Szoptató édesanyák étrendje

A kisbaba számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A jól és sokat szopó csecsemő nemcsak testileg, hanem érzelmileg is jobban fejlődik.

Ahhoz, hogy a bensőséges és örömteli baba-mama kapcsolat zavartalan legyen, az anyának a saját táplálkozására is oda kell figyelnie, hiszen az a tejelválasztást és a jó közérzetét egyaránt befolyásolja.

Leggyakoribb kérdések a szoptató édesanyák étrendjéről

Mi az ajánlott étrend lényege?

Az édesanya hiányos, nem kiegyensúlyozott táplálkozása hatással lehet az anyatej összetételére. Amennyiben az édesanyának hiányos a táplálkozása, úgy a legfontosabb összetevőket, a fehérjét, a tejcukrot és a kálciumot az anyatej tartalmazza ugyan, de azt a saját szervezetétől vonja el.

Számos vitamint és ásványi anyagot viszont tartalmaznia kell az étrendnek, mivel hiányos bevitelük esetén ezen összetevők jelentősen csökkenni fognak az anyatejben. A szoptató édesanyának növelnie kell a bevitt folyadék mennyiséget és 25-30%-kal az energiabevitelt.

A szoptatás alatt nem ajánlott a fogyókúra! Megfelelő nyersanyag választással elérhető, hogy ne hízzon az édesanya.

Mi az ajánlott étrend célja?

A szoptatás alatti megnövekedett és megváltozott összetételű tápanyagszükséglet kielégítése.

Speciális élelmiszerek szerepe a szoptató édesanyák étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • narancslé
  • barna kenyér
  • körözött
  • zöldpaprika

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • palócleves
  • diós, metélt durumtészta
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • gyümölcs (alma, barack, szilva)

Vacsora:

  • tej (1,5%-os)
  • baromfi párizsi
  • vaj
  • kifli
  • jégsaláta

Reggeli:

  • kakaó
  • kalács
  • vaj
  • méz

Tízórai:

  • gyümölcsjoghurt

Ebéd:

  • burgonyaleves
  • vagdalt sóskafőzelék
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • erdei gyümölcsös speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • csipkebogyó tea
  • orosz hússaláta
  • barnakenyér
  • paradicsom

Reggeli:

  • müzli
  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • óvári sajt
  • alma
  • dió

Ebéd:

  • paradicsomleves
  • francia rakott burgonya (1)
  • csemege uborka
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • kefir
  • magvas kifli

Vacsora:

  • karamellás tej (2dl)
  • tonhalsaláta (2)
  • zsemle
  • metélőhagyma


Receptek

Francia rakott burgonya


Hozzávalók

  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 2 tojás
  • 50 g tejföl
  • 15 g sovány sajt
  • só, fehérbors, szerecsendió

Elkészítés módja

A burgonyát és az egyik tojást külön-külön megfőzzük. Mindkettőt megtisztítjuk, majd ha kihűlt karikára vágjuk. A margarint kikeverjük a nyers tojás sárgájával valamint a tejföllel, ízesítjük a fűszerekkel, és a habbá vert fehérjét is beledolgozzuk. Ráöntjük a rétegekre, megszórjuk reszelt sajttal, majd jól összesütjük.
 

Tonhalsaláta


Hozzávalók

  • 100 g tonhal (konzerv)
  • 20 g paradicsom
  • 30 g fejes saláta
  • 30 g kefir
  • olívaolaj
  • citromlé
  • cukor, kapor, fehérbors

Elkészítés módja

A tonhalat és a paradicsomot felkockázzuk, a fejes salátát vékonyan felvágjuk. A kefirt elkeverjük a fűszerekkel. Salátás tálban tesszük, majd az olajjal meglocsolva, a fűszerekkel ízesítve, jól lehűtjük