Szoptatós étrend – tejmentes anyai diéta
Az anyai diétát (szoptatós étrendet) akkor javasolható bevezetni, ha a csecsemő anyatejes táplálás mellett is mutat tüneteket. A tehéntejfehérje-molekula az anyatejen keresztül átjuthat a csecsemő szervezetébe és ez okozhatja a jellegzetes tüneteket (pl: csalánkiütés, hasi kólika, hasmenés).
Ilyen esetben a tejallergiás gyermeket szoptató anyának a szoptatás alatt végig szigorú tejfehérjementes diétát (tejmentes szoptatós étrend) kell tartania. Tehát kerülni kell az összes olyan alapanyagot, élelmiszert illetve félkész vagy kész ételeket, melyek tejet vagy tejszármazékot tartalmaznak.
A tejmentes szoptatós étrend terápiája
Kerülendő tej- és tejtermékek, valamint rejtett források
- tej, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, sajtok, tejdesszertek,
pudingok, tejpor, tejes italok, tejes sütemények, francia pékáru - édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.
- marhahús és felhasználásával készült termékek
- vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas
- majonéz, kész üveges mártások
Kerülendő élelmiszerek
- tej, tejpor, tejtermékek pl. tejszín, tejföl, joghurt, sajt
- azon élelmiszerek melyek előállításánál tej vagy tejtermékeket használtak fel pl. tejes kifli, tejes margarinok
- olyan élelmiszerek melyek a tejből kivont alkotórészeket tartalmaznak pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát
- E270, E472b – tejszármazékot tartalmazhat
- más állatok tejének és a tejéből készült termékek pl. kecskesajt, szamártej
- marhahús
D-vitamin pótlása
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tej és tejtermékek kihagyása az étrendből kalcium- és D-vitamin hiányhoz, valamint a zsírban oldódó vitaminok csökkent mennyiségéhez vezethet. Ezért ezeket a be nem vitt alkotókat feltétlenül pótolni kell!
Speciális élelmiszerek szerepe a tejmentes szoptatós étrendben
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- csipkebogyó tea
- gluténmentes kenyér
- Pick párizsi
- Delma margarin
- paprika
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zellerkrém leves
- párolt natúr sertésszelet
- paradicsomos kelbimbó (1)
- limonádé
Uzsonna:
- barackos túróturmix
Vacsora:
- töltött karalábé
- gyümölcslé
Reggeli:
- kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerből
- gluténmentes kenyér
- margarin
- Eidami sajt
- jégsaláta
Tízórai:
- körte
Ebéd:
- karfiolleves
- pulykaragu
- puliszka (2)
- uborkasaláta
Uzsonna:
- almakompót
Vacsora:
- tej
- rántotta
- gluténmentes kenyér
- póréhagyma
Reggeli:
- 2 dl 1,5 %-os tej
- gluténmentes kenyér
- sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja)
- paradicsom
Tízórai:
- Danone joghurt
Ebéd:
- paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve)
- roston sült hal
- párolt rizs
- céklasaláta
Uzsonna:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- zöldborsófőzelék
- virsli
- narancslé
Receptek
Paradicsomos kelbimbó
Hozzávalók
- 100 g kelbimbó
- 10 g sűrített paradicsom
- 2 g paprikakrém
- citromlé, cukor, metélőhagyma, só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.
Puliszka
Hozzávalók
- 60 g kukoricaliszt
- 10 g margarin
- só
- (sajt, vöröshagyma, juhtúró…)
Elkészítés módja
A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig főzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.