Májbetegek étrendje
A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, a vérképzésre, az a szervezet emésztési és felszívódási folyamataira, valamint vitaminképzésre és raktározásra.
A máj másik nagyon fontos funkciója a méregtelenítés, a szervezetbe kerülő káros anyagokat a szervezet számára ártalmatlanná teszi. A máj megbetegedésekor ezek a méreganyagok felszaporodhatnak a szervezetben.
Leggyakoribb kérdések a májbetegek étrendjéről
Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
- a máj védelme, kímélete és a májműködés támogatása
- a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása
- a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása
- a gyógyszeres kezelés kiegészítése
Az étrend lényege
A májbetegek étrendje szénhidrátban, fehérjében, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, ám zsírszegény, kímélő fűszerezésű és alkoholmentes legyen. Javasolt a napi többszöri, akár 6-8 étkezés. Szénhidrát-gazdag, mivel a szénhidrátok segítik a máj regenerációját, energiát szolgáltatnak a fehérjék beépüléséhez. Fehérje-gazdag, mivel a fehérjék nélkülözhetetlenek a máj működéséhez. Zsírszegény, mivel a túlzott zsírfogyasztás megterheli az emésztést és a májbetegség romlásához vezethet.
Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik a beteg mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához. Ezért mindig kérjen egyénre szabott étrendet táplálkozási szakembertől.
Speciális élelmiszerek szerepe a májbetegek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- félbarna kenyér
- baromfipárizsi
- margarin
- (hámozott) paradicsom
- tejeskávé (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Tízórai:
- kapros túrókrém
- kifli
Ebéd:
- zöldségleves
- sajtos-tejfölös makaróni
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- kétszersült
Vacsora:
- zabkorpás zsemle
- szardínia
- jégsaláta
- tea
Reggeli:
- félbarna kenyér
- margarin
- szamócalekvár
- tej (1,5%-os)
Tízórai:
- narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- gyümölcsleves
- zöldséges rizs (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- natúr pulykamell
- fejes saláta
Uzsonna:
- korpás pogácsa (1)
- tej
Vacsora:
- félbarna kenyér
- baromfivirsli mustárral
- tea
Reggeli:
- lágy tojás
- kifli
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- kefir
- zsemle
Ebéd:
- májgombócleves
- főtt burgonya gombamártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)
- párolt hal
Uzsonna:
- sonkás szendvics
Vacsora:
- túrógombóc (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- szénsavmentes ásványvíz
Receptek
Korpás pogácsa
Hozzávalók
- 30 g finomliszt
- 15 g búza vagy zabkorpa
- 3 g élesztő
- ½ tojás
- 20 g zsírszegény tejföl
- 15 g margarin
- só
Elkészítés módja
Kevés langyos vízben egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a korpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tejföllel a tojásokkal az élesztővel és a sóval. Meleg helyen hagyjuk kelni kb. 2 órát. Ezután ujjnyi vasragra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Tepsibe téve negyed órát ismét pihentetjük, majd pirosra sütjük.
Gombamártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Hozzávalók
- 30 g csiperkegomba
- 5 g étolaj
- 10 g finomliszt
- ½ fej vöröshagyma
- 20 g kefir
- 3 adagolókanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- só, petrezselyemzöld kevés olaj
Elkészítés módja
A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Fűszerezzük, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Liszttel meghintjük, majd felengedjük csontlével. Jól kiforraljuk, majd kefirrel dúsítjuk. Az előre kiszámolt speciális élelmiszert a készételhez adjuk hozzá, azzal ne forralja tovább az ételt.