Csontritkulást megelőző étrend
20-25 éves korig a csontépítő, majd 40 éves kor után a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csontritkulást megelőző étrend célja a gyermek és fiatal felnőtt korban a megfelelő csonttömeg kialakítása, hogy később ennek hiánya ne okozhasson problémát.
A már kialakult csontritkulást kezelni, gyógyítani csak korlátozottan lehetséges, de kellő odafigyeléssel megelőzhető, illetve a kialakult folyamat lassítható. A gyógyszeres terápia és gyógytorna mellett a megfelelő étrendnek van szerepe a csontritkulás megfelelő kezelésének kialakításában. A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, mivel a csontok fejlődése a 2. magzati hónap végén indul meg. Oxigénigényes folyamat, jó vérellátás szükséges a működéséhez.
Leggyakoribb kérdések a decubitus étrendről
Mik a csontritkulás kifejlődésének kockázati tényezői?
- genetikai jellemzők,
- nagyon sovány testalkat,
- a női nemi hormon (ösztrogén) alacsony szintje,
- hiányos táplálkozás,
- tartósan alacsony Ca és D-vitamin ellátottság,
- felszívódási zavarral járó kórképek,
- mozgásszegény életmód,
- dohányzás,
- nagymértékű koffein és alkoholfogyasztás.
Egyes betegségek és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a fokozott Ca-ürülés. Fokozott kalcium igénye van a terhesség és a szoptatás időszakának is.
Mi a csontritkulást megelőző étrend célja?
Gyermek, serdülő- és fiatalkorban az optimális csúcs csonttömeg elérése, a csontritkulás kialakulásának megelőzése, később a megfelelő csonttömeg megtartása, illetve a csontlebontó folyamatok lassítása!
Fontos az életkornak megfelelő táplálkozás, az optimális energiabevitel és tápanyagösszetétel és az életkornak megfelelő kalcium- és vitaminszükséglet kielégítése. A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel a vitaminokkal együtt elősegítik a kalcium csontokba való beépülését. Az A- és a C-vitamin a csontok vastagságbeli növekedését segíti elő, a D-vitamin pedig a kalcium csontokba épülését segíti elő.
Az egészségnevelés kiemelkedően fontos a betegség megelőzésében!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 800-1200 mg kalcium jusson a szervezetünkbe. Ez átlagérték, mely változhat, terhességben, szoptatás alatt és időskorban 1200-1500 mg az ajánlott mennyiség.
Felnőtteknél, diagnosztizált csontritkulás esetén a napi javasolt kalciumbevitel: 1500 mg.
A kalcium hasznosulását elősegítik:
- Vitaminok: elsősorban a D-vitamin jelenléte, ezen kívül az A-, a C-, és a K-vitamin
- Tej és tejtermékekben található tejcukor és kazein
- Ásványi anyagok és nyomelemek a táplálkozásban (magnézium, cink, mangán, réz)
- Rendszeres mozgás
A kalcium hasznosulását gátolják:
- Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein (kávé, tea) fogyasztás
- Egyes növényekben található oxálsav tartalom (sóska, spenót, mangold, rebarbara)
- Egyes növényekben található fitát, illetve fitinsav tartalom (korpa, hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű termékek)
- Az ételek túlzott mértékű sózása
- Alkoholfogyasztás, dohányzás
- Mozgásszegény életmód
- Egyes gyógyszerek (gyomorsav közömbösítők, antibiotikumok)
Különös figyelemmel kell kísérni azokat a betegeket, akiknél tejérzékenységet, illetve laktózintoleranciát diagnosztizáltak, mivel étrendjükből ezáltal kiesnek a tej és tejtermékek, valamint a tejalapú készítmények! A kalcium pótlását mindenképpen meg kell oldani. Forduljon táplálkozási szakemberhez a megfelelő étrend kialakítása céljából!
Mi a csontritkulást megelőző étrend lényege?
Életkoronként fokozott figyelmet kell fordítani a helyes étrend és életmód kialakítására. A napi energiamennyiség a tápláltsági állapotnak és fizikai aktivitásnak megfelelő legyen. Az étrend megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon, amiben legyen állati és növényi eredetű fehérje egyaránt. A gyermekek mindennap fogyasszanak tejet vagy tejterméket.
Vitaminok és ásványi anyagok:
- Mindennap fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt.
- Nagy D-vitamin tartalmú élelmiszereink: halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, D-vitaminnal dúsított margarinok
Várandósság és szoptatás idején:
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya fogyasszon kalciumban gazdag sovány sajtokat, sovány túrót, joghurtokat és írót. Ha a családban előfordult, illetve a csecsemő tejallergiás tüneteket produkál, a szoptató kismama naponta csak 2 dl tejet vagy annak megfelelő tejterméket fogyasszon.
Mit kell kerülni?
- Extrém mennyiségű élelmi rost bevitele, mivel csökkentik a kalcium felszívódást.
- Egyes táplálkozási irányzatokban elterjedt nem megfelelő tápanyagösszetétel, aminek következtében nem kiegyensúlyozott a fehérje és zsiradékfogyasztás. A nagyon magas fehérjebevitel növelheti a kalcium kiválasztását, a túlzott zsiradékbevitel a kalcium hasznosulását rontja.
- Túlzott mértékű alkohol és kávé fogyasztása (naponta legfeljebb három csésze kávé engedhető meg.) A dohányzást teljes mértékben el kell hagyni. A nikotin rontja a porckorong vérellátását, a csontok anyagcseréjét.
Speciális élelmiszerek szerepe a csontritkulást megelőző étrendben
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- csipkebogyó tea
- Bakonyi barnakenyér körözöttel
- paradicsom
Tízórai:
- Mineral joghurt
Ebéd:
- gyümölcsleves
- rakott kínai kel
- szénsavmentes ásványvíz
Uzsonna:
- erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer
Vacsora:
- túrógombóc tejföllel
- csipkebogyótea
Reggeli:
- tej
- sajtos omlett (1)
- zsemle
Tízórai:
- erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer
Ebéd:
- zöldborsóleves
- mákos metélt
- gyümölcslé
Uzsonna:
- juhtúrós pogácsa
Vacsora:
- busa roston tartármártással
- vegyes zöldségköret
- limonádé
Reggeli:
- kakaó
- kalács margarinnal és eperdzsemmel
Tízórai:
- gyümölcsjoghurt
Ebéd:
- grízgaluska leves
- natúr pulykamell burgonyapürével és csemege uborkával
Uzsonna:
- vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer
Vacsora:
- sajtos kelbimbó (2)
- kifli
- tej 2 dl
Receptek
Sajtos omlett
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 20 g tej
- 5 g margarin
- 10 g reszelt köményes sajt
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, fűszerezzük, majd habverővel jól eldolgozzuk. Egy teflonedényben a margarint felmelegítjük, és benne úgy sütjük ki, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha az alja megsült, akkor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Ezután felgöngyöljük, és azonnal tálaljuk.
Sajtos kelbimbó
Hozzávalók
- 200 g kelbimbó
- 1/2 tojás
- 20 g tejföl
- 15 g reszelt trappista sajt
- 5 g margarin
- só, szerecsendió
Elkészítés módja
A jól megmosott kelbimbót gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és margarinnal kikent tűzálló tálra rakjuk. Megszórjuk szerecsendióval. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, és a reszelt sajt felével. Ráöntjük a kelbimbóra, meghintjük a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.