényi eredetű fehérje egyaránt. A gyermekek mindennap fogyasszanak tejet vagy tejterméket.

Vitaminok és ásványi anyagok:

  • Mindennap fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt.
  • Nagy D-vitamin tartalmú élelmiszereink: halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, D-vitaminnal dúsított margarinok

Várandósság és szoptatás idején:

A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya fogyasszon kalciumban gazdag sovány sajtokat, sovány túrót, joghurtokat és írót. Ha a családban előfordult, illetve a csecsemő tejallergiás tüneteket produkál, a szoptató kismama naponta csak 2 dl tejet vagy annak megfelelő tejterméket fogyasszon.

Mit kell kerülni?
  • Extrém mennyiségű élelmi rost bevitele, mivel csökkentik a kalcium felszívódást.
  • Egyes táplálkozási irányzatokban elterjedt nem megfelelő tápanyagösszetétel, aminek következtében nem kiegyensúlyozott a fehérje és zsiradékfogyasztás. A nagyon magas fehérjebevitel növelheti a kalcium kiválasztását, a túlzott zsiradékbevitel a kalcium hasznosulását rontja.
  • Túlzott mértékű alkohol és kávé fogyasztása (naponta legfeljebb három csésze kávé engedhető meg.) A dohányzást teljes mértékben el kell hagyni. A nikotin rontja a porckorong vérellátását, a csontok anyagcseréjét.
Speciális élelmiszerek szerepe a csontritkulást megelőző étrendben

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó tea
  • Bakonyi barnakenyér körözöttel
  • paradicsom

Tízórai:

  • Mineral joghurt

Ebéd:

  • gyümölcsleves
  • rakott kínai kel
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer

Vacsora:

  • túrógombóc tejföllel
  • csipkebogyótea

Reggeli:

  • tej
  • sajtos omlett (1)
  • zsemle

Tízórai:

  • erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer

Ebéd:

  • zöldborsóleves
  • mákos metélt
  • gyümölcslé

Uzsonna:

  • juhtúrós pogácsa

Vacsora:

  • busa roston tartármártással
  • vegyes zöldségköret
  • limonádé

Reggeli:

  • kakaó
  • kalács margarinnal és eperdzsemmel

Tízórai:

  • gyümölcsjoghurt

Ebéd:

  • grízgaluska leves
  • natúr pulykamell burgonyapürével és csemege uborkával

Uzsonna:

  • vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer

Vacsora:

  • sajtos kelbimbó (2)
  • kifli
  • tej 2 dl


Receptek

Sajtos omlett


Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 20 g tej
  • 5 g margarin
  • 10 g reszelt köményes sajt
  • só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, fűszerezzük, majd habverővel jól eldolgozzuk. Egy teflonedényben a margarint felmelegítjük, és benne úgy sütjük ki, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha az alja megsült, akkor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Ezután felgöngyöljük, és azonnal tálaljuk.
 

Sajtos kelbimbó


Hozzávalók

  • 200 g kelbimbó
  • 1/2 tojás
  • 20 g tejföl
  • 15 g reszelt trappista sajt
  • 5 g margarin
  • só, szerecsendió

Elkészítés módja

A jól megmosott kelbimbót gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és margarinnal kikent tűzálló tálra rakjuk. Megszórjuk szerecsendióval. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, és a reszelt sajt felével. Ráöntjük a kelbimbóra, meghintjük a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.