Mucoviscidosis betegség étrendje
A mucoviscidosis más néven cisztás fibrosis egyike a leggyakoribb veleszületett anyagcsere- betegségeknek. A külső elválasztású (exokrin) mirigyek zavara okozza a tüneteket, melyek elsősorban a tüdőben és a hasnyálmirigyben okoznak elváltozásokat, majd másodlagosan egyre több szervet és szervrendszert érint.
A betegség lényege, hogy az öröklött, kóros gén hatására, a szervezetben kóros összetételű, sűrű és nagy mennyiségű nyák keletkezik, mely károsítja az érintett szervek működését. A betegek nagy mennyiségű gyógyszert fogyasztanak, ezért általában étvágytalanok, ízérzésük csökken. Csecsemő és kisgyermekkorban, valamint később pubertás idején gondot jelenthet az együttműködés hiánya, valamint egyéb pszichés problémák is. A betegség lefolyása és kimenetele szoros kapcsolatban van a tápláltsági állapot alakulásával, ezért ezt folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
Leggyakoribb kérdések a mucoviscidosis étrendjéről
Mi az étrend célja és lényege?
Az étrend célja
- A beteg tápláltsági állapotának karbantartása. A szükséges napi energia mennyiség megnövekedett, az egészséges emberéhez képest 120-150 % is lehet.
- A fehérje és a zsírgazdagságot, mennyiségileg mindig a beteg egyéni tápláltsági állapotához kell igazítani.
- Vitamin (leginkább a zsírban oldódó vitaminok) és az ásványi anyagok pótlása.
- A hiányzó emésztôenzimet mindig gyógyszeresen kell pótolni.
Az étrend lényege
- Folyamatos követés:
A beteg tápláltsági állapotát folyamatosan követni. kell. Személyre szabott, magas energiatartalmú, kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítani. - Magas fehérje- és zsírtartalmú étrend:
A fehérje az összes energia 15%-át (bizonyos esetekben akár 30%-át), a zsírtartalom az összes energia 40%-át fedezze. Az étkezéseket különböző speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel egészítheti ki, így a fokozott energiamennyiség könnyebben bevihető. - Enzimpótlás:
Minden étkezéshez gyógyszeres enzimpótlás szükséges. - Ízletes,változatos kis étkezések:
A napi étkezések száma legyen öt-hat, többszöri kis étkezés ajánlott, az ételek legyenek ízletesek, változatosak, látványra étvágygerjesztőek. - Étvágytalanság esetén:
A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat.A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat. Étvágytalanság, vagy gyermekeknél nem megfelelő gyarapodás, felnőtteknél testtömeg csökkenés esetén próbáljon meg a beteg olyan iható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszereket fogyasztani, melyek már kis volumenben is magas kalória és tápanyag tartalommal rendelkeznek. Ha még ezt követően sem javul a testsúly, szükség lehet táplálást segítő eszköz használatára pl. szondára. Az éjszakai szondatáplálás alkalmával, a magas energia tartalmú szondán keresztül fogyasztható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek segítségével a napi energia bevitel akár 30-50%-kal is növelhető. - Növényi olajok, vajkészítmények:
Összetételük és magas energiatartalmuk miatt hasznosak a növényi olajok, a margarinok, a különböző vajkészítmények. - Fehérjegazdag diéta:
A fehérjegazdagság miatt az étrendben minden nap szerepeljen hús, tej és tejtermék, valamint tojás. A tej és tejtermékek közül a zsírdúsabbat válassza. Tejszínnel és tejföllel, valamint reszelt sajt hozzáadásával jól dúsíthat, így növelheti a bevitt energiamennyiséget. - Jól dúsítható ételek:
A pudingok, a gyümölcsturmixok, a krémlevesek, a sodók, a mártások, a csőbensültek, a rakott és a töltött ételek. - Cukortűrőképesség:
Előfordulhat a cukortűrőképesség megváltozása a betegség során, ilyenkor az egyszerű cukrok alkalmazását kerülni kell, illetve az állapottól függően meghatározott mennyiségben lehet alkalmazni. - Kerülendő élelmiszerek:
– Erős és a csípős fűszerek (bors, torma, csípős paprika).
– A haspuffadást okozó élelmiszerek: szárazbab, borsó, lencse, káposztafélék. Kevésbé puffasztanak, ha az első főzővizet elönti főzés közben, és nem használja fel az ételkészítéshez.
– Kerülni kell az apró magvas gyümölcsöket, valamint a darált olajos magvakat, a magas korpa tartalmú ételeket, mert irritálhatnak, és megnőhet a hányás veszélye. - Csecsemőkorban fontos a minél hosszabb anyatejes táplálás.
Speciális élelmiszerek szerepe a mucoviscidosis étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- kenyér
- vaj
- párizsikrém
- paradicsom
Tízórai:
- mazsolás túrókrém
- keksz
Ebéd:
- gyümölcsleves
- petrezselymes rizs
- rántott hal
- tartármártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
Uzsonna:
- tejbendara csoki reszelékkel
Vacsora:
- sajtos karfiol
- kifli
- uborka
Utóvacsora:
- trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Reggeli:
- kakaó 3,6 %
- kalács
- vaj
- dzsem
Tízórai:
- csokoládés Scandishake
Ebéd:
- brokkolikrémleves (1)
- burgonyapüré
- sült csirkemell
- fejes saláta
Uzsonna:
- tejszínes gyümölcsjoghurt
- keksz
Vacsora:
- tojássaláta (2)
- zsemle
- paradicsom
Utóvacsora:
- epres Scandishake
Reggeli:
- tej 3,6 %
- sajtkrém
- kifli
- paprika
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- babapiskóta
Ebéd:
- grízgaluskaleves
- rakott zöldbab
- csemege uborka
Uzsonna:
- vaníliás Scandishake málnával
Vacsora:
- körözött
- félbarna kenyér
- jégsaláta
Utóvacsora:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Receptek
Brokkolikrémleves
Hozzávalók
- 80 g brokkoli
- 5 g vaj
- 5 g liszt
- 20 g tejszín
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, majd csontlében puhára főzzük. Vajas, világos rántást készítünk, majd berántjuk. Hozzáadva a tejszínt, összeforraljuk. Pirított zsemlekockával, és reszelt sajttal tálalhatjuk.
Tojássaláta
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 20 g újhagyma
- 30 g fejes saláta
- 30 g majonéz
- citromlé, só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A keményre főzött tojásokat és az újhagymát karikákra, a fejes salátát vékony metéltre vágjuk. Rétegenként lerakjuk őket. A majonézt ízlés szerint fűszerezzük, majd a salátára öntjük. Jól behűtve tálaljuk.