COPD betegek étrendje

A tüdőbetegek ellátásában egyre nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő tápláltsági állapot elérése, és annak megtartása. A betegség a rövid elnevezését a kórkép angol megnevezésének rövidítéséből kapta, COPD=Chronic obstructive pulmonary disease. A krónikus obstruktív tüdőbetegek, (emphysema, asthma bronchiale, krónikus bronchitis) általában étvágytalanok, légzésük nehezített, sokféle és nagy mennyiségű gyógyszert szednek.

A fenti okok miatt testsúlyuk folyamatosan csökkenhet, ami állapotuk romlásához vezet. A nem megfelelő táplálkozás tovább rontja a légcseréjüket és hypoxaemiát okoz. A légzőizmok ereje csökken, romlik a fertőzésekkel és terheléssel szemben az ellenálló képesség. A betegséggel járó fokozott energiafelhasználás tovább fokozhatja a súlyvesztést, így egy ördögi kör alakul ki.

Leggyakoribb kérdések a COPD betegség étrendjéről

Mire kell figyelni a táplálkozással kapcsolatban?

Már a betegség kezdetén fokozottan oda kell figyelni a testsúlyváltozásra. Már 3-4 kg-os fogyás esetén meg kell kezdeni a táplálásterápiát. Az alultápláltság miatt sorvad a rekeszizom, valamint a többi légzőizom, ezáltal csökken a tüdő megfelelő átlélegeztetése, nő a fertőzéses szövődmények kialakulása. A testsúlyuk növelésével a megfelelő tápláltsági állapot elérésével azonban javul a légzőizmok teljesítménye, fokozódik a betegek terhelhetősége. Az étrend energia- és fehérjegazdag, valamint ügyelni kell a megfelelő kálium, magnézium és foszforbevitelre. A tápanyagarányok megváltoznak az egészséges táplálkozásban ajánlottak viszonylatában. Növeljük a fehérje és zsírbevitelt a szénhidrátbevitelhez képest.

Energiaszükséglet:
40-45 kcal/ttkg (168-190 kJ/ttkg) optimális testtömegre vonatkoztatva

Fehérjeszükséglet:
1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva

Mit kell tudni az étrenddel kapcsolatban?

Az étrend célja

  • a roborálás
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és megtartása

Az étrend lényege

  • energia gazdag
  • fehérjegazdag
  • fontos az étkezések előtti pihenés
  • kerülni kell a gázképződéshez vezető ételeket (káposztafélék, szárazhüvelyesek, karfiol, hagyma, olajos magvak)
  • igazodjon a betegség jellemzőihez
  • gyakori kis étkezések (napi 5-6), lassan, nem kapkodva
  • kis volumenben magas energiatartalmú ételek fogyasztása

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni

  • a testtömeg csökkenését kiváltó alapbetegséget
  • az élelmiszerek energia-, fehérje- és zsírtartalmát
  • az élelmiszerek telítőértékét
  • a beteg egyéni ízlését
Speciális élelmiszerek szerepe a COPD betegség étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • gépsonka
  • margarin
  • zöldpaprika
  • császárzsemle
  • narancslé

Tízórai:

  • joghurt (vagy egy doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer)

Ebéd:

  • karfiolleves (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)
  • natúr csirkemell
  • barna rizs almával
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • sovány körözött túró
  • kifli
  • speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • töltött paprika
  • őszibarackbefőtt

Reggeli:

  • bajor sonka
  • margarin
  • zsemle
  • tej

Tízórai:

  • almakompót (vagy speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer)

Ebéd:

  • burgonyakrémleves
  • spenótfőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)

Uzsonna:

  • vegyes gyümölcsturmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Vacsora:

  • kakaó (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • fonott kalács
  • margarin

Reggeli:

  • tehéntúró
  • kenyér
  • vaj
  • tea

Tízórai:

  • kifli
  • lágy tojás
  • speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • narancslé

Ebéd:

  • lágy tojás
  • roston sült borjúmáj
  • burgonyapüré (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • petrezselymes uborkasaláta

Uzsonna:

  • kifli
  • vaj
  • paradicsom (vagy egy doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer)

Vacsora:

  • sült hekk
  • vegyes nyers saláta
  • zsemle


Receptek

Karfiolleves


Hozzávalók

  • 80 g karfiol
  • 0,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 10 g liszt
  • só, fehér bors

Elkészítés módja

A karfiolt odatesszük főni, ízesítjük sóval és fehér borssal. Ha megpuhult a karfiol, a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert simára keverjük a tejföllel és a liszttel, majd besűrítjük vele a levest.

 

Spenótfőzelék


Hozzávalók

  • 100 g spenótpüré
  • 1 dl tej
  • 4 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 20 g liszt
  • só, bors, fokhagyma

Elkészítés módja

Világos rántást készítünk, ehhez keverjük a parajpépet és a zúzott fokhagymát. A tej felével felengedjük, sózzuk, borsozzuk és jól összeforraljuk. A maradék tejben elkeverjük a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert és hozzáadjuk a főzelékhez. Alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzhelyről. A speciális élelmiszerrel már ne forraljuk a főzeléket!