Szoptató édesanyák étrendje
A kisbaba számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A jól és sokat szopó csecsemő nemcsak testileg, hanem érzelmileg is jobban fejlődik.
Ahhoz, hogy a bensőséges és örömteli baba-mama kapcsolat zavartalan legyen, az anyának a saját táplálkozására is oda kell figyelnie, hiszen az a tejelválasztást és a jó közérzetét egyaránt befolyásolja.
Leggyakoribb kérdések a szoptató édesanyák étrendjéről
Mi az ajánlott étrend lényege?
Az édesanya hiányos, nem kiegyensúlyozott táplálkozása hatással lehet az anyatej összetételére. Amennyiben az édesanyának hiányos a táplálkozása, úgy a legfontosabb összetevőket, a fehérjét, a tejcukrot és a kálciumot az anyatej tartalmazza ugyan, de azt a saját szervezetétől vonja el.
Számos vitamint és ásványi anyagot viszont tartalmaznia kell az étrendnek, mivel hiányos bevitelük esetén ezen összetevők jelentősen csökkenni fognak az anyatejben. A szoptató édesanyának növelnie kell a bevitt folyadék mennyiséget és 25-30%-kal az energiabevitelt.
A szoptatás alatt nem ajánlott a fogyókúra! Megfelelő nyersanyag választással elérhető, hogy ne hízzon az édesanya.
Mi az ajánlott étrend célja?
A szoptatás alatti megnövekedett és megváltozott összetételű tápanyagszükséglet kielégítése.
Speciális élelmiszerek szerepe a szoptató édesanyák étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- narancslé
- barna kenyér
- körözött
- zöldpaprika
Tízórai:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- palócleves
- diós, metélt durumtészta
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- gyümölcs (alma, barack, szilva)
Vacsora:
- tej (1,5%-os)
- baromfi párizsi
- vaj
- kifli
- jégsaláta
Reggeli:
- kakaó
- kalács
- vaj
- méz
Tízórai:
- gyümölcsjoghurt
Ebéd:
- burgonyaleves
- vagdalt sóskafőzelék
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- erdei gyümölcsös speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- csipkebogyó tea
- orosz hússaláta
- barnakenyér
- paradicsom
Reggeli:
- müzli
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Tízórai:
- óvári sajt
- alma
- dió
Ebéd:
- paradicsomleves
- francia rakott burgonya (1)
- csemege uborka
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- kefir
- magvas kifli
Vacsora:
- karamellás tej (2dl)
- tonhalsaláta (2)
- zsemle
- metélőhagyma
Receptek
Francia rakott burgonya
Hozzávalók
- 250 g burgonya
- 10 g margarin
- 2 tojás
- 50 g tejföl
- 15 g sovány sajt
- só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés módja
A burgonyát és az egyik tojást külön-külön megfőzzük. Mindkettőt megtisztítjuk, majd ha kihűlt karikára vágjuk. A margarint kikeverjük a nyers tojás sárgájával valamint a tejföllel, ízesítjük a fűszerekkel, és a habbá vert fehérjét is beledolgozzuk. Ráöntjük a rétegekre, megszórjuk reszelt sajttal, majd jól összesütjük.
Tonhalsaláta
Hozzávalók
- 100 g tonhal (konzerv)
- 20 g paradicsom
- 30 g fejes saláta
- 30 g kefir
- olívaolaj
- citromlé
- cukor, kapor, fehérbors
Elkészítés módja
A tonhalat és a paradicsomot felkockázzuk, a fejes salátát vékonyan felvágjuk. A kefirt elkeverjük a fűszerekkel. Salátás tálban tesszük, majd az olajjal meglocsolva, a fűszerekkel ízesítve, jól lehűtjük