Colitis Ulcerosa étrendje

A Colitis ulcerosa, vagy magyarul fekélyes vastagbélgyulladás, ismeretlen eredetű krónikus betegség, melynek jellemzője a jó és rossz periódusok váltakozása. A diétát mindig a beteg aktuális állapotának megfelelően kell kialakítani.

A rossz periódusban a beteg főleg hasi fájdalomról, hasmenésről panaszkodik, de ezen kívül még egyéb tünetek is tarkíthatják a kórképet (hőemelkedés, hányinger stb.). A gyakori, erős, esetenként véres hasmenés miatt a szervezet sok tápanyagot veszít, és a betegek többsége az akut szakot követően testileg, lelkileg leromlott állapotba kerül.

Leggyakoribb kérdések a Colitis Ulcerosa étrendjéről

Mi az étrend célja és lényege?
Az étrend célja

  • érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • energia- és tápanyaghiány pótlása
  • beteg kondíciójának javítása

Az étrend lényege

  • energia- és fehérje-gazdag
  • zsírszegény
  • durva rost mentes
  • gyakori kis étkezések
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
Mikre kell még odafigyelni az étrenddel kapcsolatban?
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni

  • a beteg állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését

Fellángolás idejére javasolt ételek, italok
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea, gyógytea stb.
 
A tünetek enyhülésekor az étrend bővíthető

  • fiatal állatok sovány húsával
  • zsírszegény, savanyított tejtermékekkel
  • alacsony zsírtartalmú sajtokkal
  • túróval
  • zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
  • tojással
Mik az étrend további jellemzői?

Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk (pl. burgonya, rizs, pékáruk, péksütemények, stb.) A fehérjegazdagság elérhető dúsítással – speciális élelmiszerek, sovány tejpor (erős hasmenésnél ne alkalmazzuk), tojásfehérje ételekhez való keverésével – illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. sovány húsok, sovány tejtermékek (sajt, túró), tojás, máj.
Az egyszerű cukrok – natív cukrok fogyasztása fokozza a bélmotilitást, ezért aktív szakaszban ezeket kerülni kell (pl. cukor, méz, jam).
A zsírszegénység azért fontos, mert mind a növényi, mind az állati eredetű zsiradékok fokozzák a bélmozgást. Gyakran ezek emésztése sem tökéletes, így a széklet nagy mennyiségű zsírt tartalmaz.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk pl. zöldbab, zöldborsó.
Az étrend tejmentes, ha a beteg nem tolerálja.
A betegeknél általában nem okoz panaszt a savanyított tejtermékek fogyasztása. A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, de kis mennyiségű táplálék fogyasztása.
Székletfogó és bélnyálkahártya nyugtató hatása miatt különösen ajánlott bizonyos nyersanyagok fogyasztása:

  • alma, birsalma, sütőtök, sültalma, gyümölcskocsonya, sárga- és fehérrépa
  • burgonya, rizs, búzadara, liszt, nyákfőzetek,banán
Milyen konyhatechnológiai eljárások alkalmazhatók?

Hőkezelés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata.
Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!

Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.
Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!

Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:

Húsok, húskészítmények
Ajánlott: sovány húsok (sertés, marha, pulyka, csirke, hal, borjú, házinyúl, galamb), sovány felvágottak (gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfi virsli).
Nem ajánlott: zsíros húsok, belsőségek, kivétel máj, hízott szárnyasok (kacsa, liba, tyúk), füstölt húsok és húskészítmények, zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék.

Tej, tejtermékek
Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefirt, joghurt), sovány sajtok (Óvári, Tenkes, Túra, Köményes).
Nem ajánlott: tej (egyéni tolerancia függvényében), zsíros sajtok, füstölt sajtok, tejföl, tejszín.

Zöldség- és főzelékfélék
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkini, zöldbab, zöldborsó – ez a kettő passzírozva.
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka.

Gyümölcsök
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, dinnye (mag nélkül).
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres, szőlő, datolya, füge, mazsola, körte, narancs, mandarin, grapefruit.

Gabonaipari és édesipari termékek
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, makaróni, száraztészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács.
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér), kelt tészták

Tojás
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta.

Italok
Ajánlott: tea, gyógytea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, paradicsomlé, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek, készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kakaó és tejes turmixok (egyéni tolerancia függvényében).

Fűszerek
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, citromlé, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor, majoránna, bazsalikom.
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (torma, mustár, bors, erős paprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma

Zsiradékok
Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú készítmények (vajkrém, light margarinok, csak kis mennyiségben javasoltak a növényi eredetű zsiradékok (olaj, margarin).
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés és baromfizsír, tepertő, szalonna, olajos magvak (tökmag, napraforgómag, dió, mogyoró, mandula, mák).

Tünetmentes időszakban érdemes fehérje- és energiadús étrendet tartani, ezért ebben a periódusban hasznos segítséget jelentenek a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek .

Speciális élelmiszerek szerepe a Colitis Ulcerosa étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • pulykajava
  • Delma light margarin
  • fehér kenyér
  • citromfű tea

Tízórai:

  • banános speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • csirkeragu leves
  • roston süt busa
  • rizs

Uzsonna:

  • almakompót

Vacsora:

  • tükörtojás
  • tökfőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)
  • citromfű tea

Reggeli:

  • Tenkes sajt
  • Liga light margarin
  • burgonyás kenyér
  • cikória tartalmú gabonakávé (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Tízórai:

  • reszelt alma
  • babapiskóta

Ebéd:

  • zöldségpüréleves (sárgarépából, petrezselyem gyökérből és burgonyából)
  • diétás túrós tészta (sovány túróból és joghurttal leöntve)

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • hideg pulykasült pirítóssal
  • sárgarépalé

Reggeli:

  • gyümölcsös túrókrém (2)
  • zsemle
  • körömvirág tea

Tízórai:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • diétás csontleves
  • almával párolt csirkemell
  • burgonyapüré (tej helyett speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel készítve)

Uzsonna:

  • burgonyás pogácsa

Vacsora:

  • főtt baromfi virsli
  • kenyér
  • csipkebogyó tea


Receptek

Tökfőzelék


Hozzávalók

  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefir
  • 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 60 g liszt
  • só, kapor

Elkészítés módja

A gyalult tököt kevés vízben feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefírből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a speciális élelmiszer-port, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!

 

Gyümölcsös túrókrém


Hozzávalók

  • 60 g sovány túró
  • 60 g őszibarack (vagy őszibarack befőtt)
  • 70 ml vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer (⅓ doboz)

Elkészítés módja

Az átpasszírozott túrót a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott őszibarackot.