Szoptatós étrend – tejmentes anyai diéta

Az anyai diétát (szoptatós étrendet) akkor javasolható bevezetni, ha a csecsemő anyatejes táplálás mellett is mutat tüneteket. A tehéntejfehérje-molekula az anyatejen keresztül átjuthat a csecsemő szervezetébe és ez okozhatja a jellegzetes tüneteket (pl: csalánkiütés, hasi kólika, hasmenés).

Ilyen esetben a tejallergiás gyermeket szoptató anyának a szoptatás alatt végig szigorú tejfehérjementes diétát (tejmentes szoptatós étrend) kell tartania. Tehát kerülni kell az összes olyan alapanyagot, élelmiszert illetve félkész vagy kész ételeket, melyek tejet vagy tejszármazékot tartalmaznak.

A tejmentes szoptatós étrend terápiája

Kerülendő tej- és tejtermékek, valamint rejtett források
  • tej, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, sajtok, tejdesszertek,
    pudingok, tejpor, tejes italok, tejes sütemények, francia pékáru
  • édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.
  • marhahús és felhasználásával készült termékek
  • vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas
  • majonéz, kész üveges mártások
Kerülendő élelmiszerek
  • tej, tejpor, tejtermékek pl. tejszín, tejföl, joghurt, sajt
  • azon élelmiszerek melyek előállításánál tej vagy tejtermékeket használtak fel pl. tejes kifli, tejes margarinok
  • olyan élelmiszerek melyek a tejből kivont alkotórészeket tartalmaznak pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát
  • E270, E472b – tejszármazékot tartalmazhat
  • más állatok tejének és a tejéből készült termékek pl. kecskesajt, szamártej
  • marhahús
D-vitamin pótlása

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tej és tejtermékek kihagyása az étrendből kalcium- és D-vitamin hiányhoz, valamint a zsírban oldódó vitaminok csökkent mennyiségéhez vezethet. Ezért ezeket a be nem vitt alkotókat feltétlenül pótolni kell!

Speciális élelmiszerek szerepe a tejmentes szoptatós étrendben

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó tea
  • gluténmentes kenyér
  • Pick párizsi
  • Delma margarin
  • paprika

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zellerkrém leves
  • párolt natúr sertésszelet
  • paradicsomos kelbimbó (1)
  • limonádé

Uzsonna:

  • barackos túróturmix

Vacsora:

  • töltött karalábé
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
  • gluténmentes kenyér
  • margarin
  • Eidami sajt
  • jégsaláta

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • karfiolleves
  • pulykaragu
  • puliszka (2)
  • uborkasaláta

Uzsonna:

  • almakompót

Vacsora:

  • tej
  • rántotta
  • gluténmentes kenyér
  • póréhagyma

Reggeli:

  • 2 dl 1,5 %-os tej
  • gluténmentes kenyér
  • sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
  • paradicsom

Tízórai:

  • Danone joghurt

Ebéd:

  • paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
  • roston sült hal
  • párolt rizs
  • céklasaláta

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • zöldborsófőzelék
  • virsli
  • narancslé


Receptek

Paradicsomos kelbimbó


Hozzávalók

  • 100 g kelbimbó
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 2 g paprikakrém
  • citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
 

Puliszka


Hozzávalók

  • 60 g kukoricaliszt
  • 10 g margarin
  • (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)

Elkészítés módja

A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.