Várandós kismamák étrendje
A várandós kismama táplálkozása hat a fejlődő magzatra, a saját és a magzat egészségi állapotára. A nem megfelelően táplálkozó kismama gyermeke kisebb testhosszal, kisebb születési súllyal, kisebb fej- és mellkas körfogattal jöhet a világra, ezen kívül megnőhet a különböző gyermekkori megbetegedések gyakorisága is.
Ideális esetben terhesség alatt a kismama testsúlya 10-12 kg-mal nő meg. A gyarapodás üteme az első 10 hét alatt hetente 115 g.
A 11. héttől a 40. hétig hetente 300 g. A súlygyarapodás egy részét a magzati növekedés adja, másik részét az anyában végbemenő változások teszik ki.
Leggyakoribb kérdések a várandós kismamák étrendjéről
Mi a várandós kismamák étrendjének célja
Nagyon fontos, hogy terhesség alatt nem ajánlott a vegetáriánus étrend, mivel az hátráltathatja a magzat fejlődését. Az anya fehérjeellátottsága befolyásolja a placenta növekedését. Az étrend vegyesen tartalmazzon állati és növény fehérjéket egyaránt. A fehérjeszükséglet napi 70-90 g a várandósság ideje alatt. A zsiradék bevitel jelentősége az esszenciális zsírsavak megfelelő aránya szempontjából lényeges, mivel befolyásolja a magzat optimális fejlődését. A szénhidrátok tekintetében háttérbe kell szorítani az egyszerű cukrok bevitelét, növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükséglet fedezésére is figyelmet kell fordítani. Kiemelendő a kalcium, a magnézium, a vas és a folsav megnövekedett szükséglete, ami gyakran csak kiegészítéssel oldható meg.
Mi az ajánlott étrend lényege?
- rendszeres napi 4-5x-i étkezés
- étkezzen változatosan, idénynek megfelelően
- kerülje a puffasztó ételeket, szénsavas italokat
- ne fogyasszon magas cukor tartalmú üdítőket
- naponta többször fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt
- ételeit ne sózza túl, kerülje az ízfokozókat tartalmazó ételporokat
- kerülje az alkoholt
- napi 1-2 gyenge kávé, vagy tea fogyasztása megengedett
- tilos a dohányzás!
Amennyiben terhességi cukorbetegségben szenved, olvassa el cukorbetegeknek szóló étrendünket és forduljon táplálkozási szakértőnkhöz!
Speciális élelmiszerek szerepe a várandós kismamák étrendjében
A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- korpás kenyér
- margarin
- pulykasonka
- paradicsom
Tízórai:
- körözött paprikába töltve
Ebéd:
- zöldségleves
- párolt csirkemell, csőbensült brokkoli
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- 1,5%-os tej
- zsemle
- margarin
- szilvalekvár
Reggeli:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- kalács
- dzsem
Tízórai:
- müzli tejjel
Ebéd:
- májgaluska leves
- sajtos spagetti durumtésztából
- alma
Uzsonna:
- kefir
Vacsora:
- spenótfőzelék tükörtojással (1)
- gyümölcslé
Reggeli:
- magos kifli
- margarin
- Óvári sajt
- 1,5%-os tej
Tízórai:
- narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- meggyleves (2)
- tengeri hal roston sütve főtt burgonyával
- csemege uborka
Uzsonna:
- gyümölcsjoghurt
- pirítós
Vacsora:
- főtt virsli
- mustár
- félbarna kenyér
- szénsavmentes ásványvíz
Receptek
Spenótfőzelék tükörtojással
Hozzávalók
- 200 g spenót
- 15 g liszt
- 1 dl tej
- 10 g étolaj
- 1 db tojás
- fokhagyma, bors, só
Elkészítés módja
A megtisztított, jól megmosott spenótot vízben megfőzzük, majd pépesítjük. Világos rántást készítünk, ehhez keverjük a parajpépet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Tejjel felengedjük, és jól összeforraljuk.
Ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert is keverhetünk hozzá, ekkor tejből fele mennyiséget használjunk fel. A tojást teflonserpenyőben kevés olaj hozzáadásával, a szokásos módon megsütjük.
Meggyleves
Hozzávalók
- 80 g meggy
- 30 g tejföl
- 5 g liszt
- cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg
Elkészítés módja
A kimagozott meggyet saját levével, cukorral és a fűszerekkel hideg vízbe feltesszük főni. Ha megfőtt, tejfölös finom habarással sűrítjük. Lehűtve tálaljuk. Vaníliás vagy ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel is készíthetjük.