Étrend műtét előtt és után
Az étrendi kezelés igen fontos kiegészítője a gyógyszeres terápiának, ugyanis megfelelő tápanyag-utánpótlás nélkül a szervezet nem képes megújulni, s a védekező folyamatai sem kielégítőek. Ha nem megfelelő a beteg tápláltsági állapota, előfordulhat, hogy a műtétet emiatt el kell halasztani. Az alultápláltság jelentősen növeli a műtét utáni szövődmények kialakulásának lehetőségét.
A sebészeti beavatkozás megemelkedett energiaszükséglethez vezethet. A megfelelő fehérje és energia bevitelnek fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.
A beteg tápláltsági állapotától függetlenül minden közepes vagy súlyos gyomor- bélrendszeri műtét esetén szükség van a megfelelő táplálásterápiára. A táplálásterápia az energia-és fehérjebevitel növelésével és a fogyás megállításával elősegíti a műtétek terv szerinti kivitelezését és a gyógyulási folyamat lerövidítését.
A fizikai aktivitás is fontos tényező a megfelelő izomerő fenntartásához, így az eredményes rehabilitáció érdekében – a megfelelő táplálkozáson kívül – a fizikai aktivitás is alapvető fontosságú. Már az ágyból való felkelés és néhány lépés megtétele is nagyon fontos eleme a fejlődésnek. A műtét utáni fizikai aktivitás nem lehet túl megerőltető, fokozatosan növekedjen az aktivitás mértéke a beteg állapotától függően.
A lábadozás során, csakúgy, mint előtte, kerüljük a hosszan tartó koplalást. A legtöbb esetben (hacsak nincs ellenjavallat) a beteg a műtétet követő 24 órán belül megejtheti az első étkezést. Előfordulhat, hogy a beteg csak kis mennyiségű táplálékot tud elfogyasztani, mely nem fedezi teljesen energia- és tápanyagszükségletét. Ilyen esetekben kiegészítésképp speciális élelmiszer fogyasztásával pótolhatja a hiányt.
Leggyakoribb kérdések a műtét előtti/utáni étrendről
A műtét előtti/utáni étrend célja
- a beteg általános állapotának támogatása
- a megfelelő tápláltság állapot elérése
- a műtét sikere és a sebgyógyulás előmozdítása
Mi az ajánlott étrend lényege?
- energiában gazdag (ha a beteg sokat vesztett testtömegéből)
- fehérjében gazdag
- vitaminban gazdag
- ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- a műtét jellegét
- a társbetegségek jelenlétét
- az egyéni ízlést
Speciális élelmiszerek szerepe a műtét előtti/utáni étrendben
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- kalács
- margarin
- kakaó
Tízórai:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- húsgombóc leves
- töltött csirkemell
- csőben sült brokkoli
- gyümölcsrizs
Uzsonna:
- őszibarackturmix (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel
Vacsora:
- gombás sertésszelet
- burgonyapüré (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
- tea
Reggeli:
- gépsonka
- margarin
- zsemle
- tej
Tízórai:
- töltött, sült alma
Ebéd:
- gulyásleves
- csirkecomb paprikás mártásban (1)
- petrezselymes burgonya
- palacsinta
Uzsonna:
- gyümölcsjoghurt
- kifli
Vacsora:
- hideg sertéssült
- zöldbabfőzelék
- kenyér
Reggeli:
- főtt virsli
- zsemle
- tejes kávé
Tízórai:
- trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- csontleves
- sajttal töltött csirkemell
- tejszínes tökfőzelék (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel)
- sült banán
Uzsonna:
- csokoládés puding, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel (2)
Vacsora:
- Stefánia vagdalt
- zöldséges rizs
- uborkasaláta
Receptek
Csirkecomb paprikás mártásban
Hozzávalók
- 1 db csirkecomb
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 10 dkg vöröshagyma
- 1 db kicsi paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 4 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- 1 dl 20%-os tejföl
- 0,5 dl víz
- só, őrölt bors, fűszerpaprika
Elkészítés módja
megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, végül beletesszük a sózott csirkecombot. Felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Az étel készítése során elpárolgott víz mennyiségét pótolni kell.
A tejfölt 4 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, és behabarjuk vele a csirkét.
Csokoládés puding
Hozzávalók
- 1/4 zacskó „Aranka” csokoládéízű krémpor
- 3 púpozott evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer
- 1 dl tej
- szükség esetén ízesítők: cukor, vaníliás cukor
- díszítésre: gyümölcs, tejszínhab
Elkészítés módja
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert simára keverjük kevés hideg vízzel. A tasak tartalmát csomómentesre keverjük 1 dl hideg tejben, amelyhez lassan hozzáadagoljuk a feloldott speciális élelmiszert, majd gépi habverővel (esetleg kézi habverővel) a krémállag eléréséig gyors fordulattal (2-3 percig) habosra verjük, poharakba vagy tálkákba öntjük és tálaljuk.
Az üvegpohár aljára szeletelt gyümölcsdarabkát (nyers, vagy befőtt) rakunk, melyre az elkészített krémet öntjük, tetejét gyümölccsel, tejszínhabbal díszítjük.