7 HASZNOS TANÁCS A VÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

Ez most egy nagyon stresszes időszak a kisgyermekek szülei, a leendő apák és a várandós kismamák számára. Ezért osztja meg a Nutricia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az Ön és a családja védelme érdekében, hiszen jelenleg bárki lehet veszélyeztetett. Kérjük kövesse a WHO (World Health Organisation, Egészségügyi Világszervezet) útmutatásait, ezek betartásával korlátozhatja a koronavírus (COVID-19) terjedésének kockázatát.

1. Rendszeresen mosson kezet!

A koronavírus emberi érintkezés útján terjed, így a kézmosás a legjobb módja annak, hogy védekezzen ellene. Ezt meg kell tennie, minden egyes érintkezés előtt és ügyeljen arra, hogy mindenki más is így járjon el, az érintkezések előtt. Arra is figyeljen, hogy a kisgyermeke kezét is rendszeresen mossa meg. Tegye ezt a játék vagy étkezés részévé, alaposan mossa le a kezét alkoholos alapú kézfertőtlenítővel illetve szappannal, majd alaposan öblítse le vízzel.

Miért? Mert ez elpusztít minden vírust, amely a kezeken lehet, és megállítja annak valószínűségét, hogy ezeket átadják másoknak.
Kattintson ide a WHO kézmosásról szóló útmutatójának megtekintéséhez

2. Korlátozza a szoros interakciókat!

Nagyon fontos, hogy szülőként csökkentse a gyermeke és a különböző emberek közötti érintkezések számát. Például próbálja elkerülni, hogy felvegyék és átöleljék őket (kivéve, ha előbb megmossák a kezüket). Ez segít megállítani a vírus terjedését. A szoros érintkezés elkerülése mellett tartson legalább 1 méter biztonságos távolságot, azoktól, aki beteg, köhög, vagy tüsszent.

Miért? Amikor valaki köhög vagy tüsszent, az orrából illetve a szájából kis cseppeket permeteznek a levegőbe, amelyek tartalmazhatják a vírust. Ha Ön vagy gyermeke a közelben van, belélegezhet ebből, így a COVID-19 vírus is bekerülhet a szervezetébe.

3. Kerülje a szem, az orr és a száj érintését!

A nap folyamán kezünkkel illetve ujjainkkal számos felületet érintünk, például az arcunkat is. Gyermekeink ugyanezt teszik. Tehát mindenkinek, aki hozzáérhet gyermekeinkhez (a szülőket is beleértve), ügyeljen arra, hogy alaposan megmossa a kezét.

Miért? Az általunk megérintett felületek szennyeződhetnek a koronavírussal, és a kezünk – alapos kézmosás nélkül – könnyen átjuttathatja a vírust, a száj, az orr vagy a szem megérintése révén.
A nap folyamán nehéz elkerülni a különböző felületek érintését, de meg lehet állítani a vírus bejutását a szervezetünkbe, alapos kézmosással illetve azzal ha nem érinti meg a gyermeke arcát.

4. Tartsa be a megfelelő higiéniás szabályokat!

Fontos, hogy Ön és a gyermekét körülvevő emberek kövessék a megfelelő higiéniát. Köhögés vagy tüsszentés esetén mindig takarja el a száját és az orrát egy papírzsebkendővel Ezután azonnal dobja el a használt zsebkendőt.

Miért? A köhögésből és tüsszentésből származó cseppek terjeszthetik a vírusokat. A helyes higiénia betartásával megvédi a gyermekét és a teljes családját olyan vírusoktól, mint például az influenza illetve a COVID-19 is.

5. Mit tegyen, ha nem érzi jól magát?

Egy egyszerű szabály: maradjon otthon, ha rosszul érzi magát. Ha a láz, köhögés és légzési nehézség korai jeleit észleli, előbb hívja fel a helyi egészségügyi szolgáltatót, ahelyett, hogy személyesen látogatná meg. További információkért kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait.

Miért? A nemzeti és helyi hatóságok a legfrissebb információkkal rendelkeznek a környéken kialakult helyzetről. Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltató számára, hogy gyorsan a legmegfelelőbb egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez megvédi Önt is, és segít megelőzni a vírus és más fertőzések további terjedését.

6. Készítse biztonságosan családja ételeit!

Fontos, hogy külön deszkákat használjon a nyers és főtt ételekhez, és mindig alaposan mosson kezet a nyers és a főtt ételek előkészítése illetve főzése között. Nem kell elkerülnie a hús és húskészítményeket. Alaposan mossa meg a nyers húsokat, és főzze, süsse át őket alaposan.

Miért? A koronavírus a szájon keresztül terjedhet, ezért fontos, hogy az ételt készítő személy a megfelelő biztonsági eljárásokat kövesse.

7. Legyen tájékozott és kövesse a helyi szabályokat!

Nagyon fontos, hogy tisztában legyen a helyi COVID-19 járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkkal, amelyek a helyi egészségügyi hatóságokon keresztül érhetők el. Globális útmutatást a WHO webhelyén talál.

Kérjen tanácsot megbízható forrásokból az Ön és gyermeke számára, és vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szakemberével, bármilyen aggálya merülne fel a gyermeke egészségével kapcsolatban.

Az ezen az oldalon szereplő információk nem helyettesítik a szakmai orvosi tanácsot. Ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel, mindig forduljon egészségügyi szakemberhez.

Az oldalon szereplő információ nem helyettesíti az orvosi konzultációt, csak általános tájékoztatásra szolgál. Konkrét kérdéseivel mindig keresse fel illetékes orvosát!