Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység a tojásfehérje (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), a szójafehérje és a tejcukor által kiváltott tünetegyüttes, amelyek a tojás-, szójamentes és laktózszegény diéta betartását követően megszűnnek.
Míg a tojásfehérje és a szójafehérje allergiás tüneteket provokál, és az egész szervezetet megterhelve különböző megjelenési formákban, addig a tejcukor csak helyi, emésztőrendszeri tüneteket okoz. Ebből adódóan a panaszok igen változatosak lehetnek, a csalánkiütéstől az asztmán keresztül a hasi fájdalomig bármi előfordulhat.
Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendjéről
Milyen tünetekkel jár a tejcukor-, tojás- és szója érzékenység?
A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) miatt a vezető tüntetek: hasmenés és a hasi görcsök, bár ha jobban megfigyelik csak bizonyos ételek elfogyasztását követően jelentkezik.
A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése következtében jön létre. Az enzim csökkent működése miatt a tejcukor bontása elmarad, így bontatlanul kerül a bél alsóbb szakaszába, ahol ozmotikus hatása révén vizet szív magához, és vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul melynek következményeként savanyú bomlástermékek és gázok szabadulnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, a gázok pedig hasi görcsöket okoznak. A betegek tejcukorbontó képessége eltérő, így mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy mi az a mennyiség ami még nem okoz panaszt.
Mi az ajánlott étrend célja?
- a tünetek és a panaszok megszüntetése
- megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- müzli (Magic milk család sárgabarackos joghurtja és zabpehely)
- limonádé
Tízórai:
- szőlő
Ebéd:
- gombaleves (tejföl nélkül)
- tavaszi rizses hús
- csemege uborka
Uzsonna:
- narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- gesztenyés palacsinta (tejmentesen és tojásmentesen)
- Magic milk tejital
Reggeli:
- vegyes gyümölcslekvár
- Liga margarin
- burgonyás kenyér
- Magic milk család kakaós itala
Tízórai:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- olasz zöldségleves (sajt nélküli tálalással)
- spenótfőzelék (speciális élelmiszerrel készítve) (1)
- főtt burgonya
- főtt marhaszelet
Uzsonna:
- Danone Activia joghurt
Vacsora:
- zöldbabfőzelék (speciális élelmiszerrel)
- sertéspörkölt
- limonádé
Reggeli:
- házilag készített sertéshúskrém
- Delma light margarin
- zsemle
- paprika
Tízórai:
- mandarin
Ebéd:
- csontleves durum tésztával
- grillezett ponty tormamártással (tejföl helyett speciális élelmiszerrel sűrítve) (2)
- rizs
Uzsonna:
- trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- karfiol zsemlemorzsával
- banánturmix (speciális élelmiszerrel készítve)
Receptek
Spenótfőzelék
Hozzávalók
- 100 g spenótpüré
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 evőkanál liszt
- fűszerek: fokhagyma, fekete bors, só
Elkészítés módja
Hagyományos módon elkészítjük a főzeléket, majd a végén 3 evőkanál speciális élelmiszert kevés vízzel feloldunk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket.
Tormamártás
Hozzávalók
- 25 g torma
- 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- fűszerek: só, cukor, ecet
Elkészítés módja
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a reszelt, leforrázott tormát, és csontlével felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, és jól összeforraljuk. Végül kevés vízben simára keverjük a speciális élelmiszer-port, és ezzel dúsítjuk a mártást.