Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje

A fekély jól körülírt, kerek esetleg ovális seb a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján. A betegséggel járó diéta igen nagy odafigyelést igényel főleg az első időkben.

Fekély akkor alakul ki, ha valamilyen kiváltó ok miatt túl sok gyomorsav termelődik, vagy a gyomrot és a nyombelet a gyomorsav hatásától védő mechanizmus elégtelenül működik. A tünetek a fekély elhelyezkedésétől függően változnak, a vezető panasz a fájdalom és az égő érzés. A gyomorfekélyes betegek arról számolnak be, hogy étkezést követően érzékelik a fájdalmat. A nyombélfekélyes betegek ezzel szemben azt panaszolják, hogy a fájdalom akkor jelentkezik, ha a gyomor üres.

A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.

Leggyakoribb kérdések a gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendjéről

Milyen tünetekkel jár?
  • gyomortáji fájdalom, mely sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány (2-3) órával utánuk jelentkezik; sok betegnél ez a fájdalom a deréktájra sugárzik
  • éhségfájdalom, ami elsősorban a nyombélfekélyre jellemző. Elsősorban akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és evés után meg is szűnik.
  • gyomorégés
  • savas felböfögés

A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.

Mit kell tudni az étrendről?
Az étrend célja

  • érzékeny gyomor vagy nyombél nyálkahártyájának megnyugtatása
  • energia- és tápanyaghiány pótlása
  • beteg kondíciójának javítása

Az étrend lényege

  • energia- és fehérjegazdag
  • vitaminokban gazdag (sebgyógyulás elősegítő vitaminok: A-, C- és B-vitaminok)
  • ásványi anyagok közül vasban és kalciumban gazdag
  • durva rost mentes
  • kímélő fűszerezésű
  • gyakori, kis étkezés javasolt (akut szakban akár két óránként)
  • Tilos a dohányzás!

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni

  • a beteg tápláltsági állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését
Mik a diéta jellemzői?

Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk (pl. burgonya, rizs, pékárú, péksütemények, stb.) Ezen élelmiszereknek jó a savkötő képességük, így elfogyasztásukat követően, rövid időn belül képesek csökkenteni a fájdalmat. Energiát pótolhatunk, könnyen emészthető zsiradékok formájában is (pl. vaj, tejszín, tejföl), melyek előnyös tulajdonsága, hogy lassan ürülnek ki a gyomorból és a nyálkahártyát bevonva, bizonyos szintig védelmet nyújtanak a gyomorsav ellen.
A fehérjegazdagság elérhető dúsítással – speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, tej (egyéni tűrőképességtől függően), tejtermékek, tojás, tojásfehérje ételekhez való keverésével – illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. húsok, tejtermékek (sajt, túró), tojás, máj.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk, helyettük a zsenge, finom rostozatú zöldségeket használjuk.
A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, kis mennyiségű táplálék fogyasztása.

Milyen konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazhatunk?
Hőkezelés: főzés, párolás, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés (pl.: rántott húsok és zöldségek, párizsiasan elkészített húsok, lángos, fánk)!

Sűrítési eljárások: diétás rántás, habarás tejszínnel vagy tejföllel, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.

Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.

Mire kell figyelni a nyersanyagokkal kapcsolatban?

Húsok, húskészítmények
Ajánlott: sovány húsok (sertés, marha, pulyka, csirke, hal,), sovány felvágottak (gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfivirsli).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt húsok és húskészítmények, zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbász és szalámifélék.

Tej, tejtermékek
Ajánlott: tej (egyéni tűrőképesség szerint), tejtermékek (túró, tejszín, tejföl, vaj).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt, túl érett sajtok.

Zöldség- és főzelékfélék
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni.
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, fokhagyma, retek

Gyümölcsök
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, birsalma, körte, banán.
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres, szőlő, datolya, füge, mazsola, narancs, mandarin, grapefruit, citrom. A savanykás gyümölcsök fokozzák a gyomor savtermelését, az apró magvas gyümölcsök ingerlik a nyálkahártyát.

Gabonaipari és édesipari termékek
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, 4-6 tojásos száraztészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács.
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér).

Tojás
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak.
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta.

Italok
Ajánlott: tea, gyógytea, víz, gyógyvíz, szénsavmentes ásványvíz, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kávé.

Fűszerek
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor, majoránna, bazsalikom.
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (torma, mustár, bors, erős paprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma).

Zsiradékok
Ajánlott: növényi eredetű zsiradékok (olaj, margarin), vaj, vajkrém.
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés és baromfizsír), tepertő, szalonna.

Speciális élelmiszerek szerepe a gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • pulykasonka
  • vajkrém
  • zsemle
  • gyümölcstea

Tízórai:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • zöldségleves
  • Svájci rakott burgonya (1)

Uzsonna:

  • banán

Vacsora:

  • tojáskrém (2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel dúsítva)
  • sajtos kifli
  • citromfű tea

Reggeli:

  • Mozzarella sajt
  • margarin
  • burgonyás kenyér
  • körömvirág tea

Tízórai:

  • sárgarépakrém (reszelt répa, vaj, petrezselyemzöld)

Ebéd:

  • sárgabarackleves (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • párolt csirkemell rizs

Uzsonna:

  • fahéjas túrókrém (2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel dúsítva)

Vacsora:

  • főtt baromfi virsli
  • félbarna kenyér
  • gyümölcstea

Reggeli:

  • kakaós kalács
  • vaj
  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • kifli
  • birsalma kompót

Ebéd:

  • húsgombóc leves
  • tojásos galuska (2)
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • sült sütőtök

Vacsora:

  • burgonyafőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • alufóliában sütött vagdalt


Receptek

Svájci rakott burgonya


Hozzávalók

  • 200 g burgonya
  • 1 db főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 50 g Trappista sajt
  • zsemlemorzsa
  • margarin

Elkészítés módja

A megfőtt burgonyát és a tojást felszeleteljük és egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba rétegezzük. A tejfölt a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel, a nyers tojással elkeverjük és belereszeljük a sajt felét. A burgonya-tojás halmot leöntjük az öntettel. A tetejét zsemlemorzsával majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

 

Tojásos galuska


Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 3 evőkanál liszt
  • olaj
  • só, vegeta, víz

Elkészítés módja

2 evőkanál speciális élelmiszer-por, 1 tojás, liszt, só, és víz felhasználásával galuskát készítünk, majd sós vízben kifőzzük, a kifőtt galuskát olajjal meglocsoljuk. 2 evőkanál speciális élelmiszer-por, 1 tojás, vegeta, olaj felhasználásával rántottát készítünk. A végén összekeverjük a galuskát és a rántottát.