Májbetegek étrendje

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, a vérképzésre, az a szervezet emésztési és felszívódási folyamataira, valamint vitaminképzésre és raktározásra.

A máj másik nagyon fontos funkciója a méregtelenítés, a szervezetbe kerülő káros anyagokat a szervezet számára ártalmatlanná teszi. A máj megbetegedésekor ezek a méreganyagok felszaporodhatnak a szervezetben.

Leggyakoribb kérdések a májbetegek étrendjéről

Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
Az étrend célja

  • a máj védelme, kímélete és a májműködés támogatása
  • a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása
  • a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása
  • a gyógyszeres kezelés kiegészítése

Az étrend lényege

A májbetegek étrendje szénhidrátban, fehérjében, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, ám zsírszegény, kímélő fűszerezésű és alkoholmentes legyen. Javasolt a napi többszöri, akár 6-8 étkezés. Szénhidrát-gazdag, mivel a szénhidrátok segítik a máj regenerációját, energiát szolgáltatnak a fehérjék beépüléséhez. Fehérje-gazdag, mivel a fehérjék nélkülözhetetlenek a máj működéséhez. Zsírszegény, mivel a túlzott zsírfogyasztás megterheli az emésztést és a májbetegség romlásához vezethet.
Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik a beteg mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához. Ezért mindig kérjen egyénre szabott étrendet táplálkozási szakembertől.

Speciális élelmiszerek szerepe a májbetegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • félbarna kenyér
  • baromfipárizsi
  • margarin
  • (hámozott) paradicsom
  • tejeskávé (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Tízórai:

  • kapros túrókrém
  • kifli

Ebéd:

  • zöldségleves
  • sajtos-tejfölös makaróni
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kétszersült

Vacsora:

  • zabkorpás zsemle
  • szardínia
  • jégsaláta
  • tea

Reggeli:

  • félbarna kenyér
  • margarin
  • szamócalekvár
  • tej (1,5%-os)

Tízórai:

  • narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • gyümölcsleves
  • zöldséges rizs (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • natúr pulykamell
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • korpás pogácsa (1)
  • tej

Vacsora:

  • félbarna kenyér
  • baromfivirsli mustárral
  • tea

Reggeli:

  • lágy tojás
  • kifli
  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • kefir
  • zsemle

Ebéd:

  • májgombócleves
  • főtt burgonya gombamártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)
  • párolt hal

Uzsonna:

  • sonkás szendvics

Vacsora:

  • túrógombóc (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • szénsavmentes ásványvíz


Receptek

Korpás pogácsa


Hozzávalók

  • 30 g finomliszt
  • 15 g búza vagy zabkorpa
  • 3 g élesztő
  • ½ tojás
  • 20 g zsírszegény tejföl
  • 15 g margarin

Elkészítés módja

Kevés langyos vízben egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a korpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tejföllel a tojásokkal az élesztővel és a sóval. Meleg helyen hagyjuk kelni kb. 2 órát. Ezután ujjnyi vasragra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Tepsibe téve negyed órát ismét pihentetjük, majd pirosra sütjük.

 

Gombamártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)


Hozzávalók

  • 30 g csiperkegomba
  • 5 g étolaj
  • 10 g finomliszt
  • ½ fej vöröshagyma
  • 20 g kefir
  • 3 adagolókanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • só, petrezselyemzöld kevés olaj

Elkészítés módja

A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Fűszerezzük, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Liszttel meghintjük, majd felengedjük csontlével. Jól kiforraljuk, majd kefirrel dúsítjuk. Az előre kiszámolt speciális élelmiszert a készételhez adjuk hozzá, azzal ne forralja tovább az ételt.